پاسخ اجمالی: در آموزه های دینی دعا و تأثیر آن در زندگی انسان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است، دعا برای همسر و بستگان و مؤمنان، از حقوقی است که در تعالیم اسلامی، مورد تأکید قرار گرفته و در سیره عملی معصومان (ع) نیز مشهود است. پاسخ تفصیلی: دعا از اموری است که در آموزه های دینی فراوان به آن سفارش شده، و دارای نقش بسزایی در زندگی و سرنوشت انسان است. با مراجعه به سخنان معصومان (ع) و سیره عملی آنان در می یابیم که اولیای الاهی نه تنها به دیگران توصیه می کردند که برای هم دیگر دعا کنند، بلکه در مقام عمل خود نیز، پایبند به درخواست خیر از خداوند، برای دیگران بوده اند. امام حسن مجتبی (ع) می گوید: "مادرم فاطمه (ع) را در شب جمعه ای مشاهده کردم که تا هنگام طلوع آفتاب، در رکوع و سجود به عبادت خداوند مشغول بود و برای مردان و زنان مؤمن، با مشخصات و ذکر نام بسیار دعا به درگاه خداوند کرد و از برای خود هیچ دعا نکرد. به مادرم گفتم: چرا برای خود دعا نکردی؟ چنان که برای دیگران دعا کردی؟! فرمود: اول همسایه و سپس خانه". [1] همچنین در صحیفه سجادیه، در موارد زیادی امام زین العابدین (ع) دعای خویش را اختصاص به دیگران داده است؛ مانند دعای 24 (دعا برای پدر و مادر)؛ 25 (دعا برای فرزندان)؛ 26 (دعا برای همسایگان و دوستان) و... . بنابراین از حقوقی که مؤمنان نسبت به همدیگر دارند دعای برای یکدیگر است. پی نوشت: [1] صدوق، محمد بن علی، علل الشرایع، ص 182، انتشارات مکتبة الداوری، قم، 1386 ق. منبع: www.islamquest.net
پاسخ اجمالی:
در آموزه های دینی دعا و تأثیر آن در زندگی انسان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است، دعا برای همسر و بستگان و مؤمنان، از حقوقی است که در تعالیم اسلامی، مورد تأکید قرار گرفته و در سیره عملی معصومان (ع) نیز مشهود است.
پاسخ تفصیلی:
دعا از اموری است که در آموزه های دینی فراوان به آن سفارش شده، و دارای نقش بسزایی در زندگی و سرنوشت انسان است.
با مراجعه به سخنان معصومان (ع) و سیره عملی آنان در می یابیم که اولیای الاهی نه تنها به دیگران توصیه می کردند که برای هم دیگر دعا کنند، بلکه در مقام عمل خود نیز، پایبند به درخواست خیر از خداوند، برای دیگران بوده اند.
امام حسن مجتبی (ع) می گوید: "مادرم فاطمه (ع) را در شب جمعه ای مشاهده کردم که تا هنگام طلوع آفتاب، در رکوع و سجود به عبادت خداوند مشغول بود و برای مردان و زنان مؤمن، با مشخصات و ذکر نام بسیار دعا به درگاه خداوند کرد و از برای خود هیچ دعا نکرد. به مادرم گفتم: چرا برای خود دعا نکردی؟ چنان که برای دیگران دعا کردی؟! فرمود: اول همسایه و سپس خانه". [1]
همچنین در صحیفه سجادیه، در موارد زیادی امام زین العابدین (ع) دعای خویش را اختصاص به دیگران داده است؛ مانند دعای 24 (دعا برای پدر و مادر)؛ 25 (دعا برای فرزندان)؛ 26 (دعا برای همسایگان و دوستان) و... .
بنابراین از حقوقی که مؤمنان نسبت به همدیگر دارند دعای برای یکدیگر است.
پی نوشت:
[1] صدوق، محمد بن علی، علل الشرایع، ص 182، انتشارات مکتبة الداوری، قم، 1386 ق.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] آیا طلب آمرزش و دعا برای افراد بی بند و بار و کسانی که خودکشی کرده اند جایز است؟
- [سایر] آیا دعا برای همسر مناسب داریم؟
- [سایر] آیا برای هدایت کردن دیگران وظیفه ای داریم؟ یا باید افراد گمراه را به حال خود رها کنیم؟
- [سایر] آیا با دعا به درگاه خداوند می توانم برای همسرم که کمی در گمراهی است هدایت بطلبم؟ اساساً آیا در جایگاهی هستیم که برای نزدیکانمان از خداوند درخواست هدایت کنیم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا پوشیدن لباس مشکی در وفات بستگان یا وفات علما جایز، مستحب یا مکروه است؟
- [سایر] سوار کردن همسر و بستگان با خودروی پلاک دولتی در هنگام مأموریت اداری یا غیر آن، در ساعات اداری یا خارج از آن چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا در قرآن آیهای به اجتناب از تحقیر کردن یکدیگر، همسر و همین طور خویشان و بستگان او اشاره کرده است؟
- [آیت الله اردبیلی] اخیرا دولت سعودی از طواف افراد ناتوان با تخت روان و یا ویلچر در صحن مسجد الحرام ممانعت به عمل میآورد و آنها را برای طواف به طبقه دوم هدایت میکند. وظیفه این افراد برای طواف و نماز طواف چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] بعضی از بستگان ما اهل تقوا نیستند و نماز نمیخوانند آیا قطع رابطه با آنان جایز است؟
- [سایر] ایا افراد با مدرک فوق دیپلم می توانند در حوزه سفیران هدایت و علمیه ثبت نام کنند؟در حالی که خدمت سربازی نرفته اند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دادن قرآن به دست کافر اگر موجب بی احترامی باشد حرام است و اگر امید هدایت او برود، یا برای تبلیغ اسلام باشد جایز، بلکه گاهی واجب است.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان احتمال بدهد یا بداند که دفاع از اسلام و مسلمین یا از جان خود یا بستگان خود منجر به کشته شدن خودش خواهد شد دفاع جایز بلکه گاهی واجب است.
- [آیت الله جوادی آملی] .همسرِ فرزند و شوهر دختر، واجب النفقه افراد شمرده نمیشوند, بنابراین می توان هزینه های این ها را در صورتی که سید فقیر باشند، از خمس(سهم سادات) مال خود پرداخت کرد.
- [آیت الله سیستانی] - جماع و آمیزش با همسر در حال اعتکاف جایز نیست هرچند موجب انزال و خروج منی نشود، و ارتکاب عمدی آن اعتکاف را باطل میکند.
- [آیت الله مظاهری] ترک مراوده بلکه قهر بدون دشمنی و کینهتوزی با افراد متجمّل در صورتی که احتمال سرایت آن حالت در خودش یا خانواده و اولاد او داده شود جایز است، ولی اگر بداند که سرایت نمیکند جایز نیست. [1]. مائده، 91.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خانه افراد مسلمین محترم است و بدون اذن صاحبش ورود در آن، جایز نیست بلکه سر کشیدن به خانه غیر، از بالای بام، یا شکاف دیوار یا روزنه در، جایز نیست.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند اعتکاف را از جانب خود و یا از جانب افراد از دنیا رفته انجام دهد، ولی از طرف فرد زنده جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] دفاع از جان خود و بستگان جایز و بلکه گاهی واجب است، هرچند احتمال دهد یا یقین کند که در این راه کشته میشود؛ ولی در دفاع از مال اگر یقین به کشته شدن داشته باشد، دفاع واجب نیست، بلکه احتیاط در ترک آن است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ذکر خدا، قرائت قرآن دعا، در هر جای نماز جایز است اگر جمله ای را مانند (الله اکْبر) به قصد ذکر خدا بگوید، اما در موقع گفتن، صدا را بلندکند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد، ولی دعا و ذکر به زبانهای غیر عربی اشکال دارد.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت و روابط بین مسلمانان باید بر اساس برادری و رعایت حقوق و حیثیّت و نوامیس یکدیگر تنظیم گردد؛ پس اموری از قبیل عدالت، احسان، صداقت، احترام، حسن ظن، فداکاری، ادای امانت، حفظ اسرار یکدیگر، اصلاح ذاتالبین، مشورت با یکدیگر و تعاون در اعمال خیر، در معاشرت با یکدیگر باید رعایت شوند، بخصوص اگر طرف معاشرت، پدر و مادر و بستگان، بزرگان دین و دانش، معلّمان و استادان، زنان و خردسالان و افراد محروم و مستضعف و سالخورده و یا مصیبتدیدگان باشند.