مجلس شورای اسلامی دو رقم قانون وضع می کند : قانونی برای اداره خود مثل آن که هیئت رئیسه و رئیس مجلس چگونه انتخاب شود ، تعداد کمسیون ها و تعداد نفرات هر کمسیون ، مقدار حقوق ، مقدار تحصیلات ، شرایط مجلس علنی و غیرعلنی ، رأی مخفی و رأی غیر مخفی ، شرایط استیضاح وزیر و ... چگونه باشد که اینها قوانینی است که مجلس برای خودش می گذارد . نوع دوم قوانینی است که مجلس برای مردم و دولت وضع می کند . خداوند ( جل شأنه ) نیز قوانین و برنامه هایی را برای خود معین کرده و قوانینی را برای مردم ، که از طریق انبیا اعلام کرده است . به قوانینی که خداوند برای خودش تعیین کرده است ، سنت الهی ( سنه الله ) (1) می گویند . مثلاً قانون هدایت : ( اِن علینا لَلهٌدی ) (2) قانون حسابرسی : ( ان علینا حسابهم ) (3) قانون رزق رسانی : ( علی الله رزقها ) (4) قانون حمایت : ( انا لَنَنصر رٌسلنا ) (5) قانون رحمت : ( کَتب ربکم علی نفسه الرحمه ) (6) اما به قوانینی که برای مردم تعیین کرده است ، احکام و تکالیف شرعیه گفته می شود . پی نوشت: 1- سوره احزاب ، آیه 138. 2- سوره لیل ، آیه 12 . 3- سوره غاشیه ، آیه 21. 4- سوره هود،آیه 6. 5- سوره غافر ، آیه 51 . 6- سوره انعام ، آیه 54. منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
مجلس شورای اسلامی دو رقم قانون وضع می کند :
قانونی برای اداره خود مثل آن که هیئت رئیسه و رئیس مجلس چگونه انتخاب شود ، تعداد کمسیون ها و تعداد نفرات هر کمسیون ، مقدار حقوق ، مقدار تحصیلات ، شرایط مجلس علنی و غیرعلنی ، رأی مخفی و رأی غیر مخفی ، شرایط استیضاح وزیر و ... چگونه باشد که اینها قوانینی است که مجلس برای خودش می گذارد .
نوع دوم قوانینی است که مجلس برای مردم و دولت وضع می کند .
خداوند ( جل شأنه ) نیز قوانین و برنامه هایی را برای خود معین کرده و قوانینی را برای مردم ، که از طریق انبیا اعلام کرده است . به قوانینی که خداوند برای خودش تعیین کرده است ، سنت الهی ( سنه الله ) (1) می گویند . مثلاً
قانون هدایت : ( اِن علینا لَلهٌدی ) (2)
قانون حسابرسی : ( ان علینا حسابهم ) (3)
قانون رزق رسانی : ( علی الله رزقها ) (4)
قانون حمایت : ( انا لَنَنصر رٌسلنا ) (5)
قانون رحمت : ( کَتب ربکم علی نفسه الرحمه ) (6)
اما به قوانینی که برای مردم تعیین کرده است ، احکام و تکالیف شرعیه گفته می شود .
پی نوشت:
1- سوره احزاب ، آیه 138.
2- سوره لیل ، آیه 12 .
3- سوره غاشیه ، آیه 21.
4- سوره هود،آیه 6.
5- سوره غافر ، آیه 51 .
6- سوره انعام ، آیه 54.
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [آیت الله بهجت] مراد از سن تمییز چه سنّی است؟
- [آیت الله سیستانی] مراد از سن تمییز چه سنی است ؟
- [سایر] مراد از قرآن صاعد چیست؟
- [سایر] مراد از علم در تفسیر علمی چیست؟
- [سایر] مراد از قلب در قرآن کریم چیست؟
- [سایر] مراد از رجم شیاطین (که در قرآن آمده است) چیست؟
- [سایر] مراد قرآن از «مجمع البحرین» چیست؟
- [سایر] مراد از گناه ظاهری و باطنی از نظر قرآن چیست؟
- [سایر] مراد از تفقه که در قرآن و روایات آمده چیست؟
- [سایر] مراد از قیمومیّت مرد بر زن در قرآن کریم چیست؟
- [آیت الله مظاهری] غیبت از یک جمعیّت نظیر غیبت از طایفهای یا ملّتی غیبت و حرام نیست، در صورتی که مراد گوینده و شنونده بعضی از آن جمعیّت باشد، امّا چون موجب قساوت قلب است، بهتر است پرهیز شود، ولی اگر مراد گوینده و شنونده همه جمعیّت باشد، غیبت و گناه آن نیز مضاعف میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] فواید چیزی را که گرو می گذارند مال مالک ان است و مراد از مالک در این مسایل اعم از صاحب حق است
- [آیت الله مظاهری] مرد شیعه میتواند با زن سنّی ازدواج کند و همچنین زن شیعه میتواند به عقد سنّی درآید ولی سزاوار نیست که این کار عملی شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] وقت نماز جمعه از اول ظهر است تا یک ساعت و مراد از ساعت: 112 روز است؛ بنابراین در فصول مختلف تغییر میکند.
- [آیت الله مظاهری] از اقسام ظلم، ظلم به نفس است که قرآن شریف مکرراً به آن تذکّر داده است: (وَ مَنْ یَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ)[1] (و هر کس از حدود الهی تجاوز کند، پس به تحقیق بر خویشتن ظلم کرده است.) و مراد از آن، مخالفت پروردگار عالم است در ترک واجبات و یا ارتکاب محرّمات که شقاوت را برای خود تهیه میکند، بلکه در ترک مستحبّات که خود را محروم از فیوضات الهی میکند. [1]. طلاق، 1.
- [آیت الله مظاهری] مراد از شهوتانگیز و طربانگیز نوعی است نه شخصی، به این معنی که اگر صوتی یا آهنگی برای عرف مردم شهوتانگیز و طربانگیز باشد حرام است، گرچه برای شخص خاصّی شهوتانگیز و طربانگیز نباشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مراد از خواب اول در صورتی که انسان در خواب محتلم شود خوابی است که بعد از بیدار شدن بخوابد و اما خوابی که در ان محتلم شده خواب اول حساب نمی شود
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مراد از خواب اول و دوم و سوم - در صورتی که انسان در خواب محتلم شود - خوابی است که بعد از بیدار شدن بخوابد و اما خوابی که در آن محتلم شده خواب اول حساب نمی شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] موقع تخلی باید طرف جلوی بدن یعنی شکم و سینه رو به قبله و پشت به قبله نباشد و مراد از قبله جهتی است که در حال علم و اختیار باید نماز به آن طرف خوانده شود.
- [آیت الله خوئی] مراد از خواب اول و دوم و سوم- درصورتی که انسان در خواب محتلم شود- خوابی است که بعد از بیدار شدن بخوابد و اما خوابی که در آن محتلم شده خواب اول حساب نمیشود.