شرح پرسش: به نام خدا؛ با عنایت به اینکه روایات بسیاری در خصوص برکات مداومت بر برخی سورههای قرآن مجید از پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) نقل گردیده، آیا اشکالی وجود ندارد که به جای ختم کل قرآن کریم، بر تلاوت برخی از سورههای قرآن مجید به طور روزانه مداومت نمود؟ پاسخ : در منابع دینی، علاوه بر اینکه به ختم قرآن کریم توجه ویژهای شده، مداومت بر قرائت برخی سورهها و آیهها؛ مانند آیة الکرسی، نیز امری مطلوب به شمار آمده است. شایان توجه است که هیچکدام از این دو گزینه از واجبات نیستند. آنچه در امور مستحبی مهم است -در صورت مشکل بودن انتخاب تمام گزینهها- این است که هر فرد با توجه به روحیات خود باید تشخیص دهد که با کدام یک از مستحبات میتواند ارتباط معنوی قویتری با خدا بر قرار کند و سپس همان گزینه را برگزیند.[1] به هر حال با توجه به اینکه ختم قرآن بسیار مورد سفارش قرار گرفته است، بهترین راه آن است که علاوه بر مداومت بر سورهها و آیات خاص که بسیار مطلوب است، برنامهای -هر چند دراز مدت- برای ختم قرآن داشته باشید تا از فیوضات فراوان این مستحب مورد تأکید نیز محروم نشوید. یک ختم قرآن لزوماً نباید در یک روز، یک هفته، یک ماه و حتی یک سال انجام پذیرد، براین اساس و با فرصت طولانی که برای ختم قرآن وجود دارد، نمیتوان آنرا در تنافی با دیگر مستحبات به شمار آورد. پی نوشت: [1]. http://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa2159 منبع:http://islamquest.net
آیا به جای ختم کل قرآن، میتوان بر تلاوت برخی از سورههای قرآن مجید به طور روزانه مداومت نمود؟
شرح پرسش:
به نام خدا؛ با عنایت به اینکه روایات بسیاری در خصوص برکات مداومت بر برخی سورههای قرآن مجید از پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) نقل گردیده، آیا اشکالی وجود ندارد که به جای ختم کل قرآن کریم، بر تلاوت برخی از سورههای قرآن مجید به طور روزانه مداومت نمود؟
پاسخ :
در منابع دینی، علاوه بر اینکه به ختم قرآن کریم توجه ویژهای شده، مداومت بر قرائت برخی سورهها و آیهها؛ مانند آیة الکرسی، نیز امری مطلوب به شمار آمده است. شایان توجه است که هیچکدام از این دو گزینه از واجبات نیستند. آنچه در امور مستحبی مهم است -در صورت مشکل بودن انتخاب تمام گزینهها- این است که هر فرد با توجه به روحیات خود باید تشخیص دهد که با کدام یک از مستحبات میتواند ارتباط معنوی قویتری با خدا بر قرار کند و سپس همان گزینه را برگزیند.[1]
به هر حال با توجه به اینکه ختم قرآن بسیار مورد سفارش قرار گرفته است، بهترین راه آن است که علاوه بر مداومت بر سورهها و آیات خاص که بسیار مطلوب است، برنامهای -هر چند دراز مدت- برای ختم قرآن داشته باشید تا از فیوضات فراوان این مستحب مورد تأکید نیز محروم نشوید. یک ختم قرآن لزوماً نباید در یک روز، یک هفته، یک ماه و حتی یک سال انجام پذیرد، براین اساس و با فرصت طولانی که برای ختم قرآن وجود دارد، نمیتوان آنرا در تنافی با دیگر مستحبات به شمار آورد.
پی نوشت:
[1]. http://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa2159
منبع:http://islamquest.net
- [سایر] به نام خدا؛ با عنایت به اینکه روایات بسیاری در خصوص برکات مداومت بر برخی سورههای قرآن مجید از پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) نقل گردیده، آیا اشکالی وجود ندارد که به جای ختم کل قرآن کریم، بر تلاوت برخی از سورههای قرآن مجید به طور روزانه مداومت نمود؟
- [سایر] آیا زن حائض میتواند در مجالس ختم قرآن شرکت کند و تنها به قرآن گوش فرا دهد، بیآنکه خودش تلاوت کند؟
- [سایر] چگونه میتوان قرآن را با صوت و لحن زیبا تلاوت کرد؟
- [سایر] با خواندن کدام سوره ها از قرآن مجید می توان ثواب زیادتری کسب نمود و یا به حاجت رسید؟
- [آیت الله خامنه ای] فرمودهاند در نماز میشود قرآن تلاوت نمود؛ مستدعی است بفرمایید در چه مواضعی و تا چه میزان؟
- [آیت الله خامنه ای] یکی از مستحبات مکّه، تلاوت قرآن و ختم آن است، آیا برای کسی که اعمال حج به جا می آورد و در روز عرفه و ایام تشریق تلاوت قرآن را در عرفات و مشعر و منا ادامه می دهد، همان استحباب وجود دارد، یا خصوص شهر مکّه است؟
- [آیت الله خامنه ای] یکی از مستحبات مکه، تلاوت قرآن و ختم آن است، آیا برای کسی که اعمال حج به جا می آورد و در روز عرفه و ایام تشریق، تلاوت قرآن را در عرفات و مشعر و منا ادامه می دهد، همان استحباب وجود دارد، یا خصوص شهر مکه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر میّت وصّی را ملتزم به یک ختم قرآن نموده باشد و او کسی را جهت تلاوت اجیر نماید و اجیر، قرآن را ختم نماید ولی وصّی از پرداخت اجرت خودداری نماید، آیا به وصیّت میّت عمل شده و در صورت نپرداختن اجرت ثوابی به میّت می رسد؟
- [سایر] چه نشانه هایی مبنی بر الهی بودن قرآن وجود دارد؟ چگونه میتوان ثابت نمود که قرآن از جانب پروردگار است؟
- [سایر] تفسیر مأثور را توضیح دهید، آیا میتوان به آن اعتماد نمود؟
- [آیت الله اردبیلی] بدهی مدّتدار را میتوان با رضایت دو طرف و با کم کردن مقداری از آن، زودتر پرداخت نمود.
- [آیت الله اردبیلی] هنگام تلاوت قرآن شایسته است انسان به آن گوش دهد و از صحبت کردن پرهیز کند؛ بلکه در صورتی که بیاحترامی و هتک به قرآن باشد صحبت کردن جایز نیست، ولی اگر کسی چیزی بپرسد میتواند جواب او را بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سلام کردن از مستحبات مؤکد است و در قرآن مجید و روایات اسلامی روی آن تأکید فراوان شده است و سزاوار است که سواره به پیاده و ایستاده به نشسته و کوچکتر به بزرگتر سلام کند.
- [آیت الله اردبیلی] از هر زنی بجز زنانی که ازدواج با آنان حرام است و در مسائل آینده بیان خواهد شد و زنانی که در عدّه هستند یا در حال احرامند، میتوان خواستگاری نمود.
- [آیت الله مظاهری] کسی را که عذری دارد و نشسته یا با تیمّم یا جبیره نماز میخواند نمیشود برای نمازهای میّت اجیر کرد امّا اگر نقص عضو داشته باشد میتوان او را اجیر نمود.
- [آیت الله جوادی آملی] .نمازگزار در نماز ظهرِ روز جمعه , خواه دو رکعت (نماز جمعه) بخواند یا چهار رکعت، مستحب است در رکعت اول بعد از حمد، سوره جمعه و در رکعت دوم پس از حمد، سوره منافقون بخواند . اگر یکی از این دو سوره را انتخاب , و شروع به خواندن آنها نمود, بنا بر احتیاط واجب , نمیتواند آنها را رها کند و سورهّ دیگر بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مأموم بعد از حمد امام، نیت فرادی کند، لازم نیست حمد را بخواند، ولی اگر پیش از تمام شدن حمد نیت فرادی کند، باید مقداری را که امام نخوانده، بخواند و احتیاط مستحب آن است که قبل از آن، قسمتی را هم که امام خوانده به نیت مردّد بین قرائت واجب نماز یا قرائت قرآن بخواند.
- [آیت الله بهجت] اگر عمداً سوره را پیش از حمد بخواند و قصد او این باشد که سوره جزء نماز باشد، نمازش باطل است، ولی اگر قصد او قرآن خواندن باشد، مانعی ندارد و بعد از حمد یک سوره بنابر احتیاطی که قبلاً ذکر شد میخواند، و اگر اشتباهاً سوره را پیش از حمد بخواند و در بین آن یادش بیاید، باید سوره را رها کند و بعد از خواندن حمد، سوره را از اول بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است جنب چند چیز را ترک کند: 1 و 2 خوردن و آشامیدن، ولی اگر وضو بگیرد مکروه نیست. 3 خواندن بیشتر از هفت آیه از قرآن، حتی از سوره هایی که سجده واجب ندارد. 4 تماس بدن با جلد وحاشیه و فاصله سطور قرآن مجید و همراه داشتن آن. 5 خوابیدن بدون وضو. 6 رنگ کردن موها به حنا و مانند آن. 7 مالیدن روغن و انواع کرم ها به بدن. 8 جماع کردن بعد از محتلم شدن.
- [آیت الله سبحانی] هر یک از رکوع های نماز آیات رکن است که اگر عمداً یا اشتباهاً کم یا زیاد شود نماز باطل است. احکام نماز جمعه: نماز جمعه عبادتی است که در شرایط خاصی انجام می گیرد ودارای فضیلت زیادی می باشد و در قرآن مجید می فرماید:(مؤمنان هر موقع صدای مؤذن را شنیدند کارهای دیگر را ترک کنندو به سوی نمازجمعه حرکت کنند.(1)