اگر طبق روایات، یاران امام زمان (عج) 313 نفرند پس بقیه مردم چه نقشی دارند؟
در برخی روایات تعداد یاران امام زمان (عج)، 313 ذکر شده است.[1] امام صادق (ع) فرمود: (گویا نگرم قائم را بر منبر کوفه و 313 نفر یارانش، که پیرامونش گرد آمده‌اند به شمار اهل بدر.[2] در برخی روایات دیگر تعداد یاران امام زمان (عج)، ده هزار بیان شده است.[3] از روایات دیگر استفاده می شودکه امام مهدی (عج)، میان دوازده تا پانزده هزار یاور قیام خواهد کرد.[4] روایات دیگر بدون ذکر تعداد یاران امام، به تعداد انبوهی اشاره می‌کند.[5] در جمع بین این روایات می‌توان یاران امام زمان (عج) را به سه گروه تقسیم نمود: 1) تعدادی از یاران افراد ویژه و اصحاب خاص حضرت مهدی (عج) هستند که 313 نفرند. این تعداد پارسایان، قاطع، دین مدار و ... بوده و فرمانبرترین افراد هستند. اینها در همه زمینه‌ها یاور امام بوده و هسته مرکزی حکومت را تشکیل می‌دهند. در برخی انقلاب‌های دیگر نیز در ابتدا افراد ویژه‌ای وجود دارند که مشاوران امین رهبری بوده و سیاست‌های کلی انقلاب و حکومت را تعیین می‌کنند. در ابتدای شکل‌گیری انقلاب اسلامی ایران افراد خاصی وجود داشت که امام را در شکل‌گیری انقلاب، سپس در تشکل حکومت یاری کردند. 2) تعداد دیگری از یاران امام را کسانی تشکیل می‌دهند که در شکل‌گیری انقلاب و تشکیل حکومت نقش بنیادی دارند، گرچه این تعداد شاید مانند 313 نفر تأثیرگذار نباشند. 3) دسته سوم توده مردم هستند که نقش بنیادی در حکومت عدالت‌گستر و قانون‌مند دارند. مردم ستون فقرات نظام را تشکیل می‌دهند. امام زمان (عج) بعد از تشکیل حکومت و پیروزی بر مخالفان با بهره‌گیری از توده مردم سیاست و استراتژی خویش را اجرا می‌کنند. در یک حکومت جهانی همه مردم حضور داشته و هر کدام نقش ایفا می‌کند. مردم به عنوان شهروندان در حکومت امام زمان (عج) حقوقی دارند که رعایت آنها لازم است. البته نقش آفرینی سه گروه یکسان نبوده و گروه اوّل نقش بیشتری در پیروزی و تشکیل حکومت دارند، زیرا در ابتدا حضرت مهدی (عج) با 313 نفر قیام می‌کنند بعد دیگران به حضرت می‌پیوندند. بعد از تشکیل حکومت جهانی، همه مردم در حکومت نقش آفرینی می‌کنند. پی‌نوشت‌ها: [1]. بحارالانوار، ج 52، ص 341. [2]. شیخ صدوق، کمال الدین و تمام الغمه، ص 672. [3]. نعمانی، الغیبه، ص 307. [4]. سید بن طاووس، الملاحسن والفتن، ص 65. [5]. بحارالانوار، ج 60، ص 316. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
عنوان سوال:

اگر طبق روایات، یاران امام زمان (عج) 313 نفرند پس بقیه مردم چه نقشی دارند؟


پاسخ:

در برخی روایات تعداد یاران امام زمان (عج)، 313 ذکر شده است.[1] امام صادق (ع) فرمود: (گویا نگرم قائم را بر منبر کوفه و 313 نفر یارانش، که پیرامونش گرد آمده‌اند به شمار اهل بدر.[2]
در برخی روایات دیگر تعداد یاران امام زمان (عج)، ده هزار بیان شده است.[3]
از روایات دیگر استفاده می شودکه امام مهدی (عج)، میان دوازده تا پانزده هزار یاور قیام خواهد کرد.[4]
روایات دیگر بدون ذکر تعداد یاران امام، به تعداد انبوهی اشاره می‌کند.[5] در جمع بین این روایات می‌توان یاران امام زمان (عج) را به سه گروه تقسیم نمود:

1) تعدادی از یاران افراد ویژه و اصحاب خاص حضرت مهدی (عج) هستند که 313 نفرند. این تعداد پارسایان، قاطع، دین مدار و ... بوده و فرمانبرترین افراد هستند.
اینها در همه زمینه‌ها یاور امام بوده و هسته مرکزی حکومت را تشکیل می‌دهند. در برخی انقلاب‌های دیگر نیز در ابتدا افراد ویژه‌ای وجود دارند که مشاوران امین رهبری بوده و سیاست‌های کلی انقلاب و حکومت را تعیین می‌کنند. در ابتدای شکل‌گیری انقلاب اسلامی ایران افراد خاصی وجود داشت که امام را در شکل‌گیری انقلاب، سپس در تشکل حکومت یاری کردند.

2) تعداد دیگری از یاران امام را کسانی تشکیل می‌دهند که در شکل‌گیری انقلاب و تشکیل حکومت نقش بنیادی دارند، گرچه این تعداد شاید مانند 313 نفر تأثیرگذار نباشند.

3) دسته سوم توده مردم هستند که نقش بنیادی در حکومت عدالت‌گستر و قانون‌مند دارند. مردم ستون فقرات نظام را تشکیل می‌دهند. امام زمان (عج) بعد از تشکیل حکومت و پیروزی بر مخالفان با بهره‌گیری از توده مردم سیاست و استراتژی خویش را اجرا می‌کنند. در یک حکومت جهانی همه مردم حضور داشته و هر کدام نقش ایفا می‌کند. مردم به عنوان شهروندان در حکومت امام زمان (عج) حقوقی دارند که رعایت آنها لازم است. البته نقش آفرینی سه گروه یکسان نبوده و گروه اوّل نقش بیشتری در پیروزی و تشکیل حکومت دارند، زیرا در ابتدا حضرت مهدی (عج) با 313 نفر قیام می‌کنند بعد دیگران به حضرت می‌پیوندند. بعد از تشکیل حکومت جهانی، همه مردم در حکومت نقش آفرینی می‌کنند.

پی‌نوشت‌ها:
[1]. بحارالانوار، ج 52، ص 341.
[2]. شیخ صدوق، کمال الدین و تمام الغمه، ص 672.
[3]. نعمانی، الغیبه، ص 307.
[4]. سید بن طاووس، الملاحسن والفتن، ص 65.
[5]. بحارالانوار، ج 60، ص 316.

منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین