سوره های قرآن در زمان رسول خدا(ص) دارای نامهایی بود که از طریق وحی مشخص شده بودند.(پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، سیدمحمدباقر حجتی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ص 98.) چنان که در روایتهایی که درباره فضایل قرائت سوره ها وارد شده، مشهود است. گاهی نیز مردم و علما به مناسبتهایی که در سوره وجود داشت، نامهای دیگری به آن سوره میدادند. در نامگذاری سوره های قرآن اعتبارات گوناگونی لحاظ می شد که برخی از آنها عبارتند از: الف: نامگذاری به اعتبار کلمه یا کلمات اول سوره و معانی آنها، مثل سوره برائت (توبه) و یا سوره قل هو الله (توحید). ب: نامگذاری به اعتبار اسمی که در آن سوره آمده است. ج: نامگذاری به اعتبار موضوع خاصی که در آن سوره آمده و در بقیه سوره ها نیامده، یا در آن سوره به شکل گسترده و کاملتری مطرح شده است.(الاتقان، جلالالدین سیوطی، ج 1، ص 118 به بعد، دارالکتب العلمیه.) سوره دخان از آن جهت که در آیه دهم این سوره سخن از "دخان مبین" به میان آمده، بدین نامها خوانده شده است.(تفسیر نمونه، آیه الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 21، ص 144 و 388، دارالکتب الاسلامیه.) eporsesh.com
سوره های قرآن در زمان رسول خدا(ص) دارای نامهایی بود که از طریق وحی مشخص شده بودند.(پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، سیدمحمدباقر حجتی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ص 98.) چنان که در روایتهایی که درباره فضایل قرائت سوره ها وارد شده، مشهود است. گاهی نیز مردم و علما به مناسبتهایی که در سوره وجود داشت، نامهای دیگری به آن سوره میدادند. در نامگذاری سوره های قرآن اعتبارات گوناگونی لحاظ می شد که برخی از آنها عبارتند از:
الف: نامگذاری به اعتبار کلمه یا کلمات اول سوره و معانی آنها، مثل سوره برائت (توبه) و یا سوره قل هو الله (توحید).
ب: نامگذاری به اعتبار اسمی که در آن سوره آمده است.
ج: نامگذاری به اعتبار موضوع خاصی که در آن سوره آمده و در بقیه سوره ها نیامده، یا در آن سوره به شکل گسترده و کاملتری مطرح شده است.(الاتقان، جلالالدین سیوطی، ج 1، ص 118 به بعد، دارالکتب العلمیه.)
سوره دخان از آن جهت که در آیه دهم این سوره سخن از "دخان مبین" به میان آمده، بدین نامها خوانده شده است.(تفسیر نمونه، آیه الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 21، ص 144 و 388، دارالکتب الاسلامیه.)
eporsesh.com
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره دخان ارایه نمایید.
- [سایر] اسامی سوره حمد و سرّ این نامگذاری چیست؟
- [سایر] اسمهای سوره های قرآن مانند بقره،نمل، دخان، فیل چه مناسبتی دارد؟
- [سایر] در تفسیر المیزان سوره قدر و دخان خواندم که مالیدن زعفران به بدن باعث عدم بخشش از طرف خدا در شب قدر می شود. اولاً: فلسفه مالیدن زعفران به بدن چیست؟ ثانیاً: در مورد گناه آن توضیح دهید.
- [آیت الله سبحانی] آیا کاربرد طنز( مطلبی جدی در قالبی لطیف و کنایه) از نظر اسلام مشروع است، و آیا در آیه شریفه (ذق انک انت العزیز الکریم)(سوره دخان:49) که نسبت به کفار است از طنز استفاده شده است؟
- [سایر] هفته وحدت چگونه نامگذاری شد؟
- [سایر] خسته نباشید! استفاده از سوره دخان که داخل کیف چرم باشد و آویختن آن به گردن در طول روز چه حکمی دارد؟ اگر بدون قصد توهین همراه آن به توالت رفته باشد چه حکمی دارد؟
- [سایر] نامگذاری آیه الکرسی چگونه صورت گرفته است؟
- [سایر] طریقه نامگذاری اولاد را بیان فرمایید.
- [سایر] علت نامگذاری ماه رمضان به این نام چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول ان سوره سبح اسم ربک الاعلی سوره و در رکعت دوم سوره شمس سوره را بخوانند و افضل از همه ان است که در رکعت اول سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه سوره را بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند؛ یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.