در قرآن مجید بارها به سحر اشاره شده است؛ یک بار به اجمال (بقره، 102) و بار دیگر به صراحت (فلق، 4-1)[1]، ولی امروزه، اگر علم یا عالمی، واهی بودن سحر را به اثبات برساند می توان نتیجه گرفت که سحر جزء فرهنگ مردم اعراب بوده و قرآن متأثر از آن شده است.[2] بررسی و نقد شبهه الف. به صرف این که چیزی با عقل ما موافق نباشد، یا علم امروز آن را کشف نکرده باشد، نمی توان آن را رد کرد؛ زیرا عقل و علم ناقص تر از آنند که بتوانند مطالب وحیانی را هضم کنند. علم و عقل تنها با محسوسات و ملموسات و هر چیزی که قابل آزمایش و تجربه است، نظر می دهد؛ اما مسئله سحر، امری ماورا طبیعی و تأثیر نفسانی و روحی است، یا تأثیرات غیر مادّی به مادّی می باشد، و قابل تجربه و آزمایش نیست؛ از این رو دلیل قطعی برای آن در دست نیست. ب. (سحر) دراصل به معنی هر کار و هر چیزی است که مأخذ آن مخفی و پنهان باشد ولی در زبان روزمره، به کارهای خارق العاده می گویند، گاهی صرفاً جنبه نیرنگ و خدعه و چشم بندی و تردستی دارد. سحر در قرآن به دو بخش تقسیم می شود: 1. مقصود از آن چشم بندی و تردستی است که چشم ها را سحر می کند نه قلب ها را؛ (سحرُوا اَعْیُن النّاس).[3] 2. بعضی از آیات نشان می دهد که سحر دارای حقیقتی است تأثیرگذار؛ (فَیَتَعَلَّمُونَ مِنْهُما ما یُفَرِّقُونَ بِهِ بَیْنَ الْمَرْءِ وَ زَوْجِهِ...)[4]؛ سحر را برای جدایی بین زن و شوهر تعلیم می دادند.[5] مرحوم طبرسی(ره) می فرماید: سحر، عملی مخفی است و سبب آن مخفی است. تصور می شود برخلاف صورتش انجام می گیرد. ظاهرش را عوض می کنند ولی حقیقتش باقی است.[6] سحر و جادو، مقوله ای است که از گذشته وجود داشته است؛ قرآن نیز قضیه هاروت و ماروت را که به مردم سحر می آموختند،[7] و جمع شدن ساحران را درزمان فرعون، آورده است؛ ج. علامه طباطبایی(قدس سره) می فرماید: قرآن کریم، تأثیر سحر را فی الجمله،[8] در بعضی مواقع تصدیق می کند.[9] در نهج البلاغه نیز می خوانیم: (...و السحر حق...؛ سحر حق است.)[10] پی نوشتها: [1]. (قل اعوذ برب الفلق). [2]. دانشگاه انقلاب، یش 110، ص 141؛ معرفت، ش 26، ص 46. [3]. اعراف، 116 و طه، 66. [4]. بقره، 102. [5]. تفسیر نمونه، ج 13، ص 246؛ ج 1، ص 380. [6]. مجمع البیان، ج 1، ص 170. [7]. بقره، 102. [8]. فی الجمله، یعنی در بعضی مواقع. [9]. المیزان، ج 10، ص 898. [10]. نهج البلاغه، کلمات قصار، ش 400. منبع: بررسی شبهات قرآن و فرهنگ زمانه، حسن رضا رضایی، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1382).
در قرآن مجید بارها به سحر اشاره شده است؛ یک بار به اجمال (بقره، 102) و بار دیگر به صراحت (فلق، 4-1)[1]، ولی امروزه، اگر علم یا عالمی، واهی بودن سحر را به اثبات برساند می توان نتیجه گرفت که سحر جزء فرهنگ مردم اعراب بوده و قرآن متأثر از آن شده است.[2]
بررسی و نقد شبهه
الف. به صرف این که چیزی با عقل ما موافق نباشد، یا علم امروز آن را کشف نکرده باشد، نمی توان آن را رد کرد؛ زیرا عقل و علم ناقص تر از آنند که بتوانند مطالب وحیانی را هضم کنند. علم و عقل تنها با محسوسات و ملموسات و هر چیزی که قابل آزمایش و تجربه است، نظر می دهد؛ اما مسئله سحر، امری ماورا طبیعی و تأثیر نفسانی و روحی است، یا تأثیرات غیر مادّی به مادّی می باشد، و قابل تجربه و آزمایش نیست؛ از این رو دلیل قطعی برای آن در دست نیست.
ب. (سحر) دراصل به معنی هر کار و هر چیزی است که مأخذ آن مخفی و پنهان باشد ولی در زبان روزمره، به کارهای خارق العاده می گویند، گاهی صرفاً جنبه نیرنگ و خدعه و چشم بندی و تردستی دارد.
سحر در قرآن به دو بخش تقسیم می شود:
1. مقصود از آن چشم بندی و تردستی است که چشم ها را سحر می کند نه قلب ها را؛ (سحرُوا اَعْیُن النّاس).[3]
2. بعضی از آیات نشان می دهد که سحر دارای حقیقتی است تأثیرگذار؛ (فَیَتَعَلَّمُونَ مِنْهُما ما یُفَرِّقُونَ بِهِ بَیْنَ الْمَرْءِ وَ زَوْجِهِ...)[4]؛ سحر را برای جدایی بین زن و شوهر تعلیم می دادند.[5]
مرحوم طبرسی(ره) می فرماید:
سحر، عملی مخفی است و سبب آن مخفی است. تصور می شود برخلاف صورتش انجام می گیرد. ظاهرش را عوض می کنند ولی حقیقتش باقی است.[6]
سحر و جادو، مقوله ای است که از گذشته وجود داشته است؛ قرآن نیز قضیه هاروت و ماروت را که به مردم سحر می آموختند،[7] و جمع شدن ساحران را درزمان فرعون، آورده است؛
ج. علامه طباطبایی(قدس سره) می فرماید:
قرآن کریم، تأثیر سحر را فی الجمله،[8] در بعضی مواقع تصدیق می کند.[9]
در نهج البلاغه نیز می خوانیم: (...و السحر حق...؛ سحر حق است.)[10]
پی نوشتها:
[1]. (قل اعوذ برب الفلق).
[2]. دانشگاه انقلاب، یش 110، ص 141؛ معرفت، ش 26، ص 46.
[3]. اعراف، 116 و طه، 66.
[4]. بقره، 102.
[5]. تفسیر نمونه، ج 13، ص 246؛ ج 1، ص 380.
[6]. مجمع البیان، ج 1، ص 170.
[7]. بقره، 102.
[8]. فی الجمله، یعنی در بعضی مواقع.
[9]. المیزان، ج 10، ص 898.
[10]. نهج البلاغه، کلمات قصار، ش 400.
منبع: بررسی شبهات قرآن و فرهنگ زمانه، حسن رضا رضایی، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1382).
- [سایر] آیا بسته شدن بخت امری خرافی است یا چنین امری امکان پذیر است ؟
- [سایر] آیا اهل سنت اعتقادی به منجی و مهدویت دارند؟ تفاوتشان با اعتقاد شیعیان چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا ولایت فقیه یک مسأله تقلیدی است یا اعتقادی؟ و کسی که به آن اعتقاد ندارد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] برخی افراد مسن و مخصوصاً پیرزن ها، از قدیم به یک موارد خرافی معتقد بوده و هستند. نظیر اینکه زنی که اولین بچه او سقط شده است، نباید در جلسه ختم انعام شرکت کند. و اگر کسی خلاف اعتقاد آنان عمل کند، با او برخورد می کنند و جالب اینکه به روش خرافی خود هم برخورد می کنند. مثلاً گوشه چادر او را می سوزانند تا رفع نحوست شود. خواهشمند است بفرمایید نظر اسلام در مورد اینگونه کارها چیست؟
- [سایر] با سلام من سوالای زیادی دارم حالا یکی شو می پرسم آیا سحر و جادو وجود دارد و تا چه حدی صحت دارد و اعتقاد به وجودش گناه محسوب می شود یا خیر لطفا خیلی واضح بیان کنید ممنونم
- [سایر] شوهرم اعتقادی به پرداخت خمس به مراجع را ندارد و می گوید من خودم خرج می کنم. لطفا مرا راهنمایی کنید که چه باید بکنم ما تمام دارایی مان با هم است. مشکل اصلی من اعتقاد شوهرم است.
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا اعتقاد به موضوعی به عنوان دلیل سیدالشهداء 7 برای قیام ، امری تقلیدی است یا میتوان به شنیدهها اکتفاء نمود و یا آنچه را که عقلائیتر تشخیص دادیم دلیل قیام بدانیم؟
- [سایر] آیا حجاب مخصوص اعراب جاهلی بوده و قرآن از آن متأثر شده است؟
- [سایر] به نظر شما مشخصههای جاهلی قبل از انقلاب اسلامی ایران چه مواردی بودند؟
- [سایر] چرا یک مسیحی نیستیم؟ چه اعتقادات باطل و خرافی در مسیحیت وجود دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] یاد گرفتن سحر و عمل به آن حرام است، مگر این که به وسیله افراد متعهد و لایقی برای باطل کردن سحر و یا روشن کردن اذهان مردم نسبت به کسی که با توسّل به سحر، ادّعای نبوّت یا امامت و امثال آن را دارد، باشد که در حدّ ضرورت اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وقت نافله شب بنابر احتیاط از نصف شب است تا اذان صبح، ولی بهتر است در موقع سحر یعنی در ثلث آخر شب بخواند.
- [آیت الله بروجردی] اگر از کافر یا کسی که به دادن خمس اعتقادی ندارد، مالی به دست انسان آید، واجب نیست خمس آن را بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تحصیل اعتقاد به اصول دین و مبانی اسلام بر هر مسلمان، واجب است.
- [آیت الله جوادی آملی] . وقت نافله شب , از اول نصف شب تا اول صبح صادق است و افضل, آن است که در سحر و نزدیک به اذان صبح انجام شود, چنانکه تفریق آن در مدت نیمه شب, فضیلت دارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اجیر باید عمل را به قصد اطاعت امری که میت به آن مأمور بوده به جا آورد ولی اگر عملی را انجام دهد و ثواب آن را برای او هدیه کند کافی نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر با اعتقاد به اینکه زن از خون حیض پاک است طلاقش دهد، بعد معلوم شود که موقع طلاق در حال حیض بوده، طلاق او باطل است و اگر با اعتقاد به اینکه در حال حیض است طلاقش دهد، بعد معلوم شود پاک بوده، طلاق او صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر به اعتقاد این که زن حایض است با او نزدیکی کند و بعد معلوم شود که حایض نبوده است کفاره ندارد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر مرد به اعتقاد اینکه زن حائض است با او نزدیکی کند و بعدا معلوم شود که حائض نبوده است کفاره ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چیزی را به اعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده ، روزه اش باطل نمی شود.