اینجانب جهت مطالعه کتابهای اضافه و تربیتی بزرگان: 1. نیاز به معرفی یکسری کتابهای معتبر و مفید دارم؟ 2. سیر این مطالعه را نیز مشخص نمایید.
اخلاق را به طور کلی به دو قسم نظری و عملی می‌توان تقسیم کرد. اخلاق نظری نیز خود حوزه‌های مختلفی چون علم اخلاق، فلسفه اخلاق، منطق گزاره‌های اخلاقی و... دارد. بحث در این حوزه بحثی است تخصصی و نیازمند دانستن علوم مختلفی به عنوان پیش نیاز می‌باشد ولی کتابهایی در این زمینه در سطح عموم نیز وجود دارد که مطالعه آنها توصیه می‌شود: 1. آشنایی با علوم اسلامی (کلام، عرفان، حکمت عملی) جلد 2. 2. فلسفه اخلاق، شهید مرتضی مطهری، انتشارات صدرا. 3. مراحل اخلاق در قرآن، از مجموعه تفسیر موضوعی آیت الله جوادی آملی، انتشارات اسراء. 4. مبادی اخلاق در قرآن، از مجموعه تفسیر موضوعی آیت الله جوادی آملی، انتشارات اسراء. 5. اخلاق در قرآن، آیت الله مصباح یزدی، انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، قم، 3 جلد از مجموعه معارف قرآن. 6. فلسفه اخلاق، آیت الله مصباح یزدی، انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، قم. اخلاق عملی: آنچه در اخلاق عملی مهم است عمل انسان به ارزشهای اخلاقی است که شناخت فضایل و رذایل، مقدمه عمل محسوب می‌شود. در این زمینه نیز چند کتاب معرفی می‌گردد: 1. جهاد با نفس، شیخ حر عاملی، ترجمه: علی افراسیابی، انتشارات نهاوندی، چ سوّم، بهار 1382، این کتاب ترجمه کتاب جهاد النفس در مجموعه حدیثی وسایل الشیعه می‌باشد که در نزد عالمان اخلاق از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 2. معراج السعادة، عالم ربانی مرحوم ملا احمد نراقی، انتشارات دهقان، چاپ اوّل، بهار 71. این کتاب از کتابهای قدیمی علم اخلاق می‌باشد که علمای اخلاق خواندن آن را سفارش کرده‌اند. 3. چهل حدیث، امام خمینی، انتشارات مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، 1372. روایات پیشوایان دین از کتاب شریف اصول کافی به وجهی مبسوط و با بیانی شیوا و اثرگذار شرح داده شده‌اند. 4. شرح حدیث جنود عقل و جهل، امام خمینی، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی. 5. آداب نماز، امام خمینی، انتشارات موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، 1372. قال رسول الله صلّی الله علیه و آله : انما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق؛ من فقط برای اتمام و اکمال مکارم اخلاق مبعوث شدم.
عنوان سوال:

اینجانب جهت مطالعه کتابهای اضافه و تربیتی بزرگان: 1. نیاز به معرفی یکسری کتابهای معتبر و مفید دارم؟ 2. سیر این مطالعه را نیز مشخص نمایید.


پاسخ:

اخلاق را به طور کلی به دو قسم نظری و عملی می‌توان تقسیم کرد. اخلاق نظری نیز خود حوزه‌های مختلفی چون علم اخلاق، فلسفه اخلاق، منطق گزاره‌های اخلاقی و... دارد. بحث در این حوزه بحثی است تخصصی و نیازمند دانستن علوم مختلفی به عنوان پیش نیاز می‌باشد ولی کتابهایی در این زمینه در سطح عموم نیز وجود دارد که مطالعه آنها توصیه می‌شود:
1. آشنایی با علوم اسلامی (کلام، عرفان، حکمت عملی) جلد 2.
2. فلسفه اخلاق، شهید مرتضی مطهری، انتشارات صدرا.
3. مراحل اخلاق در قرآن، از مجموعه تفسیر موضوعی آیت الله جوادی آملی، انتشارات اسراء.
4. مبادی اخلاق در قرآن، از مجموعه تفسیر موضوعی آیت الله جوادی آملی، انتشارات اسراء.
5. اخلاق در قرآن، آیت الله مصباح یزدی، انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، قم، 3 جلد از مجموعه معارف قرآن.
6. فلسفه اخلاق، آیت الله مصباح یزدی، انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، قم.
اخلاق عملی: آنچه در اخلاق عملی مهم است عمل انسان به ارزشهای اخلاقی است که شناخت فضایل و رذایل، مقدمه عمل محسوب می‌شود.
در این زمینه نیز چند کتاب معرفی می‌گردد:
1. جهاد با نفس، شیخ حر عاملی، ترجمه: علی افراسیابی، انتشارات نهاوندی، چ سوّم، بهار 1382، این کتاب ترجمه کتاب جهاد النفس در مجموعه حدیثی وسایل الشیعه می‌باشد که در نزد عالمان اخلاق از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
2. معراج السعادة، عالم ربانی مرحوم ملا احمد نراقی، انتشارات دهقان، چاپ اوّل، بهار 71. این کتاب از کتابهای قدیمی علم اخلاق می‌باشد که علمای اخلاق خواندن آن را سفارش کرده‌اند.
3. چهل حدیث، امام خمینی، انتشارات مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، 1372.
روایات پیشوایان دین از کتاب شریف اصول کافی به وجهی مبسوط و با بیانی شیوا و اثرگذار شرح داده شده‌اند.
4. شرح حدیث جنود عقل و جهل، امام خمینی، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی.
5. آداب نماز، امام خمینی، انتشارات موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، 1372.
قال رسول الله صلّی الله علیه و آله :
انما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق؛
من فقط برای اتمام و اکمال مکارم اخلاق مبعوث شدم.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین