با توجه به این که آیات الهی قرآن با رعایت قواعد ویژة خود قواعد تجویدی زیباتر، نیکوتر و تکمیلتر تلاوت میشود. لذا بسیار بجا و پسندیده است که زبان و ذهن خود را با این گونه حالتهای زیبا و کامل آشنا کنیم و عادت بدهیم. تجربه ثابت کرده است که وقتی انسان چیزی را به حافظه میسپرد تغییر و تبدیل آن بسیار مشکل است به طوری که یک شعر درست را به طور مثال به راحتی به کسی که اصلاً حفظ ندارد میتوانیم تعلیم داده و به خاطرش بسپاریم ولی همین شعر را اگر کسی غلط حفظ کرده باشد بسیار مشکل است که صحیح آن را در ذهن و خاطرش جای گزین کند زیرا هر چه تلاش کند باز هنگام یادآوری آن چه ابتدا به ذهن او و حتّی زبان او خطور میکند همان صورت غلط است گر چه بلافاصله آن را اصلاح کند. کسی که میخواهد قرآن را حفظ کند شایسته است که قبل از آن با تمرینهای زیاد قواعد تجویدی را برای خود ملکه کند به طوری که اگر در خواب هم قرآن را تلاوت کرد این قواعد را ناخود آگاه اِعمال کند. و اگر کسی بخواهد بعد از حفظ قرآن فراگیری و رعایت قواعد تجویدی را شروع کند و به آن عمل کند اگر نگوئیم برای این حافظ قرآن روان کردن قواعد تجویدی غیرممکن است ولی لااقل بسیار مشکل است زیرا ذهن انسان وقتی به چیزی خو گرفت تغییر آن بسیار مشکل مینماید به همین جهت تعلیم و تعلّم قواعد تجویدی در همة محافل آموزشی مقدّم بر حفظ و همگام با تلاوت است.(ر.ک: حلیة القرآن، ج / 2، سید محسن موسوی، نشر سازمان تبلیغات اسلامی، ص / 26.) eporsesh.com
با توجه به این که آیات الهی قرآن با رعایت قواعد ویژة خود قواعد تجویدی زیباتر، نیکوتر و تکمیلتر تلاوت میشود. لذا بسیار بجا و پسندیده است که زبان و ذهن خود را با این گونه حالتهای زیبا و کامل آشنا کنیم و عادت بدهیم. تجربه ثابت کرده است که وقتی انسان چیزی را به حافظه میسپرد تغییر و تبدیل آن بسیار مشکل است به طوری که یک شعر درست را به طور مثال به راحتی به کسی که اصلاً حفظ ندارد میتوانیم تعلیم داده و به خاطرش بسپاریم ولی همین شعر را اگر کسی غلط حفظ کرده باشد بسیار مشکل است که صحیح آن را در ذهن و خاطرش جای گزین کند زیرا هر چه تلاش کند باز هنگام یادآوری آن چه ابتدا به ذهن او و حتّی زبان او خطور میکند همان صورت غلط است گر چه بلافاصله آن را اصلاح کند.
کسی که میخواهد قرآن را حفظ کند شایسته است که قبل از آن با تمرینهای زیاد قواعد تجویدی را برای خود ملکه کند به طوری که اگر در خواب هم قرآن را تلاوت کرد این قواعد را ناخود آگاه اِعمال کند.
و اگر کسی بخواهد بعد از حفظ قرآن فراگیری و رعایت قواعد تجویدی را شروع کند و به آن عمل کند اگر نگوئیم برای این حافظ قرآن روان کردن قواعد تجویدی غیرممکن است ولی لااقل بسیار مشکل است زیرا ذهن انسان وقتی به چیزی خو گرفت تغییر آن بسیار مشکل مینماید به همین جهت تعلیم و تعلّم قواعد تجویدی در همة محافل آموزشی مقدّم بر حفظ و همگام با تلاوت است.(ر.ک: حلیة القرآن، ج / 2، سید محسن موسوی، نشر سازمان تبلیغات اسلامی، ص / 26.)
eporsesh.com
- [آیت الله اردبیلی] آیا رعایت قواعد تجوید، در نماز واجب است؟ اگر واجب است تا چه مقدار؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا در نماز، رعایت کردن قواعد تجوید که در کتابهای تجویدی آمده است، استحبابی دارد یا خیر؟
- [سایر] قواعد تجوید را بیان کنید؟
- [سایر] تاریخچه قواعد تجوید قرآن به چه زمانی میرسد؟
- [سایر] آیا تجوید قرآنی؛ مانند حروف یرملون زمان پیامبر گرامی اسلام(ص) رعایت میشد وگرنه بگویید از چه زمانی به وجود آمد؟
- [آیت الله بهجت] آیا رعایت تجوید در ذکر رکوع و سجده واجب است؟
- [آیت الله بهجت] عدم رعایت تجوید در نماز چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای نماز رعایت تجوید به چه اندازه لازم است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای نماز رعایت تجوید به چه اندازه لازم است؟
- [آیت الله مظاهری] آیا در تلبیه، رعایت قواعد تجویدی واجب است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .واجب است نمازگزار در حال تشهّد: 1 .بنشیند. 2 .آرام باشد.3 .ترتیب را رعایت کند؛ یعنی دو شهادت را بر صلوات مقدّم بدارد. 4 .موالات و پی درپی بودن کلمات را حفظ کند. 5 .کلمات و حروف را به صورت صحیح و مطابق قواعد عربی بگوید.
- [آیت الله مظاهری] رعایت کردن آنچه را که علمای تجوید میگویند نظیر مدّهای واجب، مراعات مخارج حروف، وقف به حرکت، وصل به سکون و مانند اینها واجب نیست بلکه اگر طوری بخواند که بگویند عربی صحیح است، کفایت میکند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در حال ناچاری در مکان متحرّک یا لرزان، مانند تلّ شن, با رعایت آرامش در اجزای نماز به قدر امکان و حفظ قبله, صحیح است.
- [آیت الله بهجت] کسی که میداند آب برایش ضرر ندارد، چنانچه غسل کند یا وضو بگیرد و بعد بفهمد که آب برای او ضرر داشته، وضو و غسل او صحیح است. 4 نیاز به آب برای حفظ جان:
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخص نیازمند می تواند مرکب سواری مورد نیاز و همچنین خانه ای که به آن احتیاج دارد وسرمایه لازم برای کسب و کار را از زکات تهیه کند و در این قسمت باید به آن مقدار که برای نیاز و حفظ آبروی او لازم است قناعت کند.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت و روابط بین مسلمانان باید بر اساس برادری و رعایت حقوق و حیثیّت و نوامیس یکدیگر تنظیم گردد؛ پس اموری از قبیل عدالت، احسان، صداقت، احترام، حسن ظن، فداکاری، ادای امانت، حفظ اسرار یکدیگر، اصلاح ذاتالبین، مشورت با یکدیگر و تعاون در اعمال خیر، در معاشرت با یکدیگر باید رعایت شوند، بخصوص اگر طرف معاشرت، پدر و مادر و بستگان، بزرگان دین و دانش، معلّمان و استادان، زنان و خردسالان و افراد محروم و مستضعف و سالخورده و یا مصیبتدیدگان باشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] فقیری که خرج سال خود و عیالاتش را ندارد، اگر خانهای دارد که ملک اوست و در آن نشسته یا وسیله سواری دارد، چنانچه به آنها نیاز داشته باشد، اگر چه برای حفظ آبرویش باشد، میتواند زکات بگیرد و همچنین است اثاث خانه و ظرف و لباس تابستانی و زمستانی و چیزهایی که به آنها احتیاج دارد و فقیری که اینها را ندارد، اگر به اینها نیاز داشته باشد، میتواند از زکات خریداری نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر سؤال (ابراز نیاز) بیجا سبب ذلّت شود حرام است، و آن سائل چون آبروی خود را بیجا به هدر داده، مبذّر است، و اگر سبب ذلّت نباشد، گرچه حرام نیست، ولی یک مؤمن واقعی نباید ابراز نیازمندی بیجا داشته باشد و به اندازه مقدور، عزّت و کرامت خود را باید حفظ کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر به آب برای رفع تشنگی نیاز باشد باید تیمم نماید ، و جواز تیمم به این جهت در دو صورت است : 1 آنکه اگر آب را در وضو یا غسل صرف نماید خودش فعلاً یا بعداً به تشنگی که باعث تلف یا مرضش میشود ، یا تحمّلش مشقّت زیادی دارد مبتلا خواهد شد . 2 آنکه بر غیر خود از کسانی که به او وابستهاند بترسد هر چند از نفوس محترمه نباشد ، اگر شؤون زندگی او برایش اهمیت داشته باشد چه از جهت علاقه شدید باشد ، یا از این جهت که تلف شدن او ضرر مالی برایش دارد ، یا رعایت حال او عرفاً لازم باشد مانند دوست و همسایه . در غیر این دو صورت هم تشنگی ممکن است مجوز تیمم باشد ، ولی نه از این جهت ، بلکه از جهت وجوب حفظ جان ، یا از این که مرگ یا بی تابی او مطمئناً موجب حرج بر خودش خواهد شد .
- [آیت الله اردبیلی] رساله توضیح المسائل به شیوه مرسوم، ابتدا بر اساس فتاوای زعیم بزرگوار شیعه حضرت آیة اللّه العظمی برجرودی قدسسره به دقت و با زبانی ساده تهیه و چاپ گردید و در معرض استفاده مقلدان و اندیشمندان قرار گرفت و به سبب دقت و سلاست و انتساب به آن مرجع بزرگوار و استاد مسلم فقه، سالها توسط فقیهان متأخر حاشیه و تعلیقه زده شد و سپس با مزج حواشی در متن اصلی، رسالههای بعدی تدوین گردید. حضرت آیة اللّه العظمی موسوی اردبیلی نیز ابتدا نظرات و فتاوای خود را به صورت حاشیهای بر رساله مزبور نگاشتند و پس از رحلت امام خمینی قدسسره به علت این که رساله معظم له در دست بسیاری از مقلدان و فارسی زبانان موجود بود، حواشی خود را به اختصار به رساله مزبور اضافه نمودند که چندین بار مورد چاپ و تجدید نظر قرار گرفت و در اختیار علاقمندان گذاشته شد. اما بازبینی و بازنگری رساله توضیح المسائل، ظهور مسائل جدید و مورد ابتلا، حذف مسائل غیر مورد ابتلا، تغییر در ساختار شکلی، جملات و ترتیب مسائل و برخی ابواب و توجه به نوآوریها و دقائق و کثرت تغییرات رساله پیشین، باعث گردید که رسالهای مستقل با ساختار فعلی تدوین شود تا به شیوهای مناسبتر، در عین حفظ چهارچوب قبلی، پاسخگوی نیاز مراجعین و فرزانگان گردد. لذا در این توضیح المسائل علاوه بر ذکر مسائل و نظرات جدید معظم له، متون مسائل تا اندازهای روانتر و ترتیب ابواب فقهی و مسائل مناسبتر شده و ابواب و مسائلی که مورد نیاز بوده، اضافه گردیده