در پاسخ به چند نکته توجه فرمایید : 1- درآخر قرآن ها معمولا علامت ها و رمز هایی که در قرآن به کار رفته است توضیح داده شده است . مثلا بیان شده که حرف م نشانه لزوم وقف و یا حرف ج علامت جواز وقف و یا صلی علامت ترجیح داشتن وصل بر وقف و یا قلی علامت اولی بودن وقف است . حرف س اگر بالای حرف نوشه شده باشد دلالت دارد که به جای ص باید س تلفظ شود و اگر پایین حرف نوشته شده باشد دلالت دارد که تلفظ به ص از س مشهورتراست . 2- علائم بخشی از قواعد علم تجوید و قرائت قرآن است که کتب مختلفی در باره آن نوشته شده است . 3- برای تجوید و قرائت قرآن از کتابهای زیر استفاده کنید : 1- روان خوانی و تجوید قرآن کریم حبیبی و شهیدی 2- تجوید و قرائت قرآن مو (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 5/100117146)
در پاسخ به چند نکته توجه فرمایید :
1- درآخر قرآن ها معمولا علامت ها و رمز هایی که در قرآن به کار رفته است توضیح داده شده است . مثلا بیان شده که حرف م نشانه لزوم وقف و یا حرف ج علامت جواز وقف و یا صلی علامت ترجیح داشتن وصل بر وقف و یا قلی علامت اولی بودن وقف است . حرف س اگر بالای حرف نوشه شده باشد دلالت دارد که به جای ص باید س تلفظ شود و اگر پایین حرف نوشته شده باشد دلالت دارد که تلفظ به ص از س مشهورتراست . 2- علائم بخشی از قواعد علم تجوید و قرائت قرآن است که کتب مختلفی در باره آن نوشته شده است .
3- برای تجوید و قرائت قرآن از کتابهای زیر استفاده کنید
: 1- روان خوانی و تجوید قرآن کریم حبیبی و شهیدی
2- تجوید و قرائت قرآن مو (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 5/100117146)
- [سایر] تاریخچه قواعد تجوید قرآن به چه زمانی میرسد؟
- [سایر] آیا تجوید و رعایت قواعد قرآنی قبل از حفظ نیاز است یا نه؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا رعایت قواعد تجوید، در نماز واجب است؟ اگر واجب است تا چه مقدار؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا در نماز، رعایت کردن قواعد تجوید که در کتابهای تجویدی آمده است، استحبابی دارد یا خیر؟
- [سایر] قضایا و قواعد اخلاقی با قضایا و قواعد حقوقی چه فرقی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا رعایت تجوید در ذکر رکوع و سجده واجب است؟
- [سایر] کتابی جامع و کامل درباره تجوید معرفی فرمائید؟
- [سایر] علم تجوید چیست؟ و چه کسی آنرا تدوین کرده است؟
- [آیت الله بهجت] عدم رعایت تجوید در نماز چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای نماز رعایت تجوید به چه اندازه لازم است؟
- [آیت الله مظاهری] رعایت کردن آنچه را که علمای تجوید میگویند نظیر مدّهای واجب، مراعات مخارج حروف، وقف به حرکت، وصل به سکون و مانند اینها واجب نیست بلکه اگر طوری بخواند که بگویند عربی صحیح است، کفایت میکند.
- [آیت الله جوادی آملی] .ادای حروف از مخارج متعارف که در عرف عرب صحیح است, کافی است , هرچند مطابق قواعد تجویدی نباشد و در این جهت, فرقی بین شَدّ( تشدید) و مدّ نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که میخواهد نماز بخواند، باید برای پیدا کردن قبله کوشش نماید، تا یقین کند که قبله کدام طرف است و یا بگمانی که ازمحراب مسجد مسلمانان یا قبرهای آنان یا از راههای دیگر پیدا میشود عمل نماید، حتّی اگر از گفته فاسق یا کافری که به واسطه قواعد علمی قبله را میشناسد گمان به قبله پیدا کند کافی است.
- [آیت الله جوادی آملی] .واجب است نمازگزار در حال تشهّد: 1 .بنشیند. 2 .آرام باشد.3 .ترتیب را رعایت کند؛ یعنی دو شهادت را بر صلوات مقدّم بدارد. 4 .موالات و پی درپی بودن کلمات را حفظ کند. 5 .کلمات و حروف را به صورت صحیح و مطابق قواعد عربی بگوید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه صنعتگر چیزی را که گرفته در اثر مسامحه و سهلانگاری ضایع کند، ضامن است، همچنین اگر شرط کرده باشند که در صورت ضایع کردن ضامن باشد و در غیر این دو صورت چنانچه صنعتگر بر طبق قواعد آن صنعت که برای معمول صنعتگران شناخته شده است، رفتار نکرده باشد ضامن است؛ مگر آن که قبل از انجام کار از مالک برائت گرفته باشد؛ یعنی رضایت او را جلب کرده باشد که در صورت ضایع کردن صنعتگر ضامن نباشد، که در این صورت اگر در اثر غفلت - و نه مسامحه و سهلانگاری - چیزی را که گرفته ضایع کند، ضامن نیست و چنانچه صنعتگر بر طبق قواعد آن صنعت رفتار کرده، ضامن نیست، هر چند قبل از انجام کار از مالک برائت نگرفته باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که میخواهد نماز بخواند، باید برای پیدا کردن قبله کوشش نماید تا یقین یا چیزی که در حکم آن است، پیدا کند که قبله کدام طرف است و اگر نتواند باید به گمانی که از محراب مسجد مسلمانان یا قبرهای آنان یا از راههای دیگر پیدا میشود عمل نماید، حتی اگر از گفته فاسق یا کافری که بر اساس قواعد علمی قبله را میشناسد گمان به قبله پیدا کند، کافی است.
- [آیت الله بروجردی] کسی که میخواهد نماز بخواند، باید برای پیدا کردن قبله کوشش نماید تا یقین کند که قبله کدام طرف است و اگر نتواند یقین پیدا کند، باید به گمانی که از محراب مسجد مسلمانان، یا قبرهای آنان، یا از راههای دیگر پیدا میشود عمل نماید، حتی اگر از گفتهی فاسق یا کافری که به واسطهی قواعد علمی قبله را میشناسد گمان به قبله پیدا کند، کافی است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه طبیب نسخهای برای بیمار بنویسد یا دستوری به او بدهد و بیمار به آن عمل کند، یا شخصاً دارویی را به او بخوراند یا تزریق کند یا عملی روی بیمار انجام دهد و در اثر این کارها آسیبی به بیمار برسد یا بمیرد، چنانچه طبیب بر طبق قواعد شناخته شده پزشکی رفتار کرده و این کار با اجازه بیمار یا ولیّ او انجام شده باشد، ضامن نیست مگر شرط ضمان شده باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که می خواهد نماز بخواند، باید برای پیدا کردن قبله کوشش نماید، تا یقین کند قبله کدام طرف است و اگر نتواند یقین پیدا کند، باید به گمانی که از محراب مسجد مسلمانان یا قبرهای آنان یا از راههای دیگر پیدا می شود عمل نماید، حتی اگر از گفته فاسق یا کافری که به واسطه قواعد علمی قبله را می شناسد گمان به قبله پیدا کند کافیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که می خواهد نماز بخواند؛ باید برای پیدا کردن قبله کوشش نماید تا یقین یا چیزی که در حکم یقین است پیدا کند که قبله کدام طرف است و اگر نتواند باید به گمانی که از محراب مسجد مسلمانان یا قبرهای آنان یا از راه های دیگر پیدا می شود عمل نماید حتی اگر از گفته فاسق یا کافری که به واسطه قواعد علمی قبله را می شناسد گمان به قبله پیدا کند کافی است.