این داستان آن گونه که از قرآن و تفاسیر بر میآید، چنین بود که یک نفر از بنی اسرائیل به طرز مرموزی کشته میشود، در حالی که قاتل معلوم نیست، به همین جهت در بین قبایل و اسباط بنی اسرائیل درگیری میشود. هر یک آن را به طایفه و افراد قبیلة دیگر نسبت میدهد و خویش را تبرئه میکند. داوری را برای فصل خصومت نزد حضرت موسی (ع) میبَرَند و حلّ مشکل را از او خواستار میشوند، و چون از طُرُق عادی حلّ این قضیّه ممکن نبود، و از طرفی ادامة کشمکش ممکن بود منجر به فتنة عظیمی میان بنی اسرائیل گردد، حضرت موسی (ع) با استمداد از لطف پروردگار از طریق اعجازآمیزی به حلّ این مشکل، آن چنان که در آیات بعد از این آیه در قرآن میخوانید میپردازد. دستور داده میشود که گاوی را سر ببرند، که مادّه باشد؛ نه پیر و از کار افتاده و نه بِکر و جوان، بلکه میان این دو باشد. بنی اسرائیل دست از پرگویی برنداشتند و گفتند: از پروردگارت بخواه برای ما روشن کند که رنک آن باید چگونه باشد؟! حضرت موسی (ع) گفت: خداوند میفرماید:زرد رنگ و یکدست که رنگ آن بینندگان را شاد و مسرور سازد. هر بار با بهانهجویی کار را مشکلتر ساختند. مجدداً حضرت موسی (ع) گفت: خدا میفرماید: گاوی باشد که برای شخم زدن، رام نشده و برای زراعت آبکشی نکند و از هر عیبی برکنار باشد، حتی رنگ دیگری در آن نباشد. در اینجا بنی اسرائیل گفتند: حالا حقّ مطلب را ادا کردی!. سپس گاو را با هر زحمتی بود، به دست آوردند و آن را سر بریدند، ولی مایل نبودند این کار را انجام دهند! به آنها دستور داده شد: قسمتی از گاو را به مقتول بزنید تازنده شود و قاتل را معرّفی کند. قرآن مجید میفرماید: "کذلک یحیی اللّه الموتی' ؛ خداوند این گونه مردگان را زنده میکند، و این گونه آیات خود را به شما نشان میدهد تا تعقل کنید" . قرآن کریم در آخرین آیه به مسأله قساوت و سنگدلی بنی اسرائیل میپردازد. میتوانید در این باره به ترجمه تفسیر المیزان، ج اوّل، ص262 به بعد و تفسیر نمونه، ج اوّل، ص300 به بعد مراجعه بفرماید. eporsesh.com
داستان ذبح گاوی که در آیه 67 سوره بقره آمده چیست؟
این داستان آن گونه که از قرآن و تفاسیر بر میآید، چنین بود که یک نفر از بنی اسرائیل به طرز مرموزی کشته میشود، در حالی که قاتل معلوم نیست، به همین جهت در بین قبایل و اسباط بنی اسرائیل درگیری میشود. هر یک آن را به طایفه و افراد قبیلة دیگر نسبت میدهد و خویش را تبرئه میکند. داوری را برای فصل خصومت نزد حضرت موسی (ع) میبَرَند و حلّ مشکل را از او خواستار میشوند، و چون از طُرُق عادی حلّ این قضیّه ممکن نبود، و از طرفی ادامة کشمکش ممکن بود منجر به فتنة عظیمی میان بنی اسرائیل گردد، حضرت موسی (ع) با استمداد از لطف پروردگار از طریق اعجازآمیزی به حلّ این مشکل، آن چنان که در آیات بعد از این آیه در قرآن میخوانید میپردازد. دستور داده میشود که گاوی را سر ببرند، که مادّه باشد؛ نه پیر و از کار افتاده و نه بِکر و جوان، بلکه میان این دو باشد. بنی اسرائیل دست از پرگویی برنداشتند و گفتند: از پروردگارت بخواه برای ما روشن کند که رنک آن باید چگونه باشد؟! حضرت موسی (ع) گفت: خداوند میفرماید:زرد رنگ و یکدست که رنگ آن بینندگان را شاد و مسرور سازد. هر بار با بهانهجویی کار را مشکلتر ساختند. مجدداً حضرت موسی (ع) گفت: خدا میفرماید: گاوی باشد که برای شخم زدن، رام نشده و برای زراعت آبکشی نکند و از هر عیبی برکنار باشد، حتی رنگ دیگری در آن نباشد. در اینجا بنی اسرائیل گفتند: حالا حقّ مطلب را ادا کردی!. سپس گاو را با هر زحمتی بود، به دست آوردند و آن را سر بریدند، ولی مایل نبودند این کار را انجام دهند! به آنها دستور داده شد: قسمتی از گاو را به مقتول بزنید تازنده شود و قاتل را معرّفی کند.
قرآن مجید میفرماید: "کذلک یحیی اللّه الموتی' ؛ خداوند این گونه مردگان را زنده میکند، و این گونه آیات خود را به شما نشان میدهد تا تعقل کنید" . قرآن کریم در آخرین آیه به مسأله قساوت و سنگدلی بنی اسرائیل میپردازد. میتوانید در این باره به ترجمه تفسیر المیزان، ج اوّل، ص262 به بعد و تفسیر نمونه، ج اوّل، ص300 به بعد مراجعه بفرماید.
eporsesh.com
- [آیت الله مظاهری] معیار اسلام برای ازدواج چیست؟ و از کجا بدانم جوانی که به خواستگاریم آمده این معیارها را دارد؟
- [آیت الله مظاهری] سود پولی که از کشاورزی به دست آمده، آیا متعلّق خمس است؟
- [آیت الله مظاهری] حکم نماز بیمارانی که (سوند) به آنها وصل است چیست؟
- [آیت الله مظاهری] با توجّه به مسأله 1317 که آمده است: روزه مستحبّی اولاد اگر سبب اذیت پدر و مادر شود جایز نیست و در مسأله 1318 آمده است: اگر بدون اجازه پدر یا مادر روزه مستحبّی بگیرد و در بین روز او را نهی کنند و روزه سبب اذیت آنها شود، باید افطار کند. اکنون اگر این جوان قدرت بر ازدواج ندارد و تنها راه جلوگیری از فعل حرام را روزه میداند، وظیفهاش چیست؟
- [آیت الله مظاهری] در مواردی که حجّ بر عهده مکلّف آمده و نمیتواند مشرّف شود، آیا میتواند در حال زنده بودن نایب بگیرد؟
- [آیت الله مظاهری] در مواردی که حج بر عهده مکلّف آمده و نمیتواند مشرّف شود، آیا میتواند در حال زنده بودن نایب بگیرد؟
- [آیت الله مظاهری] در زیارت عاشورا آمده است (اللهم لک الحمد حمد الشاکرین لک علی مصابهم) منظور از شکر بر مصیبت سیّد الشهداء چیست؟
- [آیت الله مظاهری] در خطبه متّقین آمده (اَجْسامُهُمْ نَحیفَة) ولی در تاریخ آمده که بعضی از امامان مثل امام باقر علیه السلام مقداری چاق بودهاند، چگونه این مسأله با کلام نهج البلاغه جمع میشود؟
- [آیت الله مظاهری] برخی افراد هستند که برخی از احکام فقهی را قبول ندارند، حکم این افراد چیست؟
- [آیت الله مظاهری] نظر حضرتعالی در مورد سفره ابوالفضلعلیه السلام چیست؟ آیا سفره مذکور که به شکل یک نذر پر طرفدار در آمده است و در آن انواع غذاها را میگذارند و دور آن مینشینند و گویا دعا میخوانند از نظر اسلام صحیح است؟ استفاده از آن چه حکمی دارد؟