رهبران و انبیاء دارای مقاماتی هستند که عبارت است از: 1- نبوت. 2- رسالت. 3- امامت و مقام امامت آخرین سیر تکاملی است که خداوند متعال به جمعی از انبیاء اعطاء فرموده است."و جعلنا هم ائمة یهدون بامرنا لما صبروا فکانوا بایتنا یوقنون." ترجمه: "از آنان امامان و -پیشوایانی- قرار دادیم که به فرمان ما –مردم را- هدایت می کردند؛ چون شکیبائی نمودند، و به آیات ما یقین داشتند)[1] از جمله کسانی این مقام را پس از امتحان شایستگی کامل دریافت نمود حضرت ابراهیم (علیه السلام) است که در آیه 124 سوره بقره آمده است:(و اذابتلی ابراهیم ربه بکلمات فاتمهن، قال انی جاعلک للناس اماما) هنگامی که خداوند ابراهیم را با وسایل گوناگون آزمود, و او به خوبی از عهده آن آزمایشها برآمد خداوند به او فرمود: من ترا امام و پیشوای مردم قرار دادم. پس روشن شد امامت مقام والائی است که خداوند به جمعی از انبیاء و عظام عنایت فرموده است و نیز پیامبر عظیم الشان اسلام هر سه مقام "نبوت- رسالت- امامت" را دارا بوده است چون گل سر سبد هستی است و از تمام انبیاء برتر است، چنانچه در حدیثی از حضرت علی ابن موسی الرضا (علیه السلام) از پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل شده است: (خلق الله عز و جل ماة الف نبی و اربعة و عشرین الف نبی انا اکرمهم علی الله و لا فخر، و خلق الله عز و جل ماة الف وصی و اربعة و عشرین الف وصی فعلی اکرمهم علی الله و افضلهم." ترجمه: "خداوند 124هزار پیامبر آفرید که من از همه آنها نزد خداوند متعال گرامی ترم و در عین حال فخر و مباهاتی نمی کنم، و خداوند 124 هزار وصی آفریدکه حضرت علی (علیه السلام) ازهمه آنها گرامی تر و برتر است. [2] این حدیث شریف روشن می سازد که پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نه تنها از ابراهیم (علیه السلام)بلکه از تمام انبیاء عظام و غیر ایشان برتر است. پی نوشتها: [1]سوره سجده/24- انبیاء/73- تفسیر نمونه ج 1 ص 318-317. [2]تفسیر نمونه ج 20/4-183، بحار 11/30 – حدیث 21.
چرا مقام پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از ابراهیم(علیه السلام) بالاتر است ؟
رهبران و انبیاء دارای مقاماتی هستند که عبارت است از:
1- نبوت.
2- رسالت.
3- امامت
و مقام امامت آخرین سیر تکاملی است که خداوند متعال به جمعی از انبیاء اعطاء فرموده است."و جعلنا هم ائمة یهدون بامرنا لما صبروا فکانوا بایتنا یوقنون."
ترجمه: "از آنان امامان و -پیشوایانی- قرار دادیم که به فرمان ما –مردم را- هدایت می کردند؛ چون شکیبائی نمودند، و به آیات ما یقین داشتند)[1]
از جمله کسانی این مقام را پس از امتحان شایستگی کامل دریافت نمود حضرت ابراهیم (علیه السلام) است که در آیه 124 سوره بقره آمده است:(و اذابتلی ابراهیم ربه بکلمات فاتمهن، قال انی جاعلک للناس اماما)
هنگامی که خداوند ابراهیم را با وسایل گوناگون آزمود, و او به خوبی از عهده آن آزمایشها برآمد خداوند به او فرمود: من ترا امام و پیشوای مردم قرار دادم.
پس روشن شد امامت مقام والائی است که خداوند به جمعی از انبیاء و عظام عنایت فرموده است و نیز پیامبر عظیم الشان اسلام هر سه مقام "نبوت- رسالت- امامت" را دارا بوده است چون گل سر سبد هستی است و از تمام انبیاء برتر است، چنانچه در حدیثی از حضرت علی ابن موسی الرضا (علیه السلام) از پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل شده است: (خلق الله عز و جل ماة الف نبی و اربعة و عشرین الف نبی انا اکرمهم علی الله و لا فخر، و خلق الله عز و جل ماة الف وصی و اربعة و عشرین الف وصی فعلی اکرمهم علی الله و افضلهم."
ترجمه: "خداوند 124هزار پیامبر آفرید که من از همه آنها نزد خداوند متعال گرامی ترم و در عین حال فخر و مباهاتی نمی کنم، و خداوند 124 هزار وصی آفریدکه حضرت علی (علیه السلام) ازهمه آنها گرامی تر و برتر است. [2]
این حدیث شریف روشن می سازد که پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نه تنها از ابراهیم (علیه السلام)بلکه از تمام انبیاء عظام و غیر ایشان برتر است.
پی نوشتها:
[1]سوره سجده/24- انبیاء/73- تفسیر نمونه ج 1 ص 318-317.
[2]تفسیر نمونه ج 20/4-183، بحار 11/30 – حدیث 21.
- [سایر] آیا پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از سلاله حضرت ابراهیم(علیه السلام) می باشد؟ آیا حضرت ابراهیم(علیه السلام) عرب بوده است؟
- [سایر] شبهه: چرا شیعیان امیرالمؤمنین(علیه السلام) را از پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بالاتر میدانند؟
- [سایر] آیا مقام عصمت، به پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) و ائمه اطهار(علیهم السلام) اختصاص دارد؟ چرا؟
- [سایر] به چه دلیل حضرت امیرالمومنین(علیه السلام) بعد از حضرت رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در مقام و جایگاه ایشان قرار دارد؟
- [سایر] رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – در عظمت مقام شوهر چه فرمودند؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در عظمت مقام شعر چه فرمودند؟
- [سایر] سخن رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – در عظمت مقام مادر چیست؟
- [سایر] برخورد پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) با امام حسین (علیه السلام) چگونه بود؟
- [سایر] آیا پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله بر حضرت ابراهیم(علیه السلام) صلوات میفرستادند یا بر خویشتن؟
- [سایر] آیا از لحاظ مقام، حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله بر حضرت امیرالمومنین علی علیه السلام برتری دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله اردبیلی] (اَشْهَدُ أنْ لا إلهَ إلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ) یعنی: (شهادت میدهم که هیچ معبودی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد.) (وَأشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ) یعنی: (شهادت میدهم که محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم بنده خدا و فرستاده اوست.) (أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ) یعنی: (خدایا بر محمد و آل محمد رحمت فرست.) (وَتَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَارْفَعْ دَرَجَتَهُ) یعنی: (و شفاعت پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم را قبول کن و مقام آن حضرت را نزد خود بلند فرما.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکَ أیُّهَا النَّبِیُّ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام بر تو ای پیامبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْنا وَعَلی عِبادِ اللّهِ الصّالِحینَ) یعنی: (سلام خداوند بر ما نمازگزاران و تمام بندگان نیکوکار او باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما باد.)
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.