این سوره در مدینه نازل شده و 11 آیه دارد. محتوای این سوره را می توان در چند بخش به صورت زیر خلاصه کرد: 1. تسبیح عمومی موجودات؛ 2. هدف بعثت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)؛ 3. هشدار به مؤمنان که از اصول آیین حق منحرف نشوند، آن گونه که یهود منحرف شد؛4. اشاره به مرگ که دریچه ای به سوی عالم بقا است؛ 5. تأکید به انجام فریضه نماز جمعه و تعطیل کسب و کار.(ر. ک: تفسیر نمونه، آیة اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 24، ص 101، دارالکتب الاسلامیة.) در فضیلت این سوره از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل شده است: "هر کس سوره جمعه را بخواند، خداوند به تعداد کسانی که در نماز جمعه شرکت می کنند، و کسانی که شرکت نمی کنند، در تمام بلاد اسلام، به او ده حسنه می بخشد."(ر. ک: تفسیر نمونه، آیة اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 24، ص 101، به نقل از مجمع البیان، ابتدای سورة جمعه / نورالثقلین، ج 5، ص 320.) eporsesh.com
این سوره در مدینه نازل شده و 11 آیه دارد. محتوای این سوره را می توان در چند بخش به صورت زیر خلاصه کرد:
1. تسبیح عمومی موجودات؛ 2. هدف بعثت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)؛ 3. هشدار به مؤمنان که از اصول آیین حق منحرف نشوند، آن گونه که یهود منحرف شد؛4. اشاره به مرگ که دریچه ای به سوی عالم بقا است؛ 5. تأکید به انجام فریضه نماز جمعه و تعطیل کسب و کار.(ر. ک: تفسیر نمونه، آیة اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 24، ص 101، دارالکتب الاسلامیة.)
در فضیلت این سوره از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل شده است: "هر کس سوره جمعه را بخواند، خداوند به تعداد کسانی که در نماز جمعه شرکت می کنند، و کسانی که شرکت نمی کنند، در تمام بلاد اسلام، به او ده حسنه می بخشد."(ر. ک: تفسیر نمونه، آیة اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 24، ص 101، به نقل از مجمع البیان، ابتدای سورة جمعه / نورالثقلین، ج 5، ص 320.)
eporsesh.com
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره جمعه ارایه نمایید.
- [سایر] چرا سوره جمعه را "جمعه" نام نهادهاند؟
- [سایر] چرا سوره جمعه به این نام معروف است؟
- [آیت الله سبحانی] هرگاه امام در نماز جمعه سوره را فراموش کند تکلیف مأموم چیست ؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا باید حمد و سوره نماز ظهر روز جمعه را بلند خواند؟
- [آیت الله خامنه ای] بلند خواندن قرائت حمد و سوره نماز ظهر روز جمعه چه حکمی دارد؟
- [سایر] بعدیت داشتن به لحاظ کلامی با بعدیت داشتن زمانی چه تفاوتی دارد؟(لطفا توضیحی ارائه فرمایید)
- [آیت الله سبحانی] درباره قوامیت مردان بر زنان توضیحی بفرمائید؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر امام جمعه منصوب، سالم و حاضر در محل برگزاری نماز جمعه باشد، آیا جایز است، که امام جمعه موقت را مکلّف به اقامه نماز جمعه نماید؟ آیا صحیح است به امام جمعه موقت اقتدا کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که روز جمعه نمازش را فرادی می خواند آیا مستحبّ است حمد و سوره را بلند بخواند؟ و همچنین امام جماعت در روز جمعه که نماز را به جماعت می خواند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمدا سوره (قل هو اللّه أحد) یا سوره (قل یا أیّها الکافرون) را بخواند، بنابر احتیاط واجب نمیتواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند.
- [آیت الله سیستانی] در نماز جمعه و در نماز صبح و ظهر و عصر روز جمعه ، و عشای شب جمعه ، مستحب است در رکعت اول بعد از حمد سوره جمعه ، و در رکعت دوم بعد از حمد سوره منافقون را بخواند ، و اگر مشغول یکی از اینها در نمازهای روز جمعه شود بنابر احتیاط واجب نمیتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمداً سوره توحید یا سوره کافرون بخواند، اگر چه به نصف نرسیده باشد، بنابر احتیاط واجب نمی تواند رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند.
- [آیت الله خوئی] اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمداً سوره" قل هو الله احد" یا سوره" قل یا ایها الکافرون" بخواند، اگرچه به نصف نرسیده باشد، بنابر احتیاط واجب نمیتواند رها کند و سوره" جمعه" و" منافقون" را بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب امام جمعه باید حمد و سوره نماز جمعه را بلند بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمداً سوره )قل هو ا& احد( یا سوره )قل یا ایّها الکافرون( بخواند، اگرچه به نصف نرسیده باشد، بنابر احتیاط واجب نمیتواند رها کند وسوره جمعه ومنافقین را بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره (قُلْ هو اللَّه أَحَد) یا سوره (قُلْ یا أیُّها الکافِرُون) شود نمیتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند ولی در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه اگر از روی فراموشی به جای سوره جمعه و منافقین یکی از آن دو سوره را بخواند، میتواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند و احتیاط مستحب این است که بعد از تجاوز نصف رها ننماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره قل هوالله احد یا سوره قل یا أیها الکافرون شود نمی تواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند، ولی در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه اگر از روی فراموشی به جای سوره جمعه و منافقین یکی از این دو سوره را بخواند تا به نصف نرسیده می تواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند.
- [آیت الله خوئی] اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره" قل هو الله احد" یا سوره" قل یا ایها الکافرون" شود، نمیتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند ولی در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه اگر از روی فراموشی بهجای سوره" جمعه" و" منافقین" یکی از این دو سوره را بخواند، میتواند آن را رها کند و سوره" جمعه" و" منافقون" را بخواند و احتیاط این است که بعد از تجاوز نصف رها ننماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره قل هو اللّه احد یا سوره قل یا ایها الکافرون شود؛ نمی تواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند؛ ولی در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه اگر از روی فراموشی به جای سوره جمعه و منافقین یکی از آن دو سوره را بخواند؛ می تواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند و احتیاط این است که بعد از تجاوز از نصف؛ سوره را رها ننماید.