عدل به معنای واقعی کلمه آن است که هر چیزی در جای خود باشد. بنابراین هر گونه انحراف، افراط، تفریط تجاوز از حد و تجاوز به حقوق دیگران بر خلاف اصل عدل است. (1) و مفهوم آن دربارة خداوند عبارت است از دوری آفریدگار از انجام هر عملی که بر خلاف مصلحت و حکمت باشد. بنابراین ظالم نبودن و ظلم نکردن، ظلم را قبیح و ناشایست دانستن و عملی را خلاف عقل و منطق انجام ندادن و حق هر ذی حقی را ادا کردن و میان افراد بی جهت فرق نگذاشتن و پرهیز از افراط، هر یک مصادیقی از عدل الهی هستند. (2) ریشه مقوله عدل از قرآن کریم گرفته شده چنان که خداوند متعال می فرماید: انّ الله لایظلم الناس شیئاً و لکنّ الناس أنفسهم یَظْلِمُون; خدای بزرگ ذرّه ای به مردم ظلم نمی کند بلکه مردم خودشان ظالم اند.( یونس، آیه 44) امیرالمومنین علی (ع) در این رابطه می فرماید:"اعتقاد به عدل این است که خداوند را به داشتن هیچ صفت و یا عمل قبیحی متهم نکنی" (3) امام صادق (ع)نیز می فرماید:"معنای عدل درباره خداوند این است که به آفریدگارت نسبت ندهی آنچه را که اگر تو آن را دارا باشی مورد سرزنش قرار گیری" (4) البته در کنار موضوع عدل الهی همواره بحث از تفاوتها و تبعیضها و مصیبتها و رنجها مطرح می گردد، و وجود آنها در تنافی با عدل الهی عنوان می گردد. در پاسخ به چنین شبهاتی باید گفت که وجود مصیبتها و تفاوتها و تبعیضهای ظاهری فلسفه های گوناگونی دارد. از جمله شکوفایی استعدادها تحت فشار مصائب، بیداری از غرور و غفلت، کفارة گناهان، مجازات در برابر لغزشها، ایجاد عدم دلبستگی به مواهب زودگذر دنیوی در انسان، آزمون الهی، علو درجه برای انبیاء و کسب مقام برای اولیاء و ... می باشد. (5) علی (ع) می فرماید:بلاها برای ظالم تأدیب، بری مؤمن امتحان، برای پیامبران درجه و برای اولیاء کرامت و مقام است. (6) پی نوشتها: 1 تفسیر نمونه، ج 11، ص366 2 هستی بخش، ج1، ص290، شهید هاشمی نژاد 3 همان 4 همان 5- تفسیر نمونه، ج20، صص440-444 6- بحار، ج81، ص198 منبع:سایت انوار طاها
عدل به معنای واقعی کلمه آن است که هر چیزی در جای خود باشد. بنابراین هر گونه انحراف، افراط، تفریط تجاوز از حد و تجاوز به حقوق دیگران بر خلاف اصل عدل است. (1) و مفهوم آن دربارة خداوند عبارت است از دوری آفریدگار از انجام هر عملی که بر خلاف مصلحت و حکمت باشد. بنابراین ظالم نبودن و ظلم نکردن، ظلم را قبیح و ناشایست دانستن و عملی را خلاف عقل و منطق انجام ندادن و حق هر ذی حقی را ادا کردن و میان افراد بی جهت فرق نگذاشتن و پرهیز از افراط، هر یک مصادیقی از عدل الهی هستند. (2)
ریشه مقوله عدل از قرآن کریم گرفته شده چنان که خداوند متعال می فرماید:
انّ الله لایظلم الناس شیئاً و لکنّ الناس أنفسهم یَظْلِمُون; خدای بزرگ ذرّه ای به مردم ظلم نمی کند بلکه مردم خودشان ظالم اند.( یونس، آیه 44)
امیرالمومنین علی (ع) در این رابطه می فرماید:"اعتقاد به عدل این است که خداوند را به داشتن هیچ صفت و یا عمل قبیحی متهم نکنی" (3)
امام صادق (ع)نیز می فرماید:"معنای عدل درباره خداوند این است که به آفریدگارت نسبت ندهی آنچه را که اگر تو آن را دارا باشی مورد سرزنش قرار گیری" (4)
البته در کنار موضوع عدل الهی همواره بحث از تفاوتها و تبعیضها و مصیبتها و رنجها مطرح می گردد، و وجود آنها در تنافی با عدل الهی عنوان می گردد. در پاسخ به چنین شبهاتی باید گفت که وجود مصیبتها و تفاوتها و تبعیضهای ظاهری فلسفه های گوناگونی دارد. از جمله شکوفایی استعدادها تحت فشار مصائب، بیداری از غرور و غفلت، کفارة گناهان، مجازات در برابر لغزشها، ایجاد عدم دلبستگی به مواهب زودگذر دنیوی در انسان، آزمون الهی، علو درجه برای انبیاء و کسب مقام برای اولیاء و ... می باشد. (5)
علی (ع) می فرماید:بلاها برای ظالم تأدیب، بری مؤمن امتحان، برای پیامبران درجه و برای اولیاء کرامت و مقام است. (6)
پی نوشتها:
1 تفسیر نمونه، ج 11، ص366
2 هستی بخش، ج1، ص290، شهید هاشمی نژاد
3 همان
4 همان
5- تفسیر نمونه، ج20، صص440-444
6- بحار، ج81، ص198
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] توجیه عدل الهی با وجود زجر کشیدن حیوانات چگونه است؟
- [سایر] سلام. لطفاً عدل الهی را برای بچههای دبستان ثابت کنید.
- [سایر] چه آیاتی در قرآن بر عدل الهی دلالت دارد؟
- [سایر] وجود بلاهای طبیعی و اجتماعی , چگونه با حکمت و عدل الهی سازگار است ؟
- [سایر] با سلام. چه آیاتی در قرآن بر عدل الهی دلالت دارد؟ لطفاً با ذکر ترجمه.
- [سایر] چگونه میتوان پدید آمدن زلزلهها، سیلها و معلولیتها را با عدل الهی ارزیابی کرد؟
- [سایر] برای آشنایی با عدل الهی مطالعه چه کتاب هایی پیشنهاد شود؟
- [سایر] عدل، جزء کدام نیازهاست؟
- [سایر] آیا آیه «قُلْ إِنَّ اللَّهَ یُضِلُّ مَنْ یَشاءُ وَ یَهْدِی إِلَیْهِ مَنْ أَنابَ» (رعد/27) با عدل الهی منافات ندارد؟
- [سایر] فرزند نامشروع گرایش بسیار زیاد به بدی دارد در حالی که فرد در تولدش نقشی نداشته آیا با عدل الهی در تناقض نیست؟
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، استفاده از جنگلها و نیزارهای طبیعی و دریاها و معادن و رودخانههای بزرگ و جانوران وحشی و مانند آنها، باید با اجازه حکومت باشد، هر چند این اجازه به طور عام باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز جمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم (علیه السلام) و نائب خاصّ او واجب عینی است امّا در زمان غیبت کبری واجب تخییری است یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیّر است ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد و نماز جمعه اقامه شود بهتر آن است که نماز جمعه خوانده شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نمازجمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم(علیه السلام) و نایب خاص او واجب عینی است، اما در زمان غیبت کبری واجب تخییری است، یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیر است، ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد احتیاط آن است که ترک نشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] الف: نمازجمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم(علیه السلام) و نایب خاصّ او واجب عینی است، امّا در زمان غیبت کبری واجب تخییری است، یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیّر است، ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد احتیاط آن است که ترک نشود.
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، احیای زمین موات مشروط به اجازه حکومت است هرچند اجازه به طور عام باشد پس قبل از اجازه حکومت کسی حقّ تصرّف در زمینهای موات را ندارد و تنها افراد و گروههایی که به آنان اجازه داده شده میتوانند کارهای مقدّماتی را از قبیل دیوار کشی، تسطیح و خاکبرداری شروع کنند، ولی به مجرّد به ثبت رساندن زمین بدون احیای آن، حقّی برای ثبت دهنده ثابت نمیشود و ثبت دهنده حقّ ندارد آن را بفروشد یا وقف نماید و یا معاملات دیگری بر روی آن انجام دهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی یکی از واجبات الهی را با توجّه به واجب بودن آن ترک کند یا یکی از محرّمات الهی را مرتکب شود حاکم شرع به هر اندازه که صلاح بداند دستور میدهد برای ادب کردن، او را تازیانه بزنند.
- [آیت الله اردبیلی] امر به معروف و نهی از منکر یعنی احساس وظیفه و نظارت همگانی در جهت اصلاح آحاد جامعه و دولتمردان و دستور به نیکی و بازدارندگی از پلیدی و زشتی از فرائض بزرگ اسلامی است که به وسیله آن، دیگر فرائض بر پا میشود و نشانه ولایت مؤمنان نسبت به یکدیگر و راه نیل به مقام بهترین امّت و ملّت بشری است. امام باقر علیهالسلام میفرماید: (این فریضه راه انبیاء و روش صالحان و تکلیف بزرگی است که به واسطه آن، دیگر فرائض اجرا میگردد، راهها اَمن میشود، کسب و تجارت حلال میگردد و رونق مییابد، حقوق مردم تأمین میشود، زمینها آباد میگردد، دشمنان به عدل و انصاف وادار میشوند و کارها به صلاح میآید.)(1)
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست در موقع نیت معین کند که تیمم او بدل از غسل است یا بدل از وضو، همین اندازه که قصد اطاعت امر الهی را دارد کافی است، حتی اگر یکی را به جای دیگری نیت کند اما قصد او اطاعت امر واقعی الهی باشد صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان لازم نیست کفاره را فوراً ادا کند، ولی نباید آن را به قدری به تأخیر بیندازد که بگویند در انجام دستور الهی، کوتاهی و مسامحه کرده است.
- [آیت الله مظاهری] اجرای حدود الهی وظیفه حاکم شرع است و دیگران حقّ دخالت ندارند. و در باب حدود به اندک شبهه، باید از اجرای حدّ خودداری شود.