امام حسین علیه السّلام از آن جهت که ابعاد زندگانی او در طول تاریخ مورد توجه تاریخنویسان قرار گرفته است، در مورد زندگانی آن حضرت و واقعة عاشورا کتابهای بسیاری نوشته شده است و حتی نویسندگان سنّی مذهب نیز در این زمینه کتابهایی را به رشتة تحریر در آوردهاند. امّا در میان کتب شیعه که به طور اجمالی و صحیح زندگی آن حضرت را برای نسلهای بعدی به یادگار گذارده است میتوان به کتاب گرانمایه و ارزشمند (الارشاد فی معرفة حجج ا... علی العباد) نوشتة مرحوم شیخ مفید اشاره نمود. از ویژگیهای مهم و بارز این اثر آن است که در اواخر قرن چهارم هجری یا اوایل قرن پنجم هجری نوشته شده است و همانگونه که مؤلف آن در ابتدا میگوید، (آنچه در این کتاب آمده است دربارة امامان معصوم علیهم السلام است و دربارة مدّت عمر و زندگی و مکان شهادت ایشان و شمّهای از جریان زندگی آنها میباشد تا مطالب شبههناک از مسائل حقّه جدا گردد[1])، این کتاب یکی از جامعترین کتابهایی است که در این زمینه نوشته شده است چرا که نویسندة آن از کسانی است که امام زمان علیه السّلام او را توثیق فرمودهاند. امّا کتاب دیگری که قابل توجه است کتاب شریف منتهیالآمال است که توسط مرحوم شیخ عباس قمی نگاشته شده است، و در این کتاب نیز پیرامون امام حسین علیه السّلام از ولادت تا شهادت مباحث جامع و دقیقی مطرح شده است و علاوه بر آن این نویسنده کتاب (نفس المهموم) را نیز در خصوص واقعة کربلا نوشته است. امّا دربارة مهمترین واقعة زندگانی امام حسین علیه السّلام و حتی جهان اسلام تا کنون، که واقعة کربلا میباشد کتابهای بسیاری نوشته شده است که از جملة آنها میتوان به مقتل ابی مخنف که اولین مقتل کربلا میباشد، اشاره نمود و این کتاب با توجه به تحریفاتی که پس از گذشت زمان بر آن حادث شده است، توسط استاد ارزشمند یوسفی غروی، با منابع اصیل تاریخی مطابقت داده شده و موارد قطعی آن جدا گردیده و حتی توسط آقای جواد سلیمانی ترجمه نیز شده است. و نیز کتاب (قصة کربلا) نوشتة آقای نظری منفرد کتابی است محققانه قابل استفاده میباشد. و در زمینة تحلیل وقایع زندگی امام حسین علیه السّلام نیز کتابهای (پرتوی از عظمت حسین علیه السّلام )و (شهید آگاه) نوشتة آیت الله العظمی صافی گلپایگانی بسیار مفید و سودمند خواهد بود و اخیراً فرهنگ جامعی از کلمات و سخنان آن حضرت به چاپ رسیده است به نام (فرهنگ سخنان امام حسین علیه السّلام ) نوشته محمد دشتی. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. قیامه حسین، دکتر شهیدی. 2. لهوف، سید بن طاووس. -------------------------------------------------------------------------------- [1] . مفید، الارشاد، مترجم: سید هاشم رسولی محلاتی، ج1، ص1.
امام حسین علیه السّلام از آن جهت که ابعاد زندگانی او در طول تاریخ مورد توجه تاریخنویسان قرار گرفته است، در مورد زندگانی آن حضرت و واقعة عاشورا کتابهای بسیاری نوشته شده است و حتی نویسندگان سنّی مذهب نیز در این زمینه کتابهایی را به رشتة تحریر در آوردهاند. امّا در میان کتب شیعه که به طور اجمالی و صحیح زندگی آن حضرت را برای نسلهای بعدی به یادگار گذارده است میتوان به کتاب گرانمایه و ارزشمند (الارشاد فی معرفة حجج ا... علی العباد) نوشتة مرحوم شیخ مفید اشاره نمود. از ویژگیهای مهم و بارز این اثر آن است که در اواخر قرن چهارم هجری یا اوایل قرن پنجم هجری نوشته شده است و همانگونه که مؤلف آن در ابتدا میگوید، (آنچه در این کتاب آمده است دربارة امامان معصوم علیهم السلام است و دربارة مدّت عمر و زندگی و مکان شهادت ایشان و شمّهای از جریان زندگی آنها میباشد تا مطالب شبههناک از مسائل حقّه جدا گردد[1])، این کتاب یکی از جامعترین کتابهایی است که در این زمینه نوشته شده است چرا که نویسندة آن از کسانی است که امام زمان علیه السّلام او را توثیق فرمودهاند. امّا کتاب دیگری که قابل توجه است کتاب شریف منتهیالآمال است که توسط مرحوم شیخ عباس قمی نگاشته شده است، و در این کتاب نیز پیرامون امام حسین علیه السّلام از ولادت تا شهادت مباحث جامع و دقیقی مطرح شده است و علاوه بر آن این نویسنده کتاب (نفس المهموم) را نیز در خصوص واقعة کربلا نوشته است. امّا دربارة مهمترین واقعة زندگانی امام حسین علیه السّلام و حتی جهان اسلام تا کنون، که واقعة کربلا میباشد کتابهای بسیاری نوشته شده است که از جملة آنها میتوان به مقتل ابی مخنف که اولین مقتل کربلا میباشد، اشاره نمود و این کتاب با توجه به تحریفاتی که پس از گذشت زمان بر آن حادث شده است، توسط استاد ارزشمند یوسفی غروی، با منابع اصیل تاریخی مطابقت داده شده و موارد قطعی آن جدا گردیده و حتی توسط آقای جواد سلیمانی ترجمه نیز شده است. و نیز کتاب (قصة کربلا) نوشتة آقای نظری منفرد کتابی است محققانه قابل استفاده میباشد.
و در زمینة تحلیل وقایع زندگی امام حسین علیه السّلام نیز کتابهای (پرتوی از عظمت حسین علیه السّلام )و (شهید آگاه) نوشتة آیت الله العظمی صافی گلپایگانی بسیار مفید و سودمند خواهد بود و اخیراً فرهنگ جامعی از کلمات و سخنان آن حضرت به چاپ رسیده است به نام (فرهنگ سخنان امام حسین علیه السّلام ) نوشته محمد دشتی.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. قیامه حسین، دکتر شهیدی.
2. لهوف، سید بن طاووس.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . مفید، الارشاد، مترجم: سید هاشم رسولی محلاتی، ج1، ص1.
- [سایر] با سلام.اطلاعاتی جامع در مورد واقعه ی عاشورا و زندگانی امام حسین (ع) محبت فرمایید؟
- [سایر] آیا کتاب رساله ذهبیه امام رضا(ع) معتبر است؟
- [سایر] چند کتاب عالی در زمینه صلح امام حسن(ع) معرفی کنید؟
- [سایر] زندگانی امام کاظم علیه السلام (ع) را بیان کنید؟
- [سایر] کلیاتی از زندگانی سیاسی امام رضا ع بیان کنید؟
- [سایر] تحقیقی کلی را شروع کردم در موضوع امام حسین(ع) در کتب سنی که مفهوم کلی بنده از نوشتن این نامه آن است که کتب مرجع سنی را معرفی نمایید همراه با نویسندگان و همچنین کتبی که احادیث امام حسین(ع) در آن جمع شده و نویسنده آن سنی مذهب است و در چه کتابخانه ای وجود دارد، سایت کتابخانه و آدرس آن را ذکر کنید. چند سایت کتابخانه های معتبر دنیا را معرفی نماید که بتوانم موضوعم را در آن بیابم.
- [سایر] گفته میشود حضرت عباس بن علی(ع) بر بام کعبه خطبهای در دفاع از امام حسین(ع) قبل از حرکت به سمت کربلا ایراد فرمود؛ آیا چنین نقلی معتبر است؟ در کدام کتابها چنین گزارشی آمده است؟
- [سایر] چرا اسم امام حسین(ع) را حسین گذاشتند؟ چرا اسم امام علی(ع) را علی گذاشتند؟
- [سایر] چرا فرزندان امام حسن مجتبی (ع) مانند قاسم و عبد الله کوچک تر از فرزندان امام حسین (ع) مانند امام سجاد (ع) و علی اکبر هستند، با وجود آن که امام مجتبی بزرگ تر از امام حسین (ع) می باشند؟
- [سایر] لطفاً چند کتاب معتبر را در مورد زندگی اجتماعی امامان معصومین علیهم السلام معرّفی نمایید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی از مستحقِ خمس طلبکار است، می تواند با اذن فقیه جامع الشرا یط طلب خودش را از خمسی که به ذمّه دارد، محاسبه کن د و بریءالذمّه شود; همچنین اگر کسی از مستحق سهم امام(ع) طلبکار است، میتواند طلب خود را با اذن فقیه جامع الشرا یط، از سهم امام (ع) که بر عهده اوست, محاسبه نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .مال مجهول المالک را باید به فقیه جامع الشرای ط که نائب امام معصوم(ع)است، پرداخت کرد; یا به اذن او صدقه داد.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .نسبت به سهم امام(ع) که باید به فقیه جامع الشرا یط تحویل شود اگ ر در آن شهر فقیه جامع الشرایط نباشد، انتقال آن به شهر دیگر واجب و لازم است و در این صورت , اگر بدون کوتاهی تلف شد، مالک ضامن نیست ; همچنین هزینه های انتقال به عهده مالک نیست و می تواند از سهم امام (ع) کسر کند . چنانچه در آن شهر فقیه جامع الشرای ط حضور دارد، چون سهم امام (ع) را می توان به هر فقیه جامع الشرا یط تحویل داد، در این صورت , هرچند نقل سهم امام به شهر دیگر جایز است؛ امّا اگر تلف شد، مالک ضامن است و هزینه انتقال به عهده اوست. پرداختن قیمت مال و بریء الذمّه شدن
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام) مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر بواسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] خوردن خاک و گِل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیّدالشهداء امام حسین(علیه السلام) که از قبر شریف اخذ شود (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله عَلَیْهِ السَّلَام مشّرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطهی عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن خاک و گل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیدالشهداء امام حسین(علیه السلام) (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.