روایات بسیاری پاسخ به این سئوال را به خوبی مطرح می نماید. چنانچه از امام صادق (ع) منقول است که می فرمایند: قیافه بازپرسان برای مؤمنین و کافرین یکسان نخواهد بود. (بازپرسان مرگ با قیافه های هراسناک و وحشتناک، فقط به سراغ بدکاران می آیند و این دیدار نامیمون سزای کمی از گناهان بزرگ آنهاست). (1) و در روایتی از امام حسن عسگری (ع) نقل شده که فرمودند: (هنگامی که بدن مؤمن را داخل قبر می خوابانند دو نفر ملک مأمور به روح او خوش آمد می گویند. روح مؤمن را می شناسند که با روح رسول الله (ص) و روح ائمه (ع) آشنایی دارد ولی باید بر حسب فرمان خدا از این جمله ها از او پرسش می کنند: (مَن رَبُّک و ما دینُک و مَن نبیّک و مَن امامَک و ما قبلَتُک؟) پروردگارت کیست؟ و دین تو چیست؟ و چه کسی را به نبوت قبول داری؟ امام تو کیست؟ قبله تو کجاست؟ در جواب می گوید: خدای من آفریدگار جهان است و اسلام را دین خود می دانم و حضرت محمد بن عبدالله (ص) پیامبر و رسول من است و حضرت علی بن ابیطالب (ع) امام و ولی خداست و وصی رسول گرامی است و کعبه را قبله ی خود می دانم و از دوستان ائمه اطهار (ع) می باشم و با دشمنان آنها دشمن هستم، شهادت می دهم خدایی به جز آفریدگار جهان نیست و اقرار می کنم که محمد (ص) رسول خداست و برادرش علی بن ابی طالب ولیّ الهی است. و کسانی که از جانب خدا منصوب هستند با اعتقاد کامل امام و پیشوای من می باشند. ملائکه رحمت به او خواهند گفت: آفرین به این ایمان و با همین عقاید حقه به این جهان منتقل شدی و با خواست خداوند به همین عقیده ی پاک محشور خواهی شد. (2) پی نوشت: 1- اصول کافی، ج 2، ص 239. 2- گفتگویی پیرامون قبر، ص 156، 157. منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
روایات بسیاری پاسخ به این سئوال را به خوبی مطرح می نماید. چنانچه از امام صادق (ع) منقول است که می فرمایند: قیافه بازپرسان برای مؤمنین و کافرین یکسان نخواهد بود.
(بازپرسان مرگ با قیافه های هراسناک و وحشتناک، فقط به سراغ بدکاران می آیند و این دیدار نامیمون سزای کمی از گناهان بزرگ آنهاست). (1)
و در روایتی از امام حسن عسگری (ع) نقل شده که فرمودند: (هنگامی که بدن مؤمن را داخل قبر می خوابانند دو نفر ملک مأمور به روح او خوش آمد می گویند. روح مؤمن را می شناسند که با روح رسول الله (ص) و روح ائمه (ع) آشنایی دارد ولی باید بر حسب فرمان خدا از این جمله ها از او پرسش می کنند: (مَن رَبُّک و ما دینُک و مَن نبیّک و مَن امامَک و ما قبلَتُک؟) پروردگارت کیست؟ و دین تو چیست؟ و چه کسی را به نبوت قبول داری؟ امام تو کیست؟ قبله تو کجاست؟ در جواب می گوید: خدای من آفریدگار جهان است و اسلام را دین خود می دانم و حضرت محمد بن عبدالله (ص) پیامبر و رسول من است و حضرت علی بن ابیطالب (ع) امام و ولی خداست و وصی رسول گرامی است و کعبه را قبله ی خود می دانم و از دوستان ائمه اطهار (ع) می باشم و با دشمنان آنها دشمن هستم، شهادت می دهم خدایی به جز آفریدگار جهان نیست و اقرار می کنم که محمد (ص) رسول خداست و برادرش علی بن ابی طالب ولیّ الهی است. و کسانی که از جانب خدا منصوب هستند با اعتقاد کامل امام و پیشوای من می باشند. ملائکه رحمت به او خواهند گفت: آفرین به این ایمان و با همین عقاید حقه به این جهان منتقل شدی و با خواست خداوند به همین عقیده ی پاک محشور خواهی شد. (2)
پی نوشت:
1- اصول کافی، ج 2، ص 239.
2- گفتگویی پیرامون قبر، ص 156، 157.
منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] وجه تسمیه این نام برای بازپرسان قبر چیست؟
- [سایر] آیا قبر و برزخ مؤمنین و ظالمین یکسان خواهد بود؟
- [آیت الله سبحانی] آیا ساختن جاده بر روی قبر مؤمنین جایز است؟ و آیا عبور و مرور بر قبور جایز است؟
- [آیت الله بهجت] آیا از این که عده ای از مؤمنین ظاهر الصّلاح به کسی اقتدا کرده اند، می توان به عدالت امام علم پیدا کرد؟
- [سایر] آیا شفاعت پیامبر (ص) و امامان معصوم (علیهم السلام) در عالم برزخ نیز شامل حال مؤمنین می شود و از عذاب قبر آنها می کاهد؟
- [سایر] حقیقت مرگ چیست و چگونه بدن های پوسیده در قبر در روز قیامت به صورت اولیه ظاهر می گردد؟
- [سایر] حکمت و نتیجه اخروی دردهای روحی که انسان در دنیا آنها را تحمل میکند چیست؟ دردهایی که علت آن چیزی است که خود هیچ اختیاری در آن نداشته است؛ مثل ظاهر و قیافه که مورد تمسخر دیگران قرار میگیرد و حتی در اجتماع در آمدن برایش یکی از عذاب آورترین کارها است.
- [سایر] سلام مجدد. با خواستگارم صحبت کردم تقریبأ معیارهای مورد نظرم رو داشت. خدا به من زیبایی ظاهری داده و خواستگارم قیافه اش معمولیه و ظاهر برای مادرم مهمه. نمیدونم چطور و چه موقع به خانوادم بگم. مطمئنم مثل همیشه مخالفت می کنند و بی دلیل ردش می کنند.
- [آیت الله خامنه ای] به دخترم یک واحد مسکونی به عنوان جهیزیه عروسیش داده ام، آیا این واحد مسکونی خمس دارد؟
- [سایر] چگونه عمر هزار ساله و پس از آن ظهور در قیافه چهل ساله امام زمان را باور کنیم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفن میت در قبر مرده دیگر در صورتی که موجب نبش نشود (یعنی بدن مرده قبلی ظاهر نگردد) و زمین هم مباح یا وقف عام باشد مانعی ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] تخلی در ملک کسی که اجازه تخلّی نداده و در جایی که برای عدّه مخصوصی وقف شده مثل بعضی از مدرسه ها، وروی قبر مؤمنین در صورتی که بیاحترامی به آنان باشد حرام است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر یک عادل خبر دهد که سفر انسان هشت فرسخ است ظاهر این است که با خبر عادل واحد سفر هشت فرسخ ثابت نمی شود و باید نماز را تمام بخواند و احوط آن است که هم شکسته و هم تمام (جمع) بخواند.
- [آیت الله سبحانی] در چهار جا تخلی حرام است: اول در کوچه های بن بست. دوم در ملک کسی که اجازه تخلی نداده است. سوم در جائی که برای عده مخصوصی وقف شده است مثل بعضی از مدرسه ها. چهارم روی قبر مؤمنین . و همچنین هر جایی که تخلی در آن نوعی بی احترامی به مقدسات باشد.
- [آیت الله بروجردی] در چهار جا تخلّی حرام است:اوّل:در کوچههای بن بست، در صورتی که صاحبانش اجازه نداده باشند.دوم:در ملک کسی که اجازهی تخلّی نداده باشد.سوم:در جایی که برای عدّهی مخصوصی وقف شده است، مثل بعضی از مدرسهها.چهارم:روی قبر مؤمنین در صورتی که بیاحترامی به آنان باشد.
- [امام خمینی] در چهار جا تخلی حرام است: اول: در کوچه های بن بست در صورتی که صاحبانش اجازه نداده باشند. دوم: در ملک کسی که اجازه تخلی نداده است. سوم: در جایی که برای عده مخصوصی وقف شده است، مثل بعضی از مدرسه ها. چهارم: روی قبر مؤمنین در صورتی که بی احترامی به آنان باشد.
- [آیت الله بهجت] تخلی در چهار مکان حرام است : 1 در کوچه های بن بست، در صورتی که صاحبانش اجازه نداده باشند . 2 در ملک کسی که اجازه تخلی نداده است. 3 در جایی که برای عده مخصوصی وقف شده است، مثل بعضی از مدرسه ها. 4 روی قبر مؤمنین یا سایر مقامات مقدسه دینی ومذهبی، در صورتی که بی احترامی به آنان باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار جا تخلّی حرام است: اوّل: در کوچه های بن بست در صورتی که صاحبانش اجازه نداده باشند. دوّم: در ملک کسی که اجازه تخلّی نداده است. سوّم: در جایی که برای عده مخصوصی وقف شده است مثل بعضی از مدرسه ها. چهارم: روی قبر مؤمنین در صورتی که بی احترامی به آنان باشد.
- [آیت الله مظاهری] در چهار جا تخلّی حرام است: اوّل: در کوچهها و خیابانها که مسیر مردم است. دوّم: در ملک کسی که اجازه تخلّی نداده است. سوّم: در جایی که برای عدّه مخصوصی وقف شده است مثل بعضی از مدرسهها. چهارم: روی قبر مؤمنین در صورتی که بیاحترامی به آنان باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در چهار جا تخلی حرام است: اول در کوچه های بن بست، در صورتی که صاحبانش اجازه نداده باشند. دوم در ملک کسی که اجازه تخلی نداده است. سوم در جایی که برای عده مخصوصی وقف شده است مثل بعضی از مدرسه ها. چهارم روی قبر مؤمنین در صورتی که بی احترامی به آنان باشد.