سورههای قرآن، در زمان رسول خدا9 دارای نامهایی بود که از طریق وحی مشخص شده بودند;(پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، سیدمحمدباقر حجتی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ص 98.) چنان که در روایتهایی که دربارة فضایل قرائت سورهها وارد شده، مشهود است. گاهی نیز مردم و علما به مناسبتهایی که در سوره وجود داشت، نامهای دیگری به آن سوره میدادند. در نامگذاری سورههای قرآن اعتبارات گوناگونی لحاظ میشد که برخی از آنها عبارتند از: الف: نامگذاری به اعتبار کلمه یا کلمات اول سوره و معانی آنها، مثل سورة برائت (توبه) و یا سورة قل هو الله (توحید). ب: نامگذاری به اعتبار اسمی که در آن سوره آمده است. ج: نامگذاری به اعتبار موضوع خاصی که در آن سوره آمده و در بقیه سورهها نیامده، یا در آن سوره به شکل گسترده و کاملتری مطرح شده است.(الاتقان، جلالالدین سیوطی، ج 1، ص 118 به بعد، نشر دارالکتب العلمیه.) سورة جمعه نیز به خاطر آن که در آیه یازدهم آن به جُمُعه اشاره شده و در آن به حکم نماز جمعه و آداب اعمال پس از آن بیان شده، به این نام مشهور شده است. eporsesh.com
سورههای قرآن، در زمان رسول خدا9 دارای نامهایی بود که از طریق وحی مشخص شده بودند;(پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، سیدمحمدباقر حجتی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ص 98.) چنان که در روایتهایی که دربارة فضایل قرائت سورهها وارد شده، مشهود است. گاهی نیز مردم و علما به مناسبتهایی که در سوره وجود داشت، نامهای دیگری به آن سوره میدادند. در نامگذاری سورههای قرآن اعتبارات گوناگونی لحاظ میشد که برخی از آنها عبارتند از:
الف: نامگذاری به اعتبار کلمه یا کلمات اول سوره و معانی آنها، مثل سورة برائت (توبه) و یا سورة قل هو الله (توحید).
ب: نامگذاری به اعتبار اسمی که در آن سوره آمده است.
ج: نامگذاری به اعتبار موضوع خاصی که در آن سوره آمده و در بقیه سورهها نیامده، یا در آن سوره به شکل گسترده و کاملتری مطرح شده است.(الاتقان، جلالالدین سیوطی، ج 1، ص 118 به بعد، نشر دارالکتب العلمیه.)
سورة جمعه نیز به خاطر آن که در آیه یازدهم آن به جُمُعه اشاره شده و در آن به حکم نماز جمعه و آداب اعمال پس از آن بیان شده، به این نام مشهور شده است.
eporsesh.com
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره جمعه ارایه نمایید.
- [سایر] چرا سوره جمعه را "جمعه" نام نهادهاند؟
- [سایر] لطفا مختصری از سوره جمعه توضیحی ارائه بفرمایید؟
- [آیت الله سبحانی] هرگاه امام در نماز جمعه سوره را فراموش کند تکلیف مأموم چیست ؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا باید حمد و سوره نماز ظهر روز جمعه را بلند خواند؟
- [آیت الله خامنه ای] بلند خواندن قرائت حمد و سوره نماز ظهر روز جمعه چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر امام جمعه منصوب، سالم و حاضر در محل برگزاری نماز جمعه باشد، آیا جایز است، که امام جمعه موقت را مکلّف به اقامه نماز جمعه نماید؟ آیا صحیح است به امام جمعه موقت اقتدا کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که روز جمعه نمازش را فرادی می خواند آیا مستحبّ است حمد و سوره را بلند بخواند؟ و همچنین امام جماعت در روز جمعه که نماز را به جماعت می خواند؟
- [آیت الله سیستانی] اگر جمعه عید شود نماز جمعه هست یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا با غسل جمعه میتوان نماز جمعه را خواند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمدا سوره (قل هو اللّه أحد) یا سوره (قل یا أیّها الکافرون) را بخواند، بنابر احتیاط واجب نمیتواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند.
- [آیت الله سیستانی] در نماز جمعه و در نماز صبح و ظهر و عصر روز جمعه ، و عشای شب جمعه ، مستحب است در رکعت اول بعد از حمد سوره جمعه ، و در رکعت دوم بعد از حمد سوره منافقون را بخواند ، و اگر مشغول یکی از اینها در نمازهای روز جمعه شود بنابر احتیاط واجب نمیتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمداً سوره توحید یا سوره کافرون بخواند، اگر چه به نصف نرسیده باشد، بنابر احتیاط واجب نمی تواند رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند.
- [آیت الله خوئی] اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمداً سوره" قل هو الله احد" یا سوره" قل یا ایها الکافرون" بخواند، اگرچه به نصف نرسیده باشد، بنابر احتیاط واجب نمیتواند رها کند و سوره" جمعه" و" منافقون" را بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب امام جمعه باید حمد و سوره نماز جمعه را بلند بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمداً سوره )قل هو ا& احد( یا سوره )قل یا ایّها الکافرون( بخواند، اگرچه به نصف نرسیده باشد، بنابر احتیاط واجب نمیتواند رها کند وسوره جمعه ومنافقین را بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره (قُلْ هو اللَّه أَحَد) یا سوره (قُلْ یا أیُّها الکافِرُون) شود نمیتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند ولی در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه اگر از روی فراموشی به جای سوره جمعه و منافقین یکی از آن دو سوره را بخواند، میتواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند و احتیاط مستحب این است که بعد از تجاوز نصف رها ننماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره قل هوالله احد یا سوره قل یا أیها الکافرون شود نمی تواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند، ولی در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه اگر از روی فراموشی به جای سوره جمعه و منافقین یکی از این دو سوره را بخواند تا به نصف نرسیده می تواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند.
- [آیت الله خوئی] اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره" قل هو الله احد" یا سوره" قل یا ایها الکافرون" شود، نمیتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند ولی در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه اگر از روی فراموشی بهجای سوره" جمعه" و" منافقین" یکی از این دو سوره را بخواند، میتواند آن را رها کند و سوره" جمعه" و" منافقون" را بخواند و احتیاط این است که بعد از تجاوز نصف رها ننماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره قل هو اللّه احد یا سوره قل یا ایها الکافرون شود؛ نمی تواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند؛ ولی در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه اگر از روی فراموشی به جای سوره جمعه و منافقین یکی از آن دو سوره را بخواند؛ می تواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند و احتیاط این است که بعد از تجاوز از نصف؛ سوره را رها ننماید.