یک سلسله گرایش های خاص در انسان هست که این گرایش ها را از یک طرف می توان (گرایش های مقدّس) نامید و از طرف دیگر می توان گرایش هایی دانست نه براساس خود محوری؛ یعنی انسان یک سلسله گرایش هایی دارد که از (خود محوری) بیرون است. [خودمحوری؛] یعنی گرایش هایی که در نهایت امر خود فردی باشد و این در حیوان هم هست، در انسان عادی هم هست. حیوان هم گرایش به تغذیه دارد، ولی این گرایش به تغذیه گرایش به سوی خود اوست. یعنی به جذب غذا برای خود گرایش دارد. انسان هم البته یک سلسله گرایش هایی براساس خود محوری دارد. چون انسان در عین این که انسان است، حیوان است، بلکه اول حیوان است، بعد انسان است. این گونه گرایش ها در انسان هم هست. حال مسئله این است که انسان یک سلسله گرایش های دیگری دارد که این گرایش ها اولا براساس خود محوری نیست و ثانیاً انسان در وجدان خود برای این گرایش ها یک نوع قداست قایل است. یعنی برای این ها یک [نوع] برتری و سطح عالی قایل است که هر انسانی به هر میزانی که از این گرایش ها برخوردار باشد، او را انسان متعالی تر تلقّی می کند. گرایش های حیوان یا (خود محوری محض) است مثل گرایش به خواب و خوراک و امثال اینها یا اگر (غیر محوری) [است] در حدود بقای نوع است؛ یعنی در حدود توالد و تناسل است. بنابراین، انسان گرایش هایی دارد که آن گرایش ها اولا با (خود محوری) قابل توجیه نیست و اگر توجیهاتی کرده اند این توجیهات همه محلّ بحث و قابل ایراد و اشکال است و ثانیا شکل انتخابی و آگاهانه دارد به هر حال این ها اموری است که ملاک و معیار انسانیّت شناخته می شود. منبع: علامه شهید مرتضی مطهری، فطرت، صص 71 73، تهران، انتشارات صدرا، چ 6، 1373 .
یک سلسله گرایش های خاص در انسان هست که این گرایش ها را از یک طرف می توان (گرایش های مقدّس) نامید و از طرف دیگر می توان گرایش هایی دانست نه براساس خود محوری؛ یعنی انسان یک سلسله گرایش هایی دارد که از (خود محوری) بیرون است. [خودمحوری؛] یعنی گرایش هایی که در نهایت امر خود فردی باشد و این در حیوان هم هست، در انسان عادی هم هست. حیوان هم گرایش به تغذیه دارد، ولی این گرایش به تغذیه گرایش به سوی خود اوست. یعنی به جذب غذا برای خود گرایش دارد. انسان هم البته یک سلسله گرایش هایی براساس خود محوری دارد. چون انسان در عین این که انسان است، حیوان است، بلکه اول حیوان است، بعد انسان است. این گونه گرایش ها در انسان هم هست. حال مسئله این است که انسان یک سلسله گرایش های دیگری دارد که این گرایش ها اولا براساس خود محوری نیست و ثانیاً انسان در وجدان خود برای این گرایش ها یک نوع قداست قایل است. یعنی برای این ها یک [نوع] برتری و سطح عالی قایل است که هر انسانی به هر میزانی که از این گرایش ها برخوردار باشد، او را انسان متعالی تر تلقّی می کند. گرایش های حیوان یا (خود محوری محض) است مثل گرایش به خواب و خوراک و امثال اینها یا اگر (غیر محوری) [است] در حدود بقای نوع است؛ یعنی در حدود توالد و تناسل است.
بنابراین، انسان گرایش هایی دارد که آن گرایش ها اولا با (خود محوری) قابل توجیه نیست و اگر توجیهاتی کرده اند این توجیهات همه محلّ بحث و قابل ایراد و اشکال است و ثانیا شکل انتخابی و آگاهانه دارد به هر حال این ها اموری است که ملاک و معیار انسانیّت شناخته می شود.
منبع: علامه شهید مرتضی مطهری، فطرت، صص 71 73، تهران، انتشارات صدرا، چ 6، 1373 .
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا زن میتواند با کلاه گیس بطوری که موهای خودش کاملاپوشیده باشد نقش زنان بی حجاب را بازی کند و آیا در این مسئله بین موی انسان، موی حیوان و موی مصنوعی تفاوتی هست؟
- [سایر] در قرآن به مسخ امّت های پیشین (تبدیل صورت انسانی به حیوان) اشاره شده است بر این اساس، مسخ چه تفاوتی با تناسخ دارد؟
- [سایر] ملاک امتیاز انسان بر حیوان چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نصب تصویر انسان یا حیوان در مسجد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] ساخت مجسمه انسان و حیوان با امعاء و احشاء داخلی، جهت استفاده در مراکز آموزشی، چه حکمی دارد؟ و استفاده و کشیدن نقاشی انسان و حیوان جهت آموزش و یا در کتب علمی، چه صورتی دارد؟
- [سایر] پاسخ شما به نظریه زیر چیست؟ (انسان نوعی حیوان است که فقط قدرت تعقلش از حیوانات دیگر بالاتر است؟) اگر انسان با حیوان تفاوت دارد لطفا این تفافت ها را با استدلال بگویید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا داخل کردن و تزریق منی انسان به حیوان حلال گوشت (بدون وطی) نیز موجب حرام شدن حیوان و احکام موطوئه می شود؟
- [آیت الله اردبیلی] وطی حیوان حلال گوشت، توسط حیوان دیگری غیر از جنس خودش از حلال گوشت یا حرام گوشت یا توسط انسان غیر بالغ، تأثیری در حکم بول و غائط و گوشت آن حیوان دارد یا خیر؟
- [سایر] روح انسان بعد از مرگ در قالب حیوان در می آید یا در برزخ است؟
- [سایر] تفاوت انسان و حیوان در چیست؟ آیا حیوانات نیز دارای شعور هستند؟
- [آیت الله جوادی آملی] .سجده برگیاهانی که خوراک حیوان است, نه انسان, صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] منی انسان و هر حیوان حرام گوشتی که خون جهنده دارد نجس است و همچنین بنابر احتیاط واجب منی حیوان حلال گوشتی که خون جهنده دارد
- [آیت الله مظاهری] اگر حیوان شخصی، به انسان حمله کند او حقّ دارد از خود دفاع کند و اگر به حیوان خسارتی وارد شود ضامن نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر انسان در دریا فرو رود و حیوانی را صید کند، آن حیوان خمس ندارد، ولی اگر در شکم آن حیوان جواهری پیدا شود، مثل جواهر پیدا شده در شکم حیوان صحرایی است که حُکم آن گذشت.
- [آیت الله جوادی آملی] .طلاکاری مسجد, مکروه است; نیز تصویر صورت های دارای روح, مانند انسان و حیوان, کراهت دارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] عکاسی صورت مکروه است و نیز نقاشی تمام از حیوان یا انسان هر چند مجسمه باشد مکروه است.
- [آیت الله خوئی] نقاشی تمام بدن از حیوان یا انسان هرچند مجسمه نباشد حرام است ولی عکاسی فتوگرافی اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] سجده بر روییدنیهایی که پوشاک و خوراک انسان نیست ولی خوراک حیوان است؛ مانند علف و کاه، صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] معلوم نیست که صدف از اجزاء حیوان حرام گوشت باشد ، پس جایز است که انسان با آن نماز بخواند .
- [آیت الله خوئی] معلوم نیست که صدف از اجزاء حیوان حرامگوشت باشد، پس جایز است که انسان با آن نماز بخواند.