نکات ذیل در بر دارنده پاسخ پرسش شما است : 1- نفرین نوعی دعا علیه کسی و دعا برای نابودی و یا آسب دیدن و به رنج و زحمت افتادن دیگری است . درآیات قرآنی و روایات بیشتر تاکید بر دعای خیر و درخواست خیر و خوبی و بهروزی و آمرزش و امثا اینها است و دعای علیه و به عبارت دیگر نفرین کمتر یافت می شود . آیات قرآن مملو از دعا برای خود و اهل ایمان و پدرو مادرو فرزندان و برادران و خواهران ایمانی و درخواست عفو و بخشش برای اینها است مانند : ربنا آتنا فی الدنیا حسنه و.... نیز : ربنا اغفرلی و لوالدی و للمومنین یوم یقوم الحساب و:رب اجعانی مقیم الصلوه و من ذریتی ربنا و تقبل دعاء و مانند این دعاهاو البته تعداد کمی نفرین نیز در قرآن آمده است مانند نفرین حضرت نوح -ع- بر قومش پس از سال ها هدایت و ارشاد و رویگردانی آنها از قبول هدایت : رب لا تذر علی الارض من الکافرین دیارا( نوح- 26 ). 2- با مطالعه در آیات و روایات اسلامی این نکته به دست می آید که جهت گیری دین و تعالیم دینی به سوی دعای خیر و خیر خواهی و درخواست سلامت و عافیت و سعادت برای دیگران است و نفرین مربوط به جایی است که هدایت ها وروشنگری ها و خیر خواهی ها به سبب بد خواهی و عناد و لجاجت دشمنان به نتیجه نرسد و به همین خاطر ما از زبان پیشوایان دین که مظهر رحمت و مهربانی حق تعالی هستند جز در موارد اندکی که افراد قساوت و عناد و کفر را به اوج رسانده اند و باید زمین از لوث وجود آنها پاک کردد و مومنان از شر و آفت آنها در امان بمانند نفرینی مشاهده نمی کنیم. 3- چیز نفرین شده به این معنا که از ابتدای پیدایش این چنین باشد در عالم وجود ندارد و انسان ها با سوء رفتار و اعمال ناشایست خود مورد نفرین خداوند و یا بندگان پاکش قرار می گیرند زیرا بنای آفرینش برخیر و رحمت است و از خیر مطلق و جمال بی نهایت جز خیر و رحمت حاصل نمی گردد ولی در عین حال انسان موجودی مختار و صاحب اختیار است و می تواند با حسن اختیار خود راه خیر و نیکی و یا با سوء انتخاب خود راه شر و بدی و زشتی را بپیماید : انا هدیناه السبیل اما شاکرا و اما کفورا( انسان - 3 ) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 4/100114991)
نکات ذیل در بر دارنده پاسخ پرسش شما است :
1- نفرین نوعی دعا علیه کسی و دعا برای نابودی و یا آسب دیدن و به رنج و زحمت افتادن دیگری است . درآیات قرآنی و روایات بیشتر تاکید بر دعای خیر و درخواست خیر و خوبی و بهروزی و آمرزش و امثا اینها است و دعای علیه و به عبارت دیگر نفرین کمتر یافت می شود . آیات قرآن مملو از دعا برای خود و اهل ایمان و پدرو مادرو فرزندان و برادران و خواهران ایمانی و درخواست عفو و بخشش برای اینها است مانند : ربنا آتنا فی الدنیا حسنه و.... نیز : ربنا اغفرلی و لوالدی و للمومنین یوم یقوم الحساب و:رب اجعانی مقیم الصلوه و من ذریتی ربنا و تقبل دعاء و مانند این دعاهاو البته تعداد کمی نفرین نیز در قرآن آمده است مانند نفرین حضرت نوح -ع- بر قومش پس از سال ها هدایت و ارشاد و رویگردانی آنها از قبول هدایت : رب لا تذر علی الارض من الکافرین دیارا( نوح- 26 ).
2- با مطالعه در آیات و روایات اسلامی این نکته به دست می آید که جهت گیری دین و تعالیم دینی به سوی دعای خیر و خیر خواهی و درخواست سلامت و عافیت و سعادت برای دیگران است و نفرین مربوط به جایی است که هدایت ها وروشنگری ها و خیر خواهی ها به سبب بد خواهی و عناد و لجاجت دشمنان به نتیجه نرسد و به همین خاطر ما از زبان پیشوایان دین که مظهر رحمت و مهربانی حق تعالی هستند جز در موارد اندکی که افراد قساوت و عناد و کفر را به اوج رسانده اند و باید زمین از لوث وجود آنها پاک کردد و مومنان از شر و آفت آنها در امان بمانند نفرینی مشاهده نمی کنیم.
3- چیز نفرین شده به این معنا که از ابتدای پیدایش این چنین باشد در عالم وجود ندارد و انسان ها با سوء رفتار و اعمال ناشایست خود مورد نفرین خداوند و یا بندگان پاکش قرار می گیرند زیرا بنای آفرینش برخیر و رحمت است و از خیر مطلق و جمال بی نهایت جز خیر و رحمت حاصل نمی گردد ولی در عین حال انسان موجودی مختار و صاحب اختیار است و می تواند با حسن اختیار خود راه خیر و نیکی و یا با سوء انتخاب خود راه شر و بدی و زشتی را بپیماید : انا هدیناه السبیل اما شاکرا و اما کفورا( انسان - 3 ) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 4/100114991)
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا نفرین کردن از نظر اسلام گناه است؟ و آیا در اثر نفرین کردن یک نفر خداوند سرنوشت آن شخص را بر اثر نفرین تغییر می دهد؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره ترورسیم چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره طلاق چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره طلاق چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره ترورسیم چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره زن چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره طلاق چیست؟
- [سایر] مبانی عشق از دیدگاه اسلام کدام است؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره علوم تجربی چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره ریاضت و تزکیه چیست؟
- [آیت الله بهجت] قرآن یا دعا خواندن در نماز اشکال ندارد، مگر چهار آیهای که سجده واجب دارند و در مسئله 898 گذشت یا اینکه دعا خواندن بهطوریکه به نظم واجب در قرائت و یا ذکر واجب صدمه بزند و یا نفرین بر مؤمن باشد که در این صورت نماز باطل خواهد بود.
- [آیت الله بروجردی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله خوئی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلًا نمیتواند زن مسلمان بگیرد و باید در قبرستان مسلمانان دفن نشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافر به هر لغتی شهادتین بگوید مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن احکام اسلام بر او بار میشود گرچه ندانیم قلباً مسلمان شده یا نه، ولی اگر بدانیم قلباً مسلمان نشده است مسلمان نیست و احکام اسلام را ندارد و همچنین است هرگاه شهادتین نگوید ولی قلباً به معنای او ایمان داشته باشد. 8 - تبعیّت
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دفن مسلمان درقبرستان کفار ودفن کافردرقبرستان مسلمانان جائز نیست.
- [آیت الله بهجت] مسلمان از کافر ارث میبرد، ولی کافر اگرچه پدر یا پسر میت باشد از مسلمان ارث نمیبرد. ولی اگر میت مسلمان پسر کافری دارد و او پسری مسلمان دارد، آن پسر مسلمان از جدّ خود ارث میبرد، و همچنین اگر پسر میت مسلمان، کافر باشد ولی عموی میت یا برادر میت مسلمان باشد ارث به آنها میرسد، و در صورت کافر بودن این دو، پسران مسلمان عمو و برادر ارث میبرند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، چنانچه سابقاً کافر بوده، نجس است و چنانچه سابقاً مسلمان بوده پاک است و سایر احکام مسلمان را داراست و چنانچه حالت سابقه او معلوم نباشد، پاک میباشد ولی احکام دیگر مسلمان را ندارد مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود، مگر آن که در سرزمین اسلام باشد که ظاهراً تمام احکام مسلمان شامل او نیز میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک می باشد ولی اگر اماره ای بر اسلام او نباشد و در بلاد اسلام هم نباشد، احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً زن مسلمان نمی تواند با او ازدواج کند و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان با او ازدواج کند و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [امام خمینی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک می باشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلا نمی تواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.