دین اسلام با تأمین غرایز انسانی مخالف نیست و هرگز سرکوبی غرایز را پیشنهاد نمی کند. آنچه در اسلام مهم است تحت کنترل بودن غریزه است. لذا در اسلام ازدواج بسیار تشویق شده است و نسبت به زنا و ... با شدت زیادی برخورد می شود. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نیز یک بشر بود و الگو برای سایر افراد، لذا از امر مقدس ازدواج سرپیچی نکرد. البته ازدواج حضرت صرفا برای اطفاء غریزه نبود و این را از ازدواجهای حضرت می توان فهمید. در سن 25 سالگی با خدیجه(سلام الله علیها) ازدواج کرد و تا خدیجه(سلام الله علیها) زنده بود همسر دیگری نگرفت، در صورتی که اگر دنبال اطفاء غریزه بود می بایست در جوانی که اوج آن است آن را پیگری کند. ازدواج های بعدی حضرت در سن بالا در اکثر موارد با زنان بیوه بود که هر یک حکمتی خاص خود را داشت. گاهی ازدواج در آن زمان باعث ارتباط دو قبیله یا حتی دو کشور می¬شد و پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از این شیوه رایج برای گرایش یک قبیله و یا یک شهر به اسلام استفاده می کرد، جایی که یک ازدواج می¬تواند راه را برای نجات جمعیت فراوانی باز کند چرا از آن استفاده نشود. مهم در زندگی پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) این است که ایشان بنده و مطیع فرمان خدا بود و حتی ازدواج وی روی هوس و برخلاف رضای خدا انجام نشده است. مثلا ازدواج با زینب بنت جحش که همسر مطلقه زید بن حارثه بود به این دلیل انجام شد که مردم ازدواج با همسر پسرخوانده را حرام می¬دانستند و این سنت غلط فقط با گفتن مسأله برطرف نمی شد. لذا خداوند دستور داد[1] پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) با همسر پسرخوانده خود ازدواج کند تا مردم در ازدواج با همسر پسرخوانده دچار مشکل نباشند. ازدواج با عایشه نیز دلیل خاص خود را داشت. و اگر ازدواج با او صرف لذت طلبی بود با توجه به ناسازگاری عایشه که بعضی وقتها باعث ناراحتی حضرت می¬شد، بهتر بود حضرت با زنان زیباتر و مطیع¬تری ازدواج کند. البته اینکه عایشه موقع ازدواج 9 ساله بوده را بعضی نپذیرفته اند بلکه گفته اند دختر کاملی بوده که با حضرت ازدواج کرده است. پی نوشت: [1] سوره الاحزاب، آیه37 .
چرا پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) در حدود 50 سالگی با دختری 9 ساله ازدواج کرده است؟ و چرا خدا به او گفته که با زن فرزندش ازدواج کند؟
دین اسلام با تأمین غرایز انسانی مخالف نیست و هرگز سرکوبی غرایز را پیشنهاد نمی کند. آنچه در اسلام مهم است تحت کنترل بودن غریزه است. لذا در اسلام ازدواج بسیار تشویق شده است و نسبت به زنا و ... با شدت زیادی برخورد می شود.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نیز یک بشر بود و الگو برای سایر افراد، لذا از امر مقدس ازدواج سرپیچی نکرد. البته ازدواج حضرت صرفا برای اطفاء غریزه نبود و این را از ازدواجهای حضرت می توان فهمید.
در سن 25 سالگی با خدیجه(سلام الله علیها) ازدواج کرد و تا خدیجه(سلام الله علیها) زنده بود همسر دیگری نگرفت، در صورتی که اگر دنبال اطفاء غریزه بود می بایست در جوانی که اوج آن است آن را پیگری کند. ازدواج های بعدی حضرت در سن بالا در اکثر موارد با زنان بیوه بود که هر یک حکمتی خاص خود را داشت. گاهی ازدواج در آن زمان باعث ارتباط دو قبیله یا حتی دو کشور می¬شد و پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از این شیوه رایج برای گرایش یک قبیله و یا یک شهر به اسلام استفاده می کرد، جایی که یک ازدواج می¬تواند راه را برای نجات جمعیت فراوانی باز کند چرا از آن استفاده نشود.
مهم در زندگی پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) این است که ایشان بنده و مطیع فرمان خدا بود و حتی ازدواج وی روی هوس و برخلاف رضای خدا انجام نشده است. مثلا ازدواج با زینب بنت جحش که همسر مطلقه زید بن حارثه بود به این دلیل انجام شد که مردم ازدواج با همسر پسرخوانده را حرام می¬دانستند و این سنت غلط فقط با گفتن مسأله برطرف نمی شد. لذا خداوند دستور داد[1] پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) با همسر پسرخوانده خود ازدواج کند تا مردم در ازدواج با همسر پسرخوانده دچار مشکل نباشند.
ازدواج با عایشه نیز دلیل خاص خود را داشت. و اگر ازدواج با او صرف لذت طلبی بود با توجه به ناسازگاری عایشه که بعضی وقتها باعث ناراحتی حضرت می¬شد، بهتر بود حضرت با زنان زیباتر و مطیع¬تری ازدواج کند.
البته اینکه عایشه موقع ازدواج 9 ساله بوده را بعضی نپذیرفته اند بلکه گفته اند دختر کاملی بوده که با حضرت ازدواج کرده است.
پی نوشت:
[1] سوره الاحزاب، آیه37 .
- [سایر] در کتب سنی احادیثی وجود دارد که می گوید پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) با عایشه زمانی ازدواج کرد که عایشه 9 ساله بود، واقعیت مطلب چیست؟
- [سایر] آیا حضرت خدیجه(سلام الله علیها) به هنگام ازدواج با پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) بیوه بوده است؟
- [سایر] چرا کسی نمی توانست با همسران پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) ازدواج کند؟
- [سایر] چرا ازدواج سنت پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) است؟
- [سایر] امام سجاد و علی اکبر علیهم السلام روز عاشورا چند ساله بودند و آیا پیامبر - صلی الله علیه و آله و سلم - فرزندی به نام قاسم داشتند؟
- [سایر] اولین جمله حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در هنگامی که به پیامبری مبعوث شدند چه بود؟
- [سایر] آیا حاجت خواستن از غیر خدا مثل پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و امام معصوم (علیه السلام) شرک نیست؛ زیرا که قاضی الحاجات خداوند است.
- [سایر] چرا مقام پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از ابراهیم(علیه السلام) بالاتر است ؟
- [سایر] آیا پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) با سواد بوده است؟
- [سایر] آخرین درخواست پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از اصحاب چه بوده است؟
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله بهجت] کسی که منکر خدا یا برای خدا شریک قائل است یا پیامبری حضرت خاتم الانبیاء محمّد بن عبداللّه صلی الله علیه و آله وسلم را قبول ندارد و همین طور کسی که ایمان به خدا و پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم نداشته باشد، کافر و نجس می باشد . همچنین کسی که یکی از ضروریّات دین اسلام مثل نماز یا روزه را با علم به اینکه ضروری دین است انکار نماید ، نجس می باشد . و اگر از روی تقصیر نداند و انکار نماید ، احتیاطا باید از او اجتناب کرد .
- [امام خمینی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم نسبت دهد، کفاره جمع که تفصیل آن در مساله پیش گفته شد بنابر احتیاط بر او واجب می شود.
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ، نقل کند، بنا بر احتیاط نباید به خداوند یا پیامبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهالسلام نسبت دهد، بلکه باید مثلاً چنین بگوید: چنین روایت شده است.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] کافر یعنی کسی که منکر خدا است، یا برای خدا شریک قرار می دهد، یا پیغمبری حضرت خاتم الانبیا محمد ابن عبدالله صلی الله علیه و آله و سلم را قبول ندارد، نجس است، و همچنین است اگر در یکی از اینها شک داشته باشد. و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه، مسلمانان جزو دین اسلام می دانند منکر شود، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است و انکار آن چیز برگردد به انکار خدا یا توحید یا نبوت، نجس می باشد. و اگر نداند، احتیاطا بایداز او اجتناب کرد، گرچه لازم نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کافر یعنی کسی که منکر خدا است یا برای خدا شریک قرار می دهد، یا رسالت حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله را قبول ندارد، نجس است. و نیز کسی که یکی از ضروریات دین مبین اسلام را منکر شود، چنان چه بداند آن چیز ضروری دین است، نجس می باشد، و اگر نداند احتیاطاً باید از او اجتناب کرد. و نیز کافر کتابی بنابر قول مشهور نجس است و احتیاط واجب رعایت این قول است.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .