قرآن دراین باره می فرماید: (الَّذِینَ تَتَوَفّاهُمُ الْمَلائِکَةُ طَیِّبِینَ یَقُولُونَ سَلامٌ عَلَیْکُمْ ادْخُلُوا الْجَنَّةَ بِما کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ)؛[1] پرهیزکاران کسانی هستند که فرشتگان جان آنان را در حالی که پاک و پاکیزه اند می گیرند و به آنان می گویند: درود بر شما باد. مؤمنان و بندگان صالح پروردگار در اولین مرحله ی انتقال به حیات اخروی با استقبال فرشتگان روبه رو خواهند شد و آنها را با شرافتی وصف ناپذیر بشارت بهشت می دهند. در روایتی است که از پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) سؤال کردند: فرشته ی مرگ چگونه جان آدمی را می گیرد؟ حضرت فرمودند: فرشته ی مرگ هنگام مردن مؤمن نزد وی آن گونه می ایستد که برده ای ذلیل نزد مولی؛ او و یارانش نزد مؤمن می ایستند و نزدیک نمی شوند تا این که نخست فرشته ی مرگ سلام کند و به او بشارت بهشت دهد.[2] انسانی که تمام عمر خود را با اعتقاد صحیح و باوری عمیق نسبت به خدای خود سپری نموده و تمام سعی و کوشش خود را در مسیر رضایت پروردگار خویش صرف کرده است، نتیجه ی عقاید و رفتار پسندیده ی خود را بدین سان در دالان ورودی برزخ و انتقال به حیات اخروی خواهد دید. پی نوشتها: [1]. سوره ی نحل، آیه ی 32. [2]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، معاد در قرآن، ج 4، ص 199 200، و شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 135. منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
قرآن دراین باره می فرماید:
(الَّذِینَ تَتَوَفّاهُمُ الْمَلائِکَةُ طَیِّبِینَ یَقُولُونَ سَلامٌ عَلَیْکُمْ ادْخُلُوا الْجَنَّةَ بِما کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ)؛[1] پرهیزکاران کسانی هستند که فرشتگان جان آنان را در حالی که پاک و پاکیزه اند می گیرند و به آنان می گویند: درود بر شما باد.
مؤمنان و بندگان صالح پروردگار در اولین مرحله ی انتقال به حیات اخروی با استقبال فرشتگان روبه رو خواهند شد و آنها را با شرافتی وصف ناپذیر بشارت بهشت می دهند.
در روایتی است که از پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) سؤال کردند: فرشته ی مرگ چگونه جان آدمی را می گیرد؟ حضرت فرمودند:
فرشته ی مرگ هنگام مردن مؤمن نزد وی آن گونه می ایستد که برده ای ذلیل نزد مولی؛ او و یارانش نزد مؤمن می ایستند و نزدیک نمی شوند تا این که نخست فرشته ی مرگ سلام کند و به او بشارت بهشت دهد.[2]
انسانی که تمام عمر خود را با اعتقاد صحیح و باوری عمیق نسبت به خدای خود سپری نموده و تمام سعی و کوشش خود را در مسیر رضایت پروردگار خویش صرف کرده است، نتیجه ی عقاید و رفتار پسندیده ی خود را بدین سان در دالان ورودی برزخ و انتقال به حیات اخروی خواهد دید.
پی نوشتها:
[1]. سوره ی نحل، آیه ی 32.
[2]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، معاد در قرآن، ج 4، ص 199 200، و شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 135.
منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
- [سایر] رفتار فرشتگان مرگ با کافران (منافقان و تبهکاران) چگونه است؟[1]
- [سایر] آیا رفتار فرشتگان در هنگام مرگ با انسان ها یکسان است؟
- [سایر] چرا در قرآن کریم ایمان به فرشتگان بر ایمان به پیامبر مقدم است؟ آیا فرشتگان بر پیامبران برتری دارند؟
- [سایر] آیا جهان فرشتگان غیر از جهان انس و جنّ است؟ و آیا مانند ایمان به آخرت باید به فرشتگان هم ایمان داشت؟
- [سایر] حالات مؤمن و کافر در هنگام مرگ، چگونه است؟
- [سایر] وضعیت مؤمن و کافر در هنگام مرگ چگونه است؟
- [سایر] حالات مؤمن و کافر در هنگام مرگ، چگونه توصیف میشود؟
- [سایر] حالات مؤمن و کافر در هنگام مرگ، چگونه است؟
- [سایر] آیا زن و شوهر مؤمن بعد از مرگ با هم زندگی می کنند؟
- [سایر] چرا قرآن کریم میفرماید تمام اهل کتاب قبل از مرگ به عیسی (ع) ایمان میآورند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] در معامله بیع شرط اگر چه فروشنده اطمینان داشته باشد که هر گاه سر مدّت پول را ندهد خریدار ملک را به او میدهد معامله صحیح است ولی اگر سر مدّت پول را ندهد حقّ ندارد ملک را از خریدار و در صورت مرگ خریدار، از ورثه او مطالبه نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . لازمه ایمان به خداوند متعال و ایمان به انبیاء عظام صلوات الله علیهم اجمعین و ایمان به احکام الهی آن است که شخص مؤمن، قلباً از منکر و معصیت خداوند متعال، منزجر باشد، و منکر را قلباً انکار کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در چهار جا تخلّی حرام است: اول: در کوچههای بنبست، مگر اینکه همه صاحبانش راضی باشند. دوم: در ملک کسی که به تخلّی در آن ملک راضی نیست. سوم: در جایی که برای عده مخصوصی وقف شده است، مثل دستشوئی بعضی مدرسهها. چهارم: روی قبر مؤمنان در صورتی که بیاحترامی به آنان باشد و همچنین در جایی که بیاحترامی به مؤمنی گردد یا تخلّی سبب هتک حرمت یکی از مقدسات شریعت باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اجاره با مرگ اجارهدهنده باطل میشود و با مرگ مستأجر، باطل نمیشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] در چهار جا تخلی حرام است اول در کوچه های بن بست در صورتی که صاحبانش اجازه نداده باشند دوم در ملک کسی که اجازه تخلی نداده است سوم در جایی که برای عده مخصوصی وقف شده است مثل بعضی از مدرسه ها چهارم در جایی که موجب هتک حرمت مومن یا یکی از مقدسات دین یا مذهب باشد
- [آیت الله وحید خراسانی] در چهار جا تخلی حرام است اول در کوچه های بن بست در صورتی که صاحبانش اجازه نداده باشند دوم در ملک کسی که اجازه تخلی نداده است سوم در جایی که برای عده مخصوصی وقف شده است مثل بعضی از مدرسه ها چهارم در جایی که موجب هتک حرمت مومن یا یکی از مقدسات دین یا مذهب باشد
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی وصیت کند که چیزی از اموالش را به کسی دهند آن مال بعد از مرگ او ملک آن شخص می شود قبول هم لازم نیست، ولی اگر در حال حیات او وصیت را رد کند احتیاط آن است که در آن مال تصرف مالکانه نکند.
- [آیت الله اردبیلی] (هبه) آن است که انسان چیزی را که ملک خود اوست به رایگان ملک دیگری کند و به او ببخشد.
- [آیت الله نوری همدانی] تیمم در فضای غصبی باطل نیست ، پس اگر در ملک خود ، دستها را به زمین بزند و بی اجازه داخل ملک داخل ملک دیگری شود و دستها را به پیشانی بکشد ، تیمم او باطل نمی شود .