در برخی روایات تعداد یاران امام زمان (عج)، 313 ذکر شده است.[1] امام صادق (ع) فرمود: (گویا نگرم قائم را بر منبر کوفه و 313 نفر یارانش، که پیرامونش گرد آمدهاند به شمار اهل بدر.[2] در برخی روایات دیگر تعداد یاران امام زمان (عج)، ده هزار بیان شده است.[3] از روایات دیگر استفاده می شودکه امام مهدی (عج)، میان دوازده تا پانزده هزار یاور قیام خواهد کرد.[4] روایات دیگر بدون ذکر تعداد یاران امام، به تعداد انبوهی اشاره میکند.[5] در جمع بین این روایات میتوان یاران امام زمان (عج) را به سه گروه تقسیم نمود: 1) تعدادی از یاران افراد ویژه و اصحاب خاص حضرت مهدی (عج) هستند که 313 نفرند. این تعداد پارسایان، قاطع، دین مدار و ... بوده و فرمانبرترین افراد هستند. اینها در همه زمینهها یاور امام بوده و هسته مرکزی حکومت را تشکیل میدهند. در برخی انقلابهای دیگر نیز در ابتدا افراد ویژهای وجود دارند که مشاوران امین رهبری بوده و سیاستهای کلی انقلاب و حکومت را تعیین میکنند. در ابتدای شکلگیری انقلاب اسلامی ایران افراد خاصی وجود داشت که امام را در شکلگیری انقلاب، سپس در تشکل حکومت یاری کردند. 2) تعداد دیگری از یاران امام را کسانی تشکیل میدهند که در شکلگیری انقلاب و تشکیل حکومت نقش بنیادی دارند، گرچه این تعداد شاید مانند 313 نفر تأثیرگذار نباشند. 3) دسته سوم توده مردم هستند که نقش بنیادی در حکومت عدالتگستر و قانونمند دارند. مردم ستون فقرات نظام را تشکیل میدهند. امام زمان (عج) بعد از تشکیل حکومت و پیروزی بر مخالفان با بهرهگیری از توده مردم سیاست و استراتژی خویش را اجرا میکنند. در یک حکومت جهانی همه مردم حضور داشته و هر کدام نقش ایفا میکند. مردم به عنوان شهروندان در حکومت امام زمان (عج) حقوقی دارند که رعایت آنها لازم است. البته نقش آفرینی سه گروه یکسان نبوده و گروه اوّل نقش بیشتری در پیروزی و تشکیل حکومت دارند، زیرا در ابتدا حضرت مهدی (عج) با 313 نفر قیام میکنند بعد دیگران به حضرت میپیوندند. بعد از تشکیل حکومت جهانی، همه مردم در حکومت نقش آفرینی میکنند. پینوشتها: [1]. بحارالانوار، ج 52، ص 341. [2]. شیخ صدوق، کمال الدین و تمام الغمه، ص 672. [3]. نعمانی، الغیبه، ص 307. [4]. سید بن طاووس، الملاحسن والفتن، ص 65. [5]. بحارالانوار، ج 60، ص 316. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
در برخی روایات تعداد یاران امام زمان (عج)، 313 ذکر شده است.[1] امام صادق (ع) فرمود: (گویا نگرم قائم را بر منبر کوفه و 313 نفر یارانش، که پیرامونش گرد آمدهاند به شمار اهل بدر.[2]
در برخی روایات دیگر تعداد یاران امام زمان (عج)، ده هزار بیان شده است.[3]
از روایات دیگر استفاده می شودکه امام مهدی (عج)، میان دوازده تا پانزده هزار یاور قیام خواهد کرد.[4]
روایات دیگر بدون ذکر تعداد یاران امام، به تعداد انبوهی اشاره میکند.[5] در جمع بین این روایات میتوان یاران امام زمان (عج) را به سه گروه تقسیم نمود:
1) تعدادی از یاران افراد ویژه و اصحاب خاص حضرت مهدی (عج) هستند که 313 نفرند. این تعداد پارسایان، قاطع، دین مدار و ... بوده و فرمانبرترین افراد هستند.
اینها در همه زمینهها یاور امام بوده و هسته مرکزی حکومت را تشکیل میدهند. در برخی انقلابهای دیگر نیز در ابتدا افراد ویژهای وجود دارند که مشاوران امین رهبری بوده و سیاستهای کلی انقلاب و حکومت را تعیین میکنند. در ابتدای شکلگیری انقلاب اسلامی ایران افراد خاصی وجود داشت که امام را در شکلگیری انقلاب، سپس در تشکل حکومت یاری کردند.
2) تعداد دیگری از یاران امام را کسانی تشکیل میدهند که در شکلگیری انقلاب و تشکیل حکومت نقش بنیادی دارند، گرچه این تعداد شاید مانند 313 نفر تأثیرگذار نباشند.
3) دسته سوم توده مردم هستند که نقش بنیادی در حکومت عدالتگستر و قانونمند دارند. مردم ستون فقرات نظام را تشکیل میدهند. امام زمان (عج) بعد از تشکیل حکومت و پیروزی بر مخالفان با بهرهگیری از توده مردم سیاست و استراتژی خویش را اجرا میکنند. در یک حکومت جهانی همه مردم حضور داشته و هر کدام نقش ایفا میکند. مردم به عنوان شهروندان در حکومت امام زمان (عج) حقوقی دارند که رعایت آنها لازم است. البته نقش آفرینی سه گروه یکسان نبوده و گروه اوّل نقش بیشتری در پیروزی و تشکیل حکومت دارند، زیرا در ابتدا حضرت مهدی (عج) با 313 نفر قیام میکنند بعد دیگران به حضرت میپیوندند. بعد از تشکیل حکومت جهانی، همه مردم در حکومت نقش آفرینی میکنند.
پینوشتها:
[1]. بحارالانوار، ج 52، ص 341.
[2]. شیخ صدوق، کمال الدین و تمام الغمه، ص 672.
[3]. نعمانی، الغیبه، ص 307.
[4]. سید بن طاووس، الملاحسن والفتن، ص 65.
[5]. بحارالانوار، ج 60، ص 316.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] چرا یاران امام زمان (عج) در موقع ظهور، 313 نفرند؟
- [سایر] آیا یاران امام زمان (عج) منحصر به 313 نفر است؟
- [سایر] یاران امام زمان (عج) پس از ظهور چند نفرند و عدالت در دنیا چگونه محقق میشود؟
- [سایر] منظور از این که یاران امام زمان (عج) 313 نفر میباشند چیست؟
- [سایر] آیا در بین 313 نفر یاران امام زمان (عج) زنان هم حضور دارند ؟
- [سایر] آیا در احادیث ائمه اطهار (ع) نام و نسب یاران امام زمان (عج) آمده است؟
- [سایر] عمده ترین خصال یاران امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] ویژگیهای مهم یاران امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] چه تعداد از یاران امام زمان (عج) از طالقان میباشند؟
- [سایر] در بین یاران امام زمان (عج) چند زن وجود دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله اردبیلی] خمس یک پنجم از مازاد درآمدها و برخی منافع است که انسان به دست آورده است و باید زیر نظر امام معصوم علیهالسلام مصرف شود و در زمان غیبت امام زمان (عجّل اللّه تعالی فرجه الشریف)، بهتر است سهم سادات زیر نظر مجتهد جامع الشرایط برای رفع نیازهای سادات فقیر مصرف گردد و سهم امام علیهالسلام باید زیر نظر مجتهد جامع الشرایط در جهت تعلیم و ترویج مذهب جعفری هزینه گردد. در احادیث شریفه نسبت به پرداختن خمس تأکید زیادی شده است و از آن به حقّ امام علیهالسلام ، سبب تطهیر مال و وسیلهای جهت امتحان ایمان یاد شده است؛ حضرت رضا علیهالسلام در جواب نامه یکی از تاجران شیعه فارس مینویسد: (... اموال تنها از راهی که خداوند مقرّر فرموده است حلال میگردد. همانا خمس، ما را در تقویت دین یاری میکند و نیاز آنان که سرپرستیشان را به عهده داریم و نیز نیاز شیعیان را تأمین میکند و با آن آبرویمان را در مقابل دشمنانمان حفظ میکنیم. پس خمس را از ما دریغ نکنید و خود را از دعای ما محروم نسازید، زیرا پرداختن خمس کلید روزی و سبب آمرزش و پاکی شما از گناه و ذخیره آخرتتان است. مسلمان کسی است که به آنچه با خدا پیمان بسته وفا کند نه آن کسی که با زبان اجابت میکند و در قلب مخالفت مینماید.)(1)
- [آیت الله وحید خراسانی] ترجمه تشهد و سلام الحمد لله اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له یعنی ستایش مخصوص الله است شهادت می دهم که نیست خدایی معبودی مگر الله که یگانه است و شریک ندارد و اشهد ان محمدا عبده و رسوله یعنی و شهادت می دهم که محمد صلی الله علیه واله وسلم بنده او و فرستاده اوست اللهم صل علی محمد و ال محمد یعنی خدایا رحمت بفرست بر محمد و ال محمد و تقبل شفاعته و ارفع درجته یعنی و قبول کن شفاعت پیغمبر را و درجه او را بلند کن السلام علیک ایها النبی و رحمه الله و برکاته یعنی درود و سلام بر تو ای پیغمبر و رحمت و برکات الله بر تو باد السلام علینا و علی عباد الله الصالحین یعنی درود و سلام الله بر ما نمازگزاران و تمام بندگان شایسته او السلام علیکم و رحمه الله و برکاته یعنی درود و سلام و رحمت و برکات الله بر شما باد و مقصود از کلمه شما مراد واقعی از این کلمه باشد هر چند به حسب مستفاد از بعض روایات دو ملک راست و چپ و مومنین می باشد
- [آیت الله وحید خراسانی] اشامیدن شراب و غیر ان از مسکرات حرام است و روایات در مذمت ان بسیار است و در بعضی از انها قریب به این مضامین وارد شده که خداوند معصیت نشده به چیزی که شدیدتر از اشامیدن مسکر باشد و از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام سوال شد ایا اشامیدن شراب بدتر است یا ترک نماز فرمود شرب خمر برای این که شرابخوار در حالتی قرار می گیرد که پروردگار خودرا نمی شناسد و از حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم روایت شده که شراب سر هر گناهی است و در بعضی از روایات اشامیدن شراب اشد از زنا و دزدی شمرده شده است و خداوند شراب را حرام کرده به علت این که ام الخبایث و سر هر شری است و شرابخوار عقل خودرا از دست می دهد پس پروردگار خود را نمی شناسد و هر معصیتی را مرتکب و هر حرمتی را هتک و هر رحم وابسته ای را قطع و هر فاحشه ای را مرتکب می شود
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند کار در روایات به هنگام آشامیدن آب توصیه شده است: 1 آب را بطور مکیدن بیاشامد 2 در روز ایستاده آب بخورد 3 پیش از نوشیدن آب (بسم الله) و بعد آن (الحمد لله) بگوید. 4 آب را به سه نفس بیاشامد، نه یک نفس. 5 از روی میل آب بیاشامد. 6 بعد از نوشیدن آب حضرت امام حسین(علیه السلام) و اهل او را یاد کند و قاتلان ایشان را لعنت نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز میت پنج تکبیر دارد و اگر نمازگزار پنج تکبیر به این ترتیب بگوید کافی است: بعد از نیت و گفتن تکبیر اول بگوید: اَشْهَدُ اَنْ لا إلهَ إلاَّ اللهُ وَ اَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللهِ و بعد از تکبیر دوم بگوید: اللهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد و بعد از تکبیر سوم بگوید: اللهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤمِنینَ وَ الْمُؤمِناتِ و بعد از تکبیر چهارم اگر میت مرد است بگوید: اللهُمَّ اغْفِرْ لِهذَا الْمَیِّتِ و اگر زن است بگوید: اللهُمَّ اغْفِرْ لِهذِهِ الْمَیِّتِ و بعد، تکبیر پنجم را بگوید و بهتر است بعد از تکبیر اول بگوید: اَشْهَدُ اَنْ لا إلهَ إلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِیکَ لَهُ وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ اَرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشیراً وَ نَذیراً بَیْنَ یَدَیِ الساعَةِ و بعد از تکبیر دوم بگوید: اَللهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد وَ بارِکْ عَلی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد وَ ارْحَمْ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد کَاَفْضَلِ مَا صَلَّیْتَ وَ بارَکْتَ وَ تَرَحَّمْتَ عَلی إبْراهیمَ وَ آلِ اِبْراهیمَ إنَّکَ حَمیدٌ مَجیدٌ وَ صَلِّ عَلی جَمیعِ الاْنْبِیاءِ وَ الْمُرْسَلینَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصِّدیقینَ وَ جَمیعِ عِبادِ اللهِ الصالِحینَ بعد از تکبیر سوم بگوید: اَللهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤمِنینَ وَ الْمُؤمِناتِ وَ الْمُسْلِمینَ وَ الْمُسْلِماتِ الاْحْیاءِ مِنْهُمْ وَ الاْمْواتِ تابِعْ بَیْنَنا وَ بَیْنَهُمْ بِالْخَیْراتِ إنَّکَ مُجیبُ الدَّعَواتِ إنَّکَ عَلی کُلِّ شَیْء قَدیرٌ و بعد از تکبیر چهارم اگر میت مرد است بگوید: اَللهُمَّ إنَّ هذا عَبْدُکَ وَ ابْنُ عَبْدِکَ وَ ابْنُ اَمَتِکَ نَزَلَ بِکَ وَ اَنْتَ خَیْرُ مَنْزُول بِهِ اَللهُمَّ اِنا لا نَعْلَمُ مِنْهُ إلا خَیْراً وَ اَنْتَ اَعْلَمُ بِهِ مِنا اَللهُمَّ اِنْ کانَ مُحْسِناً فَزِدْ فی اِحْسانِهِ وَ اِنْ کانَ مُسیئاً فَتَجاوَزْ عَنْهُ وَ اغْفِرْ لَهُ اَللهُمَّ اجْعَلْهُ عِنْدَکَ فی اَعْلی عِلِّیینَ وَاخْلُفْ عَلَی اَهْلِهِ فِی الْغابِرینَ وَ ارْحَمْهُ بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الراحِمینَ و بعد، تکبیر پنجم را بگوید ولی اگر میت زن است بعد تکبیر چهارم بگوید: اَللهُمَّ اِنَّ هذِهِ اَمَتُکَ وَ ابْنَةُ عَبْدِکَ وَ ابْنَةُ اَمَتِکَ نَزَلَتْ بِکَ وَ اَنْتَ خَیْرُ مَنْزُول بِهِ اَللهُمَّ اِنا لا نَعْلَمُ مِنْها إلا خَیْراً وَ اَنْتَ اَعْلَمُ بِها مِنا اَللهُمَّ اِنْ کانَتْ مُحْسِنَةً فَزِدْ فی اِحْسَانِها وَ اِنْ کَانَتْ مُسیئَةً فَتَجاوَزْ عَنْها وَ اغْفِرْ لَها اَللهُمَّ اجْعَلْها عِنْدَکَ فی اَعْلی عِلِّیینَ وَ اخْلُفْ عَلی اَهْلِها فِی الْغابِرینَ وَ ارْحَمْها بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الراحِمینَ و اگر نماز بر چند نفر مرد بخواند، می گوید: اَللّهُمَّ اِنَّ هوُلاءِ عَبیدُکَ وَ اَبْناءُ عَبیدِکَ وَ اَبْناءُ اِمائِکَ نَزَلُوا بِکَ وَ اَنْتَ خَیْرُ مَنْزُول بِهْ... و بقیّه ضمیرها را جمع مذکر می آورد. و در مورد چند زن ضمیرها و اسماء اشاره را به صورت مؤنّث می آورد و در تثنیه به صورت تثنیه.