از نظر قرآن , انسان موجودی است که توانایی دارد جهان را مسخّر کند و فرشتگان را به خدمت خویش بگمارد و هم می تواند به سقوط کند. این انسان است که باید دربارهء خود تصمیم بگیردو سرنوشت نهایی خویش را تعیین کند. آیا انسان از نظر قرآن یک موجود زشت و زیبا است ; آن هم زشتِ زشت یا زیبایِ زیبا؟ آیا انسان یک موجوددو سرشتی است ; نیمی نور و نیمی ظلمت ؟ چگونه است که قرآن , هم او را در منتها درجه مدح می کند و هم مذمّت ؟! حقیقت این است که مدح و ذم , از آن رو نیست که انسان یک موجود دوسرشتی است , که نیمی از سرشتش ستودنی است و نیم دیگر نکوهیدنی ; نظر قرآن این است که انسان همهء کمالات را بالقوه دارد و باید آن ها را به فعلیت برساند و این خود او است که باید سازنده و معمار خویشتن باشد. شرط اصلی وصولِ انسان به کمالاتی که بالقوه دارد, ایمان است . از ایمان , تقوا و عمل صالح و کوشش در راه خدا بر می خیزد. به وسیلهء ایمان است که علم از صورت یک ابزارِ ناروا در دست نَفْس امّاره خارج می شود و به صورت یک ابزار مفید در می آید. انسان حقیقی که خلیفةاللّه است , مسجود ملائکه است و همه چیز برای او است و دارندهء همهء کمالات است . انسانِ به علاوهء ایمان است , نه منهای ایمان . انسانِ منهای ایمان , کاستی گرفته و ناقص است . چنین انسانی حریص و خونریز و بخیل و ممسک و کافر و از حیوان پست تر است ! در قرآن آیاتی است که روشن می کند انسانِ ممدوح و مذموم چه انسانی است . از این آیات استنباطمی شود انسانِ فاقدِ ایمان و جدا از خدا, انسان واقعی نیست . انسان اگر به یگانه حقیقتی که با ایمانِ به او و یادِاو, آرام می گیرد, بپیوندند, دارندهء همهء کمالات است و اگر از آن حقیقت خدا جدا بماند, درختی را ماند که ازریشهء خویشتن جدا شده است . به عنوان نمونه دو آیه را ذکر می کنیم : زیان است , مگر آنان که ایمان آورده و شایسته عمل کرده و یک دیگر را به حق و صبر و مقاومت توصیه کرده اند. عقل دارند, ولی با آن فهم نمی کنند; چشم ها دارند, ولی با آن نمی بینند; گوش ها دارند, ولی با آن نمی شنوند. این هامانند چهارپایان بلکه راه گم کرده ترند!.(1) پی نوشت: 1.اعراف (7) آیهء 179 eporsesh.com
از نظر قرآن , انسان موجودی است که توانایی دارد جهان را مسخّر کند و فرشتگان را به خدمت خویش بگمارد و هم می تواند به سقوط کند. این انسان است که باید دربارهء خود تصمیم بگیردو سرنوشت نهایی خویش را تعیین کند.
آیا انسان از نظر قرآن یک موجود زشت و زیبا است ; آن هم زشتِ زشت یا زیبایِ زیبا؟ آیا انسان یک موجوددو سرشتی است ; نیمی نور و نیمی ظلمت ؟ چگونه است که قرآن , هم او را در منتها درجه مدح می کند و هم مذمّت ؟!
حقیقت این است که مدح و ذم , از آن رو نیست که انسان یک موجود دوسرشتی است , که نیمی از سرشتش ستودنی است و نیم دیگر نکوهیدنی ; نظر قرآن این است که انسان همهء کمالات را بالقوه دارد و باید آن ها را به فعلیت برساند و این خود او است که باید سازنده و معمار خویشتن باشد. شرط اصلی وصولِ انسان به کمالاتی که بالقوه دارد, ایمان است . از ایمان , تقوا و عمل صالح و کوشش در راه خدا بر می خیزد. به وسیلهء ایمان است که علم از صورت یک ابزارِ ناروا در دست نَفْس امّاره خارج می شود و به صورت یک ابزار مفید در می آید.
انسان حقیقی که خلیفةاللّه است , مسجود ملائکه است و همه چیز برای او است و دارندهء همهء کمالات است . انسانِ به علاوهء ایمان است , نه منهای ایمان . انسانِ منهای ایمان , کاستی گرفته و ناقص است . چنین انسانی حریص و خونریز و بخیل و ممسک و کافر و از حیوان پست تر است !
در قرآن آیاتی است که روشن می کند انسانِ ممدوح و مذموم چه انسانی است . از این آیات استنباطمی شود انسانِ فاقدِ ایمان و جدا از خدا, انسان واقعی نیست . انسان اگر به یگانه حقیقتی که با ایمانِ به او و یادِاو, آرام می گیرد, بپیوندند, دارندهء همهء کمالات است و اگر از آن حقیقت خدا جدا بماند, درختی را ماند که ازریشهء خویشتن جدا شده است . به عنوان نمونه دو آیه را ذکر می کنیم :
زیان است , مگر آنان که ایمان آورده و شایسته عمل کرده و یک دیگر را به حق و صبر و مقاومت توصیه کرده اند.
عقل دارند, ولی با آن فهم نمی کنند; چشم ها دارند, ولی با آن نمی بینند; گوش ها دارند, ولی با آن نمی شنوند. این هامانند چهارپایان بلکه راه گم کرده ترند!.(1)
پی نوشت:
1.اعراف (7) آیهء 179
eporsesh.com
- [آیت الله مظاهری] چگونه برای برطرفکردن رذایل اخلاقی برنامهریزی روزانه کنیم؟
- [سایر] تصویر حق و باطل را از منظر قرآن توضیح دهید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نصب تصویر انسان یا حیوان در مسجد چه حکمی دارد؟
- [سایر] قرآن کریم مقام شهیدان و بهرة آنان از جهاد و شهادت را چگونه تصویر کرده است؟
- [سایر] آیا عدم تصریح به نام ائمه و فضائل آنان در قرآن میتواند انگیزهای برای شیعه باشد تا قرآن را تحریف شده بداند؟
- [آیت الله بهجت] آیا نماز خواندن در مکانی که در آن تصویر انسان یا حیوانی وجود دارد، صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] گذاشتن عکس یا کشیدن تصویر انسان یا حیوان در مسجد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] نظر شما با استناد به متون دینی اسلام (قرآن و احادیث) در مورد به تصویر کشیدن چهره پیامبر چیست؟
- [سایر] اشارات علمی قرآن جزئی است یا کلی؟
- [آیت الله سیستانی] نگاه کردن به تصویر سکس چه حکمی دارد با توجه به اینکه انسان به حرام نمی افتد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] احتیاط مستحب این است که مسجد را به طلا یا نصب تصویر چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، زینت نکنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خوردن چیزی که موجب مرگ می شود یا برای انسان ضرر کلّی دارد حرام است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خوردن چیزی که موجب مرگ می شود یا برای انسان ضرر کلی دارد حرام است.
- [آیت الله خوئی] خوردن چیزی که موجب مرگ میشود یا برای انسان ضرر کلی دارد، حرام است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر انکار فضیلتی از فضائل و خوبیها کند نظیر اینکه بگوید فلانی مجتهد نیست یا عادل نیست یا با انصاف نیست، چنانچه آن انکار فضیلت موجب تنقیص و شکستن شخصیّت او شود، غیبت و حرام است. صفحه 415
- [آیت الله بهجت] مس نمودن خط قرآن، یعنی رساندن جایی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد، حرام است، ولی تماس موی انسان با خط قرآن، بنابر اظهر مانعی ندارد، حتی اگر کوتاه باشد. و اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند، مس آن اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] هنگام تلاوت قرآن شایسته است انسان به آن گوش دهد و از صحبت کردن پرهیز کند؛ بلکه در صورتی که بیاحترامی و هتک به قرآن باشد صحبت کردن جایز نیست، ولی اگر کسی چیزی بپرسد میتواند جواب او را بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان از بچه غیر ممیز که خوب و بد را نمی فهمد یا از کسی که قصد خواندن قران ندارد یا مثلا از گرامافون یا نوار ضبط صوت ایه سجده را استماع کند سجده واجب نیست ولی اگر شخصی در ایستگاه رادیو ایه سجده را به قصد این که از قران است بخواند و انسان به وسیله رادیو گوش دهد سجده واجب است
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحاضه کثیره و متوسطه وقتی که به کلی از خون پاک شد باید غسل کند ولی اگر بداند از وقتی که برای نماز پیش مشغول غسل شده دیگر خون نیامده و به کلی پاک شده لازم نیست دوباره غسل نماید