مفهوم سوره فصلت چیست‌؟
1. این سوره مبارک‌، دارای دو نام است‌؛ یکی "حم السجده‌" و دیگری "فُصّلت‌". 2. دلیل نام گذاری بسیاری از سوره‌های قرآن‌، وجود واژه‌هایی به همان اسم‌، در متن همان سوره است‌. در این سوره نیز، واژه "فصّلت‌"، در آیه سوّم آن بیان شده است‌. 3. واژه "فصّلت‌" که از مصدر تفصیل می‌باشد، در برابر اصطلاح اِحکام و نیز واژه ِاجمال به کار می‌رود؛ احکام یعنی محکم گویی و بیان سخن با استحکام‌، و اجمال نیز، هم چنان که از ظاهر آن پیداست‌، به معنایی کوتاه گویی و بیان مختصر مطلب می‌باشد. از تقابل و تضاد میان تفصیل از یک سو و احکام و اجمال از سوی دیگر، این نکته به دست می‌آید که قرآن کریم‌، با تفصیل و به صورت باز و گسترده‌، مطالب خود را عرضه کرده‌، نه آن که روش اجمال گویی را در پیش گرفته باشد. مراد از سخن گویی به صورت غیر مُجمل و مفصّل نیز، آن است که خداوند، در بیان مطالب خود، اجزا و قسمت‌های آن را از یک دیگر جدا و مشخص کرده است‌؛ این جدا سازی بخش‌های مختلف سخن و مشخص نمودن دقیق آن‌ها، همان است که گاهی از آن به نزول قرآن‌، تعبیر می‌شود. نزول قرآن هم بدان معنا است که محتوای قرآن‌، آن قدر نزول یافته‌، و مفاهیم بلند آن که به عالم ملکوت مربوط می‌باشد، در سطحی عرضه شده که در خور فهم شنونده باشد، به گونه‌ای که شنونده آشنا به ساختار بیان و کلمات‌، به درک معانی آن‌ها توانایی داشته‌، مراد گوینده سخن را دریابد.(تفسیر المیزان‌، مرحوم علامه طباطبایی‌؛، ج 17، ص 359، مؤسسه الاعلمی للمطبوعات‌.) به این حقیقت‌؛ یعنی انتخاب شیوه تفصیل گویی در قرآن‌، در آیات دیگری نیز اشاره شده است‌، از جمله‌: الف "اُحکِمَت ءایَتُه‌ُ ثُم‌َّ فُصِّلَت مِن لَدُن حَکیم‌ٍ خَبیر؛ (هود، 1) این کتابی است که آیاتش استحکام یافته‌، سپس تشریح شده‌، و از نزد خداوند حکیم و آگاه‌، ]نازل گردیده‌[ است‌." ب "والکِتَب‌ِ المُبین # اِنّا جَعَلنَه‌ُ قُرءَنًا عَرَبیًّا لَعَلَّکُم تَعقِلون # واِنَّه‌ُ فی اُم‌ِّ الکِتَب‌ِ لَدَینا لَعَلی‌ُّ حَکیم‌؛ (زخرف‌، 2 4) سوگند به کتاب مبین [و روشن‌گر]، که ما آن را قرآنی فصیح و عربی قرار دادیم‌، شاید شما [آن را] درک کنید. و آن در "ام الکتاب‌" [لوح محفوظ]، نزد ما بلند پایه و استوار است‌." شیوه سخن گویی تفصیلی قرآن کریم‌، در آیات یاد شده‌، به روشنی درک‌پذیر است‌. 4. خلاصه‌ای از محتوای این سوره مبارک‌، به قرار زیر است‌: این سوره‌، درباره دوری گزیدن کفار از کتابی که بر آنان نازل شده‌؛ یعنی از قرآن کریم‌، سخن گفته و اساساً، هدف اصلی سوره مزبور، بررسی همین موضوع است‌. این مطلب از آغاز سوره نیز پی گرفته شده‌، در لابه لای آیات‌، بدان مرتب اشاره می‌فرماید.(همان‌.) eporsesh.com
عنوان سوال:

مفهوم سوره فصلت چیست‌؟


پاسخ:

1. این سوره مبارک‌، دارای دو نام است‌؛ یکی "حم السجده‌" و دیگری "فُصّلت‌".
2. دلیل نام گذاری بسیاری از سوره‌های قرآن‌، وجود واژه‌هایی به همان اسم‌، در متن همان سوره است‌. در این سوره نیز، واژه "فصّلت‌"، در آیه سوّم آن بیان شده است‌.
3. واژه "فصّلت‌" که از مصدر تفصیل می‌باشد، در برابر اصطلاح اِحکام و نیز واژه ِاجمال به کار می‌رود؛ احکام یعنی محکم گویی و بیان سخن با استحکام‌، و اجمال نیز، هم چنان که از ظاهر آن پیداست‌، به معنایی کوتاه گویی و بیان مختصر مطلب می‌باشد. از تقابل و تضاد میان تفصیل از یک سو و احکام و اجمال از سوی دیگر، این نکته به دست می‌آید که قرآن کریم‌، با تفصیل و به صورت باز و گسترده‌، مطالب خود را عرضه کرده‌، نه آن که روش اجمال گویی را در پیش گرفته باشد. مراد از سخن گویی به صورت غیر مُجمل و مفصّل نیز، آن است که خداوند، در بیان مطالب خود، اجزا و قسمت‌های آن را از یک دیگر جدا و مشخص کرده است‌؛ این جدا سازی بخش‌های مختلف سخن و مشخص نمودن دقیق آن‌ها، همان است که گاهی از آن به نزول قرآن‌، تعبیر می‌شود. نزول قرآن هم بدان معنا است که محتوای قرآن‌، آن قدر نزول یافته‌، و مفاهیم بلند آن که به عالم ملکوت مربوط می‌باشد، در سطحی عرضه شده که در خور فهم شنونده باشد، به گونه‌ای که شنونده آشنا به ساختار بیان و کلمات‌، به درک معانی آن‌ها توانایی داشته‌، مراد گوینده سخن را دریابد.(تفسیر المیزان‌، مرحوم علامه طباطبایی‌؛، ج 17، ص 359، مؤسسه الاعلمی للمطبوعات‌.) به این حقیقت‌؛ یعنی انتخاب شیوه تفصیل گویی در قرآن‌، در آیات دیگری نیز اشاره شده است‌، از جمله‌:
الف "اُحکِمَت ءایَتُه‌ُ ثُم‌َّ فُصِّلَت مِن لَدُن حَکیم‌ٍ خَبیر؛ (هود، 1) این کتابی است که آیاتش استحکام یافته‌، سپس تشریح شده‌، و از نزد خداوند حکیم و آگاه‌، ]نازل گردیده‌[ است‌."
ب "والکِتَب‌ِ المُبین # اِنّا جَعَلنَه‌ُ قُرءَنًا عَرَبیًّا لَعَلَّکُم تَعقِلون # واِنَّه‌ُ فی اُم‌ِّ الکِتَب‌ِ لَدَینا لَعَلی‌ُّ حَکیم‌؛ (زخرف‌، 2 4) سوگند به کتاب مبین [و روشن‌گر]، که ما آن را قرآنی فصیح و عربی قرار دادیم‌، شاید شما [آن را] درک کنید. و آن در "ام الکتاب‌" [لوح محفوظ]، نزد ما بلند پایه و استوار است‌." شیوه سخن گویی تفصیلی قرآن کریم‌، در آیات یاد شده‌، به روشنی درک‌پذیر است‌.
4. خلاصه‌ای از محتوای این سوره مبارک‌، به قرار زیر است‌:
این سوره‌، درباره دوری گزیدن کفار از کتابی که بر آنان نازل شده‌؛ یعنی از قرآن کریم‌، سخن گفته و اساساً، هدف اصلی سوره مزبور، بررسی همین موضوع است‌. این مطلب از آغاز سوره نیز پی گرفته شده‌، در لابه لای آیات‌، بدان مرتب اشاره می‌فرماید.(همان‌.)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین