رسول خدا(ص) می‌فرمود: «أنا دعوة ابراهیم» ؛ من محصول دعای حضرت ابراهیم هستم, معنای این سخن چیست؟
وقتی حضرت ابراهیم(ع) کعبه را بنا نهاد از جمله نیایشهای آن بیانگذار کعبه، این بود: (رَبَّنا وابعَث فیهم رسولاً مِنهم یَتلوا عَلیهم ایاتک و یُعملهم الکِتاب و الحِکمة و یُزکیهم انِّک أنت العزیز الحکیم) بقره/129 . خدایا! عزت و حکمت اقتضا می‌کند که برای این مردم، پیامبری اعزام کنی؛ چون کار مبدأ عزیز و حکیم، نفوذ ناپذیر و محکم و استوار خواهد بود. گرچه کعبه ساخته شد ولی کعبه بدون پیامبر سنگی است که سودمند یا زیانبار نیست. بنیانگذار کعبه، عقل ممثل بود و چون از فرزانگی اهل توحید و وحی و رسالت، و این که نعمتی برتر از نعمت معرفت خدای سبحان و پیام آوران الهی نیست، به خوبی آگاه بود، از این رو از خدای سبحان مسئلت کرد تا از فرزندان وی پیامبری مبعوث کند که در پرتو هدایت خود، آنها را عاقل و خردمند سازد. خدای سبحان نیز ملّت و دین ابراهیم(ع) را ملت توحید و عقل و رشد نامید و فرمود: (ومَن یَرغب عَن مِلة ابراهیم الّا مَن سَفه نفسه) بقره/130 . محتوای این آیه مبارکه این است که هر کس از ملت توحیدی ابراهیم خلیل(ع) اعراض کند، سفیه است. پس کسی که خدا را عبادت نکند، سفیه است و عکس نقیضش این است که کسی که سفیه نیست، خدا را عبادت می‌کند. بنابر این عقل چیزی است که در پرتو آن، خدا عبادت شود و در جایی که خدا عبادت نشود سفاهت است نه عقل. باتوجه به این نکته است که استاد علامه طباطبایی(رضوان الله علیه) در ذیل آیه مزبور، حدیث معروفِ: (العقل ما عُبد به الرحمن و اکتُسب به الجنان) را نقل می‌کند (المیزان1/300). قرآن کریم، راه ابراهیم(ع) را راه عقل، و اِعراض ازآن را سفاهت می‌داند. و ابراهیم خلیل نیز کعبه بدون پیامبر را سودمند و مؤثر نمی‌داند و از خدای سبحان مسئلت می‌کند تا برای هدایت نسل و ذریّه او، پیامبری را مبعوث کند. از این رو رسول خدا(ص) می‌فرمود: (أنا دعوة ابراهیم) ؛(بحار12/92)؛ من محصول دعای حضرت ابراهیم هستم. چه دعای پربرکتی که نتیجه آن، رسالت رسول اکرم(ص) است. آیت الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن کریم ج 9 (سیرة رسول اکرم در قرآن) www.payambarazam.ir
عنوان سوال:

رسول خدا(ص) می‌فرمود: «أنا دعوة ابراهیم» ؛ من محصول دعای حضرت ابراهیم هستم, معنای این سخن چیست؟


پاسخ:

وقتی حضرت ابراهیم(ع) کعبه را بنا نهاد از جمله نیایشهای آن بیانگذار کعبه، این بود: (رَبَّنا وابعَث فیهم رسولاً مِنهم یَتلوا عَلیهم ایاتک و یُعملهم الکِتاب و الحِکمة و یُزکیهم انِّک أنت العزیز الحکیم) بقره/129 . خدایا! عزت و حکمت اقتضا می‌کند که برای این مردم، پیامبری اعزام کنی؛ چون کار مبدأ عزیز و حکیم، نفوذ ناپذیر و محکم و استوار خواهد بود. گرچه کعبه ساخته شد ولی کعبه بدون پیامبر سنگی است که سودمند یا زیانبار نیست.
بنیانگذار کعبه، عقل ممثل بود و چون از فرزانگی اهل توحید و وحی و رسالت، و این که نعمتی برتر از نعمت معرفت خدای سبحان و پیام آوران الهی نیست، به خوبی آگاه بود، از این رو از خدای سبحان مسئلت کرد تا از فرزندان وی پیامبری مبعوث کند که در پرتو هدایت خود، آنها را عاقل و خردمند سازد. خدای سبحان نیز ملّت و دین ابراهیم(ع) را ملت توحید و عقل و رشد نامید و فرمود: (ومَن یَرغب عَن مِلة ابراهیم الّا مَن سَفه نفسه) بقره/130 . محتوای این آیه مبارکه این است که هر کس از ملت توحیدی ابراهیم خلیل(ع) اعراض کند، سفیه است. پس کسی که خدا را عبادت نکند، سفیه است و عکس نقیضش این است که کسی که سفیه نیست، خدا را عبادت می‌کند. بنابر این عقل چیزی است که در پرتو آن، خدا عبادت شود و در جایی که خدا عبادت نشود سفاهت است نه عقل. باتوجه به این نکته است که استاد علامه طباطبایی(رضوان الله علیه) در ذیل آیه مزبور، حدیث معروفِ:
(العقل ما عُبد به الرحمن و اکتُسب به الجنان) را نقل می‌کند (المیزان1/300).
قرآن کریم، راه ابراهیم(ع) را راه عقل، و اِعراض ازآن را سفاهت می‌داند. و ابراهیم خلیل نیز کعبه بدون پیامبر را سودمند و مؤثر نمی‌داند و از خدای سبحان مسئلت می‌کند تا برای هدایت نسل و ذریّه او، پیامبری را مبعوث کند. از این رو رسول خدا(ص) می‌فرمود:
(أنا دعوة ابراهیم) ؛(بحار12/92)؛ من محصول دعای حضرت ابراهیم هستم. چه دعای پربرکتی که نتیجه آن، رسالت رسول اکرم(ص) است.
آیت الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن کریم ج 9 (سیرة رسول اکرم در قرآن)
www.payambarazam.ir





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین