مطالعه منابع تاریخی تعداد قابل توجهی از رفتارهای توام با رحمت پیامبر را در اختیار خواننده قرار میدهد بخصوص اگر این رفتارها با کردار مشرکان مقایسه شود این تعداد به حد زیادی افزایش مییابد که در ادامه به عنوان نمونه به صورت خلاصه به موارد مقایسهای که شاید استخراج آنها اندکی دشوار به نظر آید، اشاره میگردد: - در حالی که قریش گاه مسلمانان اسیر را میکشت و یا بدن آنان را مثله مینمود پیامبر خدا دستور میداد تا با اسیران مدارا کرده، هر آنچه را که خود میخورند به آنان نیز بدهند و در برابر گرفتن فدیه آنان را آزاد و کسانی که توانایی پرداخت فدیه را نیز نداشتند در صورت آموختن سواد به ده نفر از مسلمانان آزاد مینمود.[1] - قریشیان بزرگترین دشمنان اسلام، سرسخت ترین شکنجهگران و به راه اندازنده جنگهای متعدد بر ضد پیامبر خدا بودند. آنان تعداد زیادی از مسلمانان ( از جمله حمزه سید الشهدا) را به شهادت رسانده بودند. با این همه وقتی پیامبر در فتح مکه بر آنان غلبه پیدا کرد از آنان انتقام نگرفت و در برابر فریاد مسلمانان که میگفتند: امروز روز انتقام است، فرمودند: بلکه امروز روز بخشش است.[2] - در عصری که در غالب سرزمینها و حکومتهای موجود در سرتاسر جهان، به زن به عنوان یک موجود پست، کالایی برای داد و ستد، حیوانی انسان نما، وسیلهای برای خوش گذرانی و رفع شهوات مردان و ... نگاه میشد او زن را انسانی با جنسیتی دیگر، شریک زندگی مردان، گل و ... نامید. جایگاه آنان را رفیع و مقامشان را تا بدانجا بالا برد که بهشت را زیر پای مادران قرار داد.[3] - بر خلاف سایر پادشاهان و قدرت طلبان جهان آن روز که جنگ ابزاری برای کشورگشایی، کسب غنایم، سیطره بر ملتها و به بردگی کشاندن انسانها بود، نامه پیامبر به پادشاهان و امپراطوران آن عصر به سلام و صلح مزین بود.[4] در پایان ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد: گاه تاریخ از دل منابع روایی و گاه از بین متون حدیثی و در مواردی از لابلای کتب تفاسیر و امثال آن استخراج میشود. تاریخی بودن یک گزارش الزاما به این معنا نیست که حتما باید در منابعی موجود باشد که از ابتدا تا انتهای آن تنها به مباحث تاریخی اشاره دارد. چه بسا ناب ترین گزارشهای تاریخی، از لابلای متون جغرافیایی و یا فقهی استخراج میشوند. پی نوشت: [1] . برای مطالعه بیشتر در این مورد میتوانید به کتاب زیر که از قدیمیترین منابع تاریخی است مراجعه فرمایید: ابن هشام(م 218)، زندگانی محمد پیامبر اسلام، (ترجمه السیره النبویه، ترجمه سید هاشم رسولی، تهران، انتشارات کتابچی، چ پنجم ، 1375ش)، ج2، ص136 به بعد ذیل حادثه رجیع. [2] . ابن هشام(م 218)، زندگانی محمد پیامبر اسلام، (ترجمه السیره النبویه، ترجمه سید هاشم رسولی، تهران، انتشارات کتابچی، چ پنجم ، 1375ش)، ج2، ص255 به بعد. [3] . زرکلی، الاعلام، ج6، ص219. [4] . مطهر بن طاهر مقدسی، آفرینش و تاریخ، ترجمه محمد رضا شفیعی کدکنی، تهران، آگه، چ اول، 1374ش، ج2، ص707. منبع:سایت انوار طاها
مطالعه منابع تاریخی تعداد قابل توجهی از رفتارهای توام با رحمت پیامبر را در اختیار خواننده قرار میدهد بخصوص اگر این رفتارها با کردار مشرکان مقایسه شود این تعداد به حد زیادی افزایش مییابد که در ادامه به عنوان نمونه به صورت خلاصه به موارد مقایسهای که شاید استخراج آنها اندکی دشوار به نظر آید، اشاره میگردد:
- در حالی که قریش گاه مسلمانان اسیر را میکشت و یا بدن آنان را مثله مینمود پیامبر خدا دستور میداد تا با اسیران مدارا کرده، هر آنچه را که خود میخورند به آنان نیز بدهند و در برابر گرفتن فدیه آنان را آزاد و کسانی که توانایی پرداخت فدیه را نیز نداشتند در صورت آموختن سواد به ده نفر از مسلمانان آزاد مینمود.[1]
- قریشیان بزرگترین دشمنان اسلام، سرسخت ترین شکنجهگران و به راه اندازنده جنگهای متعدد بر ضد پیامبر خدا بودند. آنان تعداد زیادی از مسلمانان ( از جمله حمزه سید الشهدا) را به شهادت رسانده بودند.
با این همه وقتی پیامبر در فتح مکه بر آنان غلبه پیدا کرد از آنان انتقام نگرفت و در برابر فریاد مسلمانان که میگفتند: امروز روز انتقام است، فرمودند: بلکه امروز روز بخشش است.[2]
- در عصری که در غالب سرزمینها و حکومتهای موجود در سرتاسر جهان، به زن به عنوان یک موجود پست، کالایی برای داد و ستد، حیوانی انسان نما، وسیلهای برای خوش گذرانی و رفع شهوات مردان و ... نگاه میشد او زن را انسانی با جنسیتی دیگر، شریک زندگی مردان، گل و ... نامید. جایگاه آنان را رفیع و مقامشان را تا بدانجا بالا برد که بهشت را زیر پای مادران قرار داد.[3]
- بر خلاف سایر پادشاهان و قدرت طلبان جهان آن روز که جنگ ابزاری برای کشورگشایی، کسب غنایم، سیطره بر ملتها و به بردگی کشاندن انسانها بود، نامه پیامبر به پادشاهان و امپراطوران آن عصر به سلام و صلح مزین بود.[4]
در پایان ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد: گاه تاریخ از دل منابع روایی و گاه از بین متون حدیثی و در مواردی از لابلای کتب تفاسیر و امثال آن استخراج میشود. تاریخی بودن یک گزارش الزاما به این معنا نیست که حتما باید در منابعی موجود باشد که از ابتدا تا انتهای آن تنها به مباحث تاریخی اشاره دارد. چه بسا ناب ترین گزارشهای تاریخی، از لابلای متون جغرافیایی و یا فقهی استخراج میشوند.
پی نوشت:
[1] . برای مطالعه بیشتر در این مورد میتوانید به کتاب زیر که از قدیمیترین منابع تاریخی است مراجعه فرمایید: ابن هشام(م 218)، زندگانی محمد پیامبر اسلام، (ترجمه السیره النبویه، ترجمه سید هاشم رسولی، تهران، انتشارات کتابچی، چ پنجم ، 1375ش)، ج2، ص136 به بعد ذیل حادثه رجیع.
[2] . ابن هشام(م 218)، زندگانی محمد پیامبر اسلام، (ترجمه السیره النبویه، ترجمه سید هاشم رسولی، تهران، انتشارات کتابچی، چ پنجم ، 1375ش)، ج2، ص255 به بعد.
[3] . زرکلی، الاعلام، ج6، ص219.
[4] . مطهر بن طاهر مقدسی، آفرینش و تاریخ، ترجمه محمد رضا شفیعی کدکنی، تهران، آگه، چ اول، 1374ش، ج2، ص707.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] آیا حضرت زهرا (س) در منابع تاریخی اهل سنت جایگاهی نظیر منابع شیعه در نزد پیامبر (ص) دارد؟
- [سایر] آیا حضرت زهرا (س) در منابع تاریخی اهل سنت جایگاهی نظیر منابع شیعه در نزد پیامبر (ص) دارد؟
- [سایر] آیا حضرت زهرا سلام الله علیها در منابع تاریخی اهل سنت جایگاهی نظیر منابع شیعه در نزد پیامبر صلی الله علیه و آله دارد؟
- [سایر] شبهه: در منابع تاریخی، در خواب ماندن پیامبر (ص) برای نماز صبح، منعکس شده که جای شگفتی دارد.
- [سایر] چه طرح معتدلی میتوان درباره جامعیت اندیشه اسلامی ارایه نمود؟
- [سایر] چرا طرح معتدلی میتوان دربارهی جامعیت اندیشهی اسلامی ارایه نمود؟
- [سایر] چگونه میتوان فلسفه نبوت و آمدن انبیاء را درک نمود و در جامعة فعلی نیز کاربرد آن را فهمید؟
- [سایر] چگونه میتوان فلسفه نبوت و آمدن انبیاء را درک نمود و در جامعة فعلی نیز کاربرد آن را فهمید؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا با صرف ارائه عکسی که حضور دو مرد و دو زن را به صورت برهنه بودن سر زنان نشان میدهد، میتوان تلقّی ارتباط نا مشروع نمود؟
- [سایر] طولانی بودن عمر حضرت ولی عصر (عج) را با استناد به منابع مورد قبول ثابت کنید.
- [آیت الله اردبیلی] بدهی مدّتدار را میتوان با رضایت دو طرف و با کم کردن مقداری از آن، زودتر پرداخت نمود.
- [آیت الله اردبیلی] (اَشْهَدُ أنْ لا إلهَ إلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ) یعنی: (شهادت میدهم که هیچ معبودی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد.) (وَأشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ) یعنی: (شهادت میدهم که محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم بنده خدا و فرستاده اوست.) (أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ) یعنی: (خدایا بر محمد و آل محمد رحمت فرست.) (وَتَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَارْفَعْ دَرَجَتَهُ) یعنی: (و شفاعت پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم را قبول کن و مقام آن حضرت را نزد خود بلند فرما.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکَ أیُّهَا النَّبِیُّ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام بر تو ای پیامبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْنا وَعَلی عِبادِ اللّهِ الصّالِحینَ) یعنی: (سلام خداوند بر ما نمازگزاران و تمام بندگان نیکوکار او باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما باد.)
- [آیت الله اردبیلی] از هر زنی بجز زنانی که ازدواج با آنان حرام است و در مسائل آینده بیان خواهد شد و زنانی که در عدّه هستند یا در حال احرامند، میتوان خواستگاری نمود.
- [آیت الله مظاهری] کسی را که عذری دارد و نشسته یا با تیمّم یا جبیره نماز میخواند نمیشود برای نمازهای میّت اجیر کرد امّا اگر نقص عضو داشته باشد میتوان او را اجیر نمود.
- [آیت الله مظاهری] موقعی انسان میتواند مشغول نماز شود که اطمینان کند وقت داخل شده است یا یک نفر ثقه به داخل شدن وقت خبر دهد. بنابراین اذان انسان وقت شناس و مورد اطمینان کافی است چنانکه به گفته منجّم ثقه هم میتوان اکتفا نمود.
- [آیت الله خوئی] موقعی انسان میتواند مشغول نماز شود: که یقین کند وقت داخل شده است، یا دو مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهند. بلکه باذان شخصی که وقتشناس و مورد اطمینان باشد یا به خبر دادن او به دخول وقت نیز میتوان اکتفا نمود.
- [آیت الله اردبیلی] آخرین وقتی که میتوان برای روزه مستحبّی نیّت نمود، هنگامی است که به اندازه نیّت کردن به مغرب وقت باقیمانده باشد، بنابراین اگر تا این هنگام عملی که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد و نیّت روزه مستحبّی کند، روزه او صحیح است.
- [آیت الله بهجت] بعد از مرگ انسان، میتوان برای نماز و عبادتهای دیگر او که در زمان حیات بهجا نیاورده دیگری را اجیر نمود، یعنی به کسی مزد دهند که آنها را بهجا آورد و اگر او بدون مزد هم آنها را انجام دهد صحیح و مجزی است و در این صورت بر وصی یا ولی اجیر گرفتن لازم نیست.
- [آیت الله سیستانی] موقعی انسان میتواند مشغول نماز شود که یقین کند وقت داخل شده است ، یا دو مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهند ، بلکه به اذان و به خبر شخصی که مکلف بداند شدیداً مراعات دخول وقت را میکند چنانچه موجب اطمینان شود نیز میتوان اکتفا نمود .
- [آیت الله اردبیلی] اقرار به چیزی که عقلاً یا عادتا محال باشد یا بر حسب شرع صحیح نباشد، مؤثر نیست؛ بنابر این اقرار باید به چیزی باشد که دارای اثر و حکم شرعی است، مانند اقرار به مال موجود یا بدهکاری یا منفعت یا کار و یا حقّی که میتوان اقرار کننده را ملزم به انجام یا ادَای آن نمود و یا اقرار به گناهی که میتوان او را به مجازات آن محکوم کرد، پس اقرار به بدهکاری مبلغی که بابت قمار و مانند آن است اعتباری ندارد.