آیا نفرین بدون دلیل پدر بزرگ و مادر بزرگ تأثیری دارد؟
پاسخ اجمالی: قدر مسلّم این است که اذیت کردن پدر و مادر و جد و جدّه به گونه ای که خاطر آنان آزرده و قلبشان شکسته شود، حرام است . اگر فرزندی وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهد و با این حال باز والدین یا پدر بزرگ و مادر بزرگ یا یکی از آنها او را نفرین کنند این نفرین آنها تأثیری در حق این فرزند نخواهد داشت. پاسخ تفصیلی: قدر مسلّم این است که نباید با مخالفت نمودن با آن‌ها موجب شد که آنها اذیت شوند و خاطر آنان آزرده و قلبشان شکسته شود. در این صورت مخالفت با ایشان حرام و گناه کبیره است، چون مصداق حقیقی عقوق والدین است، مثلاً هر گاه فرزند بخواهد سفر غیر واجبی برود و والدین در اثر ترس از رسیدن ضرری به او یا در اثر شدّت علاقه و نداشتن طاقت دوری فرزند، او را از مسافرت نهی کنند، بطوری که اگر مخالفت کند و به سفر برود، ناراحت و آزرده خاطر می‌شوند، در این صورت سفر،‌ حرام و معصیت خواهد بود. خلاصه هر موردی که مخالفت والدین سبب اذیت ایشان گردد حرام است . به پاسخ امام خمینی ره در باره این سوال که : اطاعت پدر و مادر تا چه حد بر فرزند لازم است و آیا اجداد و جدّات هم حکم پدر و مادر را دارند؟ توجه فرمایید: در اموری که انجام آن موجب ناراحتی آنها است از حیث شفقت پدر و مادری اطاعت شود و فرقی بین پدر و مادر و اجداد نیست. [1] به هر حال اگر فرزندی و ظیفه خود را به نحو احسن انجام دهد و با این حال باز والدین یا پدر بزرگ و مادر بزرگ یا یکی از آنها او را نفرین کنند این نفرین آنها تأثیری در حق این فرزند نخواهد داشت. پی نوشت: [1] . امام خمینی، توضیح المسائل مراجع، ج 2،مسائل متفرقه، مسئله 85، ص 813. منبع: www.islamquest.net
عنوان سوال:

آیا نفرین بدون دلیل پدر بزرگ و مادر بزرگ تأثیری دارد؟


پاسخ:

پاسخ اجمالی:
قدر مسلّم این است که اذیت کردن پدر و مادر و جد و جدّه به گونه ای که خاطر آنان آزرده و قلبشان شکسته شود، حرام است .
اگر فرزندی وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهد و با این حال باز والدین یا پدر بزرگ و مادر بزرگ یا یکی از آنها او را نفرین کنند این نفرین آنها تأثیری در حق این فرزند نخواهد داشت.

پاسخ تفصیلی:
قدر مسلّم این است که نباید با مخالفت نمودن با آن‌ها موجب شد که آنها اذیت شوند و خاطر آنان آزرده و قلبشان شکسته شود. در این صورت مخالفت با ایشان حرام و گناه کبیره است، چون مصداق حقیقی عقوق والدین است، مثلاً هر گاه فرزند بخواهد سفر غیر واجبی برود و والدین در اثر ترس از رسیدن ضرری به او یا در اثر شدّت علاقه و نداشتن طاقت دوری فرزند، او را از مسافرت نهی کنند، بطوری که اگر مخالفت کند و به سفر برود، ناراحت و آزرده خاطر می‌شوند، در این صورت سفر،‌ حرام و معصیت خواهد بود. خلاصه هر موردی که مخالفت والدین سبب اذیت ایشان گردد حرام است .
به پاسخ امام خمینی ره در باره این سوال که : اطاعت پدر و مادر تا چه حد بر فرزند لازم است و آیا اجداد و جدّات هم حکم پدر و مادر را دارند؟ توجه فرمایید: در اموری که انجام آن موجب ناراحتی آنها است از حیث شفقت پدر و مادری اطاعت شود و فرقی بین پدر و مادر و اجداد نیست. [1]
به هر حال اگر فرزندی و ظیفه خود را به نحو احسن انجام دهد و با این حال باز والدین یا پدر بزرگ و مادر بزرگ یا یکی از آنها او را نفرین کنند این نفرین آنها تأثیری در حق این فرزند نخواهد داشت.

پی نوشت:
[1] . امام خمینی، توضیح المسائل مراجع، ج 2،مسائل متفرقه، مسئله 85، ص 813.
منبع: www.islamquest.net





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین