پیشروی ارتش عراق در خاک ایران در ابتدای جنگ و اشغال برخی مناطق ایران، باعث شد مشتریان نفت به دلیل بی‌ثباتی اوضاع، تمایلی به خرید نفت ایران نشان ندهند. آزادسازی مناطق اشغالی ایران در توجه کشورهای دیگر به ایران مؤثر بود و آنان دریافتند که ایران بر اوضاع مسلط شده و از شکست رهایی یافته است. بعد از آزادی بستان در آذر 1360 )عملیات طریق القدس( به تدریج شاهد بهبود وضعیت اقتصادی کشور و تمایل بیشتر خریداران نفت برای بستن قرار داد تجاری با ایران بودیم. آزادی خرمشهر و اخراج دشمن متجاوز از خاک ایران، این روند اقتصادی را بهبود بخشید طوری که تولید و صدور نفت ایران و در نتیجه درآمد ملی و تولید ناخالص داخلی افزایش چشمگیری یافت. اما در زمانی که ایران عملیات‌های موفقی را در عمق خاک عراق انجام داد و شکست عراق در جنگ محرز شد، با فشار آمریکا کشورهای اروپایی و ژاپن از خرید نفت ایران امتناع کردند. به این ترتیب هر چند موفقیت‌های اولیه ایران در جبهه‌ها، در افزایش مشتری‌ها و خرید نفت از ایران مؤثر بود، اما پیروزی‌های بعدی ایران که نوید شکست کامل عراق را می‌داد، به یک عامل منفی در فروش نفت تبدیل شد و کشورهای اروپایی و ژاپن برای تحت فشار قرار دادن ایران و در جهت سیاست آمریکا علیه ایران، تمایل چندانی به خرید نفت از ایران نداشتند. منبع: جنگ ایران و عراق، پرسشها و پاسخها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
پیشروی ارتش عراق در خاک ایران در ابتدای جنگ و اشغال برخی مناطق ایران، باعث شد مشتریان نفت به دلیل بیثباتی اوضاع، تمایلی به خرید نفت ایران نشان ندهند. آزادسازی مناطق اشغالی ایران در توجه کشورهای دیگر به ایران مؤثر بود و آنان دریافتند که ایران بر اوضاع مسلط شده و از شکست رهایی یافته است. بعد از آزادی بستان در آذر 1360 )عملیات طریق القدس( به تدریج شاهد بهبود وضعیت اقتصادی کشور و تمایل بیشتر خریداران نفت برای بستن قرار داد تجاری با ایران بودیم. آزادی خرمشهر و اخراج دشمن متجاوز از خاک ایران، این روند اقتصادی را بهبود بخشید طوری که تولید و صدور نفت ایران و در نتیجه درآمد ملی و تولید ناخالص داخلی افزایش چشمگیری یافت.
اما در زمانی که ایران عملیاتهای موفقی را در عمق خاک عراق انجام داد و شکست عراق در جنگ محرز شد، با فشار آمریکا کشورهای اروپایی و ژاپن از خرید نفت ایران امتناع کردند. به این ترتیب هر چند موفقیتهای اولیه ایران در جبههها، در افزایش مشتریها و خرید نفت از ایران مؤثر بود، اما پیروزیهای بعدی ایران که نوید شکست کامل عراق را میداد، به یک عامل منفی در فروش نفت تبدیل شد و کشورهای اروپایی و ژاپن برای تحت فشار قرار دادن ایران و در جهت سیاست آمریکا علیه ایران، تمایل چندانی به خرید نفت از ایران نداشتند.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسشها و پاسخها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
- [سایر] فروش نفت ایران و عراق در طول 8 سال جنگ تحمیلی بین دو کشور چگونه بود؟
- [سایر] نوسانات قیمت نفت در دوران جنگ تحمیلی چه تأثیری بر روند جنگ و اجرای عملیاتها داشت؟
- [سایر] گرانی نفت چه بر سر ایران آورد؟
- [سایر] وضعیت نظامی ایران در آغاز جنگ از نظر تعداد نفرات، یگانها، لشکرهای رزمی، تجهیزات و تسلیحات نظامی چگونه بود؟
- [سایر] طبق برجام، حیطهی نظامی ایران در برگیرندهی چه عناصری است؟
- [سایر] آیا آژانس میتواند به حیطهی نظامی ایران دسترسی داشته باشد؟
- [سایر] اهداف حمله نظامی عراق به ایران چه بود؟
- [سایر] اهداف حمله نظامی عراق به ایران چه بود؟
- [سایر] میزان موفقیت نظارت استصوابی در کشور ما تا چه حد بوده است؟
- [سایر] برخی از کارشناسان نظامی و سیاسی معتقد بودند ادامه جنگ به شکست نظامی ایران منجر خواهد شد، آیا چنین تحلیلی مبنای قبول قطعنامه 598 بود؟
- [آیت الله بروجردی] اگر چیز پاکی مانند روغن و نفت که آب کشیدن آن ممکن نیست نجس شود، چنانچه آن را برای کاری بخواهند که شرطش پاک بودن است مثلاً روغن نجس را برای خوردن بخواهند فروش آن حرام است و اگر برای کاری بخواهند که شرط آن پاک بودن نیست مثلاً بخواهند نفت نجس را بسوزانند فروش آن اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر چیزی مانند روغن و نفت که آب کشیدن آن ممکن نیست نجس شود، چنانچه مثلا روغن نجس را برای خوردن به خریدار بدهند معامله باطل و عمل حرام است و اگر برای کاری بدهند که شرط آن پاک بودن نیست مثلا بخواهند نفت نجس را بسوزانند، یا روغن نجس را تبدیل به صابون کنند فروش آن اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر چیز پاکی مانند روغن و نفت که آب کشیدن آن ممکن نیست نجس شود، اگر برای کاری بخواهند که شرط آن پاک بودن است، مثلاً روغن نجس را برای خوردن به خریدار بدهند، معامله باطل و عمل حرام است، و اگر برای کاری بخواهند که شرط آن پاک بودن نیست، مثلاً بخواهند نفت نجس را بسوزانند فروش آن اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چیز پاکی مانند روغن و نفت که آب کشیدن آن ممکن نیست نجس شود ؛ چنانچه مثلاً روغن نجس را برای خوردن به خریدار بدهند معامله باطل و عمل حرام است . و اگر برای کاری بخواهند که شرط آن پاک بودن نیست مثلاً بخواهند نفت نجس را بسوزانند ، فروش آن اشکال ندارد .
- [آیت الله سبحانی] اگر چیز پاکی مانند روغن و نفت که آب کشیدن آن ممکن نیست نجس شود، چنانچه مثلاً روغن نجس را برای خوردن به خریدار بفروشد معامله باطل و عمل حرام است و اگر برای کاری بخواهند که شرط آن پاک بودن نیست مثلاً بخواهند نفت نجس را بسوزانند، فروش آن اشکال ندارد.
- [امام خمینی] اگر چیز پاکی مانند روغن و نفت که آب کشیدن آن ممکن نیست نجس شود ، چنانچه مثلا روغن نجس را برای خوردن به خریدار بدهند معامله باطل و عمل حرام است و اگر برای کاری بخواهد که شرط آن پاک بودن نیست، مثلا بخواهند نفت نجس را بسوزانند فروش آن اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چیز پاکی مانند روغن ونفت که آب کشیدن آن ممکن نیست نجس شود، چنانچه آن را برای کاری بخواهد که شرطش پاک بودن است مثل خوردن، اگر به مشتری بگوید که نجس است فروش آن جایز است و اگر برای کاریبخواهد که شرط آن پاک بودن نیست، مثلاً بخواهند نفت نجس را بسوزانند فروش آن اشکال ندارد و لازم نیست نجاست آن را به مشتری اعلام کنند.
- [آیت الله بهجت] اگر چیز پاکی مانند روغن و نفت که آب کشیدن آن ممکن نیست نجس شود، چنانچه روغن نجس را برای خوردن به خریدار بدهند، معامله باطل و عمل حرام است و اگر برای کاری بخواهند که شرط آن پاک بودن نیست، مثلاً بخواهند روغن نجس را بسوزانند، یا برای روغن مالی بدن مریض استعمال کنند، فروش آن اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] زمینهای آبادی که در صدر اسلام با جنگ به دست مسلمین افتاده، قابل خرید و فروش نیست ولی در این زمان که معلوم نیست آیا این زمینها (در ایران و عراق و ...) در صدر اسلام آباد بوده یا نه، ملک کسانی است که زمین در تصرّف آنهاست و خرید و فروش و سایر تصرّفات در آن جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] سفته پول نیست و معامله به خود آن واقع نمیشود بلکه پول، اسکناس است و معامله با آن واقع میشود و سفته، برات و قبض است و چکهای تضمینی که در ایران متداول است، مثل اسکناس، پول است و خرید و فروش نقدی و بدون مدّت آن به زیاد و کم مانعی ندارد.