شرح پرسش: برخی از آیات قرآن علم غیب را مخصوص خدا دانسته و در برخی برای رسولان هم علم غیب را ممکن دانسته است. اما برای گروه دیگر این بحث نیست. چگونه میتوان علم غیب داشتن ائمه(ع) را توجیه کرد؟ پاسخ: میدانیم دایره مأموریت پیامبر خدا(ص) و امامان معصوم(ع) محدود به مکان و زمان خاصی نبوده، بلکه رسالت آنها جهانی و جاودانی است، چگونه ممکن است کسی چنین مأموریت گستردهای داشته باشد؟ در حالیکه هیچگونه آگاهی جز بر زمان و محیط محدود خود نداشته باشد؟ آیا کسی را که مثلاً مأمور امارت و استانداری بخش عظیمی از کشوری میکنند میتواند از آن منطقه آگاهی نداشته باشد و در عین حال مأموریت خود را به خوبی انجام دهد؟! به تعبیر دیگر؛ پیامبر(ص) و امام(ع) در مدت حیات خود باید آنچنان احکام الهی را بیان و اجرا کند که جوابگوی نیازمندیهای همه انسانها در هر زمان و مکان باشد، و این ممکن نیست مگر اینکه لا اقل بخشی از اسرار غیب را بداند. بهعلاوه؛ سه آیه در قرآن مجید است که اگر آنها را در کنار هم قرار دهیم مسئله علم غیب و پیامبر(ص) و امامان(ع) از آن روشن میشود؛ نخست اینکه قرآن در مورد کسی که تخت ملکه (سبا) را در یک چشم بر هم زدن نزد سلیمان آورد (یعنی آصف بن برخیا) می‌گوید: ([امّا] کسی که دانشی از کتاب [آسمانی] داشت گفت: پیش از آنکه چشم بر هم زنی، آنرا نزد تو خواهم آورد! و هنگامی که [سلیمان] آن [تخت] را نزد خود ثابت و پابرجا دید گفت: این از فضل پروردگار من است).[1] در آیه دیگر میخوانیم: (... بگو: کافی است که خداوند، و کسی که علم کتاب [و آگاهی بر قرآن] نزد اوست، میان من و شما گواه باشند!).[2] از سوی دیگر در احادیث میخوانیم که ابو سعید خدری میگوید: از رسول خدا(ص) معنای (الَّذِی عِنْدَهُ عِلْمٌ مِنَ الْکِتابِ) را سؤال کردم، پیامبر فرمود: (او وصی برادرم سلیمان بن داود بود)، گفتم: (وَ مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْکِتابِ) کیست؟ فرمود: ذاک أخی علی بن أبی طالب!" (او برادرم علی بن ابیطالب است).[3] با توجه به اینکه (عِلْمٌ مِنَ الْکِتابِ) که در مورد (آصف) آمده، (علم جزئی) را میگوید، و (عِلْمُ الْکِتابِ) که درباره علی(ع) آمده (علم کلی) را میگوید، تفاوت میان مقام علمی آصف بن برخیا و حضرت علی(ع) روشن میگردد.[4] از سوی دیگر در آیه 89 سوره نحل میخوانیم: (وَ نَزَّلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ تِبْیاناً لِکُلِّ شَیْ‌ءٍ)؛ ما قرآن را بر تو نازل کردیم که بیانگر هر چیزی است. روشن است کسی که عالم به اسرار چنین کتابی باشد، باید اسرار غیب را بداند، و این دلیلی است آشکار بر اینکه ممکن است انسانی از اولیاء اللَّه، از اسرار غیب به امر الهی آگاه گردد. پی نوشتها: [1]. نمل، 40. [2]. رعد، 43. [3]. شیخ صدوق، الأمالی، ص 564 - 565، بیروت، اعلمی‌، چاپ پنجم، 1400ق. [4]. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‌25، ص 153، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1374ش. منبع: www.islamquest.net
خداوند در قرآن فرموده که رسولان از دانش غیب بهرهمندند. چه دلیلی بر آگاهبودن امامان بر غیب وجود دارد؟
شرح پرسش:
برخی از آیات قرآن علم غیب را مخصوص خدا دانسته و در برخی برای رسولان هم علم غیب را ممکن دانسته است. اما برای گروه دیگر این بحث نیست. چگونه میتوان علم غیب داشتن ائمه(ع) را توجیه کرد؟
پاسخ:
میدانیم دایره مأموریت پیامبر خدا(ص) و امامان معصوم(ع) محدود به مکان و زمان خاصی نبوده، بلکه رسالت آنها جهانی و جاودانی است، چگونه ممکن است کسی چنین مأموریت گستردهای داشته باشد؟ در حالیکه هیچگونه آگاهی جز بر زمان و محیط محدود خود نداشته باشد؟ آیا کسی را که مثلاً مأمور امارت و استانداری بخش عظیمی از کشوری میکنند میتواند از آن منطقه آگاهی نداشته باشد و در عین حال مأموریت خود را به خوبی انجام دهد؟!
به تعبیر دیگر؛ پیامبر(ص) و امام(ع) در مدت حیات خود باید آنچنان احکام الهی را بیان و اجرا کند که جوابگوی نیازمندیهای همه انسانها در هر زمان و مکان باشد، و این ممکن نیست مگر اینکه لا اقل بخشی از اسرار غیب را بداند.
بهعلاوه؛ سه آیه در قرآن مجید است که اگر آنها را در کنار هم قرار دهیم مسئله علم غیب و پیامبر(ص) و امامان(ع) از آن روشن میشود؛ نخست اینکه قرآن در مورد کسی که تخت ملکه (سبا) را در یک چشم بر هم زدن نزد سلیمان آورد (یعنی آصف بن برخیا) میگوید: ([امّا] کسی که دانشی از کتاب [آسمانی] داشت گفت: پیش از آنکه چشم بر هم زنی، آنرا نزد تو خواهم آورد! و هنگامی که [سلیمان] آن [تخت] را نزد خود ثابت و پابرجا دید گفت: این از فضل پروردگار من است).[1]
در آیه دیگر میخوانیم: (... بگو: کافی است که خداوند، و کسی که علم کتاب [و آگاهی بر قرآن] نزد اوست، میان من و شما گواه باشند!).[2]
از سوی دیگر در احادیث میخوانیم که ابو سعید خدری میگوید: از رسول خدا(ص) معنای (الَّذِی عِنْدَهُ عِلْمٌ مِنَ الْکِتابِ) را سؤال کردم، پیامبر فرمود: (او وصی برادرم سلیمان بن داود بود)، گفتم: (وَ مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْکِتابِ) کیست؟ فرمود: ذاک أخی علی بن أبی طالب!" (او برادرم علی بن ابیطالب است).[3]
با توجه به اینکه (عِلْمٌ مِنَ الْکِتابِ) که در مورد (آصف) آمده، (علم جزئی) را میگوید، و (عِلْمُ الْکِتابِ) که درباره علی(ع) آمده (علم کلی) را میگوید، تفاوت میان مقام علمی آصف بن برخیا و حضرت علی(ع) روشن میگردد.[4]
از سوی دیگر در آیه 89 سوره نحل میخوانیم: (وَ نَزَّلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ تِبْیاناً لِکُلِّ شَیْءٍ)؛ ما قرآن را بر تو نازل کردیم که بیانگر هر چیزی است.
روشن است کسی که عالم به اسرار چنین کتابی باشد، باید اسرار غیب را بداند، و این دلیلی است آشکار بر اینکه ممکن است انسانی از اولیاء اللَّه، از اسرار غیب به امر الهی آگاه گردد.
پی نوشتها:
[1]. نمل، 40.
[2]. رعد، 43.
[3]. شیخ صدوق، الأمالی، ص 564 - 565، بیروت، اعلمی، چاپ پنجم، 1400ق.
[4]. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 25، ص 153، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1374ش.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] برخی از آیات قرآن علم غیب را مخصوص خدا دانسته و در برخی برای رسولان هم علم غیب را ممکن دانسته است. اما برای گروه دیگر این بحث نیست. چگونه میتوان علم غیب داشتن ائمه(ع) را توجیه کرد؟
- [سایر] آگاهی پیامبران و امامان از غیب چگونه است؟
- [سایر] آیا تمام امامان و پیامبران علم غیب داشته اند؟
- [سایر] آیا علم لدنی فقط مخصوص امامان(ع) است؟
- [سایر] این جانب در جایی خوانده ام که شیعیان معتقدند دوازده امام از تمامی رسولان و پیامبران بجز حضرت محمد (ص) برتر هستند. و یک دلیلی که آنها برای اثبات این مطلب می آورند، این است که حضرت عیسی (ع) در پشت سر حضرت امام زمان (عج) نماز خواهد خواند. هر چند در مذهب اهل سنت آمده است که حضرت عیسی (ع) به زمین خواهد آمد، اما نه به عنوان یک رسول یا یک پیامبر، بلکه به عنوان یکی از اعضای امت حضرت محمد (ص)، بنابراین آیا این مطلب صحت ندارد که دوازده امام برتر از همه رسولان و پیامبران بجز حضرت محمد (ص) باشند. همچنین، آیا این باور و اعتقاد در تضاد و تناقض با اعتقاد به قطعیت رسولان و پیغمبران نیست؛ چرا که در این جا (به گفته شیعیان) بعد از خاتم رسولان حضرت محمد (ص) هستند افرادی که از تمامی پیامبران و رسولان بجز حضرت محمد (ص) برترند؟
- [سایر] چرا امامان(ع) با علم به شهادت خود، از علم غیب استفاده نکردند؟
- [سایر] اگر بخواهیم از نظر عقلی بررسی کنیم، چه دلیلی بر عصمت امامان علیهم السلام وجود دارد؟
- [سایر] آیا امامان معصوم(ع) معلم داشتند؟ اگر داشتند امام معصومی که علم لدنی دارد چه نیازی به معلم دارد؟
- [سایر] آیا مقام امام زمان(عج) از سایر امامان و یا پیامبر بالاتر است؟ چرا که میگویند امام زمان آگاه به همه احوال ما هست لیکن پیامبر اکرم(ص) و دیگر امامان(ع) با همه بزرگی آگاه به احوال همه نبودند حتی در آیهای از قرآن آمده است که ای پیامبر به مردم بگو من غیب نمیدانم (البته مگر آنچه خدا بخواهد). یا امام حسین و دیگر امامان که از طریق نامه نگاری از احوال امت با خبر بودند، منظورم موارد خاص نیست. سؤالم این است که امام زمان نیز (بلا تشبیه) مانند خداوند که آگاه و عالم به همه احوال و امور ماست در هر لحظه، ایشان نیز همین طور هستند؟
- [سایر] چرا ما دوازده امام داریم؟ یعنی حتما دلیلی داشته که ما به عنوان مثال سیزده امام نداشته ایم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد وگرنه حرام است. مستحبات و مکروهات سجده
- [آیت الله وحید خراسانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان علیهم السلام پیشانی را بر زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد وگرنه حرام است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد؛ اشکال ندارد و گرنه حرام است. مستحبات و مکروهات سجده:
- [امام خمینی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان علیهم السلام پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است.
- [آیت الله بروجردی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان عَلَیْهمُالسَّلَام پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است.
- [آیت الله علوی گرگانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد وبعضی از مردم عوام که مقابل امامان: پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد، اشکال ندارد وگرنه حرام است.
- [آیت الله سیستانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد ، و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان علیهمالسلام پیشانی را به زمین میگذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد ، اشکال ندارد ، و گر نه مشکل است . مستحبّات و مکروهات سجده :
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال را به هر لغت نوشته شده باشد، مس نماید. واحتیاط واجب آن است که اسم مبارک پیغمبر صلی الله علیه و آله و امامان و حضرت زهرا: را هم مس ننماید.
- [آیت الله سبحانی] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد، مس نماید. و مسّ اسم مبارک پیغمبر و امامان و حضرت زهرا(علیهم السلام)هم اگر هتک حرمت و بی احترامی باشد حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که در حق علی(علیه السلام) و سایر امامان(علیهم السلام) غلو کنند; یعنی، آن بزرگواران را خدا بدانند یا صفات مخصوص خدایی برای آنها قائل باشند، کافرند.