چنین نیست که هر کس در پایان عمرش شهادتین را بر زبان جاری نکند، عاقبت به شر می‌شود، معیار در مسلمان و یا کافر بودن، نیز در سعادت و شقاوت به گفتن شهادتین در حالت اختضار و پایان زندگی نیست. استحباب شهادتین برای محتضر بدین جهت است که در این لحظه حساس ممکن است شیطان ایمانش را برباید و او در پایان زندگی کافر گردد. در شماری از روایات آمده است که وقتی مؤمن می‌خواهد از دنیا برود، شیطان به سراغ او می‌آید و به هر وسیله‌ای با نویدها و وعده‌ها می‌کوشد تا ایمان او را متزلزل کند و آن را بزداید، ولی مؤمن واقعی تسلیم نمی‌شود و فریب نمی‌خورد. امام صادق (ع) فرمود: "ما من أحد یحضره الموت الا و کل به ابلیس من شیطانه ان یأمره بالکفر و یشککه فی دینه حتی تخرج نفسه فمن کان مؤمناً لم یقدر علیه فاذا حضرتم موتاکم فلقنوهم شهادة أن لا اله الا الله و أن محمداً رسول الله (ص) حتی یموت؛ تمامی کسانی که در آستانه مرگ قرار می‌گیرند، ابلیس یکی از شیاطین خود را مأموریت می‌دهد که نزد او رود و ایمان وی را برباید. مؤمن واقعی تسلیم شیطان نمی‌شود و شبهاتش در دل او جای نمی‌گیرد. هر وقت بر بالین محتضر حاضر می‌شوید، برای این که ایمانش تقویت شود، به او شهادتین را تلقین کنید، تا جان بسپارد". در خاتمه باید توجه داشت که این همه دلالت بر آن ندارد که اگر تلقین گفته نشود یا در اثر مشکلی شهادتین بر زبان جاری نگردد، شخص کافر از دنیا رفته و یا عاقبت به شر شده است. www.eporsesh.com
چنین نیست که هر کس در پایان عمرش شهادتین را بر زبان جاری نکند، عاقبت به شر میشود، معیار در مسلمان و یا کافر بودن، نیز در سعادت و شقاوت به گفتن شهادتین در حالت اختضار و پایان زندگی نیست.
استحباب شهادتین برای محتضر بدین جهت است که در این لحظه حساس ممکن است شیطان ایمانش را برباید و او در پایان زندگی کافر گردد.
در شماری از روایات آمده است که وقتی مؤمن میخواهد از دنیا برود، شیطان به سراغ او میآید و به هر وسیلهای با نویدها و وعدهها میکوشد تا ایمان او را متزلزل کند و آن را بزداید، ولی مؤمن واقعی تسلیم نمیشود و فریب نمیخورد.
امام صادق (ع) فرمود: "ما من أحد یحضره الموت الا و کل به ابلیس من شیطانه ان یأمره بالکفر و یشککه فی دینه حتی تخرج نفسه فمن کان مؤمناً لم یقدر علیه فاذا حضرتم موتاکم فلقنوهم شهادة أن لا اله الا الله و أن محمداً رسول الله (ص) حتی یموت؛ تمامی کسانی که در آستانه مرگ قرار میگیرند، ابلیس یکی از شیاطین خود را مأموریت میدهد که نزد او رود و ایمان وی را برباید. مؤمن واقعی تسلیم شیطان نمیشود و شبهاتش در دل او جای نمیگیرد. هر وقت بر بالین محتضر حاضر میشوید، برای این که ایمانش تقویت شود، به او شهادتین را تلقین کنید، تا جان بسپارد". در خاتمه باید توجه داشت که این همه دلالت بر آن ندارد که اگر تلقین گفته نشود یا در اثر مشکلی شهادتین بر زبان جاری نگردد، شخص کافر از دنیا رفته و یا عاقبت به شر شده است.
www.eporsesh.com
- [سایر] شخصی که در آخرین لحظه حیات خودش شهادتین را میگوید. چگونه آدمی است؟ آیا همه میتوانند این جمله را در آخرین لحظات زندگی بگویند؟
- [سایر] شهادتین چیست؟
- [سایر] چگونه برخی بد عاقبت می شوند؟
- [سایر] عاقبت قاتلین امام حسین(ع) چه شد؟
- [سایر] چگونه برخی بد عاقبت می شوند ؟
- [سایر] عاقبت جنایتکاران حادثه کربلا چه شد؟
- [سایر] آیا برهان شر حقیقت دارد؟
- [آیت الله مظاهری] حکم طهارت شخصی که شهادتین گفته، ولی میدانم که قلباً اعتقادی به اسلام ندارد البته عملی که منافی با اظهار شهادتین باشد از او سر نزده چیست؟
- [سایر] چرا حضرت زکریا(ع) سه روز یا سه شب با مردم سخن نگفت؟
- [سایر] چرا پیامبر (ص) مساله ولایت را به صراحت نگفت تا مسلمانان دچار تفرقه نشوند؟
- [آیت الله سیستانی] اگر کافر شهادتین بگوید ، و انسان نداند قلباً مسلمان شده یا نه ، پاک است ، و همچنین اگر بداند قلباً مسلمان نشده است ولی چیزی که منافی با اظهار شهادتین باشد از او سر نزند . 8 تبعیّت :
- [آیت الله اردبیلی] اگر کافر شهادتین بگوید و انسان نداند قلبا مسلمان شده یا نه، و یا این که بداند قلبا مسلمان نشده ولی چیزی که منافی اظهار شهادتین باشد از او سر نزده باشد، مسلمان و پاک است.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافر به هر لغتی شهادتین بگوید مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن احکام اسلام بر او بار میشود گرچه ندانیم قلباً مسلمان شده یا نه، ولی اگر بدانیم قلباً مسلمان نشده است مسلمان نیست و احکام اسلام را ندارد و همچنین است هرگاه شهادتین نگوید ولی قلباً به معنای او ایمان داشته باشد. 8 - تبعیّت
- [امام خمینی] اگر کافر شهادتین بگوید و انسان نداند قلبا مسلمان شده یا نه، پاک است.ولی اگر بداند قلبا مسلمان نشده، بنابر احتیاط واجب باید از او اجتناب کرد.
- [آیت الله نوری همدانی] وصیّت آن است که انسان سفارش کند بعد از مرگش برای او کارهائی انجام دهند ، یا بگوید بعد از مرگش چیزی از مال او ملک کسی باشد ؛ یا برای اولاد خود و کسانی که اختیار آنان با او است قَیِم و سرپرست معیّن کند . و کسی را که به او وصیّت می کنند وصّی می گویند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] وصیت آن است که انسان سفارش کند بعد از مرگش برای او کارهائی انجام دهند، یا بگوید بعد از مرگش چیزی از مال او ملک کسی باشد، یا برای اولاد خود و کسانی که اختیار آنان با اوست قیم و سرپرست معین کند و کسی را که به او وصیت می کنند وصی می گویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (وصیت) آن است که انسان سفارش کند بعد از مرگش کارهایی را انجام دهند (و آن را وصیت عهدیه گویند) مانند وصیت هایی که برای کفن و محل دفن و مراسم دیگر می کنند، یا بگوید بعد از مرگش چیزی از اموال او ملک کسی باشد (آن را وصیت تملیکیه گویند) یا برای اولاد خود قیم و سرپرستی معین کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (وصیت) آن است که انسان سفارش کند بعد از مرگش کارهایی را انجام دهند (و آن را وصیت عهدیه گویند) مانند وصیت هایی که برای کفن و محل دفن و مراسم دیگر می کنند، یا بگوید بعد از مرگش چیزی از اموال او ملک کسی باشد (آن را وصیت تملیکیه گویند) یا برای اولاد خود قیم و سرپرستی معین کند.
- [آیت الله اردبیلی] ممکن است خون نفاس بیشتر از یک لحظه نیاید، ولی بیشتر از ده روز نیز نمیشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کافر شهادتین بگوید و انسان نداند قلباً مسلمان شده یا نه پاک است بلکه اگر بداند قلباً مسلمان نشده است باز هم پاک است.