آیات نشان می دهند که پدر حضرت ابراهیم علیه السلام بت پرست بوده است . پس چگونه گفته می شود که همه نیاکان حضرت محمد (ص ) موحد بوده اند ؟
اولا میان مفسران و مورخان درباره اینکه آزر پدر حضرت ابراهیم بوده است یانه اختلاف است . برخی می گویند آزر عموی ابراهیم علیه السلام بوده , برخی می گویند جد مادری ایشان بوده , و برخی می گویند بزرگ و سرپرست بوده بدون آنکه نسبت خویشاوندی داشته باشد . این دسته از مفسرین قائلند که پدر حضرت در همان اوان کودکی ایشان درگذشته است . از برخی روایات نیز استفاده می شود که آزر پدر حضرت ابراهیم علیه السلام بوده است . ثانیا ; هر چند ادله و روایات دلالت دارند که نیاکان پیامبر اکرم (ص ) همه موحد بوده اند , اما حتی اگر چنین نباشد نه تنها قدحی و نقصی بر حضرت ایشان (ص ) وارد نیست بلکه بر عظمت و بزرگی ایشان نیزافزوده می شود . چرا که مخالفت با سیره و سنت نادرست نیاکان , خصوصا پدران نشان دهنده استقلال فکری و بزرگی شخصیت انسان است . ثالثا , از آیات 114 سوره توبه , 4 سوره ممتحنه و 72 از سوره انبیاء و 49 سوره مریم به دست می آید که حضرت ابراهیم در اوان کودکی برای آزر از خداوند طلب آمرزش می کند اما بعد از آنکه متوجه قضای الهی درباره کفار من جمله آزر می گردداز او تبری می جوید . اما در آیه 41 از سوره ابراهیم بیان شده است که حضرت ابراهیم در اواخر عمر شریف خود از خداوند برای والد خود طلب آمرزش می نمایند . از این رو می توان گفت که آزر پدر ایشان نبوده است . چرا که در اوان کودکی یک بار برای آزر طلب آمرزش نمودند و بعد از او تبری جستند . از قرائن لطیف دیگراین است که در این آیه حضرت از واژه والد استفاده کرده اند که صرفا بر پدر ومادر اصلی و حقیقی اطلاق می شود . اما در آیات دیگر که در مورد آزر است از واژه اب استفاده کرده اند که کاربرد آن اعم از پدر حقیقی است . در برخی روایات ازنام پدر ابراهیم به تارخ اسم برده شده و عهد عتیق نیز موید آنست . منبع: تفسیر المیزان،علامه سید محمد حسین طباطبائی ج 7 ص 168
عنوان سوال:

آیات نشان می دهند که پدر حضرت ابراهیم علیه السلام بت پرست بوده است . پس چگونه گفته می شود که همه نیاکان حضرت محمد (ص ) موحد بوده اند ؟


پاسخ:

اولا میان مفسران و مورخان درباره اینکه آزر پدر حضرت ابراهیم بوده است یانه اختلاف است . برخی می گویند آزر عموی ابراهیم علیه السلام بوده , برخی می گویند جد مادری ایشان بوده , و برخی می گویند بزرگ و سرپرست بوده بدون آنکه نسبت خویشاوندی داشته باشد . این دسته از مفسرین قائلند که پدر حضرت در همان اوان کودکی ایشان درگذشته است . از برخی روایات نیز استفاده می شود که آزر پدر حضرت ابراهیم علیه السلام بوده است . ثانیا ; هر چند ادله و روایات دلالت دارند که نیاکان پیامبر اکرم (ص ) همه موحد بوده اند , اما حتی اگر چنین نباشد نه تنها قدحی و نقصی بر حضرت ایشان (ص ) وارد نیست بلکه بر عظمت و بزرگی ایشان نیزافزوده می شود . چرا که مخالفت با سیره و سنت نادرست نیاکان , خصوصا پدران نشان دهنده استقلال فکری و بزرگی شخصیت انسان است . ثالثا , از آیات 114 سوره توبه , 4 سوره ممتحنه و 72 از سوره انبیاء و 49 سوره مریم به دست می آید که حضرت ابراهیم در اوان کودکی برای آزر از خداوند طلب آمرزش می کند اما بعد از آنکه متوجه قضای الهی درباره کفار من جمله آزر می گردداز او تبری می جوید . اما در آیه 41 از سوره ابراهیم بیان شده است که حضرت ابراهیم در اواخر عمر شریف خود از خداوند برای والد خود طلب آمرزش می نمایند . از این رو می توان گفت که آزر پدر ایشان نبوده است . چرا که در اوان کودکی یک بار برای آزر طلب آمرزش نمودند و بعد از او تبری جستند . از قرائن لطیف دیگراین است که در این آیه حضرت از واژه والد استفاده کرده اند که صرفا بر پدر ومادر اصلی و حقیقی اطلاق می شود . اما در آیات دیگر که در مورد آزر است از واژه اب استفاده کرده اند که کاربرد آن اعم از پدر حقیقی است . در برخی روایات ازنام پدر ابراهیم به تارخ اسم برده شده و عهد عتیق نیز موید آنست .
منبع: تفسیر المیزان،علامه سید محمد حسین طباطبائی ج 7 ص 168





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین