چگونه می‌توان قرآن را با صوت و لحن زیبا تلاوت کرد؟
برای رسیدن به صوت و لحن زیبا در قرائت قرآن نکاتی را باید رعایت کرد، از جمله: 1. رعایت و یادگیری قوانین روان‌خوانی و تجوید؛ قاری می‌تواند در جلسات دوره خوانی و آموزش، ترد اساتید تجوید با قواعد روخوانی، روانخوانی و تجوید آشنا شود و آنها را در قرائت به کار گیرد، در این راستا کمک گرفتن از کتاب‌های آموزش تجوید، استفاده از نوارهای آموزشی و گوش دادن به صوت اساتید قرائت و توجه به چگونگی ادای کلمات توسط ایشان مفید است. 2. برخورداری از استعداد صوت مناسب؛ استعداد صوت و لحن به طور نسبی در افراد وجود دارد، لکن برخی حنجره‌ها به گونه‌ای هستند که قابلیت ادای صحیح الفاظ و استفاده از صوت و لحن های گوناگون را دارند، و اگر کسی از چنین استعدادی برخوردار باشد. می‌تواند آن را تربیت و شکوفا کند. 3. تلفظ صحیح حروف به صورت عربی 4. توجه به معنا و مفهوم آیات و هماهنگ کردن لحن با معنای آیات 5. تمرین و خواندن به سبک قرائت یک قاری، یعنی تا هنگامی که به سبک قرائت یک قاری با تمام ابعادش تسلط پیدا نشده، نباید سبک عوض شود. 6. پرهیز از غذاهای مضر برای حنجره، مثل: ترشی‌ها، غذاهای تند و چرب و...[1] 7. استعاذه و پناه بردن به خدا از شر وسوسه‌های شیطان؛ قرآن کریم می‌فرماید: (فاذا قرأت القرآن فاستعذ بالله من الشیطن الرحیم؛[2] هنگامی که قرآن می‌خوانی، از شر شیطان رانده شده به خدا پناه ببر) 8. عمل به آیات قرآن کریم و دستورهای اخلاقی آن (ذلک الکتاب لاریب فیه هدی للمتقین؛[3] آن کتاب با عظمتی است که شک در آن راه ندارد و مایة هدایت پرهیزکاران است.) 9. طهارت قلب و ظاهر (با وضو بودن)؛ (لا یمسه الا المطهرون؛[4] و جز پاکان نمی‌توانند به آن دست زنند (دست یابند).) معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. علی جیبی، آموزش روخوانی قرآن کریم. 2. سید محسن موسوی بلده، حلیه القرآن. -------------------------------------------------------------------------------- [1]. ر.ک: موسوی بلده، سید محسن، حلیه القرآن، تهران، شرکت چاپ و نشر سازمان تبلیغات اسلامی، چاپ نهم، 1377، مجله 1 و 2. [2]. نحل/98. [3]. ر.ک: مکارم شیرازی، ناصر و دیگران، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، 1367،‌ ج11، ص 396-403. [4]. واقعه/79.
عنوان سوال:

چگونه می‌توان قرآن را با صوت و لحن زیبا تلاوت کرد؟


پاسخ:

برای رسیدن به صوت و لحن زیبا در قرائت قرآن نکاتی را باید رعایت کرد، از جمله:
1. رعایت و یادگیری قوانین روان‌خوانی و تجوید؛ قاری می‌تواند در جلسات دوره خوانی و آموزش، ترد اساتید تجوید با قواعد روخوانی، روانخوانی و تجوید آشنا شود و آنها را در قرائت به کار گیرد، در این راستا کمک گرفتن از کتاب‌های آموزش تجوید، استفاده از نوارهای آموزشی و گوش دادن به صوت اساتید قرائت و توجه به چگونگی ادای کلمات توسط ایشان مفید است.
2. برخورداری از استعداد صوت مناسب؛ استعداد صوت و لحن به طور نسبی در افراد وجود دارد، لکن برخی حنجره‌ها به گونه‌ای هستند که قابلیت ادای صحیح الفاظ و استفاده از صوت و لحن های گوناگون را دارند، و اگر کسی از چنین استعدادی برخوردار باشد. می‌تواند آن را تربیت و شکوفا کند.
3. تلفظ صحیح حروف به صورت عربی
4. توجه به معنا و مفهوم آیات و هماهنگ کردن لحن با معنای آیات
5. تمرین و خواندن به سبک قرائت یک قاری، یعنی تا هنگامی که به سبک قرائت یک قاری با تمام ابعادش تسلط پیدا نشده، نباید سبک عوض شود.
6. پرهیز از غذاهای مضر برای حنجره، مثل: ترشی‌ها، غذاهای تند و چرب و...[1]
7. استعاذه و پناه بردن به خدا از شر وسوسه‌های شیطان؛ قرآن کریم می‌فرماید: (فاذا قرأت القرآن فاستعذ بالله من الشیطن الرحیم؛[2] هنگامی که قرآن می‌خوانی، از شر شیطان رانده شده به خدا پناه ببر)
8. عمل به آیات قرآن کریم و دستورهای اخلاقی آن (ذلک الکتاب لاریب فیه هدی للمتقین؛[3] آن کتاب با عظمتی است که شک در آن راه ندارد و مایة هدایت پرهیزکاران است.)
9. طهارت قلب و ظاهر (با وضو بودن)؛ (لا یمسه الا المطهرون؛[4] و جز پاکان نمی‌توانند به آن دست زنند (دست یابند).)
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. علی جیبی، آموزش روخوانی قرآن کریم.
2. سید محسن موسوی بلده، حلیه القرآن.
--------------------------------------------------------------------------------
[1]. ر.ک: موسوی بلده، سید محسن، حلیه القرآن، تهران، شرکت چاپ و نشر سازمان تبلیغات اسلامی، چاپ نهم، 1377، مجله 1 و 2.
[2]. نحل/98.
[3]. ر.ک: مکارم شیرازی، ناصر و دیگران، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، 1367،‌ ج11، ص 396-403.
[4]. واقعه/79.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین