مهمترین علتی که برای سجده در چهار سوره سجده دار می توان ذکر کرد، سنت اهل بیت عصمت و طهارت: است; یعنی روایاتی که از امامان معصوم(ع) صادر شدهاست. الف) در کتاب وسائل الشیعه، ج 4، ص 880، باب 42، حدیث 2 به سند ابی بصیر از حضرت امام صادق(ع)روایت شده که فرمودند: اگر چیزی از آیات عزایم چهارگانه (آیات سجده دار در چهار سوره علق، نجم، تنزیل سجده، حم سجده) خوانده شد و تو آن را شنیدی، بی درنگ سجده کن; در هر حال که باشی; چه بدون وضو، چه جُنُب و چه زنی که در حال بینمازی (حیض) است; امّا در سایر آیات سجدهدار قرآن (غیر از چهار سورة مذکور) اختیار داری سجده کنی یا نکنی. از این حدیث شریف نکات ذیل به دست می آید: 1. بعد از تلاوت یا شنیدن آیات سجده دارِ واجب، امر به سجده شده و فوراً باید سجده کرد؛ 2. در سجدههای واجب (آیات سجده دار) داشتن وضو، جنب نبودن حایض نبودن زن شرط نیست؛ گرچه خواندن این سورهها بر حایض حرام است. 3. سجده در آیات سجده دارِ غیر از چهار سوره مذکور، مستحب است و انسان می تواند آن را انجام دهد یا ترک کند. ب) در کتاب خصال شیخ صدوق؛ ج 1، ص 231، حدیث 111، از حضرت امام صادقروایت شده که: سوره های عزیمه، آنها که سجده واجب دارند، چهار سوره است: "علق"، "والنّجم"، "تنزیل سجده"، "حم سجده" پس یکی از مهمترین حکمتهای حصر سجده واجب در این چهار آیه، تعبد است. این سجده حتماً باید بر "ما یصح علیه السجود = آنچه سجده بر آن جایز است" یعنی مهر و مانند آن باشد. eporsesh.com
مهمترین علتی که برای سجده در چهار سوره سجده دار می توان ذکر کرد، سنت اهل بیت عصمت و طهارت: است; یعنی روایاتی که از امامان معصوم(ع) صادر شدهاست.
الف) در کتاب وسائل الشیعه، ج 4، ص 880، باب 42، حدیث 2 به سند ابی بصیر از حضرت امام صادق(ع)روایت شده که فرمودند: اگر چیزی از آیات عزایم چهارگانه (آیات سجده دار در چهار سوره علق، نجم، تنزیل سجده، حم سجده) خوانده شد و تو آن را شنیدی، بی درنگ سجده کن; در هر حال که باشی; چه بدون وضو، چه جُنُب و چه زنی که در حال بینمازی (حیض) است; امّا در سایر آیات سجدهدار قرآن (غیر از چهار سورة مذکور) اختیار داری سجده کنی یا نکنی.
از این حدیث شریف نکات ذیل به دست می آید:
1. بعد از تلاوت یا شنیدن آیات سجده دارِ واجب، امر به سجده شده و فوراً باید سجده کرد؛
2. در سجدههای واجب (آیات سجده دار) داشتن وضو، جنب نبودن حایض نبودن زن شرط نیست؛ گرچه خواندن این سورهها بر حایض حرام است.
3. سجده در آیات سجده دارِ غیر از چهار سوره مذکور، مستحب است و انسان می تواند آن را انجام دهد یا ترک کند.
ب) در کتاب خصال شیخ صدوق؛ ج 1، ص 231، حدیث 111، از حضرت امام صادقروایت شده که: سوره های عزیمه، آنها که سجده واجب دارند، چهار سوره است: "علق"، "والنّجم"، "تنزیل سجده"، "حم سجده" پس یکی از مهمترین حکمتهای حصر سجده واجب در این چهار آیه، تعبد است.
این سجده حتماً باید بر "ما یصح علیه السجود = آنچه سجده بر آن جایز است" یعنی مهر و مانند آن باشد.
eporsesh.com
- [آیت الله خامنه ای] آیا خواندن سوره هایی که سجده واجب دارند، بر جنب حرام است؟
- [آیت الله بهجت] اگر سهوا سوره را قبل از حمد بخوانیم، آیا سجده سهو واجب می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] گوش دادن زن حائض به سوره و آیه ای که سجده واجب دارد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] بچه غیر ممیّزی با تعلیم والدین خود سوره علق را حفظ کرده و گاهی آن را بر زبان خود جاری میکند. آیا کسانی که آیه آخر سوره علق (آیه سجده) را از زبان او گوش میکنند، واجب است سجده کنند؟
- [آیت الله سیستانی] آیا شنیدن تمام آیات سوره هایی که در آن سجده واجب دارد به صورت مستقیم برای خانم حائض اشکال دارد ؟
- [سایر] با سلام و ارزوی قبولی طاعات در مورد احکام خواندن سوره های سجده دار مستحب سوال داشتم که اگر فردی جنب یا حیض باشد ایا میتواند این سوره ها را بدون انجام سجده بخواند یا تا رفع ان حق خواندن این سوره ها را ندارد و فقط حکم در مورد سوره های سجده واجب است؟ ممنون از پاسخگویی
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره سجده ارایه نمایید.
- [آیت الله سبحانی] اگر امام جماعت، حمد و سوره و یا اذکار واجب مانند ذکر رکوع و سجده را غلط می خواند، می توان به او اقتدا کرد؟
- [سایر] چرا سوره های سجده، فصلت، نجم و علق را عزائم گویند؟
- [آیت الله سیستانی] برای خانمها در عادت ماهیانه مربوط به سوره های سجده دار باید کل سوره را سجده کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنان که گفته شد در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است(سوره (الم سجده) و (حم سجده) و (النجم) و (اقرء)) و هرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد، بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله بهجت] اگر اشتباهاً مشغول خواندن سورهای شود که سجده واجب دارد، چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد، باید آن سوره را رها کند و بنابر احتیاط سوره دیگر بخواند، و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد، باید بنابر احتیاط سوره دیگری بخواند و بعد از نماز، سجده آن آیهای که سجده واجب داشته است بهجا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در نماز واجب یکی از چهار سوره ای را که آیه سجده دارد(1) عمداً بخواند بنابراحتیاط واجب باید سجده را به جا آورد سپس برخیزد و حمد و سوره دیگری بخواند و نماز را تمام کند و بعد اعاده نماید و چنانچه سهواً مشغول خواندن سوره سجده شود اگر قبل از رسیدن به آیه سجده متوجه گردد باید آن سوره را رها کرده و سوره دیگری بخواند و اگر از نصف گذشته باشد احتیاطاً نماز را اعاده کند اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد باید به ترتیب بالا عمل کند. 1. سوره الم سجده سوره حم سجده (فصلت) سوره والنجم و سوره اقرأ (علق).
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر اشتباهاً مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنان چه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد باید آن سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد بنابر احتیاط برای سجده واجب اشاره کند و سوره را تمام کند و بعد یک سوره دیگر احتیاطاً به قصد قربت مطلقه بخواند و به رکوع رود و نماز را تمام کند و بعد از نماز بنابر احتیاط سجده آن را به جا آورد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد؛ چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد؛ باید آن سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد؛ احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و بعد از نماز باید سجده آن را به جا آورد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنانچه پیش از رسیدن به ایه سجده بفهمد باید ان سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن ایه سجده بفهمد احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و سوره دیگری هم به قصد قربت مطلقه یعنی اگر وظیفه اش سوره دیگری است این همان باشد وگرنه به عنوان قرایت قران باشد بخواند و بعد از نماز باید سجده ان را به جا اورد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر اشتباهاً مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد باید آن سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد باید در بین نماز بنابر احتیاط با اشاره، سجده آن را بجا آورد و به همان سوره که خوانده می تواند اکتفا نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر اشتباهاً ، مشغول خواندن سوره ای شود که سجدة واجب دارد ، چنانچه پیش از رسیدن به آیة سجده بفهمد ، باید آن سوره را رها کند و سورة دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن آیة سجده بفهمد ، به همان سوره که خواند ، اکتفا نماید و بعد از نماز ، سجدة آن را به جا آورد .
- [آیت الله خوئی] اگر اشتباهاً مشغول خواندن سورهای شود که سجده واجب دارد، چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد، باید آن سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند، و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد، احتیاطاً به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و بعد از نماز باید سجده آن را بهجا آورد.