شرح پرسش: با توجه به این که در دین اسلام قبولی طاعات و عبادات در گرو قبول ولایت ائمه اطهار علیهم السلام است، آیا در زمان غیبت حضرت مهدی علیه السلام قبولی اعمال در گرو قبول ولایت فقیه است؟ پاسخ: در روایات بر این تأکید شده که اعمال به واسطه پذیرش ولایت ائمه اطهار علیهم السلام پذیرفته می شود. پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله در این باره فرمودند: در روز قیامت اگر بنده ای اعمال هفتاد پیامبر را به جا آورده باشد، ولی ولایت من و اهل بیت مرا نپذیرفته باشد، خداوند هیچ عملی از او را نمی پذیرد. ابوحمزه ثمالی از امام زین العابدین علیه السلام نقل می کند: بهترین مکان ها روی زمین بین رکن و مقام [در مسجد الحرام] است. اگر شخصی به اندازه نوح عمر کند(950 سال)، هر روز روزه بگیرد و در آن مکان شبها را به عبادت بپردازد، ولی ولایت ما را قبول نداشته باشد، اعمالش هیچ فایده ای ندارد. در روایت مشهور و متواتر بین شیعه و سنی از پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله آمده است: من مات و لم یعرف امام زمانه مات میتته جاهلیه؛ هر کس امام زمان خویش را نشناخته بمیرد، مردنش مانند مردن زمان جاهلیت خواهد بود. شناخت، معرفت و پذیرش امامت و رهبری در هر زمان لازم و ضروری است. در زمان غیبت حضرت ولی عصر عجّل الله تعالی فرجه الشریف به دستور آن حضرت باید از فقها و مراجعی که عادل و با تقوا هستند، تبعیت کنیم و آنان را جانشین امام زمان علیه السلام بدانیم. اگر کسی عملی انجام دهد و مطابق با فتوای آنان نباشد، عملش باطل است. بنابراین تبعیت و اطاعت از آنان لازم و ضروری است. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
شرح پرسش:
با توجه به این که در دین اسلام قبولی طاعات و عبادات در گرو قبول ولایت ائمه اطهار علیهم السلام است، آیا در زمان غیبت حضرت مهدی علیه السلام قبولی اعمال در گرو قبول ولایت فقیه است؟
پاسخ:
در روایات بر این تأکید شده که اعمال به واسطه پذیرش ولایت ائمه اطهار علیهم السلام پذیرفته می شود. پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله در این باره فرمودند:
در روز قیامت اگر بنده ای اعمال هفتاد پیامبر را به جا آورده باشد، ولی ولایت من و اهل بیت مرا نپذیرفته باشد، خداوند هیچ عملی از او را نمی پذیرد.
ابوحمزه ثمالی از امام زین العابدین علیه السلام نقل می کند:
بهترین مکان ها روی زمین بین رکن و مقام [در مسجد الحرام] است. اگر شخصی به اندازه نوح عمر کند(950 سال)، هر روز روزه بگیرد و در آن مکان شبها را به عبادت بپردازد، ولی ولایت ما را قبول نداشته باشد، اعمالش هیچ فایده ای ندارد.
در روایت مشهور و متواتر بین شیعه و سنی از پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله آمده است:
من مات و لم یعرف امام زمانه مات میتته جاهلیه؛ هر کس امام زمان خویش را نشناخته بمیرد، مردنش مانند مردن زمان جاهلیت خواهد بود.
شناخت، معرفت و پذیرش امامت و رهبری در هر زمان لازم و ضروری است. در زمان غیبت حضرت ولی عصر عجّل الله تعالی فرجه الشریف به دستور آن حضرت باید از فقها و مراجعی که عادل و با تقوا هستند، تبعیت کنیم و آنان را جانشین امام زمان علیه السلام بدانیم. اگر کسی عملی انجام دهد و مطابق با فتوای آنان نباشد، عملش باطل است. بنابراین تبعیت و اطاعت از آنان لازم و ضروری است.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] دیدگاه اکثریت علما بعد از غیبت کبری در مورد ولایت فقیه چیست؟
- [سایر] نظر فقها در مورد ولایت فقیه بعد از غیبت کبری با ذکر نشانی کتاب فقیهی که در آن نظر خود را بیان کرده؟ آیا درست است که آیت الله خویی و بهجت ولایت فقیه را قبول ندارند؟( لطفا سند ذکر شود.)
- [سایر] دلائل ولایت مطلقه از نظر قرآن دلائل ولایت مطلقه که از نظر نهج البلاغه مدارک ولایت رسول الله در زمان غیبت کبری بعهده کیست؟
- [سایر] آیاآخوند خراسانی ولایت فقیه را قبول داشند؟ ولایت مطلقه فقیه؟
- [سایر] آیا این سخن که شرط قبولی ولایت امام زمان قبولی ولایت حضرت آقای خامنه ای است درست است یا نه اگر درست است چرا آقای سیستانی در عراق ولایت فقیه تشکیل نمی دهد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا ولیّ فقیه در زمان غیبت امام معصوم ولایت مطلقه دارد و اگر چنین باشد کسانی که ولایت مطلقه فقیه را قبول ندارند آیا به مسلمان بودنشان خللی وارد نمیشود؟
- [سایر] حکم اسلام درباره مخالفان ولایت فقیه چیست؟ آیا قبول نداشتن ولایت فقیه گناه و کفر است؟
- [سایر] آیا ولایت فقیه یک نظریه فقهی جدید و از ابتکارات امام خمینی است؟ اصولاً دلیل بر ولایت فقیه در عصر غیبت و ضرورت آن چیست؟
- [سایر] آیا قبل از غیبت کبری، غیبت صغری ضروری بود؟
- [سایر] حکمت غیبت صغرا قبل از غیبت کبرا چه بوده است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حقیقت تقلید در احکام، استنادعملی به دستور مجتهد است، یعنی انجام اعمال خود را موکول به دستور مجتهد کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر میّت هیچ وارثی نداشته باشد، همه مال او متعلّق به امام مسلمین است که در زمان غیبت باید به فقیه جامعالشرایط پرداخت شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سهم سادات را بدون اجازه مجتهد نمی توان به ساداتی که در بالا گفته شد پرداخت (بنابر احتیاط واجب)، و سهم امام(علیه السلام) را نیز اگر بدون اجازه مجتهد بپردازد قبول نیست، مگر این که مجتهد بعداً بپذیرد و اجازه دهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مکلّفی که مجتهد نباشد و اعمال خود را بدون تقلید انجام دهد و تقلید هم نکند اعمال او باطل است یعنی نمی تواند به آن اکتفا کند وباید طبق مسأله 13 عمل کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر مکلّف مدّتی اعمال خود را بدون تقلید انجام میداده است، باید از آن به بعد، از یک مجتهدِ جامع الشرایطِ زنده تقلید کند و اعمال گذشته را حمل بر صحّت کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] رهن را می توان با صیغه لفظی خواند، مثلاً بگوید: این مال را در برابر آن طلب نزد تو گرو گذاردم او هم بگوید: (قبول کردم) و یا اینکه عملاً انجام دهند، یعنی بدهکار مال خود را به قصد گرو به طلبکار بدهد و او هم به همین قصد، بگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مکلّف مدتی اعمال خود را بدون تقلید انجام دهد و پس از آن از مجتهدی تقلید نماید، در صورتی که این مجتهد اعمال گذشته را صحیح بداند، آن اعمال صحیح است و اگر باطل بداند محکوم به بطلان است و چنانچه نسبت به صحت آن اعمال احتیاط کند مکلف به وظیفه احتیاطی عمل میکند.
- [آیت الله جوادی آملی] .منافقان و ک سانی که در زمان غیبت امام معصوم (ع)،با حکومت اسلامیِ مبتنی بر ولایت فقیه مبارزه و جنگ می کنند، خونشان هدر است و اگ ر در حال مبارزه فرار کنند و پس از مدتی , بدون اینکه توبه کرده باشند دستگیر شوند، اعدام می شوند؛ ولی اموال آنان حکم غنائم جنگی را ندارد و باید به آنها یا ورثه آنان برگردانده شود. حکم مال انتقالی غیر معتقد به خمس
- [آیت الله اردبیلی] شریکی که حقّ شفعه دارد، نمیتواند نسبت به قسمتی از سهم فروخته شده شریک، حق خود را اعمال کند، بلکه باید تمام آن را قبول یا رد نماید.