در مورد علایم ظهور سه مشکل اساسی وجود دارد که باید هر کدام مورد بررسی دقیق قرار گیرد: 1- اثبات علامت به دلیل معتبر. 2- خارج کردن علامت از قالب غموض و ابهام . 3- کشف قواعد یقین برای اثبات یا نفی تحقق علامت در خارج . برای اثبات صحت روایات علایم ظهور و تمییز آنها از روایات جعلی ، اعتماد بر افراد ثقه و اطمینان به صدور روایات از معصوم کافی است ، زیرا روایات علایم ظهور برخی متواتر یا مستفیض یا صحیح و معتبرند ، و برخی دیگر گر چه ضعیف السند است ولی مؤ یدات و شواهدی بر صحت در روایات دیگر دارد که با سند صحیح وارد شده است . راه روشن شدن علامت ظهور به دو نوع امکان پذیر است : الف : اصول علمی ، که در مورد روایات فقهی نیز مورد استفاده واقع می گردد. ب : مقدمات علمی ، که مربوط به خصوص علایم ظهور است و مهم ترین آنها: تاریخ جغرافیا ، علم حساب و جمل و اصطلاحات مربوط به علایم ظهور است . و برای کشف اثبات یا نفی علامتی در خارج می توان قواعدی را بیان داشت تا با اعمال آنها به حقیقت امر پی برد: 1- اوصاف آن علامت را به صورت دقیق در نظر گرفته و بر خارج تطبیق نمود. 2- با دلیل ثابت شود که آن علامت زمان سابق در خارج تحقق نیافته است . 3- احتمال تحقق آن را در زمان آینده نفی کند. منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
در مورد علایم ظهور سه مشکل اساسی وجود دارد که باید هر کدام مورد بررسی دقیق قرار گیرد:
1- اثبات علامت به دلیل معتبر.
2- خارج کردن علامت از قالب غموض و ابهام .
3- کشف قواعد یقین برای اثبات یا نفی تحقق علامت در خارج .
برای اثبات صحت روایات علایم ظهور و تمییز آنها از روایات جعلی ، اعتماد بر افراد ثقه و اطمینان به صدور روایات از معصوم کافی است ، زیرا روایات علایم ظهور برخی متواتر یا مستفیض یا صحیح و معتبرند ، و برخی دیگر گر چه ضعیف السند است ولی مؤ یدات و شواهدی بر صحت در روایات دیگر دارد که با سند صحیح وارد شده است .
راه روشن شدن علامت ظهور به دو نوع امکان پذیر است :
الف : اصول علمی ، که در مورد روایات فقهی نیز مورد استفاده واقع می گردد.
ب : مقدمات علمی ، که مربوط به خصوص علایم ظهور است و مهم ترین آنها: تاریخ جغرافیا ، علم حساب و جمل و اصطلاحات مربوط به علایم ظهور است .
و برای کشف اثبات یا نفی علامتی در خارج می توان قواعدی را بیان داشت تا با اعمال آنها به حقیقت امر پی برد:
1- اوصاف آن علامت را به صورت دقیق در نظر گرفته و بر خارج تطبیق نمود.
2- با دلیل ثابت شود که آن علامت زمان سابق در خارج تحقق نیافته است .
3- احتمال تحقق آن را در زمان آینده نفی کند.
منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
- [سایر] نشانه های ظهور کدامند؟
- [سایر] علائم ظهور جیست ؟
- [سایر] علائم ظهور جیست ؟
- [سایر] آیا درست است که علائم ظهور امام زمان(عج) پدیدار گشته و ظهور آقا نزدیک است؟ علائم ظهور چه چیزهایی است؟
- [سایر] منظور از نشانههای ظهور چیست؟
- [سایر] منظور از نشانه های ظهور چیست؟
- [سایر] منظور از نشانههای ظهور چیست؟
- [سایر] چه فرقی بین علایم ظهور و شرایط ظهور است ؟
- [سایر] منظور از نشانههای ظهور چیست؟
- [سایر] نشانه های ظهور برای چه بیان شده اند ؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر به گفته کسی که میگوید مغرب شده افطار کند و بعد بفهمد مغرب نبوده است، قضا بر او واجب میشود و اگر با این که خودش میتوانسته بررسی کند، بررسی نکرده باشد، باید کفّاره نیز بپردازد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که میتواند زکات را به مستحق برساند، اگرندهد و زکات از بین برود، باید عوض آن را بدهد، مگر این که به خاطر غرض صحیحی پرداخت آن را به تأخیر انداخته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مالی که برای فطره کنار گذاشته از بین برود، چنانچه دسترسی به فقیر داشته و دادن فطره را تأخیر انداخته باشد، باید عوض آن را بدهد، مگر آن که برای تأخیر انداختن، غرض صحیحی داشته باشد و اگر دسترسی به فقیر نداشته، ضامن نیست، مگر آن که در نگهداری آن کوتاهی کرده باشد.
- [آیت الله مظاهری] گوشتها، مرغها و ماهیهایی که در بازار مسلمانها موجود است اگر شک کنیم که حلال است یا نه، محکوم به حلّیّت است و اگر بدانیم از بلاد کفر آوردهاند و احتمال بدهیم که بررسی کردهاند نیز محکوم به حلّیّت است، اگر بدانیم بررسی نکردهاند پاک است ولی خوردن آن حرام است، و چنانچه بدانیم ذبح شرعی نشده است علاوه بر اینکه خوردن آن حرام است نجس هم میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر هنگام غسل شک کند چیزی که مانع از رسیدن آب است در بدن او هست یا نه، چنانچه شک او منشأ عقلایی داشته باشد، باید بررسی کند تا مطمئن شود که مانعی نیست.
- [آیت الله سیستانی] اگر نوشتهای به امضاء یا مهر میت ببینند، چنانچه قرائنی باشد که ظهور در وصیّت داشته باشد باید به آن عمل شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .در خرید و فروش نسیه، پس از گذشت مقداری از مدت , اگر فروشنده با کم کردن بخشی از طلب خود بخواهد بقیه را دریافت کند و خریدار با این پیشنهاد موافق باشد, اشکالی ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] فروختن میوه یک سال قبل از ظهور ان بدون ضمیمه جایز نیست و فروختن میوه دو سال یا بیشتر از ان و همچنین فروختن میوه یک سال با ضمیمه جایز است و بعد از ظهور ان پیش از ان که دانه ببندد و گلش بریزد احتیاط مستحب ان است که چیزی از حاصل زمین مانند سبزیها یا مال دیگری با ان بفروشند و یا میوه بیشتر از یک سال را به او بفروشند
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر احتمال دهد چرک یا چیز دیگری در ابروها و گوشههای چشم و لب او هست که نمیگذارد آب به آنها برسد، چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا باشد، باید پیش از وضو بررسی کند که اگر هست برطرف کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .داد و ستد گوشت , پیه و پوستی که از دست مسلمان در سرزمین اسلامی گرفته شود , صحیح است و اگر معلوم باشد که مسلمان آن را از کافر بدون بررسی گرفته است , چون کشته شدن آن به دستور اسلامی ثابت نشده، صحیح نیست . البته اگر منفعتی داشته باشد که کاربرد آن , مشروط به پاک بودن نباشد, اشکال ندارد.