برای موضوع و حکم حجاب می توان از جمله به دو آیه از قرآن کریم استناد نمود : 1- سوره نور، آیه 31 : ( ( و قل للمومنات یغضضن من ابصارهن و یحفظن فروجهن و لا یبدین زینتهن الا ماظهرمنها ولیضربن بخمرهن علی جیوبهن... ؛ و به زنان با ایمان بگود دیدگان خود را [ از هر نامحرمی ] فرو بندند و پاکدامنی ورزند و زیورهای خود را آشکار نگردانند مگر آنچه که از آن پیداست و باید روسری خود را بر گردن خویش [ فرو ] اندازند ...) ). قسمت نخست آیه درباره احکام نگاه کردن بانوان به مردان است . و قسمت دوم آیه : [ ولا یبدین زینتهن الاماظهر منها ...] درباره احکام حفظ و رعایت حجاب شرعی است . واژه ( ( ابدا ) ) که در آیه شریفه آمده است به معنای اظهار و آشکار نمودن است و مراد از ( ( زینت ) ) در آیه شریفه مواضع و جایگاه های زینت است ؛ مانند : محل زینت های گوناگون از بدن که ابدا و آشکار نمودن آنها جایزنیست مگر مواردی که استثنا شده است ؛ مانند : محل انگشتری ( که انگشتان دست و خود دست است ) ومحل سرمه کشیدن ( که چشمان است ). واژه ( ( خمر ) ) که در آیه شریفه وارد شده است لباس و جامه ای است که بانوان با آن سر خود را می پوشانند و برسینه خود آویزان می نمایند و معنای این قسمت از آیه چنین است که با اطراف خمر و مقنعه خود سرها و موهاو شانه و سینه خود را بپوشانند.برای آگاهی بیشتر ر.ک : المیزان ، ج 15، ص 111 و 112.دانشمندان و فقیهان نیز در بحث از آیه شریفه ، روایات وارده را متذکر شده و مورد بحث قرار داده اند؛ ازجمله مرحوم آیت الله حکیم در ج 14 کتاب فقهی مشهور ( ( مستمسک العروهالوثقی ) ) ، ص 27 می گوید : درروایت صحیحه فضیل از امام صادق ( ع ) می گوید : ( ( از حضرت درباره نگاه به ساق دست زنان پرسیدم که آیا ازجمله زینتی است که خدای سبحان در قرآن می فرماید : ( ( ولا یبدین زینتهن الا لبعولتهن ) ) ؟ حضرت فرمود : ( ( آری آنچه به زیر خمار و مقنعه است زینت است و آنچه زیر دستبند است زینت است ) ) . ( به نقل از وسایل الشیعه ،کتاب نکاح، ابواب مقدمات نکاح، باب 109، ح 1 ) مقصود این است که صورت و دو کف جز زینتی که بایدپوشیده شود نیست و سر و گردن و ساق جزو زینتی است که باید پوشیده شود ( خلاصه فرمایش آقای حکیم ) در روایت موثقه زراره از امام صادق ( ع ) در آیه شریفه که فرمود : ( ( الا ما ظهر منها ) ) می فرماید : ( ( زینت ظاهر وآشکار سرمه و انگشتری است ) ) ( به نقل از همان منبع حدیث 3 ) و این دو در صورت و در کف می باشند ( وهم چنین به حدیث 4 و 5 باب نیز که مضمون مشابه دارند استدلال نموده است ) 2- سوره احزاب ، آیه 59 : ( ( یا ایها النبی قل لازواجک و بناتک و نساالمومنین یدنین علیهن من جلابیبهن ذلک ادنی ان یعرفن فلا یوذین و کان الله غفوراً رحیماً؛ ای پیامبر، به زنان و دخترانت و به زنان مومنان بگو : پوشش های خودرا بر خود فروتر گیرند این برای آن که شناخته نشوند و مورد آزار قرار نگیرند نزدیک تر است و خدا آمرزنده مهربان است ) ). واژه ( ( جلابیب ) ) در آیه شریفه جمع ( ( جلباب ) ) است و جلباب لباسی است که تمامی بدن زن را می پوشاند و یاخماری است که سر و وجه را می پوشاند و مقصود از این قسمت آیه که : ( ( یدنین علیهن من جلابیبهن ) ) این است که خود را با جلباب بپوشانند و یقه و گریبان و سینه های آنان آشکار نشود. برای آگاهی بیشتر ر.ک : المیزان ، ج 16، ص 339 .نیز تفسیر نمونه ، ج 14، ص 434 تا 454 و ج 17، ص 425تا 429. eporsesh.com
برای موضوع و حکم حجاب می توان از جمله به دو آیه از قرآن کریم استناد نمود : 1- سوره نور، آیه 31 : ( ( و قل للمومنات یغضضن من ابصارهن و یحفظن فروجهن و لا یبدین زینتهن الا ماظهرمنها ولیضربن بخمرهن علی جیوبهن... ؛ و به زنان با ایمان بگود دیدگان خود را [ از هر نامحرمی ] فرو بندند و پاکدامنی ورزند و زیورهای خود را آشکار نگردانند مگر آنچه که از آن پیداست و باید روسری خود را بر گردن خویش [ فرو ] اندازند ...) ). قسمت نخست آیه درباره احکام نگاه کردن بانوان به مردان است . و قسمت دوم آیه : [ ولا یبدین زینتهن الاماظهر منها ...] درباره احکام حفظ و رعایت حجاب شرعی است . واژه ( ( ابدا ) ) که در آیه شریفه آمده است به معنای اظهار و آشکار نمودن است و مراد از ( ( زینت ) ) در آیه شریفه مواضع و جایگاه های زینت است ؛ مانند : محل زینت های گوناگون از بدن که ابدا و آشکار نمودن آنها جایزنیست مگر مواردی که استثنا شده است ؛ مانند : محل انگشتری ( که انگشتان دست و خود دست است ) ومحل سرمه کشیدن ( که چشمان است ). واژه ( ( خمر ) ) که در آیه شریفه وارد شده است لباس و جامه ای است که بانوان با آن سر خود را می پوشانند و برسینه خود آویزان می نمایند و معنای این قسمت از آیه چنین است که با اطراف خمر و مقنعه خود سرها و موهاو شانه و سینه خود را بپوشانند.برای آگاهی بیشتر ر.ک : المیزان ، ج 15، ص 111 و 112.دانشمندان و فقیهان نیز در بحث از آیه شریفه ، روایات وارده را متذکر شده و مورد بحث قرار داده اند؛ ازجمله مرحوم آیت الله حکیم در ج 14 کتاب فقهی مشهور ( ( مستمسک العروهالوثقی ) ) ، ص 27 می گوید : درروایت صحیحه فضیل از امام صادق ( ع ) می گوید : ( ( از حضرت درباره نگاه به ساق دست زنان پرسیدم که آیا ازجمله زینتی است که خدای سبحان در قرآن می فرماید : ( ( ولا یبدین زینتهن الا لبعولتهن ) ) ؟ حضرت فرمود : ( ( آری آنچه به زیر خمار و مقنعه است زینت است و آنچه زیر دستبند است زینت است ) ) . ( به نقل از وسایل الشیعه ،کتاب نکاح، ابواب مقدمات نکاح، باب 109، ح 1 ) مقصود این است که صورت و دو کف جز زینتی که بایدپوشیده شود نیست و سر و گردن و ساق جزو زینتی است که باید پوشیده شود ( خلاصه فرمایش آقای حکیم ) در روایت موثقه زراره از امام صادق ( ع ) در آیه شریفه که فرمود : ( ( الا ما ظهر منها ) ) می فرماید : ( ( زینت ظاهر وآشکار سرمه و انگشتری است ) ) ( به نقل از همان منبع حدیث 3 ) و این دو در صورت و در کف می باشند ( وهم چنین به حدیث 4 و 5 باب نیز که مضمون مشابه دارند استدلال نموده است ) 2- سوره احزاب ، آیه 59 : ( ( یا ایها النبی قل لازواجک و بناتک و نساالمومنین یدنین علیهن من جلابیبهن ذلک ادنی ان یعرفن فلا یوذین و کان الله غفوراً رحیماً؛ ای پیامبر، به زنان و دخترانت و به زنان مومنان بگو : پوشش های خودرا بر خود فروتر گیرند این برای آن که شناخته نشوند و مورد آزار قرار نگیرند نزدیک تر است و خدا آمرزنده مهربان است ) ). واژه ( ( جلابیب ) ) در آیه شریفه جمع ( ( جلباب ) ) است و جلباب لباسی است که تمامی بدن زن را می پوشاند و یاخماری است که سر و وجه را می پوشاند و مقصود از این قسمت آیه که : ( ( یدنین علیهن من جلابیبهن ) ) این است که خود را با جلباب بپوشانند و یقه و گریبان و سینه های آنان آشکار نشود.
برای آگاهی بیشتر ر.ک : المیزان ، ج 16، ص 339 .نیز تفسیر نمونه ، ج 14، ص 434 تا 454 و ج 17، ص 425تا 429.
eporsesh.com
- [سایر] سلام آیات مربوط به خودباوری فرهنگی؟
- [سایر] فلسفه حجاب، حد واقعی آن و راهکارهای ترغیب دختران به رعایت حجاب را فرمائید.
- [آیت الله نوری همدانی] چگونگی پوشش و حجاب زن در مقابل پسر بچّه غیر ممیّز را مرقوم فرمایید؟
- [سایر] حکم دقیق پوشش بانوان را ذکر فرمایید.
- [سایر] آیات مربوط به تجرد روح را ذکر کنید ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستدعی است آداب مربوط به ولادت نوزاد را بیان فرمایید:
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لطفاً مسائل و آداب مربوط به عقیقه را بیان فرمایید.
- [سایر] در خصوص حجاب های ظلمانی و نورانی توضیح فرمایید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] حدّ حجاب خانمها در نماز و غیر آن رابیان فرمائید؟
- [سایر] چرا در سورۀ مؤمنون آیات مربوط به «سَیَقُولُونَ لِلَّهِ»، بهصورت متفاوت آمدهاند؟
- [آیت الله اردبیلی] سجده یا تشهد فراموش شده چند صورت دارد: 1 از رکعت آخر نباشد. 2 مربوط به رکعت آخر باشد. 3 یکی مربوط به رکعت آخر و دیگری مربوط به رکعت دیگر باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکیاتّفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد وزلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها، یک نماز آیات بخواند؛ مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد؛ انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند؛ مثلا اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود؛ باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله سیستانی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد، و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله بروجردی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتّفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله بهجت] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر در بین نماز یومیه بفهمد که وقت نماز آیات تنگ است یا نماز آیات فوری بر عهده اوست، چنانچه وقت نماز یومیه تنگ باشد، باید آن را تمام کند، بعد نماز آیات را بخواند؛ و الّا باید آن را بشکند و اول نماز آیات، بعد نماز یومیه را به جا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه اموری که نماز آیات برای آنها واجب است مکرر اتفاق بیفتد واجب است برای هریک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثل این که چند بار زلزله شود، یا گرفتن خورشید با زلزله همراه گردد، اما اگر در بین نماز آیات این امور واقع شود همان یک نماز آیات کافی است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد ، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند ، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود ، بایددو نمناز آیات بخواند .