توانایی اطلاع بر برخی از امور غیبی و خبر دادن از آنها، اختصاص به معصومین(ع) ندارد؛ بلکه افراد دیگری نیزممکن است با تحصیل برخی از مقدمات، بتوانند از امور غیبی خبر دهند؛ برخی از راه تهذیب نفس و صفای باطن وبعضی نیز از راه ریاضت‌های مختلف دیگر و... ولی باید توجه داشت که حیطه آگاهی این افراد، یکسان نیست و از جهات مختلف با یکدیگر تفاوت دارد و از نظر دسترسی به خبرها برای هر کدام، محدودیت‌هایی وجود دارد. آنچه که علم غیب پیامبران و امامان معصوم(ع) را از دیگران ممتاز می‌کند، گستردگی آن است. هم چنین علوم آنان متصل به وحی است و به اخباری دسترسی دارند که از راه‌های دیگر دسترسی به آن امکان ندارد؛ مثلاً خبر از قیامت وبهشت و دوزخ و خبر از عوالم عینی مانند عالم ملائکه و... تفاوت دیگر، مصون بودن خبرهای غیبی ائمه از خطا و اشتباه است، برخلاف خبرهای غیبی دیگران که بنا به تأثیرات برخی از موجودات (مانند اجنه و شیاطین) ممکن است مشتمل بر خطا و اختلال باشد. نکته دیگری که توجه به آن لازم است، آن که دلایل اثبات امامت امامان معصوم(ع) تنها به خبرهای غیبی آنان منحصر نیست؛ بلکه این گونه خبرها از جمله کرامات آنان محسوب می‌گردد. مبنای کلامی اثبات نبوت و امامت، ادله قاطع و استواری است که در جای خود مطرح است. علم به غیب، موهب الهی است که به کسانی داده می شوند که با انجام دستورات شرعی و تبعیت کامل از پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (س) به مقام قرب می رسند. هر انسانی که به مقام قرب الهی رسید. عنداللهی می شود و به میزان بهره ای که از معنویات و قرب دارد، به علم غیب نیز دسترسی دارد. بله بسیاری از بزرگان ما به این مقام رسیده اند. مرحوم آیت الله حسنعلی اصفهانی (نخودکی) و مرحوم رجبعلی خیاط نمونه های این افراد هستند. آنها نیز بر اساس وظیفه و تکلیفی که داشته اند مردم را از برخی حقایق آگاه می کردند و راه را از چاه نشان می دادند. البته، علم این بزرگان به آینده و بر حذر داشتن مردم از برخی کارها؛ با عنایت به بحث قضا و قدر الهی و اختیار انسانی است. توجه به این نکته نیز ضروری است که این بزرگواران، تنها بر اساس تکلیف الهی خود، عمل می کنند و تحت تاثیر هوا و هوس نیستند: اگر در جایی به علم غیب خود رجوع می کنند و کسانی را از کاری بیم می دهند یا اگر در مواقعی سکوت می کنند و هیچ نمی گویند تنها بر اساس وظیفه ای است که بر دوش خود حس می کنند. www.morsalat.com
توانایی اطلاع بر برخی از امور غیبی و خبر دادن از آنها، اختصاص به معصومین(ع) ندارد؛ بلکه افراد دیگری نیزممکن است با تحصیل برخی از مقدمات، بتوانند از امور غیبی خبر دهند؛ برخی از راه تهذیب نفس و صفای باطن وبعضی نیز از راه ریاضتهای مختلف دیگر و...
ولی باید توجه داشت که حیطه آگاهی این افراد، یکسان نیست و از جهات مختلف با یکدیگر تفاوت دارد و از نظر دسترسی به خبرها برای هر کدام، محدودیتهایی وجود دارد.
آنچه که علم غیب پیامبران و امامان معصوم(ع) را از دیگران ممتاز میکند، گستردگی آن است. هم چنین علوم آنان متصل به وحی است و به اخباری دسترسی دارند که از راههای دیگر دسترسی به آن امکان ندارد؛ مثلاً خبر از قیامت وبهشت و دوزخ و خبر از عوالم عینی مانند عالم ملائکه و...
تفاوت دیگر، مصون بودن خبرهای غیبی ائمه از خطا و اشتباه است، برخلاف خبرهای غیبی دیگران که بنا به تأثیرات برخی از موجودات (مانند اجنه و شیاطین) ممکن است مشتمل بر خطا و اختلال باشد.
نکته دیگری که توجه به آن لازم است، آن که دلایل اثبات امامت امامان معصوم(ع) تنها به خبرهای غیبی آنان منحصر نیست؛ بلکه این گونه خبرها از جمله کرامات آنان محسوب میگردد. مبنای کلامی اثبات نبوت و امامت، ادله قاطع و استواری است که در جای خود مطرح است.
علم به غیب، موهب الهی است که به کسانی داده می شوند که با انجام دستورات شرعی و تبعیت کامل از پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (س) به مقام قرب می رسند. هر انسانی که به مقام قرب الهی رسید. عنداللهی می شود و به میزان بهره ای که از معنویات و قرب دارد، به علم غیب نیز دسترسی دارد. بله بسیاری از بزرگان ما به این مقام رسیده اند. مرحوم آیت الله حسنعلی اصفهانی (نخودکی) و مرحوم رجبعلی خیاط نمونه های این افراد هستند. آنها نیز بر اساس وظیفه و تکلیفی که داشته اند مردم را از برخی حقایق آگاه می کردند و راه را از چاه نشان می دادند.
البته، علم این بزرگان به آینده و بر حذر داشتن مردم از برخی کارها؛ با عنایت به بحث قضا و قدر الهی و اختیار انسانی است.
توجه به این نکته نیز ضروری است که این بزرگواران، تنها بر اساس تکلیف الهی خود، عمل می کنند و تحت تاثیر هوا و هوس نیستند: اگر در جایی به علم غیب خود رجوع می کنند و کسانی را از کاری بیم می دهند یا اگر در مواقعی سکوت می کنند و هیچ نمی گویند تنها بر اساس وظیفه ای است که بر دوش خود حس می کنند.
www.morsalat.com
- [سایر] آگاهی پیامبران و امامان از غیب چگونه است؟
- [سایر] آیا علم لدنی فقط مخصوص امامان(ع) است؟
- [سایر] چرا امامان(ع) با علم به شهادت خود، از علم غیب استفاده نکردند؟
- [سایر] آیا امامان معصوم(ع) معلم داشتند؟ اگر داشتند امام معصومی که علم لدنی دارد چه نیازی به معلم دارد؟
- [سایر] یکی از ویژگیهای امامان برخوردار بودن از علم غیب است. چرا امام حسین(ع) خود و خانوادهی خود را به خطر انداختند ؟
- [سایر] خداوند در قرآن فرموده که رسولان از دانش غیب بهرهمندند. چه دلیلی بر آگاهبودن امامان بر غیب وجود دارد؟
- [سایر] شما شیعیان قائلید که امام حسین (ع) علم غیب به شهادت خود داشته حال سوال این است که چرا با وجود علم غیب به شهادت قیام کرد؟
- [سایر] چرا پیامبران و امامان (ع) استغفار میکرده اند؟
- [سایر] نبوت پیامبران با معجزه شناخته می شود، معجزه امامان شیعه چیست؟
- [سایر] فلسفه عقیده به خدا و پیامبران و امامان چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام: دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] پنج کار بر جنب حرام است: 1 مس خط قرآن یا اسم خدا و پیامبران و امامان بنابر احتیاط واجب، همانطور که در وضو گفته شد. 2 رفتن به مسجدالحرام و مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله)، هرچند از یک در داخل و از در دیگر خارج شود. 3 توقف کردن در مساجد دیگر، اما اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان هم توقف نکند. 4 داخل شدن در مسجد برای گذاشتن چیزی در آن. 5 خواندن یکی از آیات سجده، ولی خواندن غیر آیه سجده از سوره سجده مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [امام خمینی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله سیستانی] شخصی که به یکی از دوازده امام علیهمالسلام از روی دشمنی دشنام دهد ، نجس است . 9 شراب :
- [آیت الله جوادی آملی] :اگرچه امامان (ع) ،انفال را برای شیعیان حلال کرده اند؛ ولی تصرف در آن باید به اذن ولیّ مسلمین باشد . ولیّ مسلمین گاهی مجانی اذن می دهد و گاهی برای رعایت حال محرومان جامعه، با دریافت عوض , اجازه میدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مال مجهول المالک را باید به فقیه جامع الشرای ط که نائب امام معصوم(ع)است، پرداخت کرد; یا به اذن او صدقه داد.
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر برای حرم یکی از امامان یا امامزادگان نذر کند؛ باید آن را بنا بر احتیاط در تعمیر و روشنائی و فرش حرم و مانند اینها مصرف کند.