در باره پرسش اول، یعنی جهان فرشتگان و تفاوت های آنان با انسان و اجنه، پاسخ های «تجرّد ملائکه»، سؤال 93 (سایت: 1654) و «جایگاه وجودی ملائکه»، سؤال 1853 (سایت: 1922) را مطالعه کنید. اما در باره این که علاوه بر ایمان به خداوند، معاد، رسالت پیامبران و...، آیا ایمان به ملائکه نیز جزو ضروریات است!، باید گفت؛ خداوند در قرآن کریم می فرماید: «پیامبر، به آنچه از سوی پروردگارش بر او نازل شده، ایمان آورده است. (و او، به تمام سخنان خود، کاملًا مؤمن می‏باشد). و همه مؤمنان (نیز)، به خدا و فرشتگان او و کتاب ها و فرستادگانش، ایمان آورده‏اند». [1] این آیه شریفه، از جمله آیاتی است که از آن ایمان به فرشتگان و ملائکه فهمیده می شود، امّا ایمان به ملائکه -همانند ایمان به نماز و روزه است و جزو اهداف رسالت و نبوّت پیامبر اکرم (ص) نبوده، بلکه از لوازم ایمان به نبوّت است؛ از این رو، پیامبر اکرم (ص) مردم را به ایمان به آنها دعوت کرده است. [2] در ادامه، آیه شریفه به تفصیل بیان می فرماید که کتاب نازل بر رسول خدا (ص) مردم را به سوی ایمان و تصدیق همه کتب آسمانی و همه رسولان و ملائکه خدا که بندگان محترم او هستند دعوت می‏کند، هر کس به آنچه بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده ایمان داشته باشد، در حقیقت به درستی همه مطالب نامبرده ایمان دارد. [3] نتیجه این که معرفت و ایمان به ملائکه -مانند ایمان به خدا و معاد- جزو اصول دین نیست؛ [4] اما ایمان به ملائکه به صورت اجمال و بدون در نظر داشتن جزئیات آن از این جهت که از ضروریّات دین بوده، کافی است، اگر چه در ایمان به آخرت نیز آنچه واجب و لازم است، ایمان به اصل معاد است، و ایمان به سایر جزئیّات آن واجب نیست. برای آگاهی بیشتر نمایه های زیر را مطالعه نمایید: «ارتباط با موجودات عوالم دیگر»، سؤال 293 (سایت: 1747) . «ارکان و اصول دین اسلام»، سؤال 1413 (سایت: 1440) . «چگونگی معاد و دلایل آن از دیدگاه فلاسفه و متکلمان»، سؤال 5373 (سایت: 7217) . [1] . بقره، 285. [2] . شهید مطهری، مجموعه آثار، ج 3، ص 97، انتشارات صدرا، تهران، بی تا. [3] . طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 2، ص 442، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1417 ق. [4] . طالقانی، نظر علی، کاشف الاسرار، ج 1، ص 528، مؤسسه خدمات فرهنگی رسا، تهران، چاپ اول، 1373ش.
آیا جهان فرشتگان غیر از جهان انس و جنّ است؟ و آیا مانند ایمان به آخرت باید به فرشتگان هم ایمان داشت؟
در باره پرسش اول، یعنی جهان فرشتگان و تفاوت های آنان با انسان و اجنه، پاسخ های «تجرّد ملائکه»، سؤال 93 (سایت: 1654) و «جایگاه وجودی ملائکه»، سؤال 1853 (سایت: 1922) را مطالعه کنید. اما در باره این که علاوه بر ایمان به خداوند، معاد، رسالت پیامبران و...، آیا ایمان به ملائکه نیز جزو ضروریات است!، باید گفت؛ خداوند در قرآن کریم می فرماید: «پیامبر، به آنچه از سوی پروردگارش بر او نازل شده، ایمان آورده است. (و او، به تمام سخنان خود، کاملًا مؤمن میباشد). و همه مؤمنان (نیز)، به خدا و فرشتگان او و کتاب ها و فرستادگانش، ایمان آوردهاند». [1] این آیه شریفه، از جمله آیاتی است که از آن ایمان به فرشتگان و ملائکه فهمیده می شود، امّا ایمان به ملائکه -همانند ایمان به نماز و روزه است و جزو اهداف رسالت و نبوّت پیامبر اکرم (ص) نبوده، بلکه از لوازم ایمان به نبوّت است؛ از این رو، پیامبر اکرم (ص) مردم را به ایمان به آنها دعوت کرده است. [2] در ادامه، آیه شریفه به تفصیل بیان می فرماید که کتاب نازل بر رسول خدا (ص) مردم را به سوی ایمان و تصدیق همه کتب آسمانی و همه رسولان و ملائکه خدا که بندگان محترم او هستند دعوت میکند، هر کس به آنچه بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده ایمان داشته باشد، در حقیقت به درستی همه مطالب نامبرده ایمان دارد. [3] نتیجه این که معرفت و ایمان به ملائکه -مانند ایمان به خدا و معاد- جزو اصول دین نیست؛ [4] اما ایمان به ملائکه به صورت اجمال و بدون در نظر داشتن جزئیات آن از این جهت که از ضروریّات دین بوده، کافی است، اگر چه در ایمان به آخرت نیز آنچه واجب و لازم است، ایمان به اصل معاد است، و ایمان به سایر جزئیّات آن واجب نیست. برای آگاهی بیشتر نمایه های زیر را مطالعه نمایید: «ارتباط با موجودات عوالم دیگر»، سؤال 293 (سایت: 1747) . «ارکان و اصول دین اسلام»، سؤال 1413 (سایت: 1440) . «چگونگی معاد و دلایل آن از دیدگاه فلاسفه و متکلمان»، سؤال 5373 (سایت: 7217) . [1] . بقره، 285. [2] . شهید مطهری، مجموعه آثار، ج 3، ص 97، انتشارات صدرا، تهران، بی تا. [3] . طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 2، ص 442، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1417 ق. [4] . طالقانی، نظر علی، کاشف الاسرار، ج 1، ص 528، مؤسسه خدمات فرهنگی رسا، تهران، چاپ اول، 1373ش.
- [سایر] آیا شفاعت فقط در جهان آخرت مصداق دارد؟ در دنیا مؤمنان از شفاعت شافعان برخودار نیستند؟
- [سایر] هدف از آفرینش انس و جن چیست؟
- [سایر] منظور از وسوسههای جن و انس چیست؟
- [سایر] آیا در میان کائنات (انس، جن و ملائک) موجودی هست که خدا را مستقیما ببیند؟
- [سایر] آیا جنیان نیز پیامبری از جنس خودشان دارند؟ در آیه 130 انعام به گروه جن و انس می گوید: آیا پیامبرانی از جنس خودتان نفرستادیم؟
- [سایر] معنای «استکثرتم» در سوره انعام، آیه 128 چیست؟ و چگونه جن و انس از یکدیگر بهره میبرند؟
- [سایر] با وجود نفس اماره ، شیاطین انس و جن ، انسان چطور می تواند از عهده ی این مبارزه بیرون بیاید؟
- [سایر] ابلیس فرشته بود یا جنّ؟
- [سایر] آیا دانش انسان در جهان آخرت با او همراه است؟
- [سایر] آیا در جهان آخرت علاوه بر تغییرات جسمی، حالات روحی مانند ارضای میل جنسی سادیسم در آخرت، تغییر می کند؟
- [آیت الله بروجردی] اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر میشود، تا به ده نفر برسند و عدّهی آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [امام خمینی] - ترجمه سوره حمد (بسم الله الرحمن الرحیم ) یعنی ابتدا می کنم بنام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر رحم می کند و در آخرت بر مؤمن رحم می نماید. (الحمد لله رب العالمین ) یعنی ثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.(الرحمن الرحیم ) یعنی در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم می کند.(مالک یوم الدین ) یعنی پادشاه و صاحب اختیار روز قیامت است. (ایاک نعبد و ایاک نستعین ) یعنی فقط تو را عبادت می کنیم و فقط از تو کمک می خواهیم. (اهدنا الصراط المستقیم ) یعنی هدایت کن ما را به راه راست که آن دین اسلام است. (صراط الذین انعمت علیهم ) یعنی به راه کسانی که به آنان نعمت دادی که آنان پیغمبران و جانشینان پیغمبران هستند. (غیر المغضوب علیهم و لا الضالین ) یعنی نه به راه کسانی که غضب کرده ای بر ایشان و نه آن کسانی که گمراهند.
- [آیت الله اردبیلی] (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (آغاز میکنم به نام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم مینماید.) (اَلْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعالَمینَ) یعنی: (ثنا و ستایش مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.) (اَلرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم میکند.) (مالِکِ یَوْمِ الدّینِ) یعنی: (صاحب اختیار روز قیامت است.) (إیّاکَ نَعْبُدُ وَإیّاکَ نَسْتَعینُ) یعنی: (فقط تو را عبادت میکنیم و فقط از تو کمک میخواهیم.) (إهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ) یعنی: (ما را به راه راست (دین اسلام) هدایت کن.) (صِراطَ الَّذینَ أنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ) یعنی: (به راه کسانی که به آنان نعمت دادی (راه پیامبران و جانشینان آنان و شهداء و صدیقان).) (غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَلاَ الضّالّینَ) یعنی: (نه به راه کسانی که بر آنان غضب کردهای و نه آنانی که گمراهند.)
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند؛ هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا به ده نفر برسند و عده آنان که از ده گذشت؛ اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله اردبیلی] (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (آغاز میکنم به نام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم مینماید.) (قُلْ هُوَ اللّهُ أحَدٌ) یعنی: (بگو ای محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم که خداوند، یگانه است.) (اَللّهُ الصَّمَدُ) یعنی: (خدا از تمام موجودات بینیاز است و همه به او نیازمندند.) (لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ) یعنی: (فرزند ندارد و فرزند کسی نیست.) (وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوا أحَدٌ) یعنی: (و هیچ کس مثل او نیست.)
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه در جلسهای نسبت به شخص مؤمنی غیبت شود و یکی از استثناهایی که در مسأله قبل بیان شد وجود نداشته باشد، علاوه بر این که گوشدادن به آن حرام است، بر هر فردی که قدرت دارد واجب است آن غیبت را ردّ کند و از آن مؤمن دفاع نماید. در روایات اسلامی آمده است: (هر کس قدرت دفاع از برادر مؤمن خود را که مورد غیبت و ستم قرار گرفته داشته باشد و دفاع نکند و در اثر سکوت او آن مؤمن ذلیل شود، خداوند او را در دنیا و آخرت ذلیل خواهد کرد).(1)
- [آیت الله سبحانی] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هر چه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا بده نفر برسند و عده آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمان ها کاغذ و دریاها مرکب و درخت ها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند; نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [امام خمینی] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هر چه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا به ده نفر برسند و عده آنان که از ده گذشت اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . لازمه ایمان به خداوند متعال و ایمان به انبیاء عظام صلوات الله علیهم اجمعین و ایمان به احکام الهی آن است که شخص مؤمن، قلباً از منکر و معصیت خداوند متعال، منزجر باشد، و منکر را قلباً انکار کند.
- [آیت الله مظاهری] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد، و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد، و هر چه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر میشود تا به ده نفر برسند، و تعداد آنان که از ده نفر گذشت اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.