( طوبی ) مؤنث ( اطیب ) یعنی پاکیزه تر و حلالتر. طوبی صفت درختی است از درختان بهشتی که به لحاظ عظمت و داشتن ویژگیهای منحصر به فرد از درختان مشهور بهشتی است. و عظمتش تمام بهشت و بهشتیان را فرا گرفته و خانه و غرفه ای نیست که شاخه ای از این درخت در آن نرفته باشد و این درخت محصول کار مشترک تمام مؤمنین است، مؤمنین که جوهره اصلی اعمالشان ولایت خداوند و رسول خدا (ص) و ائمه (ع) است. همانطور که رسول اکرم (ص) می فرمایند : همانا در بهشت درختی است که ( طوبی ) نام دارد. در بهشت هیچ خانه ای نیست که شاخه ای از شاخه های این درخت در آن نباشد. میوه اش، شیرین تر از عسل و نرمتر از کره است. ریشه این درخت در خانه من است و فرع آن در خانه علی ابن ابیطالب است (1). ( اِنّ فی الجنّه لشجره یقال لها طوبی، ما فی الجنّه دار الاّ فیها عضن من اعضانها، احلی من الشهید، و الین من الزبّد. اصلها فی داری و فرعها فی دار علیّ بن ابیطالب (ع) ) و همچنین پیامبر در روایتی دیگر از خصوصیات این درخت می فرمایند : ( طوبی درختی است در بهشت که خداوند آن را با دست رحمت خود غرس نموده و از روح خود به آن دمیده است، از این درخت زینتها و میوه های خوشگوار می روید که بر دهان اهل بهشت بسیار نزدیک و در دسترس است و شاخه هایش از پشت دیوارهای بهشت پیداست )(2). پی نوشت: 1- بحار الأنوار، ج 8، باب الجنه و لعنیمها، ص 151، ح 90. 2- بحار الأنوار، ج 8، باب الجنّه و لعنیمها، ص 174، ح 90. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
( طوبی ) مؤنث ( اطیب ) یعنی پاکیزه تر و حلالتر. طوبی صفت درختی است از درختان بهشتی که به لحاظ عظمت و داشتن ویژگیهای منحصر به فرد از درختان مشهور بهشتی است. و عظمتش تمام بهشت و بهشتیان را فرا گرفته و خانه و غرفه ای نیست که شاخه ای از این درخت در آن نرفته باشد و این درخت محصول کار مشترک تمام مؤمنین است، مؤمنین که جوهره اصلی اعمالشان ولایت خداوند و رسول خدا (ص) و ائمه (ع) است. همانطور که رسول اکرم (ص) می فرمایند : همانا در بهشت درختی است که ( طوبی ) نام دارد. در بهشت هیچ خانه ای نیست که شاخه ای از شاخه های این درخت در آن نباشد. میوه اش، شیرین تر از عسل و نرمتر از کره است. ریشه این درخت در خانه من است و فرع آن در خانه علی ابن ابیطالب است (1). ( اِنّ فی الجنّه لشجره یقال لها طوبی، ما فی الجنّه دار الاّ فیها عضن من اعضانها، احلی من الشهید، و الین من الزبّد. اصلها فی داری و فرعها فی دار علیّ بن ابیطالب (ع) ) و همچنین پیامبر در روایتی دیگر از خصوصیات این درخت می فرمایند : ( طوبی درختی است در بهشت که خداوند آن را با دست رحمت خود غرس نموده و از روح خود به آن دمیده است، از این درخت زینتها و میوه های خوشگوار می روید که بر دهان اهل بهشت بسیار نزدیک و در دسترس است و شاخه هایش از پشت دیوارهای بهشت پیداست )(2).
پی نوشت:
1- بحار الأنوار، ج 8، باب الجنه و لعنیمها، ص 151، ح 90.
2- بحار الأنوار، ج 8، باب الجنّه و لعنیمها، ص 174، ح 90.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] میوه های درخت طوبی دارای چه خصوصیتی است؟
- [سایر] سایه درخت طوبی چگونه است؟
- [سایر] خداوند درباره خصوصیات درخت طوبی چه می فرماید؟
- [سایر] درخت ممنوعه، چه درختی بود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اجاره درختی که مقدار ثمره آن مشخص نیست چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] درختی که ریشه و شاخه آن باعث اذیّت همسایگان شود تکلیف چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا درختی که دارای جان و حیات است، سوزاندن و قطع آن موجب ضمان و گناه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا درختی که دارای جان و حیات است، سوزاندن و قطع آن موجب ضمان و گناه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] درختی که سایه اش وقف شده و الان برای زمین کشاورزی همسایه مانع کشت است حکمش چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] گرفتن، گروهی زنبور عسل فراری که بر روی درختی جمع شده باشند و معلوم نیست به چه کسی تعلق دارد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اجاره دادن درخت برای آن که از سایه یا میوهاش استفاده کنند، اشکال ندارد، ولی درختی را که به حسب متعارف روشن نیست که محصول میآورد یا نه، نمیتوان برای استفاده از محصول احتمالیش، اجاره داد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] درختی که از آب باران یا رطوبت زمین استفاده میکند و به آبیاری احتیاج ندارد، اگر به کارهای دیگر مانند بیل زدن و کود دادن و سم پاشی محتاج باشد، معامله مساقات در آن صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] معاملة مساقات در درختهایی که مثل بید و چنار میوه نمی دهد صحیح نیست ولی در مثل درخت حنا که از برگ آن استفاده می کنند یا درختی که از گل آن استفاده می کنند ، اشکال ندارد .
- [آیت الله سبحانی] معامله مساقات در درخت هائی که مثل بید و چنار میوه نمی دهد صحیح نیست ولی در مثل درخت حنا که از برگ آن استفاده می کنند یا درختی که از گل آن استفاده می کنند اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . معامله مساقات در درخت هایی که مثل بید و چنار میوه نمی دهند صحیح نیست. و در مثل درخت حنا که از برگ آن یا درختی که از گل آن استفاده می کنند صحت آن بعید نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . درختی که از آب باران یا رطوبت زمین استفاده می کند و به آبیاری احتیاج ندارد، اگر به کارهای دیگر مانند بیل زدن و کود دادن برای زیاد شدن میوه محتاج باشد، معامله مساقات در آن صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] معامله مساقات در مورد درختهایی مثل بید و چنار که میوه نمیدهند صحیح نیست، ولی در مثل درخت (حَنا) که از برگ آن استفاده میکنند یا درختی که از گُل آن استفاده میکنند، اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] درختی که از اب باران یا رطوبت زمین استفاده می کند و به ابیاری احتیاج ندارد اگر در زیاد شدن یا بهتر شدن میوه به کارهای دیگر مانند بیل زدن و کود دادن محتاج باشد مساقات در ان صحیح است
- [آیت الله مظاهری] معامله مساقات در درختهایی که مثل بید و چنار میوه نمیدهد صحیح است و همچنین در مثل درخت حنا که از برگ آن استفاده میکنند یا درختی که از گل آن استفاده میکنند اشکال ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] درختی که از آب باران یا رطوبت زمین استفاده می کند و به آبیاری احتیاج ندارد؛ اگر به کارهای دیگر مانند بیل زدن و کود دادن محتاج باشد؛ معامله مساقات در آن صحیح است.