(زنجیرزنی)، از هندوستان و پاکستان به ایران آمده است. از آنجا که برخی به وضع نامناسبی با زنجیر عزاداری کرده و موجب زخمی شدن بدن و خون آمدن آن می‌گشت، برخی از علما به حرمت آن فتوا دادند ولی اگر این عمل به شیوه‌ای انجام شود که موجب صدمه به بدن و تقبیح عاقلان نگشته و زمینه را برای وهن آموزه‌های عاشورا فراهم نسازد، اشکالی ندارد چنان که در عموم عزاداری‌های ایران در خصوص زنجیرزنی، به دلیل رعایت شؤون عزاداری این نوع سوگواری رایج است.(1) اصل سنت (سینه زنی) در میان عرب‌ها رایج بوده و بعدها به صورت موجود درآمده است که با انتخاب نوحه‌های سنگین، حرکات دست بر سینه می‌خورد. این‌گونه عزاداری ابتدا به صورت فردی بوده و زمانی که سوگواری علنی و گسترده شد- خصوصاً در زمان صفویه- به شکل گروهی درآمده است.(2) (تعزیه)، عبارت است از مجسم کردن و نمایش دادن واقعه جانسوز عاشورا. ظاهراً این نوع عزاداری در دوره کریم‌خان زند در ایران معمول و در زمان صفویه رایج شد و در زمان ناصرالدین شاه گسترش یافت منشأ آن هم مشاهدات شاه در سفرهای خود از تئاترهای اروپا بوده که این امر، نمایش‌دهی را در واقعه عاشورا عینی ساخته است. باید توجّه داشت که اجرای تعزیه، مخصوص ایران نبوده و در کشورهای اسلامی و شیعی دیگری نیز این سنت مورد توجّه بوده است و با سبک‌های گوناگون و اعتقادات و مراسم مختلف و ابزار و ادوات دیگری اجرا می‌شود از جمله در هند و پاکستان که رواج بیشتری دارد.(3) (علامت)، از ابزار و وسایل عزاداری امام حسین (ع) است که در هیئت‌ها و دسته‌های مذهبی به کار گرفته می‌شود. این ابزار پس از ارتباط ایران با اروپایی‌ها در عصر قاجار، از آیین‌های مذهبی مسیحیت اقتباس شده است. این ابزار، نماد و مظهری است که گاهی عزاداران را از محتوا و اصل عزاداری و اقامه شعائر دینی بازمی‌دارد.(4) پی نوشت : (1) موسوعة العتبات المقدسة، ج 8، ص 873. (2) موسیقی مذهبی ایران، ص 62. (3) همان، ص 35- 33 و درآمدی بر نمایش و نیایش در ایران، ص 86، کیهان فرهنگی، مهر 63، ص 72. (4) فرهنگ عاشورا، ص 643.
(زنجیرزنی)، از هندوستان و پاکستان به ایران آمده است. از آنجا که برخی به وضع نامناسبی با زنجیر عزاداری کرده و موجب زخمی شدن بدن و خون آمدن آن میگشت، برخی از علما به حرمت آن فتوا دادند ولی اگر این عمل به شیوهای انجام شود که موجب صدمه به بدن و تقبیح عاقلان نگشته و زمینه را برای وهن آموزههای عاشورا فراهم نسازد، اشکالی ندارد چنان که در عموم عزاداریهای ایران در خصوص زنجیرزنی، به دلیل رعایت شؤون عزاداری این نوع سوگواری رایج است.(1)
اصل سنت (سینه زنی) در میان عربها رایج بوده و بعدها به صورت موجود درآمده است که با انتخاب نوحههای سنگین، حرکات دست بر سینه میخورد. اینگونه عزاداری ابتدا به صورت فردی بوده و زمانی که سوگواری علنی و گسترده شد- خصوصاً در زمان صفویه- به شکل گروهی درآمده است.(2)
(تعزیه)، عبارت است از مجسم کردن و نمایش دادن واقعه جانسوز عاشورا. ظاهراً این نوع عزاداری در دوره کریمخان زند در ایران معمول و در زمان صفویه رایج شد و در زمان ناصرالدین شاه گسترش یافت منشأ آن هم مشاهدات شاه در سفرهای خود از تئاترهای اروپا بوده که این امر، نمایشدهی را در واقعه عاشورا عینی ساخته است. باید توجّه داشت که اجرای تعزیه، مخصوص ایران نبوده و در کشورهای اسلامی و شیعی دیگری نیز این سنت مورد توجّه بوده است و با سبکهای گوناگون و اعتقادات و مراسم مختلف و ابزار و ادوات دیگری اجرا میشود از جمله در هند و پاکستان که رواج بیشتری دارد.(3)
(علامت)، از ابزار و وسایل عزاداری امام حسین (ع) است که در هیئتها و دستههای مذهبی به کار گرفته میشود. این ابزار پس از ارتباط ایران با اروپاییها در عصر قاجار، از آیینهای مذهبی مسیحیت اقتباس شده است. این ابزار، نماد و مظهری است که گاهی عزاداران را از محتوا و اصل عزاداری و اقامه شعائر دینی بازمیدارد.(4)
پی نوشت :
(1) موسوعة العتبات المقدسة، ج 8، ص 873.
(2) موسیقی مذهبی ایران، ص 62.
(3) همان، ص 35- 33 و درآمدی بر نمایش و نیایش در ایران، ص 86، کیهان فرهنگی، مهر 63، ص 72.
(4) فرهنگ عاشورا، ص 643.
- [سایر] حکمت سینه زنی زنجیر زنی قمه زنی چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] لطمه زدنی که در مجالس سینه زنی و زنجیر زنی انسان بخود وارد میکند در مصیبت سید الشهداء علیهالسلام چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] نظر شما در مورد عزاداری امام حسین 7 و همچنین زنجیر زنی و قمه زنی و بیرون آوردن لباس زمان سینه زنی چیست؟
- [سایر] هنر تعزیه چه جایگاهی در فرهنگ اسلامی دارد ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حکم ضرب و جرح بدن در عزاداری اباعبدا... چیست؟ لطفا نظر خود را راجع به سینه زنی ، زنجیر زنی و قمه زنی به طور مجزا و شفاف بیان کنید.
- [آیت الله سیستانی] آیا بانوان می توانند اندام مردانی را که برای عزاداری (سینه زنی و زنجیر زنی) لباس خود را در می آورند نگاه کنند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا جایز است زنان با حفظ حجاب و پوشیدن لباس خاصی که بدن آنان را بپوشاند، در دسته های سینه زنی و زنجیرزنی شرکت کنند؟
- [آیت الله بهجت] گاهی در سینه زنی یا زنجیر زنی، افراد بخشی از بدن را برهنه می کنند، در حالی که زنان نیز حضور دارند. آیا اشکال دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] سینهزنی، زنجیرزنی و یا به سر و صورت کوبیدن در خلال عزاداری، به طوریکه موجب صدمه، مثلاً مجروح شدن و یا سرخ شدن میشود، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] در منطقه ما مرسوم است که مراسم سینه زنی و زنجیرزنی به صورت سنتی آن فقط در عزاداری ائمه اطهار(علیهم السلام) و شهدا و بزرگان دینی برگزار می شود. آیا برپایی این مراسم به خاطر در گذشت افرادی از نیروهای بسیج و یا از کسانی که به نحوی به حکومت اسلامی و این ملت مسلمان خدمات کرده اند، جایز است؟