احمق یعنی انسان کم عقل، کسی که عقلش فاسد است.( ر.ک: صحاح، جوهری، ج 4، ص 1464، دارالعلم للملایین، بیروت / مجمع البحرین، طریحی، ج 1، ص 575، مکتبة نشر الثقافة الاسلامیة. ) این واژه و مشتقات آن در قرآن کریم به کار نرفته است; ولی واژة مشابه آن; یعنی "سفه" در قرآن استعمال شده است. این واژه با مشتقات آن 11 بار در قرآن ذکر شده است. سفیه یعنی کم عقل و کسی که از نظر عقل عملی ضعیف است; هر چند در ظاهر درس خوانده و با سواد باشد; لذا نسبت به کارهای اخروی بی مبالات است و در پی عبادت خداوند و کسب بهشت نیست.( ر.ک: مجمع البحرین، طریحی، ج 2، ص 384، دفتر نشر فرهنگ اسلامی / التحقیق، حسن مصطفوی، ج 5، ص 145، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. ) با توجه به آیات و روایات، احمق چند ویژگی دارد: 1. دارای نفاق است: یعنی منافق احمق و سفیه است. "...ألا إِنَّهُمْ هُمُ السُّفَهَآءُ وَلََکِن لآ یَعْلَمُونَ "(بقره،13) 2. روگردانی از آیین حضرت ابراهیمغ; یعنی هر کس از آیین حضرت ابراهیم رویگردان احمق و سفیه است. "وَ مَن یَرْغَبُ عَن مِّلَّةِ إِبْرَ َهِیمَ إِلآ مَن سَفِهَ نَفْسَه..."(بقره،130)( ر.ک: المیزان، علامه طباطبایی;، ج 1، ص 300، مؤسسة الاعلمی للمطبوعات، بیروت. ) 3. کشتن فرزند; هر کس فرزندش را به خاطر ترس از فقر بکشد، احمق و سفیه است. "قَدْ خَسِرَ الَّذِینَ قَتَلُوَّاْ أَوْلََدَهُمْ سَفَهَابِغَیْرِ عِلْم..."(انعام،140) 4. هنگامی که میخواهد به انسان نفع برساند، ضرر میزند.( ر.ک: نهج البلاغه، کلمات قصار، کلمة 38. ) 5. نخست سخن میگوید، سپس میاندیشد.( ر.ک: همان، کلمة 40 و 41. ) eporsesh.com
احمق یعنی انسان کم عقل، کسی که عقلش فاسد است.( ر.ک: صحاح، جوهری، ج 4، ص 1464، دارالعلم للملایین، بیروت / مجمع البحرین، طریحی، ج 1، ص 575، مکتبة نشر الثقافة الاسلامیة. )
این واژه و مشتقات آن در قرآن کریم به کار نرفته است; ولی واژة مشابه آن; یعنی "سفه" در قرآن استعمال شده است. این واژه با مشتقات آن 11 بار در قرآن ذکر شده است.
سفیه یعنی کم عقل و کسی که از نظر عقل عملی ضعیف است; هر چند در ظاهر درس خوانده و با سواد باشد; لذا نسبت به کارهای اخروی بی مبالات است و در پی عبادت خداوند و کسب بهشت نیست.( ر.ک: مجمع البحرین، طریحی، ج 2، ص 384، دفتر نشر فرهنگ اسلامی / التحقیق، حسن مصطفوی، ج 5، ص 145، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. )
با توجه به آیات و روایات، احمق چند ویژگی دارد:
1. دارای نفاق است: یعنی منافق احمق و سفیه است. "...ألا إِنَّهُمْ هُمُ السُّفَهَآءُ وَلََکِن لآ یَعْلَمُونَ "(بقره،13)
2. روگردانی از آیین حضرت ابراهیمغ; یعنی هر کس از آیین حضرت ابراهیم رویگردان احمق و سفیه است. "وَ مَن یَرْغَبُ عَن مِّلَّةِ إِبْرَ َهِیمَ إِلآ مَن سَفِهَ نَفْسَه..."(بقره،130)( ر.ک: المیزان، علامه طباطبایی;، ج 1، ص 300، مؤسسة الاعلمی للمطبوعات، بیروت. )
3. کشتن فرزند; هر کس فرزندش را به خاطر ترس از فقر بکشد، احمق و سفیه است. "قَدْ خَسِرَ الَّذِینَ قَتَلُوَّاْ أَوْلََدَهُمْ سَفَهَابِغَیْرِ عِلْم..."(انعام،140)
4. هنگامی که میخواهد به انسان نفع برساند، ضرر میزند.( ر.ک: نهج البلاغه، کلمات قصار، کلمة 38. )
5. نخست سخن میگوید، سپس میاندیشد.( ر.ک: همان، کلمة 40 و 41. )
eporsesh.com
- [سایر] ویژگیهای انسان مسلمان مؤمن از دیدگاه قرآن چیست؟ و انسان مسلمان و مؤمن چه تفاوتهایی با انسان مسیحی مؤمن یا یهودی مؤمن دارد؟
- [سایر] دیدگاه قرآن کریم درباره شفاعت چیست؟
- [سایر] دیدگاه قرآن کریم درباره شفاعت چیست؟
- [سایر] ویژگیهای مکذبین بر اساس قرآن کریم و روایات معصومان(علیهم السلام) کدام است؟
- [سایر] مراد از این که قرآن کریم بر سایر کتب آسمانی مهیمن است چیست؟
- [سایر] معنای خود آگاهی از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] ویژگی بهترین مردم از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] لذت و سعادت از دیدگاه قرآن کریم را بیان کنید؟
- [سایر] ویژگی بهترین مردم از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] محدوده ی نگاه به نامحرم از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [آیت الله بهجت] مس نمودن خط قرآن، یعنی رساندن جایی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد، حرام است، ولی تماس موی انسان با خط قرآن، بنابر اظهر مانعی ندارد، حتی اگر کوتاه باشد. و اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند، مس آن اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] هنگام تلاوت قرآن شایسته است انسان به آن گوش دهد و از صحبت کردن پرهیز کند؛ بلکه در صورتی که بیاحترامی و هتک به قرآن باشد صحبت کردن جایز نیست، ولی اگر کسی چیزی بپرسد میتواند جواب او را بدهد.
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان از بچه غیر ممیز که خوب و بد را نمی فهمد یا از کسی که قصد خواندن قران ندارد یا مثلا از گرامافون یا نوار ضبط صوت ایه سجده را استماع کند سجده واجب نیست ولی اگر شخصی در ایستگاه رادیو ایه سجده را به قصد این که از قران است بخواند و انسان به وسیله رادیو گوش دهد سجده واجب است
- [آیت الله خوئی] اگر انسان از گرامافون یا ضبط صوت یا از بچة غیر ممیز که خوب و بد را نمیفهمد، یا از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد، آیه سجده را بشنود، یا گوش دهد سجده واجب نیست و همچنین است رادیو اگر به طور نوار و ضبط صوت باشد، ولی اگر شخصی ایستگاه رادیو آیة سجده را به قصد از قرآن است بخواند و انسان به واسطة رادیو گوش دهدسجده واجب است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان از گرامافون یا از بچه غیر ممیز که خوب و بد را نمی فهمد؛ یا از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد؛ آیه سجده را بشنود یا گوش دهد؛ سجده واجب نیست و همچنین است رادیو اگر به طور نوار و ضبط صوت باشد؛ ولی اگر شخصی در ایستگاه رادیو آیه سجده را به قصد اینکه از قرآن است بخواند و انسان به وسیله رادیو گوش دهد؛ سجده واجب است.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است انسان برای این امور وضو بگیرد: 1 - نماز میّت. 2 - زیارت اهل قبور. 3 - رفتن به مسجد. 4 - رفتن به حرم امامانعلیهم السلام . 5 - همراه داشتن قرآن. 6 - خواندن و نوشتن قرآن. 7 - مسّ حاشیه قرآن. 8 - خوابیدن. همچنین مستحب است انسان همیشه با وضو باشد بلکه مستحب است کسی که وضو دارد دوباره وضو بگیرد، و اگر برای یکی از جهاتی که گفته شد وضو بگیرد، هر کاری را که باید با وضو انجام داد، میتواند به جا آورد مثلاً میتواند با آن وضو نماز بخواند.
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله اردبیلی] صدقه دادن که یک اقدام خالصانه و صادقانه میباشد، مورد سفارش قرآن کریم و احادیث فراوان قرار گرفته و موجب خیر و برکت در زندگی، دفع بلا و مرگهای ناگهانی و شفای بیماران میشود و همان طور که پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرموده: (کلّ معروف صدقه)(1) یعنی هر کار خیر و پسندیدهای، صدقه محسوب میشود و اقداماتی که موجب هدایت گمراهان، حمایت نیازمندان و عمران و آبادانی مادی و معنوی جامعه گردد، ماندگارتر و مفیدتر میباشد.
- [آیت الله بهجت] اگر آیه سجده را از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد، بشنود، یا از ضبط صوت بشنود، لازم نیست سجده نماید، ولی اگر از وسیلهای که مثل بلندگو صدای خود انسان را میرساند بشنود، واجب است سجده کند.