انسان باید همواره به یاد خدا باشد و در هر حال می تواند به مناجات با پروردگار خویش بپردازد. قرآن، ویژگی های اندیشمندان را چنین توصیف می کند: "الَّذینَ یَذْکُرُونَ اللَّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً وَ عَلی‌ جُنُوبِهِمْ وَ یَتَفَکَّرُونَ فی‌ خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ رَبَّنا ما خَلَقْتَ هذا باطِلاً سُبْحانَکَ فَقِنا عَذابَ النَّار"؛ [1] آنان چه ایستاده، چه نشسته و چه هنگامی که در بسترند، به یاد خدا بوده و در آفرینش آسمانها و زمین به اندیشه می پردازند. خدایا تو تمام اینها را بیهوده نیافریدی! منزهی تو! ما را از آتش دوزخ بازدار! مشاهده می کنیم که در این آیه، مناجات افرادی که در بستر آرامش هستند، نیز به تصویر کشیده شده است. براین اساس، می توان نتیجه گرفت که ارتباط معنوی انسان با خدا و پیشوایان دینی به صورت خوابیده نیز دارای پاداش است. البته طبیعی است که در شرایط مساوی، افرادی که برای برقراری این ارتباط، سختی و زحمت بیشتری را بر خود روا می دارند، از پاداش بیشتری برخوردار باشند. در ضمن، خواندن دعا و زیارت به صورت خوابیده، باید به شیوه ای باشد که در عرف توهین و بی احترامی به شمار نیاید. پی نوشت: [1] آل عمران، 191. منبع: www.islamquest.net
انسان باید همواره به یاد خدا باشد و در هر حال می تواند به مناجات با پروردگار خویش بپردازد.
قرآن، ویژگی های اندیشمندان را چنین توصیف می کند: "الَّذینَ یَذْکُرُونَ اللَّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً وَ عَلی جُنُوبِهِمْ وَ یَتَفَکَّرُونَ فی خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ رَبَّنا ما خَلَقْتَ هذا باطِلاً سُبْحانَکَ فَقِنا عَذابَ النَّار"؛ [1] آنان چه ایستاده، چه نشسته و چه هنگامی که در بسترند، به یاد خدا بوده و در آفرینش آسمانها و زمین به اندیشه می پردازند. خدایا تو تمام اینها را بیهوده نیافریدی! منزهی تو! ما را از آتش دوزخ بازدار!
مشاهده می کنیم که در این آیه، مناجات افرادی که در بستر آرامش هستند، نیز به تصویر کشیده شده است.
براین اساس، می توان نتیجه گرفت که ارتباط معنوی انسان با خدا و پیشوایان دینی به صورت خوابیده نیز دارای پاداش است. البته طبیعی است که در شرایط مساوی، افرادی که برای برقراری این ارتباط، سختی و زحمت بیشتری را بر خود روا می دارند، از پاداش بیشتری برخوردار باشند.
در ضمن، خواندن دعا و زیارت به صورت خوابیده، باید به شیوه ای باشد که در عرف توهین و بی احترامی به شمار نیاید.
پی نوشت:
[1] آل عمران، 191.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] آیا خواندن دعا و زیارات به صورت خوابیده اشکال دارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا خواندن قرآن و ادعیه و زیارات مثل زیارت عاشورا، هنگام عادت ماهیانه گناه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ادعیّه و زیارات مفاتیح الجنان را می توان به قصد استحباب خواند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا شخص جنب میتواند ادعیّه و زیارات و توسّلات را بخواند یا باید ابتدا غسل نماید؟
- [سایر] از میان زیارات و ادعیه زیارت عاشوراء معروفه از لحن خاصی برخوردار است سند این زیارت تا چه حدّ قابل اعتبار است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خواندن دعا به فارسی در حالت سجده در نماز واجب ومستحبی اشکال ندارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خواندن دعا به فارسی در حالت سجده در نماز واجب ومستحبی اشکال ندارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خواندن دعا به فارسی در حالت سجده در نماز واجب و مستحبی اشکال ندارد؟
- [آیت الله بهجت] خوابیده قرآن خواندن، چه حکمی دارد؟
- [سایر] اینکه گفته میشود: "نیت اگر پاک باشد، کافی است و دیگر به اسبابی مثل ادعیه و زیارات نیازی نیست"؛ آیا صحیح است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] خواندن قران به قصد قرانیت نه قصد جزییت در نماز به غیر از چهار ایه ای که سجده واجب دارد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد ولی احتیاط مستحب ان است که به غیر عربی دعا نکند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خواندن قرآن در نماز؛ غیر از چهار آیه ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله بروجردی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد (و در احکام جنابت مسأله 361 گفته شد) و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط واجب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار آیهای که سجده واجب دارد و در مسأله 361 و 1102 گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله مظاهری] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد گرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله بهجت] قرآن یا دعا خواندن در نماز اشکال ندارد، مگر چهار آیهای که سجده واجب دارند و در مسئله 898 گذشت یا اینکه دعا خواندن بهطوریکه به نظم واجب در قرائت و یا ذکر واجب صدمه بزند و یا نفرین بر مؤمن باشد که در این صورت نماز باطل خواهد بود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که نشسته نماز می خواند؛ می تواند به کسی که نشسته نماز می خواند اقتدا کند. و اقتداء کسی که خوابیده نماز می خواند به کسی که نشسته یا خوابیده نماز می خواند محل اشکال است.
- [آیت الله خوئی] کسی که نشسته نماز میخواند، میتواند به کسی که نشسته نماز میخواند اقتدا کند، ولی اقتداء کسی که خوابیده نماز میخواند به کسی که نشسته یا خوابیده نماز میخواند محل اشکال است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که نشسته نماز می خواند، می تواند به کسی که نشسته نماز می خواند اقتدا کند، و اما کسی که خوابیده نماز می خواند، اگر بخواهد به کسی که خوابیده نماز می خواند اقتدا نماید اشکال دارد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که نشسته نماز میخواند ، میتواند به کسی که نشسته نماز میخواند اقتدا کند ، ولی اقتدا کسی که خوابیده نماز میخواند مطلقاً محل اشکال است . چه امام ایستاده باشد ، چه نشسته ، چه خوابیده .