حضرت موسی علیه السّلام پدرش عمران و یکی از نوادگان حضرت ابراهیم علیه السّلام شمرده می شود.[1] بدین توضیح که: پس از آنکه یعقوب و فرزندانش به دعوت حضرت یوسف علیه السّلام به مصر آمدند[2] و در آنجا سکنی گزیدند، رفته رفته رشد یافتند و تعدادشان زیاد شد، تا آنکه حدود دو قرن بر سرزمین مصر استیلا پیدا کردند، اراضی حاصلخیز مصب رود نیل را تحت تملک خود درآوردند، و وضع خوبی داشتند. اما بعد از مدتی که وضعیت بدین منوال گذشت و بنی اسرائیل، نسل بعد از نسل در مصر با تنعم و رفاه زندگی می کردند و مال و رجالشان فزونی یافت، در حدود سالهای 1560 ق . م تا 1580 ق . م، مردم اصلی مصر قیام کردند و بنی اسرائیل را شکست داده و سلطنتی بزرگ تشکیل دادند، ولی با این همه اولاد اسرائیل[3] مدت یک قرن و نیم دیگر همچنان در مصر باقی ماندند و سلاطین مصر با آنها بخوبی رفتار می کردند تا آنکه بالاخره نوبت به سلطنت فرعونی رسید که مردی دیوانه مزاج بود... او اسرائیلیان را به بندگی گرفت[4] و... در نتیجه مردم مصر را به دو گروه قبطیان که بومیان آن سرزمین بودند و سبطیان که اولاد اسرائیل بودند تقسیم کرد.[5] سبطیان چند قرن پیش بدانجا مهاجرت کرده بودند فلذا اهل آن سرزمین محسوب می شدند و بهمین خاطر خداوند متعال در قرآن کریم از آنها به (اهلها) تعبیر کرده است.[6] از اینرو می توان نتیجه گرفت که حضرت موسی علیه السّلام اهل مصر بوده است. چرا که اولاً؛ اجداد او چندین نسل در آن سرزمین زندگی کرده بودند. ثانیاً؛ در آن سرزمین به دنیا آمده بود. اما در مورد نسب حضرت موسی علیه السّلام اتفاق نظر بر این است که نسب آن بزرگوار به حضرت ابراهیم علیه السّلام می رسد و نام اجداد او را بدین ترتیب ذکر کرده اند: (موسی بن عمران بن یصهر بن قاهث بن لاوی بن یعقوب)[7] نام دیگر یعقوب، اسرائیل به معنای عبدالله بوده است و او فرزند حضرت اسحاق یکی از دو فرزند حضرت ابراهیم علیه السّلام بوده است.[8] و اما فرعون زمان حضرت موسی علیه السّلام : دربارة نام او، اقوال مختلفی نقل شده است: 1. برخی از مورخین، نام او را (رامسس دوم) بیان داشته اند.[9] 2. و بعضی دیگر از آنها، او را به نام (توتموس سوم) معرفی کرده اند.[10] 3. و قول ضعیفی هم از او به نام (ولید بن مصعب) یاد کرده است.[11] از میان این سه قول آنچه مشهور و معروف است قول اول می باشد. نتیجه آنکه حضرت موسی علیه السّلام اگر چه از نسل ابراهیم و یعقوب علیهما السّلام بوده است و لیکن اهل مصر می باشد و فرعون زمان او رامسس دوم بوده است. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. تاریخ جامع ادیان، جان. بی. ناس. 2. دانشنامة جهان اسلام، ج 4، لفظ بنی اسرائیل. [1] . طباطبایی، محمد حسین، ترجمة المیزان، جامعه مدرسین، ج 7، ص 306، انعام 74 تا 83،. [2] . دانشنامه جهان اسلام، زیر نظر حداد عادل، تهران، 1377، بنیاد دائرة المعارف اسلامی، ج 4، ص 439، لفظ بنی اسرائیل. [3] . مراد فرزندان و نوادگان حضرت یعقوب علیه السّلام است. [4] . جان. بی. ناس، تاریخ جامع ادیان، علی اصغر حکمت، تهران، انتشارات علمی و فرهنگی، ط نهم، 1377، ص490. [5] . گروهی، تفسیر نمونه، جامعه مدرسین، ج 16، ص 11، ذیل آیات 1 تا 6، سورة قصص. [6] . قصص، 4. [7] . مجلسی، بحارالانوار، موسسه الوفاء، بیروت، 1404ه. ق، ج 13، ص 4. [8] . ترجمة المیزان، جامعه مدرسین، ج 7، ص 306،ذیل آیات 74 تا 83، سورة انعام. [9] . تاریخ جامع ادیان، ص490 [10] . دانشنامة جهان اسلام، ج 4، ص 448. [11] . طاطبائی، محمدحسین، ترجمة المیزان، ج 14، ص 224، ذیل آیات 9 تا 48، سوره طه. ( اندیشه قم )
آیا موسی(ع) اهل مصر بود و از نسل ابراهیم و یعقوب؟ و بفرمایید که فرعون زمان موسی کدامیک از فراعنه مصر بوده است؟
حضرت موسی علیه السّلام پدرش عمران و یکی از نوادگان حضرت ابراهیم علیه السّلام شمرده می شود.[1] بدین توضیح که: پس از آنکه یعقوب و فرزندانش به دعوت حضرت یوسف علیه السّلام به مصر آمدند[2] و در آنجا سکنی گزیدند، رفته رفته رشد یافتند و تعدادشان زیاد شد، تا آنکه حدود دو قرن بر سرزمین مصر استیلا پیدا کردند، اراضی حاصلخیز مصب رود نیل را تحت تملک خود درآوردند، و وضع خوبی داشتند. اما بعد از مدتی که وضعیت بدین منوال گذشت و بنی اسرائیل، نسل بعد از نسل در مصر با تنعم و رفاه زندگی می کردند و مال و رجالشان فزونی یافت، در حدود سالهای 1560 ق . م تا 1580 ق . م، مردم اصلی مصر قیام کردند و بنی اسرائیل را شکست داده و سلطنتی بزرگ تشکیل دادند، ولی با این همه اولاد اسرائیل[3] مدت یک قرن و نیم دیگر همچنان در مصر باقی ماندند و سلاطین مصر با آنها بخوبی رفتار می کردند تا آنکه بالاخره نوبت به سلطنت فرعونی رسید که مردی دیوانه مزاج بود... او اسرائیلیان را به بندگی گرفت[4] و... در نتیجه مردم مصر را به دو گروه قبطیان که بومیان آن سرزمین بودند و سبطیان که اولاد اسرائیل بودند تقسیم کرد.[5]
سبطیان چند قرن پیش بدانجا مهاجرت کرده بودند فلذا اهل آن سرزمین محسوب می شدند و بهمین خاطر خداوند متعال در قرآن کریم از آنها به (اهلها) تعبیر کرده است.[6] از اینرو می توان نتیجه گرفت که حضرت موسی علیه السّلام اهل مصر بوده است. چرا که اولاً؛ اجداد او چندین نسل در آن سرزمین زندگی کرده بودند. ثانیاً؛ در آن سرزمین به دنیا آمده بود. اما در مورد نسب حضرت موسی علیه السّلام اتفاق نظر بر این است که نسب آن بزرگوار به حضرت ابراهیم علیه السّلام می رسد و نام اجداد او را بدین ترتیب ذکر کرده اند: (موسی بن عمران بن یصهر بن قاهث بن لاوی بن یعقوب)[7] نام دیگر یعقوب، اسرائیل به معنای عبدالله بوده است و او فرزند حضرت اسحاق یکی از دو فرزند حضرت ابراهیم علیه السّلام بوده است.[8]
و اما فرعون زمان حضرت موسی علیه السّلام : دربارة نام او، اقوال مختلفی نقل شده است:
1. برخی از مورخین، نام او را (رامسس دوم) بیان داشته اند.[9]
2. و بعضی دیگر از آنها، او را به نام (توتموس سوم) معرفی کرده اند.[10]
3. و قول ضعیفی هم از او به نام (ولید بن مصعب) یاد کرده است.[11]
از میان این سه قول آنچه مشهور و معروف است قول اول می باشد. نتیجه آنکه حضرت موسی علیه السّلام اگر چه از نسل ابراهیم و یعقوب علیهما السّلام بوده است و لیکن اهل مصر می باشد و فرعون زمان او رامسس دوم بوده است.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. تاریخ جامع ادیان، جان. بی. ناس.
2. دانشنامة جهان اسلام، ج 4، لفظ بنی اسرائیل.
[1] . طباطبایی، محمد حسین، ترجمة المیزان، جامعه مدرسین، ج 7، ص 306، انعام 74 تا 83،.
[2] . دانشنامه جهان اسلام، زیر نظر حداد عادل، تهران، 1377، بنیاد دائرة المعارف اسلامی، ج 4، ص 439، لفظ بنی اسرائیل.
[3] . مراد فرزندان و نوادگان حضرت یعقوب علیه السّلام است.
[4] . جان. بی. ناس، تاریخ جامع ادیان، علی اصغر حکمت، تهران، انتشارات علمی و فرهنگی، ط نهم، 1377، ص490.
[5] . گروهی، تفسیر نمونه، جامعه مدرسین، ج 16، ص 11، ذیل آیات 1 تا 6، سورة قصص.
[6] . قصص، 4.
[7] . مجلسی، بحارالانوار، موسسه الوفاء، بیروت، 1404ه. ق، ج 13، ص 4.
[8] . ترجمة المیزان، جامعه مدرسین، ج 7، ص 306،ذیل آیات 74 تا 83، سورة انعام.
[9] . تاریخ جامع ادیان، ص490
[10] . دانشنامة جهان اسلام، ج 4، ص 448.
[11] . طاطبائی، محمدحسین، ترجمة المیزان، ج 14، ص 224، ذیل آیات 9 تا 48، سوره طه.
( اندیشه قم )
- [سایر] چرا حضرت موسی(ع) سالها بعد از مرگ حضرت یوسف، جنازه ایشان را از مصر به فلسطین منتقل کردند؟
- [سایر] لطفاً این روایت را اجمالاً توضیح دهید: (مُحَمَّدُ بْنُ یعْقُوبَ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ الْعَاصِمِی عَنْ عَلِی بْنِ الْحَسَنِ التَّمِیمِی عَنْ عَلِی بْنِ أَسْبَاطٍ عَنْ رَجُلٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ ذَکرْتُ لَهُ مِصْرَ فَقَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) اطْلُبُوا بِهَا الرِّزْقَ وَ لَا تَطْلُبُوا بِهَا الْمَکثَ ثُمَّ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ (ع) مِصْرُ الْحُتُوفِ یقَیضُ لَهَا قَصِیرَةُ الْأَعْمَارِ).
- [سایر] پیراهن یوسف پیامبر و ابراهیم(ع) کجاست؟
- [سایر] پیراهن یوسف پیامبر و ابراهیم(ع) کجاست؟
- [سایر] دلیلی که ثابت کند حضرت علی(علیه السلام) از حضرت آدم، نوح، ابراهیم، موسی و عیسی علیهم السلام برتر است، چیست؟
- [سایر] یکی از سؤالاتی که در باب توسل مطرح است؛ آیهای است که در آن فرزندان یعقوب نبی(ع) از پدرشان میخواهند که از جانب آنها استغفار کنند. حال شبههای که مطرح است این است که؛ چرا آنها بر سر قبر ابراهیم(ع) نرفتند، در حالیکه مقامش از یعقوب بالاتر بود؟ بهعلاوه؛ این آیه دلیلی بر توسل به مردگان نیست، بلکه به زندگان است.
- [سایر] اگر همه انبیاء معصوم بوده اند , چرا حضرت ابراهیم (ع ) و یوسف (ع ) دروغ گفته اند؟
- [سایر] دعای حضرت موسی(ع) هنگام فرار از فرعون چه بود؟
- [سایر] 1. قبور پیامبرانی؛ مانند حضرت شعیب، لوط، یوسف، یونس، آدم، موسی، اسرائیل، اسحاق، ابراهیم، هارون، داوود، سلیمان، ادریس، عیسی، یحیی، زکریا و نوح(ع) کجا واقع شده است؟ 2. چگونه ممکن است برخی پیامبران؛ مانند یونس(ع) که در عراق بوده، در ایران دفن شده باشند؟ آیا میشود نام پیامبران مدفون در ایران را نام ببرید.
- [سایر] احترامات تقدیم است. سوال: نام کدام پیغمبر در قرآن کریم زیاد تر ذکر شده است؟ 1. حضرت ابراهیم 2. حضرت عیسی 3. حضرت موسی 4. حضرت ادریس
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله بروجردی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است:اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد.دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم الله) و بعد از آن (الحمد لله) بگوید.چهارم:به سه نفس آب بیاشامد.پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (- ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آداب آشامیدن چند چیز است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب بسم اللّه و بعد از آن الحمد للّه بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب حضرت ابی عبداللّه (ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید. چیزهائی که در آشامیدن مذموم است
- [آیت الله مظاهری] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است ولی بهتر است این دعا را بخوانند: (اَللَّهُمَّ اَهْلَ الْکِبْرِیاءِ وَالْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ وَالْجَبَرُوتِ وَ اَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَ الْمَغْفِرَةِ اَسْأَلُکَ بِحَقِّ هذَا الْیَومِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ الِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ کَرامَةً وَ مَزیداً اَنْ تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُدْخِلَنی فی کُلِّ خَیْرٍ اَدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَ الَ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کُلِّ سُوءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ الَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمْ اَللَّهُمَّ اِنّی اَسْأَلُکَ خَیْرَ ما سَأَلَکَ بِهِ عِبادُکَ الصَّالِحُونَ وَ اَعُوذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُکَ الُْمخْلَصُونَ).(1)
- [آیت الله نوری همدانی] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است ولی بهتر است این دعا را به امید ثواب بخوانند : اللهم اهل الکبریاء والعظمهِ و اهلَ الجودِ و الجبوتِ و اهل العفوِ و الرحمهِ و اهل التقوی والمغفرهِ اسئلکَ بحق هذا الیوم ِ الذی جعلتهُ للمسلمین عیداً ولمحمدٍ صلی الله علیه و آله ذخراً و شرفاً و کرامهً و مزیداً ان تصلیّ علی محمدٍ و آل محمدٍ و ان تدخلنی فی کُل خیرٍ ادخلت َ فیه محمداً و آل محمدٍ و ان تُخرجنی من کُل سُوء اخرجتَ منهُ محمداً و آل محمدٍ صلواتک علیه و علیهم اللهُم انی اسئلکَ خیرما سئلک به عبادکَ الصالحونَ و اعوذُ بک مما استعاذ َ منهُ عبادکَ المخلصونَ .
- [آیت الله سبحانی] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافیست ولی بهتر است این دعا را به قصد امید ثواب بخوانند: (اَللَّهُمَّ اَهْلَ الْکِبْریاء وَالْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ والْجَبَروتِ وَ اَهْلَ الْعَفوِ وَالرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَالْمَغْفِرَةِ اَسْئَلُکَ بِحَقِّ هذَا الْیَوْمِ الَّذی جَعَلْتُهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمُحَمَّد صَّلی اللهُ عَلَیْهِ وَ آله ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ کَرامَةً وَ مَزِیداً اَن تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّد و آل محمّد وَ اَنْ تُدْخِلَنِی فی کُلِّ خَیْر اَدْخَلْتَ فیه مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد وَ اَن تُخْرِجَنی مِنْ کُلِّ سُوء اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمْ اَللَّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ خَیْرَ ما سَئلکَ بِه عِبادُکَ الصّالِحُونَ وَ اَعُوذُبِکَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُکَ الْمُخْلَصُونَ.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است ولی بهتر است این دعا را بخوانند: (اَلّلهُمَّ اَهْلَ الْکِبْریاءِ وَالْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ اَهْلَ الْعَفوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَ الْمَغْفِرَةِ اَسْألُکَ بِحَقِّ هذاَ الْیَومِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمُحَمَّد صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ کَرامَةً وَ مَزیداً اَنْ تُصَلِّیَ عَلَی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّدِ وَ اَنْ تُدْخِلَنی فی کُلِّ خَیْر اَدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَ آلَ محمّد و اَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کُلِّ سُوء اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمّداً و آلَ مُحَمَّد صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمْ اَلّلهُمَّ اِنّی اَسْألُکَ خَیْرَ ما سَألَکَ بِهِ عِبادُکَ الصَّالِحوُنَ وَ اَعُوذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُکَ الْمُخْلَصُونَ).
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخواند کافی است ولی بهتر است این دعا را بخواند اللهم اهل الکبریاء و العظمه و اهل الجود و الجبروت و اهل العفو و الرحمه و اهل التقوی و المغفره اسألک بحق هذا الیوم الذی جعلته للمسلمین عیدا و لمحمد (ص) ذخرا و شرفا و کرامه و مزیدا ان تصلی علی محمد و آل محمد و ان تدخلنی فی کل خیر ادخلت فیه محمدا و آل محمد و ان تخرجنی من کل سوء اخرجت منه محمدا و آل محمد صلواتک علیه و علیهم اللهم انی اسألک خیر ما سألک به عبادک الصالحون و اعوذ بک مما استعاذ منه عبادک المخلصون.
- [آیت الله بروجردی] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است، ولی بهتر است این دعا را بخوانند:(اَلّلهُمَّ اَهْلَ الْکِبْریاءِ وَ الْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ اَهْلَ الْعَفوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَ الْمَغْفِرَةِ اَسْئَلُکَ بِحَقِّ هذا الْیومِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمُحَمَّدٍ (ص) ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ کَرامَةً وَ مَزیداً اَنْ تُصَلِّی عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُدْخِلَنِی فی کُلِّ خَیرٍ اَدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُخْرِجَنِی مِنْ کُلِّ سُوءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمّداً و آلَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُکَ عَلَیهِ وَ عَلَیهِمْ اَلّلهُمَّ اِنّی اَسْئلُکَ خَیرَ ما سَئلَکَ بِهِ عِبادُکَ الصَّالِحوُنَ وَ اَعُوذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُکَ الْمُخْلِصُونَ).