عزائم از مادة عزم به معنای قصد، آهنگ اراده به کار واجب و فریضه است.[1] و در این مورد به معنای فریضه و کار واجب به کار رفته است. و به این علت چهار سوره (نجم، فصلت، سجده و علق) را (عزائم السجود) نامیده اند که اگر انسان چهار آیه سجده را در این سوره ها بخواند یا گوش دهد، بعد از اتمام آن، واجب است سجده کند. نام گذاری این سوره ها به عذائم از زمان پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم می باشد. از این مطلب می توان استفاده کرد که این نام گذاری از طرف خود آن حضرت صورت گرفته است. و مفسرین و یا دانشمندان علوم قرآنی در آن هیچ دخالتی نداشته اند.[2] و بر این سور عزائم خواصی شفا بخش شمرده شده است.[3] و احکام ویژه ای نیز در رساله های توضیح المسائل مراجع برای آن ها ذکر گردیده است.[4] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. لاهیجی، محمد بن علی شریف، تفسیر شریف لاهیجی، ج3، ص 598. 2. قرشی، سید علی اکبر، تفسیر احسن الحدیث، ج8، ص 274. 3. فیض الاسلام، ترجمه قرآن، ج3، ص 820. 4. قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج3، ص 231. -------------------------------------------------------------------------------- [1]. سیّاح، احمد، فرهنگ بزرگ، جامع نوین (فرهنگ سیاح)، تهران، اسلام، چاپ پانزدهم، 1371، ج 2، ص 1045. [2]. زحیلی و هبته بن مصطفی، تفسیر المنیر، ج23، ص 11؛ و طباطبایی، محمد حسین، المیزان، ج16، ص254. [3]. طبرسی، فضل بن حسین، مجمع البیان، فی تفسیر القرآن، ج2، ص 569. [4]. به عنوان نمونه: امام خمینی (ره)، توضیح المسائل، نشر روح، چاپ ششم، سال 1378، ص 147.
عزائم از مادة عزم به معنای قصد، آهنگ اراده به کار واجب و فریضه است.[1] و در این مورد به معنای فریضه و کار واجب به کار رفته است. و به این علت چهار سوره (نجم، فصلت، سجده و علق) را (عزائم السجود) نامیده اند که اگر انسان چهار آیه سجده را در این سوره ها بخواند یا گوش دهد، بعد از اتمام آن، واجب است سجده کند.
نام گذاری این سوره ها به عذائم از زمان پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم می باشد. از این مطلب می توان استفاده کرد که این نام گذاری از طرف خود آن حضرت صورت گرفته است. و مفسرین و یا دانشمندان علوم قرآنی در آن هیچ دخالتی نداشته اند.[2]
و بر این سور عزائم خواصی شفا بخش شمرده شده است.[3] و احکام ویژه ای نیز در رساله های توضیح المسائل مراجع برای آن ها ذکر گردیده است.[4]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. لاهیجی، محمد بن علی شریف، تفسیر شریف لاهیجی، ج3، ص 598.
2. قرشی، سید علی اکبر، تفسیر احسن الحدیث، ج8، ص 274.
3. فیض الاسلام، ترجمه قرآن، ج3، ص 820.
4. قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج3، ص 231.
--------------------------------------------------------------------------------
[1]. سیّاح، احمد، فرهنگ بزرگ، جامع نوین (فرهنگ سیاح)، تهران، اسلام، چاپ پانزدهم، 1371، ج 2، ص 1045.
[2]. زحیلی و هبته بن مصطفی، تفسیر المنیر، ج23، ص 11؛ و طباطبایی، محمد حسین، المیزان، ج16، ص254.
[3]. طبرسی، فضل بن حسین، مجمع البیان، فی تفسیر القرآن، ج2، ص 569.
[4]. به عنوان نمونه: امام خمینی (ره)، توضیح المسائل، نشر روح، چاپ ششم، سال 1378، ص 147.
- [سایر] با سلام آیا فرد حایض میتواند سوره های عزایم قران را بحواند یا فقط ایه سجده دار را نباید بخواند؟
- [آیت الله اردبیلی] بچه غیر ممیّزی با تعلیم والدین خود سوره علق را حفظ کرده و گاهی آن را بر زبان خود جاری میکند. آیا کسانی که آیه آخر سوره علق (آیه سجده) را از زبان او گوش میکنند، واجب است سجده کنند؟
- [سایر] سوره های عزائم کدامند؟
- [آیت الله سیستانی] سوره حم سجده چه سوره ای است؟
- [سایر] مفهوم سوره فصلت چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره علق ارایه نمایید.
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره نجم ارایه نمایید.
- [سایر] تعداد کلمات سوره نجم چقدر است؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره فصلت ارایه نمایید.
- [سایر] مفهوم آیات 8، 9 و 10 سوره نجم چیست؟
- [آیت الله سبحانی] زن می تواند حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند یا آهسته بخواند، ولی اگر نامحرم صدایش را بشنود بنابر احتیاط واجب باید آهسته بخواند. 1. سوره های: الم سجده، فصّلت، نجم و علق.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله بهجت] در هریک از چهار سوره: (سجده) (سوره32)، (فصّلت) (سوره?1)، (نجم) (سوره?3)، (علق) (سوره9?)، یک آیه سجده است که اگر انسان بخواند یا به آن گوش دهد، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند؛ و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.
- [آیت الله بروجردی] در هر یک از چهار سورهی وَ النَّجم [نجم]، اِقرَأْ [علق] و الم تَنزیل [سجده] و حم سَجدِه [فصلت]، یک آیة سجده است که اگر انسان بخواند یا بشنود، بعد از تمام شدنِ آن آیه باید فوراً سجده کند و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] در هریک از چهار سوره نجم و علق و فصّلت و سجده یک آیه سجده است، که اگر انسان بخواند یا بشنود، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند و اگر فراموش کرد، هر وقت یادش آمد باید سجده نماید و اگر در بین نماز بشنود به دستوری که در )مسأله 994) گذشت باید عمل نماید.
- [آیت الله اردبیلی] در هر یک از چهار سوره (و النجم (نجم)، اقرء (علق)، الم تنزیل (سجده) و حم تنزیل (فصّلت))، یک آیه سجده وجود دارد که اگر انسان آن را بخواند یا به آن گوش دهد، بعد از تمام شدن آن آیه باید فورا سجده کند و اگر فراموش کرد، هر وقت به خاطر آورد، باید سجده نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیههای: 15 سوره سجده و 37 سوره فصّلت و 62 سوره نجم و 19 سوره علق، آیات سجده واجب است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن آن آیه باید فوراً سجده کند، هر چند هنگام خواندن یا گوش دادن به قرآن بودن آن توجّه نداشته باشد و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده کند و کسی که گوش نمیدهد ولی آیه را میشنود بنا بر احتیاط مستحب سجده کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر یکی از چهار سورهای را که آیه سجده دارد یعنی سورههای: سجده، فصّلت، نجم و علق عمدا در نماز بخواند، چنانچه آیه سجدهدار را در ضمن آن بخواند، نمازش باطل است، بلکه بنابر احتیاط با قرائت عمدی جزئی از این سورهها نیز نماز باطل میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در نماز واجب یکی از چهار سوره ای را که آیه سجده دارد(1) عمداً بخواند بنابراحتیاط واجب باید سجده را به جا آورد سپس برخیزد و حمد و سوره دیگری بخواند و نماز را تمام کند و بعد اعاده نماید و چنانچه سهواً مشغول خواندن سوره سجده شود اگر قبل از رسیدن به آیه سجده متوجه گردد باید آن سوره را رها کرده و سوره دیگری بخواند و اگر از نصف گذشته باشد احتیاطاً نماز را اعاده کند اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد باید به ترتیب بالا عمل کند. 1. سوره الم سجده سوره حم سجده (فصلت) سوره والنجم و سوره اقرأ (علق).
- [آیت الله بهجت] پنج چیز بر جنب حرام است: 1 رساندن جایی از بدن به خط قرآن، یا به اسم خدا و بنابر احتیاط به اسم پیغمبران و امامان و اسم حضرت زهرا علیهمالسلام بهطوریکه در وضو گفته شد. 2 رفتن به مسجدالحرام و مسجد پیغمبر صلیاللهعلیهوآله، اگرچه از یک در داخل و از در دیگر خارج شود؛ و همچنین داخل شدن به آنجا برای برداشتن چیزی، بنابر احوط. 3 توقف در مساجد دیگر؛ ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد. و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان هم توقف نکند، بلکه عبور نیز ننماید و همچنین در رواقها. 4 گذاشتن چیزی در مسجد. 5 خواندن سورهای که سجده واجب دارد و آن چهار سوره است: 1 سجده (سوره ??)؛ 2 فصّلت (??)؛ 3 نجم (??)؛ ? علق (??)؛ و اگر یک کلمه از این چهار سوره را هم بخواند حرام است.