مخالفت اهل سنّت با نوروز در کتب فقهی آنها هم کاملاً آشکار است. در اینجا قسمتی از چند کتاب معتبر فقهی آنها را ذکر می کنیم: در بدائع الصّنائع، ج‌2، ص 79 آمده است: (روزه گرفتن در روز شنبه به تنهایی کراهت دارد، چون این کار تشبّه به یهود است و همچنین روزه گرفتن در (نیروز) و (مهرجان)، که تشبّه به مجوس است.) و در المغنی، ج‌3، ص 99 گفته است: (روزه گرفتن روز (نیروز) و روز (مهرجان) به تنهایی کراهت دارد برای آن که این روزها روزهایی هستند که کفّار آنها را بزرگ می شمارند.) این در حالی است که در کلام و سیره اهلبیت(علیهم السلام) ما برعکس این را مشاهده می نماییم که در ذیل به چند مورد اشاره می کنیم: امام علی(علیه‌السلام )فرمودند: نِیرُوزُنا کُلُّ یَوْمٍ؛ هر روز برای ما، نوروز است. [من لایحضره الفقیه، ج 3، 300] ******* واتِیَ عَلِیُّ علیه‌السلام بِهَدِیَّةِ النَیرُوزِ، فَقالَ علیه‌السلام: اما هذا؟ قالُوا: یا أَمِیرَالْمُؤْمِنینَ، أَلْیَومُ النِّیرُوزُ، فَقالَ علیه‌السلام: اِصْنَعُوا لَنا کُلَّ یَوْمٍ نِیرُوزا؛ هدیه نوروزی برای حضرت امیر المؤمنین (علیه‌السلام) آورده شد. حضرت فرمودند: این چیست؟ گفتند: امروز نوروز است. حضرت فرمودند: پس در این صورت هر روز ما را نوروز سازید. [وسائل الشیعه، ج 12، 214] ******* امام صادق (علیه‌السلام )فرمودند: اِذا کانَ یَوْمُ الَّنیرُوزِ فَاغْتَسِلْ وَالْبِسْ أَنْظَفَ ثِیابِکَ وَتَطَیَّبْ بِاَطْیَبِ طیبِکَ وَتَکُونُ ذلِکَ الْیَوْمَ‌صائما؛ هنگامی که نوروز آمد غسل کن و نظیف‌ترین لباس‌های خود را بپوش و با خوشبوترین عطرها خود را معطر ساز، و چه خوب است که در این روز روزه‌دار باشی. [وسائل الشیعه، ج 5، 288] ******* معلّی گوید: در عید نوروز به حضور امام صادق (علیه‌السلام)شرفیاب شدم،حضرت فرمودند: امروز را می‌شناسی؟ عرض کردم: روزی است که عجمها آن را بزرگ می‌شمارند و در آن روز به یکدیگر هدیه می‌دهند. حضرت فرمودند: ...امروز روزی است که خداوند از بندگان خود پیمان گرفت تا او را عبادت کنند و به او شرک نورزند و به پیامبران و حجج الهی و ائمّه معصومین علیهم‌السلام ایمان بیاورند و... در این روز قائم ما(عج) ظاهر می‌شود، و نوروزی نمی‌رسد مگر اینکه ما اهل بیت علیهم‌السلام ظهور اسلام و گشایش آن را توقّع داریم، چون نوروز از روزهای ما و شیعیان ماست. [بحار الانوار، ج 59، 92] ******* در بحارالانوار روایت ذیل آمده است: ان المنصور تقدم الی موسی بن جعفر (علیهماالسلام) بالجلوس للتهنیه فی یوم النیروز و قبض ما یحمل الیه...؛ منصور دومین خلیفه عباسی به امام کاظم (علیه السلام) پیشنهاد کرد عید نوروز جلوس نماید تا مردم نوروز را به او تبریک گویند و هدایای آنها را دریافت نماید... و امام (علیه السلام) با اکراه پذیرفتند. [بحارالانوار، ج 98، ص 419] بنابراین عید نوروز مانند بسیاری از سنتهای ملی که با شئون اسلامی مخالفتی نداشته است، پس از اسلام درمیان ایرانیان باقی مانده است.
مخالفت اهل سنّت با نوروز در کتب فقهی آنها هم کاملاً آشکار است. در اینجا قسمتی از چند کتاب معتبر فقهی آنها را ذکر می کنیم:
در بدائع الصّنائع، ج2، ص 79 آمده است: (روزه گرفتن در روز شنبه به تنهایی کراهت دارد، چون این کار تشبّه به یهود است و همچنین روزه گرفتن در (نیروز) و (مهرجان)، که تشبّه به مجوس است.)
و در المغنی، ج3، ص 99 گفته است: (روزه گرفتن روز (نیروز) و روز (مهرجان) به تنهایی کراهت دارد برای آن که این روزها روزهایی هستند که کفّار آنها را بزرگ می شمارند.)
این در حالی است که در کلام و سیره اهلبیت(علیهم السلام) ما برعکس این را مشاهده می نماییم که در ذیل به چند مورد اشاره می کنیم:
امام علی(علیهالسلام )فرمودند:
نِیرُوزُنا کُلُّ یَوْمٍ؛
هر روز برای ما، نوروز است.
[من لایحضره الفقیه، ج 3، 300]
*******
واتِیَ عَلِیُّ علیهالسلام بِهَدِیَّةِ النَیرُوزِ، فَقالَ علیهالسلام: اما هذا؟ قالُوا: یا أَمِیرَالْمُؤْمِنینَ، أَلْیَومُ النِّیرُوزُ، فَقالَ علیهالسلام: اِصْنَعُوا لَنا کُلَّ یَوْمٍ نِیرُوزا؛
هدیه نوروزی برای حضرت امیر المؤمنین (علیهالسلام) آورده شد. حضرت فرمودند: این چیست؟ گفتند: امروز نوروز است. حضرت فرمودند: پس در این صورت هر روز ما را نوروز سازید.
[وسائل الشیعه، ج 12، 214]
*******
امام صادق (علیهالسلام )فرمودند:
اِذا کانَ یَوْمُ الَّنیرُوزِ فَاغْتَسِلْ وَالْبِسْ أَنْظَفَ ثِیابِکَ وَتَطَیَّبْ بِاَطْیَبِ طیبِکَ وَتَکُونُ ذلِکَ الْیَوْمَصائما؛
هنگامی که نوروز آمد غسل کن و نظیفترین لباسهای خود را بپوش و با خوشبوترین عطرها خود را معطر ساز، و چه خوب است که در این روز روزهدار باشی.
[وسائل الشیعه، ج 5، 288]
*******
معلّی گوید: در عید نوروز به حضور امام صادق (علیهالسلام)شرفیاب شدم،حضرت فرمودند:
امروز را میشناسی؟ عرض کردم: روزی است که عجمها آن را بزرگ میشمارند و در آن روز به یکدیگر هدیه میدهند. حضرت فرمودند: ...امروز روزی است که خداوند از بندگان خود پیمان گرفت تا او را عبادت کنند و به او شرک نورزند و به پیامبران و حجج الهی و ائمّه معصومین علیهمالسلام ایمان بیاورند و... در این روز قائم ما(عج) ظاهر میشود، و نوروزی نمیرسد مگر اینکه ما اهل بیت علیهمالسلام ظهور اسلام و گشایش آن را توقّع داریم، چون نوروز از روزهای ما و شیعیان ماست.
[بحار الانوار، ج 59، 92]
*******
در بحارالانوار روایت ذیل آمده است:
ان المنصور تقدم الی موسی بن جعفر (علیهماالسلام) بالجلوس للتهنیه فی یوم النیروز و قبض ما یحمل الیه...؛
منصور دومین خلیفه عباسی به امام کاظم (علیه السلام) پیشنهاد کرد عید نوروز جلوس نماید تا مردم نوروز را به او تبریک گویند و هدایای آنها را دریافت نماید... و امام (علیه السلام) با اکراه پذیرفتند. [بحارالانوار، ج 98، ص 419]
بنابراین عید نوروز مانند بسیاری از سنتهای ملی که با شئون اسلامی مخالفتی نداشته است، پس از اسلام درمیان ایرانیان باقی مانده است.
- [سایر] اهل تسنن میگویند اهل بیت سنی هستند؟
- [سایر] معنا و تاریخچه واژه (حضرت) چیست؟ آیا ریشه در کلام اهل بیت(ع) دارد؟
- [سایر] جایگاه قرآن کریم و عترت علیهم السلام در مذهب تشیع چیست؟
- [سایر] جایگاه محبت اهل بیت(ع) چیست؟
- [سایر] آیا افراد سنی مذهب به معصومیت پیامبر(ص) و امامان و اهل بیت (ع) اعتقاد دارند؟
- [سایر] آیا در کتب اهل سنت تحریفی در مورد فضائل اهل بیت ع وجود دارد؟
- [سایر] با توجه به منابع اهل سنت، منظور از اهل بیت در آیه تطهیر چه کسانی است؟
- [سایر] حدیثی از مقام حب اهل بیت در منابع اهل سنت وجود دارد؟ چه کسی از اهل سنت به خاطر نقل آن هزار ضربه شلاق خورد؟
- [سایر] در یکی از سخنرانی های امام خامنه ای درمورد اتحاد بین شیعه و سنی اینکه میفرمایند سنی محب اهل بیت است یعنی چه؟
- [سایر] اهل بیت چه کسانی هستند از زبان اهل تسنن که در کتابهای خود اهل تسنن ثبت شده باشد که در چه جلدی و چه صفحه ای هست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .کسانی که دشمن اهل بیت(ع) هستند، ناصبی و نجساند و دست یافتن بر اموال آن ها حلال بوده و حکم غنائم جنگی را دارد و پس از پرداختن خمس، تصرف در آن جایز است.
- [آیت الله مظاهری] زن باید تمام بدن خود را از نامحرم بپوشاند، ولی نپوشانیدن صورت و کف دستها و روی آنها تا نرسیده به مچ، اگر شهوتانگیز یا فتنهانگیز و یا جالب نباشد، جائز است، گرچه پوشانیدن آنها برای یک زن با عفّت بسیار خوب است و بهخوبی از قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) و سیره آن بزرگواران استفاده میشود که روگرفتن زن، یک شعار اسلامی است و باید همه ما به شعارهای اسلامی و مذهبی اهمیّت خاصّی بدهیم.
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله وحید خراسانی] دراشامیدن اب چند چیز مستحب است اول اب رابه طور مکیدن بیاشامد دوم در روز ایستاده اب بیاشامد سوم پیش از اشامیدن اب بسم الله وبعداز ان الحمدالله بگوید چهارم به سه نفس اب بیاشامد پنجم از روی میل اب بیاشامد ششم بعداز اشامیدن اب حضرت ابی عبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان ان حضرت را لعنت نماید
- [آیت الله بروجردی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است:اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد.دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم الله) و بعد از آن (الحمد لله) بگوید.چهارم:به سه نفس آب بیاشامد.پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (- ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است که از آن جملهاند: پوشیدن لباس سیاه مگر برای عزای اهل بیت علیهمالسلام و همچنین لباس چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن دکمههای لباس و به دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
- [آیت الله اردبیلی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم اللّه) و بعد از آن (الحمداللّه) بگوید.چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبداللّه علیهالسلام و اهل بیت و یاران ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه یکی از اولاد از نظر سنّی بزرگتر و دیگری از جهت بلوغ بزرگتر باشد قضاء نماز بر اولّی واجب است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در آشامیدن آب، چند چیز مستحب است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز، ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب (بِسْمِ الله) و بعد از آن (اَلْحَمْدُ لله) بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب، حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اهل بیت بزرگوارش را یاد کند، و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.