آیا اهل سنّت با نوروز مخالفند؟ جایگاه نوروز در کلام و سیره اهلبیت(علیهم السلام) چیست؟
مخالفت اهل سنّت با نوروز در کتب فقهی آنها هم کاملاً آشکار است. در اینجا قسمتی از چند کتاب معتبر فقهی آنها را ذکر می کنیم: در بدائع الصّنائع، ج‌2، ص 79 آمده است: (روزه گرفتن در روز شنبه به تنهایی کراهت دارد، چون این کار تشبّه به یهود است و همچنین روزه گرفتن در (نیروز) و (مهرجان)، که تشبّه به مجوس است.) و در المغنی، ج‌3، ص 99 گفته است: (روزه گرفتن روز (نیروز) و روز (مهرجان) به تنهایی کراهت دارد برای آن که این روزها روزهایی هستند که کفّار آنها را بزرگ می شمارند.) این در حالی است که در کلام و سیره اهلبیت(علیهم السلام) ما برعکس این را مشاهده می نماییم که در ذیل به چند مورد اشاره می کنیم: امام علی(علیه‌السلام )فرمودند: نِیرُوزُنا کُلُّ یَوْمٍ؛ هر روز برای ما، نوروز است. [من لایحضره الفقیه، ج 3، 300] ******* واتِیَ عَلِیُّ علیه‌السلام بِهَدِیَّةِ النَیرُوزِ، فَقالَ علیه‌السلام: اما هذا؟ قالُوا: یا أَمِیرَالْمُؤْمِنینَ، أَلْیَومُ النِّیرُوزُ، فَقالَ علیه‌السلام: اِصْنَعُوا لَنا کُلَّ یَوْمٍ نِیرُوزا؛ هدیه نوروزی برای حضرت امیر المؤمنین (علیه‌السلام) آورده شد. حضرت فرمودند: این چیست؟ گفتند: امروز نوروز است. حضرت فرمودند: پس در این صورت هر روز ما را نوروز سازید. [وسائل الشیعه، ج 12، 214] ******* امام صادق (علیه‌السلام )فرمودند: اِذا کانَ یَوْمُ الَّنیرُوزِ فَاغْتَسِلْ وَالْبِسْ أَنْظَفَ ثِیابِکَ وَتَطَیَّبْ بِاَطْیَبِ طیبِکَ وَتَکُونُ ذلِکَ الْیَوْمَ‌صائما؛ هنگامی که نوروز آمد غسل کن و نظیف‌ترین لباس‌های خود را بپوش و با خوشبوترین عطرها خود را معطر ساز، و چه خوب است که در این روز روزه‌دار باشی. [وسائل الشیعه، ج 5، 288] ******* معلّی گوید: در عید نوروز به حضور امام صادق (علیه‌السلام)شرفیاب شدم،حضرت فرمودند: امروز را می‌شناسی؟ عرض کردم: روزی است که عجمها آن را بزرگ می‌شمارند و در آن روز به یکدیگر هدیه می‌دهند. حضرت فرمودند: ...امروز روزی است که خداوند از بندگان خود پیمان گرفت تا او را عبادت کنند و به او شرک نورزند و به پیامبران و حجج الهی و ائمّه معصومین علیهم‌السلام ایمان بیاورند و... در این روز قائم ما(عج) ظاهر می‌شود، و نوروزی نمی‌رسد مگر اینکه ما اهل بیت علیهم‌السلام ظهور اسلام و گشایش آن را توقّع داریم، چون نوروز از روزهای ما و شیعیان ماست. [بحار الانوار، ج 59، 92] ******* در بحارالانوار روایت ذیل آمده است: ان المنصور تقدم الی موسی بن جعفر (علیهماالسلام) بالجلوس للتهنیه فی یوم النیروز و قبض ما یحمل الیه...؛ منصور دومین خلیفه عباسی به امام کاظم (علیه السلام) پیشنهاد کرد عید نوروز جلوس نماید تا مردم نوروز را به او تبریک گویند و هدایای آنها را دریافت نماید... و امام (علیه السلام) با اکراه پذیرفتند. [بحارالانوار، ج 98، ص 419] بنابراین عید نوروز مانند بسیاری از سنتهای ملی که با شئون اسلامی مخالفتی نداشته است، پس از اسلام درمیان ایرانیان باقی مانده است.
عنوان سوال:

آیا اهل سنّت با نوروز مخالفند؟ جایگاه نوروز در کلام و سیره اهلبیت(علیهم السلام) چیست؟


پاسخ:

مخالفت اهل سنّت با نوروز در کتب فقهی آنها هم کاملاً آشکار است. در اینجا قسمتی از چند کتاب معتبر فقهی آنها را ذکر می کنیم:
در بدائع الصّنائع، ج‌2، ص 79 آمده است: (روزه گرفتن در روز شنبه به تنهایی کراهت دارد، چون این کار تشبّه به یهود است و همچنین روزه گرفتن در (نیروز) و (مهرجان)، که تشبّه به مجوس است.)
و در المغنی، ج‌3، ص 99 گفته است: (روزه گرفتن روز (نیروز) و روز (مهرجان) به تنهایی کراهت دارد برای آن که این روزها روزهایی هستند که کفّار آنها را بزرگ می شمارند.)
این در حالی است که در کلام و سیره اهلبیت(علیهم السلام) ما برعکس این را مشاهده می نماییم که در ذیل به چند مورد اشاره می کنیم:
امام علی(علیه‌السلام )فرمودند:
نِیرُوزُنا کُلُّ یَوْمٍ؛
هر روز برای ما، نوروز است.
[من لایحضره الفقیه، ج 3، 300]

*******
واتِیَ عَلِیُّ علیه‌السلام بِهَدِیَّةِ النَیرُوزِ، فَقالَ علیه‌السلام: اما هذا؟ قالُوا: یا أَمِیرَالْمُؤْمِنینَ، أَلْیَومُ النِّیرُوزُ، فَقالَ علیه‌السلام: اِصْنَعُوا لَنا کُلَّ یَوْمٍ نِیرُوزا؛
هدیه نوروزی برای حضرت امیر المؤمنین (علیه‌السلام) آورده شد. حضرت فرمودند: این چیست؟ گفتند: امروز نوروز است. حضرت فرمودند: پس در این صورت هر روز ما را نوروز سازید.
[وسائل الشیعه، ج 12، 214]

*******
امام صادق (علیه‌السلام )فرمودند:
اِذا کانَ یَوْمُ الَّنیرُوزِ فَاغْتَسِلْ وَالْبِسْ أَنْظَفَ ثِیابِکَ وَتَطَیَّبْ بِاَطْیَبِ طیبِکَ وَتَکُونُ ذلِکَ الْیَوْمَ‌صائما؛
هنگامی که نوروز آمد غسل کن و نظیف‌ترین لباس‌های خود را بپوش و با خوشبوترین عطرها خود را معطر ساز، و چه خوب است که در این روز روزه‌دار باشی.
[وسائل الشیعه، ج 5، 288]

*******
معلّی گوید: در عید نوروز به حضور امام صادق (علیه‌السلام)شرفیاب شدم،حضرت فرمودند:
امروز را می‌شناسی؟ عرض کردم: روزی است که عجمها آن را بزرگ می‌شمارند و در آن روز به یکدیگر هدیه می‌دهند. حضرت فرمودند: ...امروز روزی است که خداوند از بندگان خود پیمان گرفت تا او را عبادت کنند و به او شرک نورزند و به پیامبران و حجج الهی و ائمّه معصومین علیهم‌السلام ایمان بیاورند و... در این روز قائم ما(عج) ظاهر می‌شود، و نوروزی نمی‌رسد مگر اینکه ما اهل بیت علیهم‌السلام ظهور اسلام و گشایش آن را توقّع داریم، چون نوروز از روزهای ما و شیعیان ماست.
[بحار الانوار، ج 59، 92]

*******
در بحارالانوار روایت ذیل آمده است:
ان المنصور تقدم الی موسی بن جعفر (علیهماالسلام) بالجلوس للتهنیه فی یوم النیروز و قبض ما یحمل الیه...؛
منصور دومین خلیفه عباسی به امام کاظم (علیه السلام) پیشنهاد کرد عید نوروز جلوس نماید تا مردم نوروز را به او تبریک گویند و هدایای آنها را دریافت نماید... و امام (علیه السلام) با اکراه پذیرفتند. [بحارالانوار، ج 98، ص 419]
بنابراین عید نوروز مانند بسیاری از سنتهای ملی که با شئون اسلامی مخالفتی نداشته است، پس از اسلام درمیان ایرانیان باقی مانده است.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین