خواندن شهادتین در هنگام مرگ چه فایده ای دارد؟
تلقین محتضر درحال مرگ به گفتن شهادتین، از مستحبات است. در روایات زیادی براین امر تأکید و تصریح شده است که اگر کسی آخرین کلامش لا اله الا الله باشد، وارد بهشت خواهد شد.(1) شیطان سعی می‌کند به هر طریقی انسان را از نعمت ایمان محروم سازد و به کفر بکشاند.امام صادق(علیه السلام)می‌فرماید: "تمام کسانی که در آستانه مرگ قرار می‌گیرند، ابلیس یکی از شیاطین خود را مأموریت می‌دهد که نزد او برود و او را به کفر امر کند و در دین او تردید ایجاد نماید تا آنکه جانش خارج شود، ولی کسی که مؤمن باشد، شیطان بر او غلبه نمی‌کند. پس هر وقت بر بالین محتضر حاضر می‌شوید، به او شهادت به توحید و نبوت تلقین کنید تا بگوید لا اله الا الله و محمد رسول الله تا جان بسپارد".(3) البته گفتن شهادتین برمیت مستحب است، نه واجب و حکمتش، مقابله با وساوس شیطانی است.در روایات به گناه خاصی که مانع گفتن شهادتین در لحظه مرگ باشد، اشاره‌ای نشده است، ولی به طور کلی می‌توان گفت مهم‌ترین آن‌ها دل بستگی‌های مادی و دوستی دنیا است. در این باره داستان‌های فراوانی نقل شده، که بعضی در کتاب داستانهای شگفت‌انگیز شهید دستغیب آمده است. می‌گویند شخصی در اواخر عمر از شهادت به ولایت علی(علیه السلام)عاجز می‌ماند و زبانش باز می‌ایستد. اتفاقاً از چنگال مرگ نجات می‌یابد و حالش خوب می‌شود. پس از بهبودی، یکی از نزدیکان خود را صدا می‌زند و می‌گوید: قالیچه نفیسی را بیاورید و به فروش برسانید(1)، چون سالها به آن دل بستگی داشته‌ام. هر بار که شهادت به ولایت علی(علیه السلام)را به من تلقین می‌کردید، شیطان آن را در برابرم می‌آورد و می‌گفت: اگر شهادت بدهی، آن را آتش می‌زنم، از این رو از گفتن شهادت خودداری می‌کردم.(3) بنا براین اگر چه تذکّر شهادتین و یادآوری آن هنگام مرگ یک موفقیّت است؛ لیکن چنین نیست که اگر کسی گرفتار مرگ ناگهانی شد و موفّق به ادای شهادتین نگردید، غیر مسلمان از دنیا رفته باشد. آنچه مهم است، این است که انسان در دنیا عقاید خود را براساس استدلال پذیرفته، به خدا ایمان داشته باشد و در اعمالش تقوا و رضای خدا را مراعات کند، که در این صورت حتّی اگر موفّق به ادای شهادتین هم نشود، مسلمان از دنیا می رود. پی‌نوشت‌ها: 1 - بحارالانوار، ج‌87، ص 200. 2 - کافی، ج‌3، ص 123. 3 - محمد تقی مصباح یزدی، به سوی خودسازی، ص 291. www.morsalat.com
عنوان سوال:

خواندن شهادتین در هنگام مرگ چه فایده ای دارد؟


پاسخ:

تلقین محتضر درحال مرگ به گفتن شهادتین، از مستحبات است. در روایات زیادی براین امر تأکید و تصریح شده است که اگر کسی آخرین کلامش لا اله الا الله باشد، وارد بهشت خواهد شد.(1)
شیطان سعی می‌کند به هر طریقی انسان را از نعمت ایمان محروم سازد و به کفر بکشاند.امام صادق(علیه السلام)می‌فرماید: "تمام کسانی که در آستانه مرگ قرار می‌گیرند، ابلیس یکی از شیاطین خود را مأموریت می‌دهد که نزد او برود و او را به کفر امر کند و در دین او تردید ایجاد نماید تا آنکه جانش خارج شود، ولی کسی که مؤمن باشد، شیطان بر او غلبه نمی‌کند. پس هر وقت بر بالین محتضر حاضر می‌شوید، به او شهادت به توحید و نبوت تلقین کنید تا بگوید لا اله الا الله و محمد رسول الله تا جان بسپارد".(3)
البته گفتن شهادتین برمیت مستحب است، نه واجب و حکمتش، مقابله با وساوس شیطانی است.در روایات به گناه خاصی که مانع گفتن شهادتین در لحظه مرگ باشد، اشاره‌ای نشده است، ولی به طور کلی می‌توان گفت مهم‌ترین آن‌ها دل بستگی‌های مادی و دوستی دنیا است.
در این باره داستان‌های فراوانی نقل شده، که بعضی در کتاب داستانهای شگفت‌انگیز شهید دستغیب آمده است. می‌گویند شخصی در اواخر عمر از شهادت به ولایت علی(علیه السلام)عاجز می‌ماند و زبانش باز می‌ایستد. اتفاقاً از چنگال مرگ نجات می‌یابد و حالش خوب می‌شود. پس از بهبودی، یکی از نزدیکان خود را صدا می‌زند و می‌گوید: قالیچه نفیسی را بیاورید و به فروش برسانید(1)، چون سالها به آن دل بستگی داشته‌ام. هر بار که شهادت به ولایت علی(علیه السلام)را به من تلقین می‌کردید، شیطان آن را در برابرم می‌آورد و می‌گفت: اگر شهادت بدهی، آن را آتش می‌زنم، از این رو از گفتن شهادت خودداری می‌کردم.(3)
بنا براین اگر چه تذکّر شهادتین و یادآوری آن هنگام مرگ یک موفقیّت است؛ لیکن چنین نیست که اگر کسی گرفتار مرگ ناگهانی شد و موفّق به ادای شهادتین نگردید، غیر مسلمان از دنیا رفته باشد. آنچه مهم است، این است که انسان در دنیا عقاید خود را براساس استدلال پذیرفته، به خدا ایمان داشته باشد و در اعمالش تقوا و رضای خدا را مراعات کند، که در این صورت حتّی اگر موفّق به ادای شهادتین هم نشود، مسلمان از دنیا می رود.
پی‌نوشت‌ها:
1 - بحارالانوار، ج‌87، ص 200.
2 - کافی، ج‌3، ص 123.
3 - محمد تقی مصباح یزدی، به سوی خودسازی، ص 291.
www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین