اسراف از آیات قرآن است آیا تجدید ساختمانهای اداری که اکثراً برای مدتهایی زیاد می شود از آنها استفاده نمود اسراف نیست؟
اسراف یکی از مفاسد و گناهانی است که بشدت مورد نهی قرآن و اسلام قرار گرفته است و در تمام موارد زندگی شخصی و اجتماعی حرام شمرده شده است و تفاوت ندارد انسان در زندگی شخصی خودش بریز و بپاش و اسراف و حیف داشته باشد یا در زندگی اجتماعی و اداری و سازمانی. البته اسراف بیت المال بیشتر مورد مذمت قرار گرفته است و اسراف کننده باید در برابر کل افراد جامعه پاسخگو باشد زیرا بیت المال متعلق به همه مردم است و کسی که از اموال عمومی سوء استفاده می‌کند و به دنبال اسراف و تجمل گرایی می رود اموال همه افراد جامعه را حیف و میل کرده و باید در برابر همه آنان پاسخگو باشد. مسأله مورد نظر شما و بازسازی ساختمانهای اداری نیز ممکن است شامل اسراف بشود البته این گونه نیست که هر نوع بازسازی ساختمانی نوعی اسراف باشد. مثلاً اگر ساختمانی چه شخصی و چه اداری عمر مفید آن به اتمام برسد باید تخریب و نوسازی شود و اگر عمر مفیدش به اتمام نرسیده ولی تخریب شده و نواقص در آن پدید آمده چاره ای جز بازسازی نیست. در این موارد بازسازی و نوسازی اسراف نیست بلکه اگر بازسازی و نوسازی نشود خلاف است، زیرا ممکن است خسارات و آسیبهای بیشتری وارد سازد. لذا در این موارد وقتی ساختمانی نوسازی یا بازسازی می شود با مصالح رایج و امروزی تعمیر یا ساخته می شود نه مصالح 20 - 30 سال قبل. در این صورت نمی توان گفت اسراف شده است مگر این که بیش از حد ضرورت هزینه شده باشد و گرنه نقش استفاده از مصالح رایج امروزی اسراف تلقی نمی شود. اسراف هزینه کردن بیش از حد ضرورت و خارج از عرف زمان است و البته زندگی و ساختمان متناسب با عرف رایج زمان اسراف تلقی نمی شود. بنابراین قضاوت در این موارد ساده نیست و نیازمند بررسی و مطالعه دارد. گرچه در بسیاری از مواقع هم متأسفانه اسراف وجود دارد که باید تلاش بشود کاهش پیدا کند. به امید روزی که اسراف در جامعه فردی و جمعی کاهش یابد و تعادل و عدالت افزایش یابد انشاءا... . eporsesh.com
عنوان سوال:

اسراف از آیات قرآن است آیا تجدید ساختمانهای اداری که اکثراً برای مدتهایی زیاد می شود از آنها استفاده نمود اسراف نیست؟


پاسخ:

اسراف یکی از مفاسد و گناهانی است که بشدت مورد نهی قرآن و اسلام قرار گرفته است و در تمام موارد زندگی شخصی و اجتماعی حرام شمرده شده است و تفاوت ندارد انسان در زندگی شخصی خودش بریز و بپاش و اسراف و حیف داشته باشد یا در زندگی اجتماعی و اداری و سازمانی. البته اسراف بیت المال بیشتر مورد مذمت قرار گرفته است و اسراف کننده باید در برابر کل افراد جامعه پاسخگو باشد زیرا بیت المال متعلق به همه مردم است و کسی که از اموال عمومی سوء استفاده می‌کند و به دنبال اسراف و تجمل گرایی می رود اموال همه افراد جامعه را حیف و میل کرده و باید در برابر همه آنان پاسخگو باشد.
مسأله مورد نظر شما و بازسازی ساختمانهای اداری نیز ممکن است شامل اسراف بشود البته این گونه نیست که هر نوع بازسازی ساختمانی نوعی اسراف باشد. مثلاً اگر ساختمانی چه شخصی و چه اداری عمر مفید آن به اتمام برسد باید تخریب و نوسازی شود و اگر عمر مفیدش به اتمام نرسیده ولی تخریب شده و نواقص در آن پدید آمده چاره ای جز بازسازی نیست. در این موارد بازسازی و نوسازی اسراف نیست بلکه اگر بازسازی و نوسازی نشود خلاف است، زیرا ممکن است خسارات و آسیبهای بیشتری وارد سازد.
لذا در این موارد وقتی ساختمانی نوسازی یا بازسازی می شود با مصالح رایج و امروزی تعمیر یا ساخته می شود نه مصالح 20 - 30 سال قبل. در این صورت نمی توان گفت اسراف شده است مگر این که بیش از حد ضرورت هزینه شده باشد و گرنه نقش استفاده از مصالح رایج امروزی اسراف تلقی نمی شود. اسراف هزینه کردن بیش از حد ضرورت و خارج از عرف زمان است و البته زندگی و ساختمان متناسب با عرف رایج زمان اسراف تلقی نمی شود. بنابراین قضاوت در این موارد ساده نیست و نیازمند بررسی و مطالعه دارد. گرچه در بسیاری از مواقع هم متأسفانه اسراف وجود دارد که باید تلاش بشود کاهش پیدا کند. به امید روزی که اسراف در جامعه فردی و جمعی کاهش یابد و تعادل و عدالت افزایش یابد انشاءا... .
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین