تعزیه در اسلام: عزاداری و سوگواری اهل بیت (ع)، می‌تواند در قالب‌ها و ابزاری که در میان ملل و اقوام مختلف مرسوم بوده، محقق شود و به شیوه‌های گوناگون تجلّی یابد. البته این تا زمانی است که قالب‌ها به اصل پیام و محتوا لطمه وارد نسازد بلکه به بهترین نحو آن را در ذهن و جان مخاطب جای دهد. از این رو استفاده از شیوه‌های عزاداری که در زمان صدر اسلام رایج نبوده (مانند زنجیرزنی، سینه زنی، تعزیه و) نه تنها از نظر شرعی اشکال ندارد بلکه مددکار اسلام بوده و می‌تواند در حد خود، شعارهای عاشورا و اهل بیت (ع) را به گوش انسان معاصر رسانده و قلب او را به سمت باور بدان‌ها سوق می‌دهد. البته باید به این نکته مهم نیز توجه کرد که عزاداری مشروع و مجاز، دارای حدود و چارچوب‌های خاصی است که به وسیله شرع و عقل تعیین می‌گردد. اگر عزاداری در شیوه‌هایی اجرا شود که شور را بر شعور غالب سازد و به نوعی موجب انحراف از فلسفه عزاداری گردد، خارج از حدود عزاداری مشروع، مقبول، موجه و معقول است. اگر قالب‌های عزاداری به گونه ای باشد که عقلای جامعه، آن را تقبیح کرده، آن را موجب وهن مذهب و آموزه‌های اصلی عاشورا بدانند، قطعاً حد غیرمجاز عزاداری خواهد بود.(1) شکل و صورت عزاداری باید به گونه ای باشد که بتواند هسته و محتوای اصلی پیام عاشورا را به مردم ابلاغ و باور انسان‌ها را نسبت به آنها تقویت کند ولی اگر این ظاهر، به صورتی درآید که نه تنها باطن و مغز را نشان ندهد بلکه باعث گردد اصل مسئله و موضوع خدشه دار شود، شکل و صورت مناسبی نخواهد بود. در هر صورت تعزیه همچون دیگر سنت‌های مذهبی، باید به هنگام اجرای آن موازین شرعی رعایت گردد و ارزش‌های معنوی آن پایمال نشود و چون سنتی دینی است، باید نشانگر فضایل، مکارم و خصال نیکو باشد، مردم را دین شناس نماید و روح معنویت را در آنان تقویت کند. پس تعزیه در صورتی موجب خشنودی خدا و اولیای الهی است که در حدود بندگی پروردگار بوده و مشتمل بر دروغ، حرام و امور وهن انگیز نباشد. مسئله شبیه خوانی و تعزیه، از دیدگاه فقهی و اعتقادی، مورد بحث و بررسی عالمان شیعه قرار گرفته است. برخی آن را تحریم و بعضی تجویز کرده اند. از نظر علمای شیعه، خدمتی برای حفظ اسلام بالاتر از این نیست که بدعت‌ها از بین بروند و افکار موهوم، خرافی و مضامین سست از متون نوحه‌ها و شبیه نامه‌ها حذف شوند. از این رو در صورتی که مسائل شرعی، در تعزیه خوانی رعایت گردد و تعزیه پیراسته از وهن و خرافات باشد، اشکالی بر آن نیست. پی‌نوشت‌ (1) محمد رضا کاشفی، فلسفه عزاداری، مرکز فرهنگی نهاد، چاپ اول، 1381، ص 12
تعزیه در اسلام:
عزاداری و سوگواری اهل بیت (ع)، میتواند در قالبها و ابزاری که در میان ملل و اقوام مختلف مرسوم بوده، محقق شود و به شیوههای گوناگون تجلّی یابد.
البته این تا زمانی است که قالبها به اصل پیام و محتوا لطمه وارد نسازد بلکه به بهترین نحو آن را در ذهن و جان مخاطب جای دهد. از این رو استفاده از شیوههای عزاداری که در زمان صدر اسلام رایج نبوده (مانند زنجیرزنی، سینه زنی، تعزیه و) نه تنها از نظر شرعی اشکال ندارد بلکه مددکار اسلام بوده و میتواند در حد خود، شعارهای عاشورا و اهل بیت (ع) را به گوش انسان معاصر رسانده و قلب او را به سمت باور بدانها سوق میدهد.
البته باید به این نکته مهم نیز توجه کرد که عزاداری مشروع و مجاز، دارای حدود و چارچوبهای خاصی است که به وسیله شرع و عقل تعیین میگردد. اگر عزاداری در شیوههایی اجرا شود که شور را بر شعور غالب سازد و به نوعی موجب انحراف از فلسفه عزاداری گردد، خارج از حدود عزاداری مشروع، مقبول، موجه و معقول است.
اگر قالبهای عزاداری به گونه ای باشد که عقلای جامعه، آن را تقبیح کرده، آن را موجب وهن مذهب و آموزههای اصلی عاشورا بدانند، قطعاً حد غیرمجاز عزاداری خواهد بود.(1)
شکل و صورت عزاداری باید به گونه ای باشد که بتواند هسته و محتوای اصلی پیام عاشورا را به مردم ابلاغ و باور انسانها را نسبت به آنها تقویت کند ولی اگر این ظاهر، به صورتی درآید که نه تنها باطن و مغز را نشان ندهد بلکه باعث گردد اصل مسئله و موضوع خدشه دار شود، شکل و صورت مناسبی نخواهد بود.
در هر صورت تعزیه همچون دیگر سنتهای مذهبی، باید به هنگام اجرای آن موازین شرعی رعایت گردد و ارزشهای معنوی آن پایمال نشود و چون سنتی دینی است، باید نشانگر فضایل، مکارم و خصال نیکو باشد، مردم را دین شناس نماید و روح معنویت را در آنان تقویت کند. پس تعزیه در صورتی موجب خشنودی خدا و اولیای الهی است که در حدود بندگی پروردگار بوده و مشتمل بر دروغ، حرام و امور وهن انگیز نباشد.
مسئله شبیه خوانی و تعزیه، از دیدگاه فقهی و اعتقادی، مورد بحث و بررسی عالمان شیعه قرار گرفته است. برخی آن را تحریم و بعضی تجویز کرده اند. از نظر علمای شیعه، خدمتی برای حفظ اسلام بالاتر از این نیست که بدعتها از بین بروند و افکار موهوم، خرافی و مضامین سست از متون نوحهها و شبیه نامهها حذف شوند. از این رو در صورتی که مسائل شرعی، در تعزیه خوانی رعایت گردد و تعزیه پیراسته از وهن و خرافات باشد، اشکالی بر آن نیست.
پینوشت
(1) محمد رضا کاشفی، فلسفه عزاداری، مرکز فرهنگی نهاد، چاپ اول، 1381، ص 12
- [سایر] اربعین در فرهنگ شیعه چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] منشأ زنجیرزنی، سینهزنی، تعزیه و علامت از کدام فرهنگ و ملل است؟
- [سایر] در مورد مهدویت و جهانی سازی فرهنگ و هنر توضیح دهید؟
- [سایر] فرهنگ اسلامی یعنی چه ؟ ویژگیهای فرهنگ اسلامی کدام است؟
- [سایر] فرهنگ شیعه در عصر امام جواد(علیه السلام) چه جایگاهی داشته است؟
- [سایر] گریه در فرهنگ شیعی چه جایگاهی دارد که این همه بر آن تأکید شده است؟
- [سایر] آیا برای پیشبرد اهداف مورد نظردر این جنگ، اتکا به قدرت نرم یا بطور دقیقتر، رسانه، هنر، مفاهیم فرهنگ، ایدئولوژی، ارزشها و... کافی است؟
- [سایر] جشن هنر شیراز چه بود و جه تاثیری بر شکل گیری انقلاب اسلامی داشت؟
- [سایر] دو فرهنگ و تمدن اسلامی و فرهنگ وتمدن غربی ، چه تاثیری بر یکدیگر داشته اند؟
- [سایر] وجود ذهنی در فلسفه اسلامی به چه معناست و چه جایگاهی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تعزیه و شبیه خوانی اگر مشتمل بر آلات لهو از قبیل طبل و شیپور و صنج نباشد و اشعار دروغ و غنا نخوانند و مرد لباس زن نپوشد و اجتماع مرد و زن در یک جا نباشد، اشکال ندارد. ولی سزاوار است که به تعزیه خوانی تنها اکتفا نکنند و مجالس روضه که در آنها علاوه بر ذکر مصائب حضرت خامس آل عبا علیه السلام ، معارف و عقاید اسلامی و تفسیر آیات و احادیث و احکام شرعیه بیان می شود نیز تشکیل دهند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بیگانگان از راههای مختلف مانند فرستادن امواج رادیویی یا تلویزیونی یا ماهوارهای و مانند آن در صدد ضربه زدن به اعتقادات و فرهنگ مسلمانان باشند، دفاع از فرهنگ و اعتقادات اسلامی بر هر مسلمانی واجب است و شایسته است از راه تقویت فرهنگ و اعتقادات مسلمانان واستفاده از فراوردههای علمی، از ضربه زدن دشمن به آن جلوگیری شود و از راههای دیگر مگر در موارد ضرورت استفاده نشود.
- [آیت الله مظاهری] اقلیتهای مذهبی در طرح دعوی باید به قاضی اسلامی مراجعه نمایند و قاضی نیز باید طبق موازین اسلامی حکم نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر ماندن در بلاد کفر موجب وهن مملکت اسلامی شود حرام است، گرچه موجب مفسده دینی و اخلاقی نشود، بلکه اگر مملکت اسلامی احتیاج به او داشته باشد، ماندن در آنجا حرام است، گرچه موجب وهن برای مملکت اسلامی نباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه از ممالک غیر اسلامی آورده باشند حرام است و اگر از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی تهیّه شده یا از این جاها به ممالک غیر اسلامی منتقل شده باشد اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت، ولی اگر انسان بداند که ماهی از ممالک غیر اسلامی بدون تحقیق وارد بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی شده، حرام میباشد.
- [آیت الله مظاهری] معادن گرچه در ملک شخصی کسی پیدا شود ملک حکومت اسلامی است و در صورت ممانعت حکومت اسلامی، کسی حقّ تصرّف در آنها را ندارد.
- [آیت الله مظاهری] کار (زراعت، صنعت، تجارت و مانند آن) برای تأمین احتیاجات جامعه اسلامی واجب کفایی است، و هر کسی در فراخور حالش باید احتیاجات جامعه اسلامی را تأمین کند.
- [آیت الله اردبیلی] بر صاحبان وسایل ارتباط جمعی، هنرمندان و نویسندگان لازم است علم، هنر و ابزار خود را در جهت ترویج معروف و نهی از منکر و پیشگیری از اخلاق ناپسند اجتماعی بکار گیرند و هنر، علم و ابزار نوین ارتباط جمعی را در جهت القاء شبهه و گمراهی و یا اشاعه اخلاق ناپسند بکار نگیرند، در غیر این صورت بر همگان لازم است آنان را طرد و با رعایت مراتب امر به معروف و نهی از منکر به پیروی معروف هدایت و الزام نمایند و از ابزار وسایل ارتباط جمعی که به اشاعه فحشاء و اندیشههای ناپسند اقدام مینماید استفاده نکنند، بلکه خرید و فروش و نگهداری این گونه وسایل در این صورت اشکال دارد.
- [آیت الله مظاهری] ربا گرفتن از بانکهای کشورهای غیر اسلامی اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر ملخ را با دست یا به وسیله دیگری زنده بگیرند، خوردن آن حلال است و لازم نیست کسی که آن را میگیرد مسلمان باشد و در موقع گرفتن آن نام خدا را ببرد؛ ولی اگر ملخ مردهای از ممالک غیر اسلامی تهیّه شود یا از بازار اسلامی یا سرزمین اسلامی تهیّه شده ولی بدانیم که بدون تحقیق از ممالک غیر اسلامی وارد شده و معلوم نباشد که آن را زنده گرفتهاند یا نه، حرام است، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت.