مسجد مقدس جمکران در عصر ائمه(علیهم السلام) ساخته نشده است، بلکه در زمان امامت خود امام زمان(علیه السلام) و به دستور خود ایشان در سال 373 یا 393 هجری قمری بنا گردیده است.(بیش از هزار سال قدمت دارد و اوایل غیبت کبری ساخته شده است). در مورد دیدار امام در مسجد جمکران باید گفت: ما در روایتی نداریم که اگر فلان کار را انجام دهید، میشود امام را در مسجد جمکران دید؛ بلکه بعضی از بزرگان و یا افراد صالح چنین گفتهاند که اگر کسی چهل شب چهارشنبه به جمکران برود، توفیق دیدار امام زمان(علیه السلام) را پیدا میکند. بنابراین چون روایت نیست، نمیتوان گفت حتما نتیجه بخش است. البته میتوان این کار را انجام داد، اما چون مسجد به فرمان امام زمان ساخته شده و به نام ایشان است، برای عبادت و ایجاد رابطه معنوی با آن حضرت مکان بسیار مناسب و خوبی است.
مسجد مقدس جمکران در عصر ائمه(علیهم السلام) ساخته نشده است، بلکه در زمان امامت خود امام زمان(علیه السلام) و به دستور خود ایشان در سال 373 یا 393 هجری قمری بنا گردیده است.(بیش از هزار سال قدمت دارد و اوایل غیبت کبری ساخته شده است).
در مورد دیدار امام در مسجد جمکران باید گفت: ما در روایتی نداریم که اگر فلان کار را انجام دهید، میشود امام را در مسجد جمکران دید؛ بلکه بعضی از بزرگان و یا افراد صالح چنین گفتهاند که اگر کسی چهل شب چهارشنبه به جمکران برود، توفیق دیدار امام زمان(علیه السلام) را پیدا میکند. بنابراین چون روایت نیست، نمیتوان گفت حتما نتیجه بخش است.
البته میتوان این کار را انجام داد، اما چون مسجد به فرمان امام زمان ساخته شده و به نام ایشان است، برای عبادت و ایجاد رابطه معنوی با آن حضرت مکان بسیار مناسب و خوبی است.
- [سایر] در شب ضربت خوردن حضرت امیر حسنین در مسجد نبودند خواهشمند است در خصوص عدم حضور آنها در نماز جماعت اول وقت توضیح بدهید ؟
- [سایر] قضیه چاه مقدس مسجد جمکران چیست؟
- [سایر] کیفیت نماز مسجد مقدس جمکران چگونه است؟
- [سایر] تاریخچة مسجد مقدس جمکران را بنویسید.
- [سایر] آیا نماز تحیتی که در مسجد جمکران خوانده می شود دستور کلی برای همه مساجد است یا اختصاص به مسجد جمکران دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا شخص جنب میتواند نقش روی بلیط اتوبوسهای شهری در قم را که گنبد حضرت معصومه علیهاالسلام و مسجد مقدّس جمکران است، لمس کند؟
- [سایر] چرا مردم شبهای چهارشنبه بیشتر به مسجد مقدس جمکران میروند؟
- [سایر] تاریخچه مسجد مقدس جمکران و کیفیت نماز آن چیست؟
- [سایر] آیا شب چهارشنبه به مسجد جمکران رفتن مدرکی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا اعتکاف در مسجد مقدس جمکران صحیح است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است با کسی که اعتنایی به حضور در مسجد ندارد, پیوند مود?ت برقرار نشود و با او هم غذا نشوند و مشورت نکنند و ازدواج ننمایند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای زنها بهتر آن است که نماز را در خانه و اطاق اختصاصی خود بخوانند. ولی اگر نماز در مسجد به هر جهتی غیر از مسجد بودن فضیلت بر نماز در خانه را داشته باشد مثل این که در مسجد جماعت است یا حضور قلب بیشتری وجود دارد بهتر است زنان برای درک این فضیلت با حجاب کامل به مسجد بروند. و اگر راهی برای یادگرفتن احکام و مسائل اسلامی جز از طریق رفتن به مسجد وجود ندارد واجب است به مسجد بروند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرشی را که برای حسینیه وقف کرده اند نمی توان برای نماز به مسجد ببرند و اگر ندانند آن فرش مخصوص حسینیه است یا نه، باز بردن آن به جای دیگر صحیح نیست، همچنین سایر اموال وقف، حتی مهر نماز مسجدی را به مسجد دیگری نمی توان برد.
- [آیت الله جوادی آملی] .احداث مسجد و تعمیر مسجدی که نزدیک به ویرانی باشد مستحب است و اگر مسجدی بر اثر مرور زمان یا حوادث طبیعی به گونه ای ویران شود که تع میر آن ممکن نباشد، می توان آن را خراب و نوسازی کرد , چنانکه در صورت نیاز نمازگزاران، می توان مسجد کوچک را خراب کرده و به صورت مسجد بزرگ نوسازی نمود و به ثواب خاص مسجدسازی نایل آمد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] این نماز در زمان حضور امام(علیه السلام) واجب است و باید به جماعت خوانده شود، ولی در زمان ما که امام(علیه السلام) غایب است مستحب می باشد و می توان آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در زمان حضور امام علیهالسلام واجب است انسان در روز جمعه به جای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند؛ ولی در زمان غیبت حضرت، خواندن نماز ظهر در وقت امکان حضور در نماز جمعه با شرایط معتبر خلاف احتیاط است، همچنان که اگر نماز جمعه خواند بنا بر احتیاط به آن اکتفا نکرده بلکه باید نماز ظهر را هم بخواند.
- [امام خمینی] مسافر می تواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. ولی اگر بخواهد در جایی که اول جزو این مساجد نبوده و بعد به این مساجد اضافه شده نماز بخواند احتیاط مستحب آن است که شکسته بخواند اگر چه اقوی، صحت تمام است و نیز مسافر می تواند در حرم و رواق حضرت سید الشهدا علیه السلام بلکه در مسجد متصل به حرم نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] فرشی را که برای حسینیه وقف کرده اند، نمی شود برای نماز به مسجد ببرند، اگر چه آن مسجد نزدیک حسینیه باشد و اگر ندانند آن فرش مخصوص حسینیّه است یا نه باز بردن آن بجای دیگر صحیح نیست همچنین سایر اموال وقف حتی مهر نماز مسجدی را به مسجد دیگری نمی توان برد.
- [آیت الله اردبیلی] (اِعتکاف) آن است که انسان به قصد عبادت کردن در مسجد بماند؛ بلکه اگر تنها با ماندن در مسجد نیز قصد عبادت کند، کافی است، هرچند عبادت دیگری انجام ندهد. اعتکاف عمل مستحبّی است که درباره آن بسیار سفارش شده است. روایت شده است که رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرمودند: (اعتکاف ده روز در ماه رمضان معادل دو حجّ و دو عمره است)(1) و نیز روایت شده که خود آن حضرت دهه آخر ماه رمضان در مسجد اعتکاف میکردند(2).
- [آیت الله سبحانی] مسافر می تواند در مسجدالحرام و مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله وسلم) و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند و تمام افضل و شکسته احوط است. ولی اگر بخواهد در جائی که اول، جزء این مساجد نبوده و بعد از زمان ائمه(علیهم السلام) به این مساجد اضافه شده نماز بخواند، باید شکسته بخواند و نیز مسافر می تواند در حرم حضرت سیدالشهداء(علیه السلام)در شعاع 25 ذراع(تقریباً 11متر) از ضریح مقدس نماز را تمام بخواند.