عبادات و ادعیه توقیفی هستند به این معنا که هر کدام از آنها آثاری دارند که ترتب آن آثار بر آن مبتنی است به این که آن عمل به همان نحو انجام شود مثل این که پزشک حاذقی برای مریضی دارویی تجویز می کند و به او می گوید باید روزی سه وعده بخوری این مریض حق ندارد روزی چهار یا پنج مرتبه و یا یک یا دو وعده بخورد که در آن صورت آن اثر مورد انتظار را نخواهد داشت . یونس بن عبد الرحمن از عبد اللَّه بن سنان روایت کرده که حضرت صادق (ع) فرمود: به این زودی برای شما شبههای پیش خواهد آمد که نه علم خروج از آن را دارید و نه امامی (حاضر) هست که شبهه را برای شما حل کند، و در سرگردانی خواهید ماند افرادی که بخواهند از این گونه شبهات رهائی پیدا کنند باید دعای غریق را بخوانند، گوید: عرض کردم دعای غریق کدام است؟ فرمود: می گوئی: (یا اللَّه یا رحمان یا رحیم، یا مقلّب القلوب ثبّت قلبی علی دینک) گفتم: (یا مقلّب القلوب و الابصار ثبّت قلبی علی دینک) فرمود: خداوند مقلب قلوب و ابصار هست و لیکن همان طور که من دستور دادم قرائت کن و بگو: (یا مقلّب القلوب ثبّت قلبی علی دینک)[1] بنابر این نمازها و ادعیه وارده به همان سبک و در همان زمان و مکان و شرایط خاصی که وارد شده باید بجا آورده شود. مرحوم شیخ عباس قمی (ره)برای اعمال مسجد مقدس جمکران چهار رکعت نماز ذکر می کند که دو رکعت آن، نماز تحیّت و دو رکعت دیگر، نماز امام زمان(ع) است که نماز امام زمان (ع) برای بعد از نصف شب جمعه برای گرفتن حاجت نیز ذکر شده است.[2] نتیجه این که نماز تحیتی که در مسجد جمکران خوانده می شود دستور کلی برای همه مساجد نیست، بلکه فقط اختصاص به مسجد جمکران دارد. [1] زندگانی چهارده معصوم (ع)، متن، ص 557؛ کمال الدین-ترجمه کمرهای، ج2، ص 21. [2] قمی، عباس، مفاتیح الجنان، فهرست باقیات الصالحات، ص 474.
آیا نماز تحیتی که در مسجد جمکران خوانده می شود دستور کلی برای همه مساجد است یا اختصاص به مسجد جمکران دارد؟
عبادات و ادعیه توقیفی هستند به این معنا که هر کدام از آنها آثاری دارند که ترتب آن آثار بر آن مبتنی است به این که آن عمل به همان نحو انجام شود مثل این که پزشک حاذقی برای مریضی دارویی تجویز می کند و به او می گوید باید روزی سه وعده بخوری این مریض حق ندارد روزی چهار یا پنج مرتبه و یا یک یا دو وعده بخورد که در آن صورت آن اثر مورد انتظار را نخواهد داشت . یونس بن عبد الرحمن از عبد اللَّه بن سنان روایت کرده که حضرت صادق (ع) فرمود: به این زودی برای شما شبههای پیش خواهد آمد که نه علم خروج از آن را دارید و نه امامی (حاضر) هست که شبهه را برای شما حل کند، و در سرگردانی خواهید ماند افرادی که بخواهند از این گونه شبهات رهائی پیدا کنند باید دعای غریق را بخوانند، گوید: عرض کردم دعای غریق کدام است؟ فرمود: می گوئی: (یا اللَّه یا رحمان یا رحیم، یا مقلّب القلوب ثبّت قلبی علی دینک) گفتم: (یا مقلّب القلوب و الابصار ثبّت قلبی علی دینک) فرمود: خداوند مقلب قلوب و ابصار هست و لیکن همان طور که من دستور دادم قرائت کن و بگو: (یا مقلّب القلوب ثبّت قلبی علی دینک)[1] بنابر این نمازها و ادعیه وارده به همان سبک و در همان زمان و مکان و شرایط خاصی که وارد شده باید بجا آورده شود. مرحوم شیخ عباس قمی (ره)برای اعمال مسجد مقدس جمکران چهار رکعت نماز ذکر می کند که دو رکعت آن، نماز تحیّت و دو رکعت دیگر، نماز امام زمان(ع) است که نماز امام زمان (ع) برای بعد از نصف شب جمعه برای گرفتن حاجت نیز ذکر شده است.[2] نتیجه این که نماز تحیتی که در مسجد جمکران خوانده می شود دستور کلی برای همه مساجد نیست، بلکه فقط اختصاص به مسجد جمکران دارد.
[1] زندگانی چهارده معصوم (ع)، متن، ص 557؛ کمال الدین-ترجمه کمرهای، ج2، ص 21. [2] قمی، عباس، مفاتیح الجنان، فهرست باقیات الصالحات، ص 474.
- [سایر] کیفیت نماز مسجد مقدس جمکران چگونه است؟
- [سایر] تاریخچه مسجد مقدس جمکران و کیفیت نماز آن چیست؟
- [سایر] روایت نماز مسجد مقدس جمکران را به طور کامل بیان کنید.
- [سایر] قضیه چاه مقدس مسجد جمکران چیست؟
- [سایر] تاریخچة مسجد مقدس جمکران را بنویسید.
- [سایر] چرا مردم شبهای چهارشنبه بیشتر به مسجد مقدس جمکران میروند؟
- [سایر] آیا شب چهارشنبه به مسجد جمکران رفتن مدرکی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا اعتکاف در مسجد مقدس جمکران صحیح است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اعتکاف در زیر زمین مسجد مقدس جمکران جایز (صحیح)است
- [آیت الله مکارم شیرازی] نظر معظم له در مورد اسناد مسجد مقدّس جمکران چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در اثناء نماز عصر شک کند که آیا نماز ظهر را خوانده یا نه، باید به همان دستور که در مسأله قبل گفته شد عمل کند، یعنی نیت را به ظهر برگرداند و بعداً عصر را بخواند، همچنین اگر در وسط نماز عشاء شک کند که نماز مغرب را خوانده یا نه، باید به دستور گذشته عمل کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است نماز عید را در صحرا بخوانند، ولی در مکّه مستحبّ است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند، ولی در مکّه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله خوئی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند؛ ولی در مکّه مکرّمه، مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله اردبیلی] از یازده رکعت نافله شب، هشت رکعت آن باید به نیّت نافله شب، دو رکعت به نیّت نماز شَفْع و یک رکعت به نیّت نماز وَتْر خوانده شود. دستور کامل نافله شب در کتابهای ادعیه گفته شده است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند؛ ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.