در مورد زکات دادن علی (علیه السلام) در حال رکوع چرا ضمایر افعال به صورت جمع آمده است در حالی که حضرت یک نفر بودند؟
در محاورات عرفی خودمان نیز این نکته به طور معمول وجود دارد؛ مثلاً در صدد تجلیل برآمده و می‌گوییم آنان که مدال طلا را در المپیک ریاضی به خود اختصاص دادند، مایه افتخار کشور ما هستند و یا وقتی شخص مهمی برایسخنرانی می‌آید، می‌گویند: ایشان تشریف آوردند و... . این در حالی است که در هر دو صورت یک نفر بیشتر مطرح نیست؛ هم برنده مدال طلا یک نفر بوده و هم سخنران یک نفر بیشتر نبوده است؛ ولی با لفظ جمع از آنان یاد می‌شود. در سخنان بزرگان، رهبران و شخصیت‌ها این گونهتعبیرات فراوان دیده می‌شود و به خاطر اجتناب از صراحت و نوعی کنایه‌گویی به این شیوه دست می‌یازند. درخطبه‌های نهج‌البلاغه نیز این شیوه فراوان یافت می‌شود؛ مثلاً در مورد (فدک) می‌فرمایند: شحّت علیها نفوس قوم وسخت عنها نفوس قوم آخرین ؛ گروهی بر آن بخل و حسادت ورزیدند و گروهی نسبت به آن سخاوت ورزیده و چشمپوشیدند)، (نهج البلاغه، نامه 45). در حالی که می‌دانیم یک نفر غاصب بوده و یک نفر از آن چشم پوشیده است. eporsesh.com
عنوان سوال:

در مورد زکات دادن علی (علیه السلام) در حال رکوع چرا ضمایر افعال به صورت جمع آمده است در حالی که حضرت یک نفر بودند؟


پاسخ:

در محاورات عرفی خودمان نیز این نکته به طور معمول وجود دارد؛ مثلاً در صدد تجلیل برآمده و می‌گوییم آنان که مدال طلا را در المپیک ریاضی به خود اختصاص دادند، مایه افتخار کشور ما هستند و یا وقتی شخص مهمی برایسخنرانی می‌آید، می‌گویند: ایشان تشریف آوردند و... .
این در حالی است که در هر دو صورت یک نفر بیشتر مطرح نیست؛ هم برنده مدال طلا یک نفر بوده و هم سخنران یک نفر بیشتر نبوده است؛ ولی با لفظ جمع از آنان یاد می‌شود. در سخنان بزرگان، رهبران و شخصیت‌ها این گونهتعبیرات فراوان دیده می‌شود و به خاطر اجتناب از صراحت و نوعی کنایه‌گویی به این شیوه دست می‌یازند. درخطبه‌های نهج‌البلاغه نیز این شیوه فراوان یافت می‌شود؛ مثلاً در مورد (فدک) می‌فرمایند: شحّت علیها نفوس قوم وسخت عنها نفوس قوم آخرین ؛ گروهی بر آن بخل و حسادت ورزیدند و گروهی نسبت به آن سخاوت ورزیده و چشمپوشیدند)، (نهج البلاغه، نامه 45). در حالی که می‌دانیم یک نفر غاصب بوده و یک نفر از آن چشم پوشیده است.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین