"مهیمن" در اصل به معنای حافظ و شاهد و مراقب و امین و نگاهدارنده میباشد. از آن جا که قرآن در حفظ و نگهداری اصول کتابهای آسمانی پیشین، مراقبت کامل دارد و آنها را تکمیل میکند، لفظ "مهیمن" بر آن اطلاق شده است. همه کتابهای آسمانی در اصول مسائل، هماهنگی دارند و هدف واحد، یعنی تربیت و تکامل انسان را تعقیب میکنند، اگرچه در مسائل فرعی، به مقتضای قانون تکامل تدریجی، تفاوتهایی با هم دارند؛ هر آیین جدید مرحله بالاتری را میپیماید و برنامه جامعتری دارد. علامه طباطبایی(ره) در این باره فرمودهاند: قرآن، اصول ثابت کتابهای پیشین را حفظ نموده و فروعی که تغییرپذیر است را نسخ و محو میکند تا با حال انسان از نظر ترقی و تکامل تناسب داشته باشد...؛ بنابراین، از بیان جمله "مهیمناً علیه؛ قرآن حافظ کتابهای پیشین است"، پس از جلمه "مصدقاً لما بین یدیه؛ در حالی که کتابهای پیشین را تصدیق میکند." استفاده میشود که مراد از تصدیق قرآن کتابهای پیشین به وسیله این است که آنها معارف و احکام درستی از جانب خداوند است و ذات الهی برای تکامل و تربیت انسان، بعضی از احکام را کم یا زیاد فرموده است، اگر جمله "مهیمناً علیه"نباشد، از جمله "مصدّقاً" چه بسا تصور شود که قران همه احکام و قوانین تورات و انجیل را تصدیق نموده و آنها را بدون تغییر و تبدیل باقی گذارده قبول دارد، در حالی که چنین نیست، بلکه قرآن اصول آنها را قبول و برخی از فروع آنها را نسخ کرد.(المیزان، علامه طباطبایی، ج 5، ص 530) eporsesh.com
"مهیمن" در اصل به معنای حافظ و شاهد و مراقب و امین و نگاهدارنده میباشد. از آن جا که قرآن در حفظ و نگهداری اصول کتابهای آسمانی پیشین، مراقبت کامل دارد و آنها را تکمیل میکند، لفظ "مهیمن" بر آن اطلاق شده است. همه کتابهای آسمانی در اصول مسائل، هماهنگی دارند و هدف واحد، یعنی تربیت و تکامل انسان را تعقیب میکنند، اگرچه در مسائل فرعی، به مقتضای قانون تکامل تدریجی، تفاوتهایی با هم دارند؛ هر آیین جدید مرحله بالاتری را میپیماید و برنامه جامعتری دارد.
علامه طباطبایی(ره) در این باره فرمودهاند: قرآن، اصول ثابت کتابهای پیشین را حفظ نموده و فروعی که تغییرپذیر است را نسخ و محو میکند تا با حال انسان از نظر ترقی و تکامل تناسب داشته باشد...؛ بنابراین، از بیان جمله "مهیمناً علیه؛ قرآن حافظ کتابهای پیشین است"، پس از جلمه "مصدقاً لما بین یدیه؛ در حالی که کتابهای پیشین را تصدیق میکند." استفاده میشود که مراد از تصدیق قرآن کتابهای پیشین به وسیله این است که آنها معارف و احکام درستی از جانب خداوند است و ذات الهی برای تکامل و تربیت انسان، بعضی از احکام را کم یا زیاد فرموده است، اگر جمله "مهیمناً علیه"نباشد، از جمله "مصدّقاً" چه بسا تصور شود که قران همه احکام و قوانین تورات و انجیل را تصدیق نموده و آنها را بدون تغییر و تبدیل باقی گذارده قبول دارد، در حالی که چنین نیست، بلکه قرآن اصول آنها را قبول و برخی از فروع آنها را نسخ کرد.(المیزان، علامه طباطبایی، ج 5، ص 530)
eporsesh.com
- [سایر] دلایل تحریف کتب آسمانی بجز قرآن چیست؟
- [سایر] مراد از قلب در قرآن کریم چیست؟
- [سایر] ویژگیهای انسان احمق از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] از کجا معلوم که قرآن هم مانند تورات و بقیه کتب آسمانی تحریف نشده است؟
- [سایر] مراد از قیمومیّت مرد بر زن در قرآن کریم چیست؟
- [سایر] امروزه به جز قرآن کریم چند کتاب آسمانی دیگر موجود است ؟
- [سایر] آیا در قرآن کریم به وجود نیروی جاذبه در بین کرات آسمانی اشاره شده است؟
- [سایر] مراد از مفهوم صلات که در قرآن کریم فراوان آمده است، چیست؟
- [سایر] مراد از مفهوم صلات که در قرآن کریم فراوان آمده است، چیست؟
- [سایر] شاخصه و بُعد اعجاز قرآن کریم برای عوام و آنانی که از مسایل علمی و فنی آگاهی ندارند، چیست؟ بُعد همه کَس فهم قرآن را نام ببرید؟
- [آیت الله مظاهری] مراد از عقل در اینجا این است که سفیه، سادهلوح، سادهاندیش و گولخور نباشد، و مراد از عدالت این است که حالت خداترسی باطنی داشته باشد که او را از انجام گناهان باز دارد، و مراد از ملکه قدسیه این است که حالت کج فکری، افراطگری، تفریطگری و صفات رذیله بارز مانند حسد، کبر، حب دنیا و مانند اینها نداشته باشد، و مراد از فقاهت این است که مجتهد مطلق در فقه باشد، و مراد از شجاعت این است که جرأت در حکم به حقّ را داشته باشد و هیچ کسی یا چیزی او را از حکم به حقّ و گفتن حقّ و نوشتن حقّ باز ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان میتواند از زکات، قرآن یا کتب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگر چه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [آیت الله مظاهری] غیبت از یک جمعیّت نظیر غیبت از طایفهای یا ملّتی غیبت و حرام نیست، در صورتی که مراد گوینده و شنونده بعضی از آن جمعیّت باشد، امّا چون موجب قساوت قلب است، بهتر است پرهیز شود، ولی اگر مراد گوینده و شنونده همه جمعیّت باشد، غیبت و گناه آن نیز مضاعف میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] فواید چیزی را که گرو می گذارند مال مالک ان است و مراد از مالک در این مسایل اعم از صاحب حق است
- [آیت الله مظاهری] از اقسام ظلم، ظلم به نفس است که قرآن شریف مکرراً به آن تذکّر داده است: (وَ مَنْ یَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ)[1] (و هر کس از حدود الهی تجاوز کند، پس به تحقیق بر خویشتن ظلم کرده است.) و مراد از آن، مخالفت پروردگار عالم است در ترک واجبات و یا ارتکاب محرّمات که شقاوت را برای خود تهیه میکند، بلکه در ترک مستحبّات که خود را محروم از فیوضات الهی میکند. [1]. طلاق، 1.
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله اردبیلی] صدقه دادن که یک اقدام خالصانه و صادقانه میباشد، مورد سفارش قرآن کریم و احادیث فراوان قرار گرفته و موجب خیر و برکت در زندگی، دفع بلا و مرگهای ناگهانی و شفای بیماران میشود و همان طور که پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرموده: (کلّ معروف صدقه)(1) یعنی هر کار خیر و پسندیدهای، صدقه محسوب میشود و اقداماتی که موجب هدایت گمراهان، حمایت نیازمندان و عمران و آبادانی مادی و معنوی جامعه گردد، ماندگارتر و مفیدتر میباشد.
- [آیت الله مظاهری] مراد از شهوتانگیز و طربانگیز نوعی است نه شخصی، به این معنی که اگر صوتی یا آهنگی برای عرف مردم شهوتانگیز و طربانگیز باشد حرام است، گرچه برای شخص خاصّی شهوتانگیز و طربانگیز نباشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مراد از خواب اول در صورتی که انسان در خواب محتلم شود خوابی است که بعد از بیدار شدن بخوابد و اما خوابی که در ان محتلم شده خواب اول حساب نمی شود